Last news in Fakti

16 Януари, 2024 04:55 2 282 12

Иран порази цели в Ирак и Сирия ВИДЕО

  • иран-
  • сирия-
  • ирак-
  • цели-
  • удари

САЩ осъди ударите

Иран порази цели в Ирак и Сирия ВИДЕО - 1
Иракски Кюрдистан Снимка: Уикипедия

Елитният ирански Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) обяви, че е поразил цели в Ирак и Сирия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В съобщението, цитирано от ирански държавни медии, се казва, че с балистични ракети късно снощи са били унищожени "шпионски центрове" и обекти на "антиирански терористични групировки" в Иракски Кюрдистан. Сред поразените цели е бил "шпионският щаб" на Израел в кюрдския автономен регион в Северен Ирак.

Израелската разузнавателна агенция Мосад е спомената поименно в изявлението, посочва Ройтерс.

Експлозии са били чути в район на около 40 километра североизточно от Ербил - главния град на Иракски Кюрдистан, заявиха източници от местните сили за сигурност.

Двама американски представители казаха за Ройтерс, че при ракетните удари не са били нанесени щети на обекти на САЩ.

Най-малко четирима цивилни са били убити, а шестима - ранени, при обстрела на Ербил, съобщи Съветът за сигурност на кюрдския автономен регион. В изявлението атаката е определена като престъпление.

Кюрдският бизнесмен Пешрав Дизайе каза, че няколко негови роднини са били убити, когато поне една ракета е поразила дома им.

Мултимилионерът, който е близък до управляващия в Иракски Кюрдистан клан Барзани, е собственикът на компании, изпълнили големи строителни проекти в региона, отбелязва Ройтерс.

Според цитираните служители на силите за сигурност една ракета е паднала върху къщата на високопоставен представител на разузнаването на Иракски Кюрдистан, а друга - върху кюрдски разузнавателен център.

Агенция Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди по независим път нито едно от тези съобщения.

За момента представители на израелското правителство не са били открити за коментар.

Въздушният трафик на летището на Ербил е спрян.

Иран е нанасял удари в Иракски Кюрдистан, заявявайки, че автономният регион в съседната държава е използван от ирански сепаратистки групировки, както и заклетия враг на страната Израел. Ирак се опита да отговори на опасенията на Иран във връзка с сепаратистките групировки в планинския граничен район, преселвайки част от техните членове в съответствие с двустранното споразумение в областта на сигурността, сключено миналата година, отбелязва Ройтерс.

КГИР съобщи още, че е нанесъл удари в Сирия по цели на "Ислямска държава".

Джихадистката групировка пое отговорността за бомбения атентат в началото на тази година в югоизточния ирански град Керман, при който бяха убити близо 100 и ранени стотици хора, припомня Ройтерс.

Ситуацията в региона е изключително напрегната след избухването на войната в ивицата Газа преди повече от три месеца, отбелязва ДПА. Това са първите ракетни атаки, извършени от КГИР, след като ислямисткото движение "Хамас" нападна Израел, който в отговор предприе военна операция в палестинската територия. Групировки, свързани с Иран, обаче често атакуват цели в Сирия и Ирак през последните месеци.

На 25 декември високопоставен офицер от КГИР беше убит в Сирия при предполагаем израелски въздушен удар. Иран се закани да отмъсти.

Съединените щати осъдиха атаките.

"Ние възразяваме срещу безразсъдните ирански ракетни удари, които подкопават стабилността на Ирак", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. В изявление той изрази подкрепа за иракското федерално правителство и за властите в кюрдския автономен регион в северната част от страната.

При обстрела не са поразени американски обекти, нито са пострадали граждани на САЩ, казаха по-рано за Ройтерс двама представители на американските власти.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайде

    5 39 Отговор
    путинистчета, време е за възхвяла на братята по вяра и борба аятоласи.

    Коментиран от #3, #4, #6, #9, #11

  • 2 В близкия изток

    30 7 Отговор
    Ври и кипи
    Покрай всичко друго остана не забелязано че Турция е бомбардирала 30 обекта в Ирак в отговор на това че са убити 9 - има войници в турска база в Ирак
    Откъде накъде турците ще имат база в Ирак си задавам въпроса

    Коментиран от #5

  • 3 Заминавай

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хайде":

    Да се бориш с аятоласите
  • 4 Пешо

    45 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хайде":

    Сащ бомбят където си искат, ирак и сирия им казаха да напуснат страната, но те си останаха и сега осъждат ударите?!!!! Що за наглост и лицемерие!
  • 5 Пешо

    32 0 Отговор

    До коментар #2 от "В близкия изток":

    Бивша османска територия. Империите се възраждат... само нашето Пп Пладнесшки Продва всичко българско!!
  • 6 Българин

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хайде":

    Всички врагове на Фащ и Израел са мой приятели.
  • 7 дядото

    13 0 Отговор
    иранските атаки били безразсъдни ,а какви са вашите срещу йемен.
  • 8 резервист

    9 0 Отговор
    Ето в какво се превърнаха цветущи държави в близкото минало след Намесата на САЩ! Днес Сирия и Ирак са полигон за изпитване на оръжия. Пълна разруха и загуба на суверенитет.
  • 9 Ха ха ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хайде":

    Дежурният жълтопаветко на поста. Пръв скочи по чорапи в жаравата на пропагандата. Галинка ще е доволна. Ще има центчета и за двулитровка.
  • 10 ДизелЪтЪт

    2 0 Отговор
    Дано скоро и по американски бази и кораби да се стреля яко.

    Коментиран от #12

  • 11 българин

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хайде":

    цяла нощ ли мислиш какво да напишеш изтърбушен изкълченяк
  • 12 Амиии

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДизелЪтЪт":

    Някои хора твърдят, че са стреляли и по американската база на летището в този град. Както и по консулството, от сградата не е останало нищо. Ще видим дали от обора ще мучат на умряло или ще се ослушват.