Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 04:33 680 0

Рияд би стоплил отношенията с Израел само при самостоятелна палестинска държава

  • мохамед бин салман-
  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • саудитска арабия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна със саудитския престолонаследник принц Мохамед Бин Салман

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който започна от Саудитска Арабия на петата си обиколка в Близкия изток от началото на войната в ивицата Газа, се срещна със саудитския престолонаследник принц Мохамед Бин Салман, предаде Асошейтед прес, цитирана от БТА.

Целта на визитата му е да се постигне напредък относно сделка за прекратяване на огъня и поствоенно планиране на бъдещето на Газа, като същевременно се намалят и регионалните напрежения.

На трите фронта в Близкия изток Блинкън е изправен пред големи предизвикателства. "Хамас" и Израел имат открити разногласия относно ключови елементи от евентуалната сделка за прекратяване на огъня в Газа. Израел отхвърли призивите на САЩ за проправяне на път към създаване на палестинска държава. А иранските съюзници в региона показват малко признаци, че американските въздушни удари са ги разубедили да действат, отбелязва агенцията.

В Рияд Блинкън подчерта по време на срещата си с Мохамед бин Салман, че е важно да се отговори на хуманитарните потребности на населението на Газа и да се предотврати по-нататъшно разпространение на конфликта. Той е обсъждал с принца и важността от изграждането на един интегриран и проспериращ регион.

Саудитски представители заявиха, че монархията все още е заинтересована от нормализиране на отношенията с Израел, но само ако има надежден план за създаване на палестинска държава.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да продължи войната в Газа, докато Израел не смаже "Хамас" и не постигне освобождаването на 100-те заложници, държани в анклава от атаката от 7 октомври.

По време на среща с военнослужещи вчера Нетаняху заяви, че Израел е разгромил 18 от 24-те батальона на "Хамас", но не навлезе в подробности. "По пътя сме към абсолютната победа и аз искам да ви кажа, че ние сме ангажирани да постигнем това и че няма да се откажем", заяви той.

САЩ, Египет и Катар изготвиха предложение за неколкоседмично прекратяване на огъня и поетапно освобождаване на заложниците. Но "Хамас" заяви, че няма да освободи повече заложници, докато Израел не спре офанзивата си. Официално движението все още не е казало какво мисли за предложението за примирие. Очаква се то да поиска освобождаването на хиляди палестински затворници от израелски затвори, но Нетаняху вече отхвърли този вариант.

Същевременно израелският министър на отбраната Йоав Галант предупреди, че "Хамас" не е в безопасност никъде в Газа, в това число и в последните райони, които държи, като южния град Рафах, където израелските сили все още не са разположени.

"Всеки терорист, който се крие в Рафах, трябва да знае, че той ще свърши като онези в Хан Юнис и в град Газа", предупреди Галант. Той добави, че половината от терористите на "Хамас" са мъртви или сериозно ранени.

В петък Галант спомена за евентуално напредване на армията към Рафах, където сега има над милион палестинци, разселени от останалите части на ивицата Газа.

Съседен Египет се опасява, че военни операции в този граничен град ще доведат до поток от отчаяни палестинци, който ще залее египетския Синайски полуостров.

Израел пък подозира, че има тунели, които "Хамас" използва под границата с Египет, през които може да се снабдява с оръжия и други стоки. Египет отрича това да е така.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА