Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Февруари, 2024 04:30 1 265 17

Зеленски продължи с назначенията в ръководството на армията

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • армия

Литва достави на украинските военни зимно облекло и оборудване, а Франция, Германия и Полша ще започнат общи действия срещу руската дезинформация

Зеленски продължи с назначенията в ръководството на армията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви пет нови назначения във висшия ръководен състав на украинската армия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че действията на държавния глава са последвали назначението на генерал-полковник Олександър Сирски за главнокомандващ въоръжените сили на страната на мястото на Валерий Залужни.

В своето традиционно вечерно обръщение към нацията Зеленски каза, че е прекарал деня в срещи с военното ръководство и че опитни "в тази война командири" ще поемат нови длъжности. Този месец руската пълномащабна инвазия в Украйна ще навлезе в третата си година.

С ранга на заместници на Сирски ще бъдат полковниците Вадим Сухаревски и Андрий Лебеденко, които ще ръководят съответно безпилотните системи, включително развитието на действията с дронове, и технологичните въведения в бойните системи.

Зеленски добави, че е одобрил кандидатурите на трима бригадни генерали за заместници на началника на генералния щаб на украинската армия. На въпросния пост тази седмица по препоръка на Сирски бе назначен генерал-майор Анатолий Бархилевич.

Новоназначените са Володимир Хорбатюк, който ще е оперативен началник, Олексий Шевченко, отговорен за организацията на дейностите, и Михайло Драпати, ръководещ обученията. "Продължаваме да обновяваме нашия ръководен състав", каза Зеленски, цитиран в неговия канал в приложението "Телеграм".

Междувременно Литва достави на украинските военни зимно облекло и оборудване, съобщи министерството на отбраната във Вилнюс, цитирано от ДПА и БТА.

"Доставяме екипировка и дрехи на десетки хиляди украински бойци, за да бъдат защитени от студа в полевите условия", заяви министърът на отбраната на балтийската република Арвидас Анушаускас. "Всеки пакет помощи, който предоставяме, е още една стъпка по-близо до победата", добави той.

Литва, която обяви своята независимост през 1990 г., преди разпадането на СССР през следващата година, е твърд поддръжник на Украйна в съпротивата ѝ срещу руската инвазия. Киев е силно зависим от западните си съюзници в НАТО по отношение на военните доставки и различни видове екипировка, отбелязва ДПА.

Стана ясно още, че Франция, Германия и Полша ще започнат общи действия срещу руската дезинформация, предаде ДПА, като се позова на изявление на френския министър на външните работи Стефан Сежурне в общо интервю за три вестника.

Агенцията уточнява, че Сежурне е говорил за изданията преди срещата с колегите си Аналена Бербок и Радослав Шикорски. Външните министри на трите страни трябва да се срещнат утре във френския град Ла Сел Сен Клу.

"Нашите три страни станаха жертва на една и съща дестабилизираща стратегия. Ще обявим нова линия на сътрудничество срещу руската дезинформация", каза Сежурне за вестниците от Франция, Германия и Полша "Уест-Франс", "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и "Газета виборча".

Той посочи фабриките за тролове на Кремъл, разпространяващи дезинформация в широк мащаб, и уебсайтовете за фалшиви новини като заплахи, които изискват повишено внимание в европейски план.

"Ние ще разкрием в името на прозрачността инструментите на тази дезинформация. Ще покажем как се осъществяват атаките, и то с доказателства", заяви френският министър на външните работи. По думите му целта на Москва е да обърка гражданите, да увеличи политическата поляризация и да дестабилизира демократичните общества.

"Когато три големи европейски държави едновременно осъждат това, със сигурност имаме налице определен ефект", добавя Сежурне, цитиран от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електра

    23 1 Отговор
    Зеленски си Погубва Украйна

    Коментиран от #2

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Електра":

    А дойде на власт с обещанието да спре войната ❕❗
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Информация и дезинформация

    22 2 Отговор
    Най-добрата "руска дезинформация" е "честната западна информация", като ви прочетем пропагандните групости и ставаме още по-убедени русофили. В борбата между информацията и дезинформацията си има пикове и спадове. Най-големият пик да направите максимален брой хора русофили беше, когато се изцепихте, че на руснаците им свършили ракетите и вече се бият с пехотни лопатки. Хвала! Все така да продължавате!
  • 6 Последния Софиянец

    5 1 Отговор
    В Русия хванаха влак от Китай за Полша с униформи за Украйна.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 плюс минус

    18 1 Отговор
    Досадно алчен и некадърен артист.
    Защо ЕС и САЩ не се борят за мирни преговори, а наливат масло в огъня на войната?
    Има нещо гнило ...
  • 9 007

    20 0 Отговор
    Нови хора за нова цел, вероятно капитулация. Байдън скоро ще забрави, че е президент. Прилича на подготовка за действие при условията с управление на Тръмп или в още по лошия вариант на вицепрезидента на Байдън до
    идването на Тръмп. Остава въпросът защо се стигна до това безумие, забърквано вече 20 години.
  • 10 Анонимник х

    11 0 Отговор
    Не зная как още го търпят окраняно. И те като нас мачкат ни крдът ни,но ние си траем. Всяка кокошка за свой крак. Единствено кличко излезе мъжкар.
  • 11 шааа

    9 1 Отговор
    Със смяна на генералите нищо няма да стане, нужна е смяна на президента.

    Коментиран от #17

  • 12 Зеленото джудже

    8 1 Отговор
    Е в паника !
  • 13 Зеленски

    10 1 Отговор
    Погуби Украйна!
  • 14 Абе карай, важното

    7 1 Отговор
    Е контраступа да върви и Леопардите след като влязоха не Крим, обсаждат Москва и и напредват към Владивосток!Да живее коката!
  • 15 "Слуга на народа"

    11 0 Отговор
    Зле скалъпеният сценарий на този трагичен сериал е много жалко подобие на култовия "Двама мъже и половина". Главният герой и тук, в реалния си живот, е затънал в наркотици, алкохол и разврат. И вече не слуша сценаристите и продуцентите на сериала. В един скорошен епизод, просто ще го обявата за мъртъв (като чичо Чарли) и ще го сменят с някой друг посредствен американски артист.
  • 16 Джоко

    2 0 Отговор
    Клоун Полтара се чисти от подопечните на Залужни. Ситуацята е безнадеждна и отива към "изуй, гащи".
  • 17 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "шааа":

    В техния случай на американския. Щото рри положение че командват американците смяна на укрския нищо не дава.
Новини по държави: