Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 06:00 3 439 76

Новината, която не чухме: България върви към по-добро

  • корупция-
  • българия-
  • икономика-
  • инвестиция-
  • чуждестранни инвестиции-
  • ес-
  • бвп

В България има рекорден приток на преки чуждестранни инвестиции

Новината, която не чухме: България върви към по-добро - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иво Беров:

При това новината е важна - много по-важна от злободневните сплетни. Тя е, че по предварителни данни на БНБ, през 2023 година в България има рекорден приток на преки чуждестранни инвестиции. За периода януари - декември 2023 те са близо три и половина милиарда евро, тоест с 28,1% процента повече, отколкото за същия период на предходната година. Което е най-големият приток на чуждестранни инвестиции от десет години насам. Това е един изключително важен показател не само за икономическото състояние на България.

Шанс за премахване на корупцията

Има едно обяснение за този инвестиционен рекорд и за увеличеното доверие към страната ни. Това е новата политическа обстановка, при която взаимният надзор между власти и партии, ако не изключва, то поне чувствително намалява предишния натиск върху бизнеса. А това е свързано с още една добра новина - също подценена или недоосъзната.

Общественото възмущение от разкритията и скандалите, последвали убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, създава условия и възможности за премахване на корупцията в съдебната система (а и не само там), утвърдила се при управлението на Борисов - Гешев - Пеевски. Това може да стане най-вече чрез избиране на достойни хора във Висшия съдебен съвет.

Партийците на БСП, "Възраждане" и ИТН внушават, че разкритията след убийството на "Нотариуса" са доказателство за разрухата в държавата ни, а не начало и възможност за оздравителни промени. В случая обаче това не е само съзнателно подменяне на причина и следствие, но и съвсем първична пропаганда, чиято цел е да насади в обществото ни чувство на несигурност и безизходица. Включително и за да не бъдат осъзнати достиженията на България след разпадането на "модела Борисов" и след управлението на служебните правителства.

Икономически ръст и външен дълг

Към тези достижения спада и икономическият растеж на страната ни, например. Само шест държави в ЕС имат по-голям икономически растеж на БВП. Което означава, че бизнесът в България се развива добре, въпреки синдикалните протести и политическата несигурност. Или да вземем външния дълг. Опозицията - БСП, „Възраждане“ и най-вече ИТН - не спират да говорят за затъване в дългова спирала, та трябва непрекъснато да им се обяснява, че външният дълг на една държава се оценява спрямо нейния брутен вътрешен продукт (БВП).

Данните сочат, че България е сред отличниците в Европейския съюз по отношение на държавния дълг спрямо БВП. Страната ни е на второ място в Европейския съюз по съотношение на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие на 2023 г., показват данни на Европейската статистическа служба Евростат. Преди нас е само Естония.

Има и неща, които се знаят, или поне би трябвало да се знаят - в България на практика безработицата е нулева, доходите изпреварват инфлацията, а бюджетният дефицит е 2,2% при планирани 3%. Тук бива да си припомним злобните прокоби на министри от служебното правителство на Румен Радев и на други разни разбирачи, които уверяваха, че дефицитът ще надхвърли 6% и държавата е пред икономически крах.

Регулаторните органи

Има нещо добро дори и в пресиленото негодувание срещу меморандума на ПП и ДБ. И то е, че започнаха все пак да се обсъждат назначенията в регулаторните органи. Защото предложението на Десислава Атанасова от ГЕРБ да се дадат една трета от назначенията както в тези органи, така и в специалните служби на ДПС с Делян Пеевски, направено през декември миналата година, не предизвика възмущението, което заслужаваше. От него не се възмути и иначе изпълнената с благородно негодувание срещу меморандума на ПП-ДБ Мария Габриел. Дали повечето журналисти и анализатори се досещат защо подминатият при тези разпределения Делян Пеевски се развихри дотам, че да си позволи неизползвани досега дори от него пошлости?

Така че - въпреки всички обществени безпокойства, тревоги и оплаквания, може със сигурност да се твърди, че България все пак е тръгнала към по-добро. И че евентуални предсрочни избори (с нова победа на ГЕРБ) биха могли само да върнат нещата назад. Най-малкото, защото оздравяването на съдебната система и превръщането ни в правова държава ще се отложи. А може и въобще да не се състои.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 151262

    91 17 Отговор
    Най-големите чуждестранни инвестиции са от българите, работещи в чужбина. И това не е "добра новина". И няма нищо общо с "борбата с корупцията".
    Да е тъп авторът, не е тъп, учил е. Колко ли са му платили за тази евтина пропаганда на ниво детска градина?

    Коментиран от #16

  • 3 DW и Иво Беров!??? Лъжете като дърти

    84 15 Отговор
    Цигани!! Рекордни чужди инвестиции???? Ало Луди ли сте, или Идиоти??? Работещите Българи зад граница изпращат пари на Бедните си родители в България, Това ли са инвестициите!!
  • 4 DW и Иво Беров!??? Лъжете като дърти

    37 12 Отговор
    Цигани!! Рекордни чужди инвестиции???? Ало Луди ли сте, или Идиоти??? Работещите Българи зад граница изпращат пари на Бедните си родители в България, Това ли са инвестициите!!
  • 5 Цветя и рози

    64 12 Отговор
    "доходите изпреварват инфлацията". Бреее, ама то живеем добре и ние да не знаем! Страхотна новина е увеличаването на чуждите инвестиции, докато в същото време родното производство е убито. Средния бизнес в България умира, фалира, за сметка на това, чуждите фирми се увеличавали. Ама то супер, всичко ни цветя и рози, па ние ревем. Нашите богати пенсионери, какво ревът тогава - ъъъ, пари за лекарства, за сметки.... Я по-сериозно! Да прочетат статията на Иво Беров и да си свиркат! Най-малкото поне той човека живее добре
  • 6 това е статия за канарчета

    57 10 Отговор
    Като как доходите изпреварват инфлацията . Че то цените на много стоки скочиха двойно , а доходите трябва да са станали тогава тройни .
    Инфлацията продължава да расте . С разни шашми с молива , се опитват да ни обедят че не е така . Цените не са спирали . А това че гърци си скриха парите в наши банки , това не е инвестиции.
  • 7 Кирил

    24 43 Отговор
    Българите никога не са живели по добре.
    Не са прави тези които искат веднага да сме като Белгия.
    Сравненията първо трябва да ги правим с Гърция. Кога е било да се ходи масово на почивки в Гърция.

    Коментиран от #24

  • 8 Начо

    27 21 Отговор
    Не са добре некадърниците и мързеливите лузъри
  • 9 Някой

    47 11 Отговор
    Комбинацията от DW и Иво Беров е убийствена за истината.
  • 10 Изкукуригал

    35 8 Отговор
    Със сигурност се е подобрила но при американските пропагандисти увеличиха им ставките за статия и затова са по добре и това е инвестиция
  • 11 Провинциалист от провинция Тракия

    41 9 Отговор
    "доходите изпреварват инфлацията" - е тука вече не издържах и спрях. Зелето с нов рекорд по ринене на дъното!

    Коментиран от #69

  • 12 Провинциалист от провинция Тракия

    18 10 Отговор
    "Инвестицията e дългосрочно влагане на парични средства или капитал за придобиване на финансови инструменти или други активи с цел да се постигнат печелившо възвръщане". Т.е. колкото повече чужди инвестиции има у нас, още повече пари ще ни бъдат взети накрая.
  • 13 Българин

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Тоест, пак ще избиваме делфините в Черно море от глад и ще минем на купонна система, викаш?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Авторът е учил,

    10 30 Отговор

    До коментар #2 от "151262":

    само сдyxaните крепостници, понеже са необразовани, но и обратното на умни, ме правят разлика между инвестиция и внос на пари и начините, по които те работят в икономиката. Откачат от мъка дроновете, че в момента бедната откъм изкопаеми ресурси България е с по-висок стандарт на живот и изравнено БВП на глава от населението (GDP) от/c Оркистан на кремлянските нацисти! И това без да обяснявам как изкривява макроикономиеската рамка една военна икономика, съчетана с пропагандната им стъкмистика. 😂😂😂
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хайде бе?!!??

    8 13 Отговор

    До коментар #15 от "Асен Василев!! Ти си Временно минаваш":

    Ти от коя дупка на пасоля изпълзя, че да дращиш от името на българите? ВСЕКИ БЪЛГАРИН иска да е в Европейска държава.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Някой

    24 9 Отговор
    Вярно ли, бе? И къде се вижда това? Няма изсипване на мигранти у нас? Няма опити да ни вкарат във война с Русия? Няма изключително високка инфлация у нас? Имаме стабилни и предвидими политици, които работят за народа, а не за чужди посолства?
    Да продължавам ли с въпросите?
  • 22 Мдааа

    17 7 Отговор
    Вчера бяхме пред пропастта, днес крачка напред. Закривай и заривай.
  • 23 провинциалист

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Канада също":

    "затова ви обясняваме" - е тука можеше да сложиш голямо В на "ви" като си тръгнал в множествено число.
  • 24 Някой

    16 7 Отговор

    До коментар #7 от "Кирил":

    Ти сериозно ли смяташ, че в момента в Белгия е добре? Всъщност с тези мигранти, които всеки ден пристигат в България заради въздушно - капковия Шенген скоро ще станем Белгия.

    Коментиран от #25

  • 25 Със сигурност

    11 18 Отговор

    До коментар #24 от "Някой":

    Най-зле е в Робсия и Беларус на нашия континент. Така че трябва да бягаме от тях с 200.

    Коментиран от #26, #29, #31

  • 26 Някой

    15 7 Отговор

    До коментар #25 от "Със сигурност":

    И това го знаеш от къде? От DW? От CNN, BBC? От вкисналия бульон, с което те поливат ежедневно по нашенските медии?
    Ходил ли си там сега, че знаеш как живеят хората там? Да си гледал разни клипчета в тубата, които показват препълнените със стоки магазини, и хора, които купуват без много да му мислят за цената?
    А, а дали си гледал онова клипче на Такър Карлсон от преди около 2 седмици, в което той направи сравнение на цените на продуктите в Русия и в САЩ? Не беше много доволен от резултата американеца...
    Така че, ако искаш, вярвай си удобно на пропагандата, с която те заливат, и недей да мислиш. То това е положението на поне 75% от европейците.

    Коментиран от #33

  • 27 Истина е,..че

    16 7 Отговор
    Хората мизеруват.Разтягането на локуми не променя действителността.
  • 28 нннн

    13 5 Отговор
    Това платена реклама на Шарлатаните ли е?
  • 29 провинциалист

    4 4 Отговор

    До коментар #25 от "Със сигурност":

    От нашата Уикипедия - Русия: 0,8245 (много висок) (на 52-ро място); Беларус: ИЧР 0,823 (много висок) (на 53-то място); България: 0,816 (много висок) (на 56-о място)...
  • 30 жжжжжж

    10 5 Отговор
    а иначе беров има претенциите да е анти комунист. тук говори като комунист на своя конгрес-бодряшки и крайно оптимистично. а имаше скоро доклад от ек който е негативен.....пусти пари на сорос.....
  • 31 Факт!

    9 13 Отговор

    До коментар #25 от "Със сигурност":

    Всички "приятели" на Русия са бедни държави.
  • 32 Чета чета

    17 5 Отговор
    и си мисля за България ли се говори , и този който е писал тази статия тавряз ли е?Вчера карам велосипед в моя край около Бакаджиците в Ямболския край.При изминати 70км. да съм се разминал с не повече от 5-6 автомобила каращи насрещно и ли задминаващи ме , това за около 3ч. каране след обед.Един сокол на едно дърво и няколко бръмбара по асфалта, това беше.Асфалт там където го има между другото.Обезлюдено до няма и къде.За града да не говорим , изкарват го малко под 80к души , реално са 30-40к максимум.Трагедия пълна!Инфлацията помпа бюджета , не вдигане на производството,то се затваря дори изнася от страната факт.Вие представяте ли си какво е завод за 1млрд. лв. или какво е призводство за 6.5млрд. за което се говори.Къде , какво е направено за 6.5млрд. лв че само този каун от Дойче веле го вижда.Аз виждам само бързи кредити и игрални зали.
  • 33 Катър Карлсон

    4 11 Отговор

    До коментар #26 от "Някой":

    получи достатъчно кинти за помиярстванетоси из рашията. ВЕрвай му, аз не бих.
  • 34 Е. А. По

    8 2 Отговор
    ,, И вървим все натам в своя друм. Бим... Бамм... Буммм..."
  • 35 Продължаваме Промяната

    16 5 Отговор
    Най-после някой да им го каже на неблагодарниците, че Сглобката е направила живота на българите много по-добър! Скоро ще има паметници в центъра на София на Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Бойко Борисов и Делян Пеевски. Хората, заради, които българите живеят най-добре в цяла Европа
  • 36 щурмгевер

    12 3 Отговор
    Иво е забравил, към приходите в страната, да включи и приходите от увеличеният износ на военна продукция!
  • 37 Реалност

    18 8 Отговор
    Държавата загнива 30+ г. с помощта Герб, ЕС, Нато и ДПС, но при сглобката се усилва

    1. Повече от 80% от храната е внос.

    2. Обезлюдаването ще доведе до ЗАГУБА на територия, След десетина години ще избираме
    Русия или Турция.

    Май първата ще се наложи да ни освобождава пореден път.

    Никой от управниците не мисли за недалечото бъдеще, а само за личното обогатяване

    Коментиран от #60

  • 38 Начо

    7 10 Отговор
    Сегашните българи са свикнали да хленчат, а лузърите, че някой друг им е виновен
  • 39 Наблюдателен

    4 1 Отговор
    Това на снимката в преден план не са ли Нотариуса и съдия Зартова ?
  • 40 Урюрвкос

    11 6 Отговор
    обикновено след такива статии идва увеличаване цените на тока и водата
  • 41 гербппдбдпс

    8 5 Отговор
    Увеличават се инвестициите за разграждането на енергетиката.
  • 42 Виж цените, бе маук

    9 4 Отговор
    Този автор, където и да се е пробвал все бездарие показва, не вярвам и в ненаучната фантастика да успее. За някои продажници може и нещо да се е подобрило с 30 сребърника в повече, но народът живее все по-зле.
  • 43 Абе…

    8 2 Отговор
    то тъй, ама кога, когааааа…?
    Те минаха 35 години вече и все нищо.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хейт

    10 4 Отговор
    Към по-добро? Искате да кажете, че ръждаемостта се вдигнала тройно и българският народ вече не изчезва?И къде ги видяхте тия чуждестранни инвестиции бе, пичове? Масовите съкращения вече започнаха и много мои приятели са без работа.
  • 46 Бялото черно, а долното горно

    6 3 Отговор
    Нови инвестиции има защото готвят България за война. Най много сме нараснали в Европа по БВП, защото нарастваме от най-ниското!
  • 47 Точен

    6 4 Отговор
    В Българско се повишава само територията на гробищата. За Беровци ще има нови разширения.
  • 48 Иван Крумов

    5 3 Отговор
    Хората не могат да посрещнат децата си абитуриенти, този говори множествено число - аз не говоря за яхти и самолети, хайвер и вафли, говорим за елементарен старт на деня и нормален край на месеца - в крайна сметка - няма нищо, ние сме по-зле от вълците, че те сигурно имат - обратната поговорка, вълка - за вълка е човек, най-вероятно животните ни превъзхождат като морални качества - едва ли не, говори за възход.

    Що не се разходи по улиците на който и да е град в България и да види - какви са асфалтирани селата и с колко живеят хората и - изобщо - докъде се докарахме.

    Примерно - понеже е психолог - на разсъмване.

    Коментиран от #53

  • 49 Ха ха ха

    4 2 Отговор
    Хахахаха
  • 50 Доста късно

    1 0 Отговор
    В Унгария ги иначе преди 30 години
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ами отивай

    1 6 Отговор

    До коментар #48 от "Иван Крумов":

    в кочината на подмосковието и тогава приказвай. Или пък се върни 30 години назад във времето да видиш мизерия и то повсеместна.

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 КЪПАНА СИГАНКА

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Алън Пугачов":

    ДЕ СА ТИЯ НОВИНИ ДА ГИ ЧИТЕМ И НИЕ. НИЙ ОТДАВНА СМЕ ПРЕВЗЕТИ ОТ ДПС ДОРИ И ГОРИТЕ ЛИ И ДЖУРНАЛИСТИ СА С ТЪРСКУ ИМЕНА БИЗНЕСИ ВСИИИИИИЧКО ЗА КВИ СДЕЛКИ ДРЪНКАШ ТУКА.....

    Коментиран от #57

  • 56 Антитрол

    7 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ами отивай":

    "Или пък се върни 30 години назад във времето да видиш мизерия и то повсеместна"

    А защо не искаш да се върна 40 или 50 години назад - защото ще се разбере че живеехме по-добре ли и че бяхме на 23-то място в света по качество на живот и то според господарите ти а сега сме след Гана някъде - е банани нямаше а сега рупате банана и се радвате.

    Та всичко построено в България е за 45 години социализъм а за вече няма нищо построено - посочи ми един язовир или една централа построени от "демократите" - даже пътищата не могат да поддържат.

    Това като казвате на черното бяло не променя нещата.

    Коментиран от #71

  • 57 Запознат

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "КЪПАНА СИГАНКА":

    Вие не може да ги четете тези "новини" - на тях специално им ги спускат като опорки от посолството нищо че са пълни лъжи.
  • 58 Кадир

    3 0 Отговор
    И война. Нещо си я пропуснал.
  • 59 хахаха

    5 2 Отговор
    иво беров да пита умрелия вчера в Добричко поради закъснение на спешната помощ колко е добре в българия...написах я с малка буква, щото това отдавна не е държава...
  • 60 Кадир

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Реалност":

    Избор няма да има. Всичко е разпределено и завоювано. Руснаците няма да се занимават с вас и ще ви върнат в лоното на падишаха, където реално ви е мястото. Очевидно е, че сами не можета да се справите.
  • 61 ха ха

    2 0 Отговор
    Я съм включил хладилника към телевизора, а то требвало към вестника!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 АБЕ БЕРОВ

    2 2 Отговор
    ПО МИНАЛАТА ГОДИНА БЕШЕ НУЛЕВА БЕ БЕРОВ
    ЗАРАДИ КОВИДА И ВОЙНАТА БЕ
    БЕРООООВ ЩО НЕ СРАВНЯВАШ С 1938 ГОДИНА БЕ МИСИР
    И КОЛКО КАЗА ТРИ МИЛЯРДА
    АМИ НИЕ ЗЕХМЕ БОРЧ ДЕВЕТ И ПЛАТИХМЕ ТОЛКОЗ ЗА СТАРИ БТРИ БЕ БЕРОВ
    ЛЕЛИИИИИ ЩО МИСЛИШ ХОРАТА ЗА ИДИОТИ БЕ МОЙ
    АМИ АКО ИЗЛЕЗЕ ЧЕ ТИ СИ ИДИОТ
  • 64 От Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Алън Пугачов":

    Може да е фалшива новина. Но ако е вярно-това “ Путин ни предаде” защо е цвъкнато накрая? Да го намразим още повече ли? Имаме чудесна поговорка” Волът когато рие, всичко се трупа на гърба му”! Ето отговорът на този “отчаян” вопъл на автора, може би трол!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 незнайко

    2 0 Отговор
    Преките инвестиции са защото имаме ЕВТИНА РЪБОТНА РЪКА ! Това защо не се АФИШИРА ? Какво е инвестирала нашата държава ? НИЩО ! Една АЕЦ я дъвчат 35 години и още не могат да я смелят ! Строим пътища за да угодим на ЗАПАДА а нашите заводи ИЗЧЕЗНАХА ! ЧАСНИЧИ , ЧАСНИЦИ и пак ЧАСНИЦИ това си е КАПИТАЛИЗЪМ !
  • 67 Май ка ви да е, ба

    3 3 Отговор
    на всички евро-атлантиди. Да изпук@те като кучет@ всичките
  • 68 Май ка ти да е, ба

    4 1 Отговор
    ти на какви тежки психотропни лекарства си бе, к@ун? България върви към на кучето под оп@шк@та. За 10 години минус 1 милион души. ОГЪН ДА ГИ ГОРИ ВСИЧКИТЕ УПРАВНИЦИ.
  • 69 Сериознооо?

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Провинциалист от провинция Тракия":

    Спрях да чета дотук-" България на практика безработицата е нулева".

    Коментиран от #72

  • 70 Беров на каже

    1 1 Отговор
    С колко още сме намалели в резултат на емиграция!Бероооов,кой бега от хубавото,бря!!!
  • 71 Е как да нема?

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Антитрол":

    Питай Хидроинженеря Доган отде си докара милион комисион само докато си е мръднал пръста да покаже докъде да му налеят в чашката!
  • 72 Провинциалист от провинция Тракия

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Сериознооо?":

    Тук бях набрал скорост и успях да спра чак на следващия бисер.
  • 73 Настрадин Ходжа

    0 0 Отговор
    "България върви към по-добро" - То по-доброто, България отдавна го извървя.....................
  • 74 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Беров фактите ти са верни но това не казва нищо за причините. А реалноста е че България върви на добре въпреки хаоса на Посерковците на Промяната , между другото вървеше добре и преди при ГЕРБ също въпреки тях ....

    Коментиран от #75

  • 75 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "бай Даньо":

    …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се поотвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
  • 76 0077 до "ОПЛАКВАЧИТЕ"

    0 0 Отговор
    Кой ще коментира хилядите автомобили , при всеки удобен повод, към Гърция ?? От "беднотия" хората къде да.....