Last news in Fakti

16 Януари, 2024 11:35 946 8

Преглед на печата: Доналд Тръмп бие в Айова

  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • рон десантис-
  • ники хейли-
  • джо байдън

Вместо да отправя нападки срещу Хейли и Десантис, както многократно бе правил по време на своята кампания, Тръмп протегна маслинова клонка, описвайки републиканските си съперници като много умни и много способни хора

Преглед на печата: Доналд Тръмп бие в Айова - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доналд Тръмп спечели убедително първичните избори на републиканците в щата Айова, а след него с голяма разлика се нарежда Рон Десантис, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс".

Британското издание отбелязва, че след преброяване на по-голяма част от гласовете в щата Тръмп води с повече от 50 процента, следван от Десантис с малко над 20 процента и Ники Хейли, която се класира на трето място.

"Наистина смятам, че е време нашата страна да се обедини ... Независимо дали става въпрос за републиканци или демократи, либерали или консерватори", каза Тръмп пред свои привърженици, събрали се да отпразнуват неговата победа в Де Мойн, столицата на Айова.

Вместо да отправя нападки срещу Хейли и Десантис, както многократно бе правил по време на своята кампания, Тръмп протегна маслинова клонка, описвайки републиканските си съперници като "много умни и много способни хора".

Победата на Тръмп е най-голямата в историята на оспорваните партийни събрания в щата Айова. Тя надминава с доста 41-те процента, спечелени от Джордж Буш през 2000 г. и показа, че Тръмп продължава да упражнява влияние върху Републиканската партия, а избирателите подкрепят човек, изправен пред десетки обвинения във федерални престъпления, посочва "Файненшъл таймс".

Резултатът вероятно ще разочарова Десантис и Хейли, които се надяваха да се откъснат от останалата част от групата кандидати и да се очертаят като най-вероятен съперник, който да се състезава с Тръмп за републиканската номинация на президентските избори.

С победата на Тръмп фокусът на надпреварата се измести към съперничеството за второто място - и дали Хейли и Десантис ще продължат да се борят в момент, когато процедурата на първичните избори се насочва към щата Ню Хемпшър.

Победителят в надпреварата на първичните избори на Републиканската партия, която ще се развие през следващите месеци и ще достигне кулминацията си на партийния конгрес през юли, ще се изправи срещу настоящия президент американски Джо Байдън на президентските избори през ноември, посочва британският вестник.

Социологическите проучвания сочат много по-оспорвана надпревара в Ню Хемпшър, където Хейли е спечелила подкрепата на умерените републикански избиратели и на независимите.

Тръмп печели още от началото с нокаут, пише в заглавие изданието "Политико".

Доналд Тръмп спечели първичните изборите в щата Айова, като по този начин си проправя пътя към президентската номинация на Републиканската партия.

Три години след като много републиканци заявиха, че са готови да се отдръпнат от Тръмп заради ролята му в провокирането на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., предишният американски президент победи двамата си най-силни съперници - Рон Десантис и Ники Хейли, коментира изданието.

Победата още повече затвърждава настоящата доминация на Тръмп в партията, а кампанията се насочва към Ню Хемпшър, където след седмица ще се проведат първичните избори и където бившият президент има голяма преднина според социологическите проучвания.

Той си осигури подкрепата на мнозинството републиканци в Конгреса, включително на почти цялото ръководство на партията. Събрал е най-много пари от дарения и става свидетел как основните му опоненти се отказват да го атакуват заради общо 91-те обвинения в престъпления, с които се е сблъскал след напускането на поста.

Тръмп е, както казва Скот Дженингс, високопоставен представител на Републиканската партия, твърдо част от елита. "Той е бил номиниран два пъти и е на път да бъде номиниран за трети път. В един момент това показва, че вече не може да е аутсайдер", допълва Дженингс, цитиран от "Политико".

"Ако Доналд Тръмп спечели в Ню Хемпшър, ще е трудно да си представим, че ще загуби някъде другаде", казва Мат Моуърс, виден член на Републиканската партия, който участва в първичните избори на републиканците за Камарата на представителите от Ню Хемпшър.

Тази победа в Айова превръща Доналд Тръмп в "любимия кандидат" на републиканците, заяви в коментар в социалната мрежа "Екс" американският президент Джо Байдън, цитиран от в. "Монд".

Френското издание посочва, че за пръв път, откакто напусна поста си, Тръмп, срещу когото има четири обвинения за престъпления, се изправя пред присъдата на избирателите. Резултатът потвърждава тенденцията, очертана от социологическите проучвания, според които той има безпрецедентна преднина пред опонентите си, с над 50 процента от гласовете.

Суровият студ в Айова не повлия на мотивацията на поддръжниците му. Щатът беше засегнат от снежна буря и по време на гласуването температурата наближаваше минус 30 градуса, а пътищата бяха заледени.

"Ще спечелим с разгромяваща преднина", прогнозира Тръмп пред своите привърженици. Седемдесет и седем годишният милиардер отчаяно се опитва да срази всякаква конкуренция в рамките на Републиканската партия, за да си осигури победа преди началото на съдебните процеси, някои от които могат да го вкарат в затвора, отбелязва "Монд".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ломския

    5 9 Отговор
    И тоя като Тиквата бие..................
  • 3 на хората в САЩ

    15 4 Отговор
    им писна от демократите и затова вотът на есен ще бъде турбо антиБайдън.
  • 4 Факт

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    За ужас на соросоидите, Тръмп ще спечели и ще спре войната в Украйна! И отново тя ще си бъде, както е била- Киевска Русия!

    Коментиран от #6

  • 5 Ха ха ха ха

    5 3 Отговор
    Памперсмен е в шок и категорично отказва да му сменят памперса.
  • 6 Хххххххх

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    От твоята уста, в Божиите уши.
  • 7 🤘🤘🤘🤘

    1 0 Отговор
    МАЧКААААЙ
  • 8 АнтиПерукоф

    1 4 Отговор
    слугата на путин ще подкрепи раша да рзцепят украйна