Last news in Fakti

30 Януари, 2024 04:43 1 023 3

Правителството на САЩ възстанови част от санкциите срещу Венецуела

  • сащ-
  • венецуела-
  • санкции

Това стана, след като най-висшият съд на южноамериканската страна блокира президентската кандидатура на опозиционен лидер

Правителството на САЩ възстанови част от санкциите срещу Венецуела, изпълнявайки заплахата си, след като най-висшият съд на южноамериканската страна блокира президентската кандидатура на опозиционен лидер, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министерството на финансите даде на компаниите, които сключват сделки с държавната минна компания на Венецуела, срок до 13 февруари да прекратят дейността си.

Ведомството разреши транзакциите с минната компания през октомври, след като правителството на президента Николас Мадуро постигна споразумение с подкрепяната от САЩ опозиционна фракция да работи за изравняване на условията преди президентските избори. Облекченията на санкциите в петролния и газовия сектор остават в сила.

В петък обаче перспективата за свободни президентски избори получи тежък удар, когато най-висшият съд на страната потвърди забраната за издигане на кандидатурата на Мария Корина Мачадо, дългогодишен враг на правителството и победител в първичните избори, проведени от опозицията.

Мачадо, бивша депутатка, спечели независимо проведените от опозицията първични президентски избори с над 90 % от гласовете. Победата ѝ дойде въпреки че правителството обяви 15-годишна забрана да се кандидатира за поста само няколко дни след като тя официално се включи в надпреварата през юни.

Дългогодишната противничка на правителството имаше възможност да участва, тъй като първичните избори бяха организирани от комисия, независима от избирателните органи на Венецуела.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ммм...да.

    13 3 Отговор
    Цар Вова и Китай ще им помогнат.САЩ - умреха .
  • 2 Ветеран от Протеста

    2 9 Отговор
    Съюзниците на Путин са все Диктатори и все под Санкции...
  • 3 Урюрвкос

    10 1 Отговор
    нещо за международното право, кой го нарушава....международни санкции може да въвежда само ООНето след гласуване....ако не ти играят по гайдата служителите на ООНето ги обяваваш за терористи, лесно, просто, демократично.