Last news in Fakti

17 Януари, 2024 09:58 1 289 4

Няколко извода от партийните събрания в щата Айова

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия-
  • джо байдън-
  • рон десантис

За първи път, откакто си тръгна от Белия дом през 2021 г. насред невъобразим хаос, Доналд Тръмп се изправи пред присъдата на избирателите и до голяма степен успя в това свое начинание

Няколко извода от партийните събрания в щата Айова - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сразяващата победа на Доналд Тръмп на партийните събрания в щата Айова потвърждава повече от когато и да е било контрола, който има бившият президент на САЩ върху неговата Републиканска партия в момент, в който републиканците избират своя претендент за изборите за президентския пост през ноември.

Пет извода могат да бъдат направени от партийните събрания в щата Айова, които се проведоха вчера и които бяха първата изборна среща в САЩ за годината.

За първи път, откакто си тръгна от Белия дом през 2021 г. насред невъобразим хаос, Доналд Тръмп се изправи пред присъдата на избирателите и до голяма степен успя в това свое начинание.

Според окончателните резултати Тръмп печели над 50 процента от партийните събрания в този щат от американския Среден запад и смазва конкуренцията.

"Тръмп е кандидатът, който доминира в Републиканската партия, и първата надпревара потвърждава тази реалност", казва Джулиан Зелизър, преподавател по политическа история в Университета "Принстън".

Големият сезон на първичните избори и на партийните събрания едва-що започва. Още от следващата седмица тази добре организирана надпревара ще отведе кандидатите в щата Ню Хемпшър, а след това всеки един от американските щати ще произведе вот на свой ред до юни.

На този етап нито един от останалите кандидати в Републиканската партия не успява да се наложи. Губернаторът на Флорида Рон Десантис и бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли са почти с изравнен резултат от вота в Айова, с около 30 процента зад Тръмп. И двамата твърдят, че въплъщават промяната в партията, но де факто само разделят вътрешнопартийната опозиция на Тръмп.

Очевидно съдебните неволи няма да попречат на републиканския кандидат. Тръмп беше обвинен по четири дела през изминалата година, но това не навреди на неговата популярност сред избирателите от неговата партия. Бившият президент, обвиняван между другото и в упражняване на натиск върху изборните власти по време на президентските избори през 2020 г., постави съдебните си проблеми в центъра на предизборната си кампания сега и се представи като жертва на "лов на вещици", воден, както той казва от демократическия лагер. Между предизборни прояви, избори и процеси, годината се очертава доста раздвижена и пълна със събития за Тръмп.

Доказателство за това е, че по-малко от 24 часа след победата на Тръмп на партийните събрания в щата Айова, той е очакван в съд в Ню Йорк по нов граждански процес за клевета, подет от журналистката и писателка Елизабет Джийн Каръл, която вече го осъди за сексуална агресия през 2023 г.

Гръмката победа на Тръмп на партийните събрания в щата Айова обаче не предопределя обезателно изхода от цикъла на първичните избори и партийните събрания на републиканците.

"Не познавам нито един анализатор, който да не предусещаше победата на Тръмп в Айова", заяви Лари Сабато, професор в университета на щата Вирджиния.

В Айова, в който има силни републикански нагласи и където живеят много евангелисти, Тръмп беше като на завладяна територия, казва политологът и прогнозира много по-интересни първични избори в Ню Хемпшър.

В Ню Хемпшър, който граничи с Канада, където вотът ще е на 23 януари, статутът на фаворит на Тръмп е по-оспорван. Ники Хейли е възприемана там като умерена алтернатива и изостава само с 14 процентни пункта от Тръмп, според сайта "Риъл Клиър Политикс", който обобщава различни социологически допитвания.

Настоящият президент на САЩ Джо Байдън, който се радва на официалната подкрепа на своята Демократическа партия, освен ако не изникне някаква огромна изненада, се очаква да бъде определен на партийната конференция през август за кандидат на демократите за президент. И то въпреки повтарящите се критики срещу възрастта му.

Байдън, който вече си представя повторение на дуела с Доналд Тръмп от 2020 г., заяви, че победата на предшественика му в Айова го превръща в кандидата фаворит на Републиканската партия.

превод от френски: Габриела Големанска, БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    10 2 Отговор
    Победата на Тръмп само доказва, че всички съчинени обвинения и дела срещу него вместо да му извадят очите му изписват вежди

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Крайно време е да се уточни , че "великата " победа на Тръмп в Айова е САМО И ЕДИНСТВЕНО между собствените му избиратели от републиканската партия !!!!! И то между ГЛАСУВАЛИТЕ от тях , защото това са ВЪТРЕШНИ избори на републиканците !!! Съответно гласувалите за Тръмп са ПОД 15% от ЦЯЛОТО население на щата Айова , а и колко от гласувалите сега ще го повторят на истинските избори е пълен нонсенс !! Да не говорим , че има още 50 щата мноооого по-големи от селския Айова , населен предимно с фермери , тоест прости селяни !! Ако въобще стигне до избори , което се очертава все по-малко вероятно !!