Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 05:54 1 668 4

ОАЕ ще купува земя по крайбрежието на Египет за 22 милиарда долара

  • египет-
  • оае-
  • сделка-
  • земя

Египет ще може да запази собствеността върху приблизително 20% от територията, чиято обща площ е 180 милиона квадратни метра

Абу Даби води преговори за закупуване и развитие на първокласна земя на стойност 22 милиарда долара на средиземноморското крайбрежие на Египет, предаде Bloomberg.

Според източници на агенцията Египет ще може да запази собствеността върху приблизително 20% от територията, чиято обща площ е 180 милиона квадратни метра. Някои държавни предприятия и една от най-големите компании за развитие в Египет Talaat Moustafa Group ще имат неконтролиращи дялове. Преговорите продължават, окончателното решение все още не е взето.

Генералният директор на Генералния орган за инвестиции и свободни зони на Египет Хосам Хейба каза в интервю за арабския телевизионен канал CNBC Arabia, че по предварителни данни оценката е $22 млрд. Според него проектът ще бъде договорен в близко бъдеще.

Сделката трябва не само да засили сътрудничеството между ОАЕ и Египет, но и да помогне на северноафриканската страна да преодолее най-тежката валутна криза от десетилетия. Очаква се Египет скоро да извърши четвъртата си валутна девалвация от началото на 2022 г. Тази мярка е необходима за продължаване на преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) за увеличаване на заема, който може да осигури на страната финансиране в размер на около $10 млрд.

В момента в Египет има недостиг на доларово парично предлагане, което провокира валутни кризи в икономическата система на страната. През 2016-2019 г. Кайро получи заем от фонда от около 12 милиарда долара за икономически реформи. През 2022 г. на Египет бяха предоставени още два заема на обща стойност $8 милиарда чрез различни механизми за финансиране за премахване на негативните последици от пандемията През март 2023 г. Египет поиска помощ от МВФ за изпълнение на цялостна икономическа програма на фона на кризата около Украйна .


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    2 0 Отговор
    Там ще заселят палестинците.
  • 2 Так се

    7 3 Отговор
    Прави а не като едни комшии до нас дето ще искат да вземат наши територии които са си наши.Тези сьщите живеят на чужди земи затова Господ ги наказва всеки ден сьс земетресения.Това миналата година беше само предопреждение лошото за тях тепьрва предстои!!
  • 3 офф

    4 0 Отговор
    Айде пак в долари, нали рублата беще на ход
  • 4 ...

    0 0 Отговор
    180 милиона кв. км са 10 пъти повече от територията на Русия...