Тема: Украйна

24 Януари, 2024 13:43 1 540 57

Бъдещето на Украйна е в ръцете на Запада, не бива да позволим на Путин да победи, заяви Шапс

  • украйна-
  • запада-
  • русия-
  • владимир путин

Няма свят, в който да се позволи на Путин да победи. Това не само ще го окуражи, поставяйки на прицел другите ни източноевропейски съюзници, но и ще даде сигнал на Китай, че всичко е готово за заграбване

Бъдещето на Украйна е в ръцете на Запада, не бива да позволим на Путин да победи, заяви Шапс - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската редакция на Poitico публикува изявление на bританският министър на отбраната Грант Шапс, в което се подчертава, че 2024 г. може да бъде решаваща за това как ще се развие бъдещето на Украйна и то до голяма степен зависи от действията на западните съюзници, предаде Фокус.

"2024 година е важен кръстопът: Най-голямата демократична година в историята, в която почти половината от населението на света ще отиде до урните, е и годината, която може да реши съдбата на динамичната демокрация в Украйна", заявява Шапс.

"Знаем, че Русия е подготвена за война на изтощение, независимо колко десетки хиляди свои граждани ще загуби, и че Москва изразходва все повече от ресурсите си за продължаващия конфликт. Разходите на руския президент Владимир Путин за отбрана и сигурност вече ще достигнат зашеметяващите 40 % от бюджетните разходи на страната. А от началото на годината Кремъл повиши залога, като увеличи интензивността на атаките си", допълва той.

В светлината на всичко това Украйна свърши невероятна работа, за да отблъсне своя нашественик. Тя си върна 50 % от територията, открадната от Русия, и отвори морски проход в Черно море.

Но Киев се нуждае от повече подкрепа - и то не само от Обединеното кралство. Нашите съюзници също трябва да се активизират.

От своя страна Обединеното кралство активизира усилията си за подпомагане на Украйна, като по-рано този месец министър-председателят Риши Сунак се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. А по време на посещението си Сунак обяви увеличаването на военната подкрепа на Великобритания до 2,5 млрд. паунда (5,7 млрд. лева), с което общата военна помощ на Великобритания надхвърли 7 млрд. паунда (16, 22 млрд. лева).

Тези нови средства включват 200 млн. паунда за производство и закупуване на безпилотни летателни апарати за наблюдение, за удари на далечни разстояния и по море, като по този начин Великобритания, която беше първата европейска държава, изпратила на Украйна противотанкови оръжия, модерни западни основни бойни танкове и прецизни ракети с голям обсег, се превръща в най-големия доставчик на безпилотни летателни апарати в страната.

Още по-важно е, че по време на пътуването си министър-председателят подписа историческо Споразумение между Великобритания и Украйна за сътрудничество в областта на сигурността. Това споразумение, което официализира подкрепата за всичко - от обмен на разузнавателна информация и киберсигурност до медицинско и военно обучение, полага основите на едно стогодишно партньорство.

Посланието не би могло да бъде по-ясно: Обединеното кралство е в тази ситуация за дълъг период от време.

Но посланието, което изпращам на моите колеги от Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна, е, че те също трябва да предприемат действия.

През последните две години Обединеното кралство мобилизира международната общност. Тя обедини около 11 държави, които помогнаха за обучението на повече от 34 000 украински новобранци тук, във Великобритания - те са част от 60 000-те украински военнослужещи, които Великобритания обучава от 2014 г. насам. Тя създаде Международен фонд за Украйна, който събра над 750 млн. паунда за закупуване на приоритетен военен комплект, а поредният кръг от търгове стартира едва вчера. Освен това, заедно с Норвегия, тя оглавява Морска коалиция, чиято цел е да върне на Украйна отговорността за сигурността ѝ в Черно море - и дълъг списък от държави чака да се присъедини.

Трябва обаче да запазим тази динамика. И за целта се нуждаем от повече дипломатическа, икономическа и военна подкрепа.

Няма свят, в който да се позволи на Путин да победи. Това не само ще го окуражи, поставяйки на прицел другите ни източноевропейски съюзници, но и ще даде сигнал на Китай, че всичко е готово за заграбване.

Не може да има колебания. Никакво колебание. Не трябва да се чака да се види накъде ще духне вятърът. Путин вярва, че Западът може да бъде изтощен. Той вярва, че ни липсва стратегическо търпение. И ние трябва да докажем, че греши.

В тази велика година на демокрацията бъдещето на Украйна е в ръцете на Запада. Ние не можем да ги разочароваме.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Такае

    35 0 Отговор
    Наборе който се прави на мъж!
  • 2 Крал Чарлз

    63 3 Отговор
    Позор за кралския флот!Два военни английски кораба изпратени срещу Хусите се сблъскаха в Персийския залив и са неизползваеми.

    Коментиран от #48

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 без Н

    55 2 Отговор
    Разсъждения на учил-недоучил след много шНапс.

    Коментиран от #50

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 АРЕС Z

    50 2 Отговор
    Ето това е лицето на англо-саксонския бледолик ..род. Това се получава след векове кръвосмешения ...роди.
  • 7 Трол

    7 33 Отговор
    Г-н Шнапс е напълно прав.
  • 8 Абе по един или друг начин

    4 38 Отговор
    НАТО ще е с по голяма граница с рушията, няма да има буферна зона директно до Сант Блатенбург
  • 9 Торбалан

    2 30 Отговор
    Важното е торбите с груза номер 200 да не спират да се пълнят

    Коментиран от #14, #16, #56

  • 10 Уфффффф

    40 0 Отговор
    Все едно и също, изреждат се всички, кураж си дават, нахъсват другите, и така до края на света.
  • 11 Вовата

    32 1 Отговор
    Небрежно го премести в широкия крачол.
  • 12 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    34 0 Отговор
    ТОЯ ДЖ Е Н Д ЪР ШВАБС СКОРО ЩЕ ГО ЗОМБИРАТ НЕГОВИТЕ СЪНАРОДНИЦИ
  • 13 Прости управляващи

    35 0 Отговор
    В целия ЕС.тракторите са навсякъде за сега
  • 14 Клати Курти

    36 0 Отговор

    До коментар #9 от "Торбалан":

    Те торбите пътуват основно към Киев,Париж и Варшава напоследък.
  • 15 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    39 3 Отговор
    Путин ще победи а ти нищо не можеш да направиш
  • 16 Груз 200

    19 3 Отговор

    До коментар #9 от "Торбалан":

    За цялото ти семейство в чували
  • 17 Абе,

    43 1 Отговор
    как не ви омръзна все една и съща плоча да въртите бре" не бива да позволим на Путин да победи"!!!
    Като не бива да му позолявате да победи, изпращайте всичко, което имате и бегом на фронта!!!!
  • 18 Али Турчинът

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Вземай мас и влахаИлиян Илиин Мокрия и чабук,че шампанското е изстудено и анадолския хайвер от тъмна мряда ви очаква.

    Коментиран от #21

  • 19 Иванушка 🇷🇺

    29 0 Отговор
    Винтовката и на фронта Шапси, нидей да ръсиш мозък от дивана на Нейно Величество Чарли III 😆
  • 20 дали

    27 0 Отговор
    нека позная. Майка му и баща му са братовчеди?

    Коментиран от #57

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Объркано Атлантиче

    38 1 Отговор
    "демокрация в Украйна", заявява Шапс
    Защо се подигравате с хората?
    Каква демокрация е това щом изгориха живи хора в Одеса без разследване и до ден днешен, реабилитира се нацизъм осъден на Нюрнбергския процес, хиляди мирни хора тероризирани, убивани и изчезнали само защото бяха руснаци.

    Фашизмът в Украйна: Законът за коренните народи беше приет в Украйна на 1 юли 2021 г. и за онези, които не знаят, това е закон, който дава различни права на украинците според етническия им произход. Трябва да знаем, че в историята германците направиха същото нещо през 1935 г. с т. нар. Нюрнбергски закони, които даваха различни права на германските граждани и на гражданите евреи. А на 2 юли 2021 г. един депутат от партията на Володимир Зеленски каза : “Отсега нататък руснаците няма да имат същите права като другите украински граждани, те няма да се ползват със същите човешки права и няма да се ползват вече с конституционните права като другите украински граждани”.

    Тоест, направиха много ясно разграничение между украинските граждани и рускоезичните граждани на Украйна. Със сигурност този закон е ултранационалистически, неонацистки, защото използва елементи от идеологията, която правят разлика между етносите, това е елементът, който надхвърля ултранационализма и който може да бъде окачествен като неонацистки. Това е причината, поради коята на 24 февруари 2022 г. Владимир Путин в речта си, която беше разпространена в целия свят, определя две цели на специалната операция

    Коментиран от #23, #37

  • 23 Объркано Атлантиче

    23 2 Отговор

    До коментар #22 от "Объркано Атлантиче":

    ..Владимир Путин в речта си, която беше разпространена в целия свят, определя две цели на специалната операция: демилитаризация и денацификация.
  • 24 ШАПС мин на Отбраната на Великобритания

    16 0 Отговор
    Ще Воюваме с Путин и Русия до Последния Украинец!! Много Англета Съветници, Наемници и Коратори от Великобритсния, не се Завърнаха по домовете си! И за това ШАПС го гони голяма
    Злоба към Русия!? Шапс, тикаш още Хохли да загиат заради Твоя инат и Злоба!?
  • 25 Кано

    16 0 Отговор
    Болни и усвиропели капиталистически тикви това сте вие.Много народ от цял свят поткрепят Русия.И победа никога за вас фашаги
  • 26 Верно ли

    13 0 Отговор
    Путин страшно много се интересува от мнението на това недоразумение Грант Шапс!
  • 27 Механик

    15 0 Отговор
    Сами си казахе, че нямате оръжие. Пари е видно, че също нямате. Инак нямаше да има трактористи в германия.
    Санкциите се оказаха, че работят, ама против вас.
    И какво ще му направите на Путин в такъв случай?
  • 28 По добре късно....

    0 18 Отговор
    Отколкото никога, кой глупак очаква че на този психопат Путин и на ненормалниците покрай него ще им бъде позволено да глътнат Украйна и източна Европа, еми няма да стане, сега чакате Тръмп да спечели, САЩ да фалира, ЕС да се разпадне, на коча камбаните да паднат, чакайте, тя палачинката ще се обърне, при демокрациите става бавно, по трудно се взимат решения, има политически партии които бавят процесите заради партийни интереси, има и продажници като Орбан, Фицо и Радев които саботират процеса, но това е нормално за демократичния ЕС, негативи има, но в края на краищата решение ще бъде взето и приведен в действие от ЕС, също и САЩ, хайде сега започвате да квичите че до тогава няма да я има Украйна, ЕС и САЩ😂, по вероятно е кенефа да изчезне както изчезна СССР🤫

    Коментиран от #29, #40

  • 29 провинциалист

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "По добре късно....":

    Забърши пяната и се поускпокой - на САЩ им трябва Русия повече, отколкото на Путин. Не че ще ме разбереш.

    Коментиран от #32

  • 30 пенко

    6 0 Отговор
    БРИТАНСКИЯТ КОПЕЛДАК ЯВНО Е УЧИЛ ,ЗА ТОВА ,ЧЕ РУСКИЯ ВОЕНЕН ФРОТ Е БЛОКИРАЛ БРИТАНСКИЯ И САЩ СА ОТВОЮВАЛИ НЕЗАВИСИМОСТТА СИ С НЕГОВА ПОМОЩ !!!!!! НО, ПО- КЪСНО В САЩ ИДВАТ ЦИОНИСТИТЕ НА "ВЛАСТ " И ЧРЕЗ ЗАВЛАДЕНИЯ ДОЛАР -ПОЧВАТ ДА ДУШАТ НАРОДИТЕ !?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 То ти...

    1 12 Отговор

    До коментар #29 от "провинциалист":

    Едвали и сам себе си разбираш, Русия не е притрябвала на никой, тя си съществува, въпроса е как съществува и какво прави, и какви последствия ще понесе, но това никой не го интерисува, да си носят после последствията, и никой нищо не иска от тях, само едно да се омитат от Украйна, или ще бъдат принудени с всички негативи за тях, мисля че ме разбра.

    Коментиран от #44

  • 33 Учуден

    8 0 Отговор
    Ко речи,Ко?Върнала 50%. от територията,?Нещо се е напушил тоя
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Моряка

    11 1 Отговор
    Какво бъдеще на Украйна,бе министре?През вековете такава държава е нямало и идва ли ще има.Още ли не си разбрал.Преди около 70 години Хрушчов, на въпрос на журналист беше отвърнал,че за Англия са предвидени 7 бомби.Да, ама оттогава бомбите и носителите им доста се усъвършенстваха.Сега два Посейдона кротко се излежават на дъното на Океана и чакат да ви поокъпят с морска вода.Лечебна, радиоактивна.Така че по внимателно с джафкането.И Путин е човек,може да не му издържат нервите.

    Коментиран от #36

  • 36 😉........

    1 10 Отговор

    До коментар #35 от "Моряка":

    То и през вековете и държава Косово е нямало, но сега има нали?, така че спокойно, Украйна ще я има.

    Коментиран от #41, #45

  • 37 Моряка

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Объркано Атлантиче":

    То фашизма рано или късно завършва в Нюрнберг.Оня юначен американски сержант, дето бесеше нацисткия елит, сигурно има внук или правнук?
  • 38 Какво ме интересува

    7 0 Отговор
    Дали господин шнапс говори нещо за Украйна
  • 39 1520

    10 0 Отговор
    Бъдещето на Украйна зависи от самите украинци , докога ще воюват за чужди интиреси
  • 40 п-добре да си траеш,

    12 1 Отговор

    До коментар #28 от "По добре късно....":

    след като нивото ти е под нулата.

    СССР или неговият приемник Русия даде безвъзмезна свобода на останалите републики, въпреки че всички до една (не съм сигурен само за Азербайджан) гласуваха за цялостност на държавите от ОНД, дори и Украйна и западните области. Няма значение, дадоха им шанс на самостоятелност, като за Русия останаха всички негативи във вид на заеми и пр. Сега, когато част от така наречената държава УКР не пожела да съществува в нейните граници и пожела автономност, урките станаха големи "собственици ", готови да избиват всичко, което се движи заради чужда земя (защо чужда ?) Аз смятам, че земята е на тези хора, които живеят на нея, или по ред на номерата с правото - човек, квартал, град, област и така докато стигнем до държава, така че хората от Донбас са с пълното право да поискат автономност
  • 41 Моряка

    12 1 Отговор

    До коментар #36 от "😉........":

    Засега е така.Ама сърбите не са близачи като нас,дето направихме от Македония държава.Едва ли ще се примирят.Пък и Косово е най голямата американска база на Балканите.При един конфликт с Русия, познай кой първи ще се изпари- базата или Косово.

    Коментиран от #52

  • 42 осъзнал се

    9 1 Отговор
    господин Шапс налягай те си парцалите на острова, да не ви подгони мечката
  • 43 Оги

    12 1 Отговор
    Нагли лъжци, признайте си ,че НАТО , ЕС, краварите ,англосаксонците всички стоите зад украинските фашисти!! Ало западняци, вижте себе си ври и кипи от протести в Германия ,Франция има жертва жена и семейството и ранени поддържащи протестиращите! Плюя им на " демокрацията"
  • 44 провинциалист

    12 1 Отговор

    До коментар #32 от "То ти...":

    Само да те светна, че на целия демократичен запад им е точно през едно определено място за Украйна.

    Коментиран от #47

  • 45 Моряка

    12 0 Отговор

    До коментар #36 от "😉........":

    Да, като вариант Украйна може да остане в крайно съкратен вид, там където наистина говорят на галицийски полско руски диалект- Галиция ,Волина и Иваново-Франковск.Гледай тогава Полша как ще се извърти и ще им припомни за Волинското клане 1943г.Мислиш ли че са забравили?
  • 46 незнайко

    7 1 Отговор
    Кой сте Вие господин Шапс, че да казвате какво е позволено и какво не ?
  • 47 незнайко

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "провинциалист":

    Тук сте напълно прав, запада се интересува от РЕСУРСИ и ПАРИ без значение от къде ще дойдат !
  • 48 Лъже

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Крал Чарлз":

    Кралю защо лъжеш?Пак.
  • 49 Не се съмнявам

    8 1 Отговор
    Кой го е казал. Британска, квадратна глава.
    А.защо Британия воюва на другия край на света за Фолкленските острови? Какво показахте вие тогава? А с войната в Ирак, какво показахте?
    Значи, всеки, на който му хрумне да унищожи някояя страна и народ, може да го направи, бе да му пука. Пък сега Русия щяла "да дава лош пример"?
    Погледнете вас си? Сащ... Целия този запад какво правихте толкова години в Афганистан?
    Там се произвеждаше през цялото време тонове хероин за Запада... Това правите вие , западналите...
  • 50 Ама днес на власт

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "без Н":

    Са само такива некакви, непоръбени ...
  • 51 Бойко

    2 0 Отговор
    Шапс да оди я не искам да мра заради джендъру.
  • 52 Какъв конфликт????

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Моряка":

    САЩ-Русия, руската армия две години превзема две села, нали се сещаш че при сблъсък с американците и НАТО руската армия ще бъде стрита на прах. Още живееш в руската пропаганда за тяхната "непобедима и безаналогова" армия.
  • 53 Пешо z

    1 1 Отговор
    Англета ще вдишате атома.
  • 54 ПОРЕДНИЯ СМОТАНЯК ПАПАГАЛ С "НОВА МИСЪЛ"

    2 0 Отговор
    КОЛКО ПЪТИ ОЩЕ ЩЕ ЧУВАМЕ ТАЗИ МАНТРА ,ОТ КОЛКО ОЩЕ КРИВОГЛЕДИ КРЕТЕНЕ. ТЕ НЕ БИВАЛО ДА ПОЗВОЛЯВАТ, ДРЪН ,ДРЪН, ДРЪН ПОДМЕТКИ. ПИАМ СЕ ЗАЩО СТЕ ТОЛКОВА КУХИ БЕЗМОЗЪАЧНИ СЪЩЕСТВА И КОЙ ВИ ПОСТАВЯ НА ВСЕ ПАК ОТГОВОРНИ ПОСТВЕ??????КАТО ЧУЯТ ЕДНА ФРАЗА ОТ ГОСПОДАРЯ СИ И ДОКАТО НЕ ИЗРЕКАТ ДЕСЕТИНА ПЪТИ НЕ МИРЯСВТ. ЧЕ СЕ ИЗЛАГАТ ТЕЯ ПАПАГАЛИ ,МА НЕ ИМ ПУКА!!ЕГА ТИ БЕЗЧУСТВЕНИТЕ СЪЩЕСТВА !!!БЕТЕР СА ОТ, ПО КОМУНИСТИЧЕСКО ТРЯБВАШЕ ДА ПОВТАРЯМЕ ТЕЗИСИТЕ НА Т. ЖИВКОВ , СЕГА ЩЕ ПОВТАРЯМЕ ТЕЗИСИТЕ НА ГОСПОАРЯ. ЩО ЗА ОПРОСТЕНЧЕСКИ СВЯТ ВЪРВИ НА ТАЯ ВЕЧЕ НЕЧОВЕШКА ПЛАНЕТА???????????????ГНУС МИ Е ДА ГИ ЧУВАМ И ГЛЕДАМ ОЩЕ СЛЕД ПЪРВОТО ИМ ИЗТЕЧЕНИЕ .ТО ЛЪХА НЕВЕЖЕСТВО, ФАЛШ ,НАГАЖДАЯЕСТВО,ХОРА БЕЗ СОБСТВЕНА МИСЪЛ И РЕЧ. КАКВИ СА ТЕЯ ХОРА ?????
  • 55 От страни

    0 1 Отговор
    Евала им казвам на англичаните и на амриканците - да накараш некой да воюва вместо теб и при това да ти взима уж помощ във вид на оръжия и то назаем под голем процент, при това да гинат вместо тях???? Колко требва да си луд да се вържеш на таково ама те - успяват да накарат такива като укрите да вършат точно това. То и ние сме за натам ама нашите подлоги все се дървят по чатовете и форумите кви са атлантици и европейци.
  • 56 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Торбалан":

    Радваш ли се? Ей внимавай много щото па се връща бумеранга и когато те сполети не питай "защо аз". Много сте отворени иначе...
  • 57 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "дали":

    Тия там всичките са такива. Погледни клипчето как Тереза Мей играе диско и ще ти стане ясно.
Новини по държави: