Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 08:35 2 680 49

Миграцията плаши хората вече повече от Русия

  • бежанци-
  • мигранти-
  • русия-
  • китай-
  • африка-
  • сигурност-
  • глобализация-
  • заплаха-
  • страх-
  • изкуствен интелект

Миграцията расте заради войните и промените в климата

Миграцията плаши хората вече повече от Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Руската агресия срещу Украйна е отстъпила на миграцията мястото си на основна заплаха за глобалната сигурност - сочи международно проучване, което традиционно се изготвя за ежегодната Конференция по сигурността в Мюнхен. То отразява предимно мненията на хората от държавите в Г-7, които в момента оценяват миграцията като по-голяма заплаха от руската агресивна външна политика.

Миграцията расте заради войните и промените в климата

В актуалното допитване са участвали 12 000 души – от държавите в Г-7, както и от Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка и Украйна. От него става ясно, че заплахата от страна на Русия продължава да се възприема като по-голяма, отколкото преди началото на инвазията в Украйна преди две години.

Но като още по-тревожни се възприемат последствията от миграцията, подхранвана от войните и промените в климата. Предполага се, че анкетираните до определена степен са привикнали към войната на Русия срещу Украйна.

На украинците е бил зададен допълнително и въпросът дали съществуват „приемливи условия за примирие“. На него 92 процента от анкетираните са се обявили за пълно изтегляне на руските части от Украйна, включително от Крим. Само 12 на сто смятат, че би било приемливо Крим да остане анексиран от Русия. Над две трети искат бързо приемане на Украйна в ЕС и НАТО.

Западът губи влияние пред Китай

Проучването, посветено на заплахите за сигурността, стига и до извода, че при сегашната напрегната ситуация в световен мащаб всички биха били губещи. Като нараснал се определя рискът от военен конфликт между Китай и Тайван, нараснали са и опасенията от Китай, който придобива все по-голямо самочувствие: най-вече в Япония, следвана от Индия, САЩ, Германия и Франция.

В държавите от Г-7 (Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония, Канада и САЩ) големи части от населението смятат, че след десет години техните страни ще бъдат по-малко сигурни и по-малко благосъстоятелни. Същевременно се очаква ръст в мощта и влиянието на Китай и държавите от глобалния Юг.

Глобализацията върви надолу

Като цяло недоволството от икономическите отношения расте – както на Запад, така и на Юг, показва анализът, направен въз основа на допитването.

То отразява и низходяща тенденция в глобализацията. В днешния свят надделяват конкуренцията и силно нарасналата потребност от сигурност, отбелязва анализът, който констатира също, че най-вече към Китай се стичат твърде малко капитали. Изводът на социолозите: „Изострянето на геополитическите вражди погреба вярата, че пазарно насочената глобализация води до справедливо разпределение на печалбите. Поради това държавите дават предимство на възможностите за съпротива и на сигурността пред ефективността“.

Драматичните политически размествания в света дават отражение върху макроикономическата реалност – излиза от анализираните данни. Западните капиталови потоци са пренасочени от Китай към други партньори. При търговските потоци също се забелязва преструктуриране по геополитическа линия, констатира анализът, който като цяло рисува много песимистична картина на обвързаностите в световен мащаб.

В Африка насилието расте след всеки следващ преврат

Анализът се спира и на нарастващото военно влияние на Русия в Африка, и по-специално в района на Сахел (известен още като Субсахарска Африка), докато влиянието на някогашната колониална сила там Франция спада в резултат от политическите вълнения. Русия от своя страна се опитва да откъсне „държавите от Сахел от Европа и САЩ“.

И в този план като че ли всички се оказват губещи, констатират авторите на проучването: „Хората в региона губят шанса си за мир и демократичен напредък, тъй като от 2020 година насам всеки следващ преврат води до все повече насилие“.

Нарасналото недоверие в световен мащаб се изразява освен това и в отношението към заплахата от кибератаки и от негативни последствия от използването на изкуствения интелект. „Технологичният напредък, който дълго време бе двигател на глобалното благосъстояние, се инструментализира все повече от противниците“, се казва в анализа. Като особено голяма се оценява тази заплаха в САЩ, следвани от Индия. Като цяло хората се опасяват от дезинформационни кампании в дигиталния свят.

Автор: Франк Хофман


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 6 Отговор
    В 10 30 ч на Терминал 2 пристига първият самолет с бежанци от Австрия договорен от Сглобката.Който може да дойде.

    Коментиран от #5

  • 2 каналджийте са прибрали пари и телефони

    18 2 Отговор
    на тези хора . Всички хващани в схеми са се обогатили . За да стигнат тези мигранти до Австрия . Криеше се колко много има минали през бг . Отворени врати и вземане на парите им . Затова няма шенген . Ще отворят центрове и ще се учат как да соцялизират мигрантите - африканци , украинци .
  • 3 Последния Софиянец

    11 27 Отговор
    Никой не иска да емигрира в Русия, в тази богата и уредена държава. Всеки иска при бедните в Западна Европа .

    Коментиран от #14

  • 4 12...34

    20 0 Отговор
    Плъзгат като скакалци
  • 5 Цеткин

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Колко плащат?

    Коментиран от #9

  • 6 Тръц, замириса на ДВ

    30 3 Отговор
    Хората от Русия не се страхуват. Вие с вашата параноя и истерия се вкарвате във филма.
  • 7 Динко свинската опашка

    6 5 Отговор
    Забогатях като скраднах от мигранти
  • 8 обективен

    33 1 Отговор
    Меркел докара африканските скакалци в ЕС. и германците емигрират от държавата си защото я превзеха !!
  • 9 Последния Софиянец

    7 14 Отговор

    До коментар #5 от "Цеткин":

    Плащат копейките от изхождане,по договаряне. Ако развяваш руско знаме, заплащането е двойно
  • 10 Ксаниба

    12 6 Отговор
    параноиците винаги ги е имало, а да се плашиш от Русия, е все едно да си талибанин или неандерталец виждащ комета...
  • 11 Краварска медия

    23 5 Отговор
    Русия никога не е плашила никой, пак тъпа пропаганда в заглавието

    Коментиран от #13

  • 12 М дааа

    26 3 Отговор
    Войната в украйна е виновна за миграцията в северна Африка, западна Азия и Латинска Америка ха ха , а спрете се с тази тъпа манипулация.
  • 13 Гост

    5 17 Отговор

    До коментар #11 от "Краварска медия":

    Да познаваш Дмитрий Медведев....мед му капе от устата когато започва да говори за НАТО.....Русия не заплашва....тя напада....пресен пример...Украйна...

    Коментиран от #25

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    И тези дето искат в ЗАПАДНАла Европа искат ли да работят❓❓❓
    Май не схващаш , че искат да живеят НА ПОМОЩИ 🤔
    Там е заровено кучето😉

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сталин

    12 1 Отговор
    Днес пристига първия транш от Австрия на високо квалифицирани специалисти от Афганистан,Сирия и Африка договорени от Сглобката заради Шенген, който е свободен днес в 10:30 на VIP терминала на летище София да посрещнем нашите бъдещи съграждани
  • 18 Някой

    17 1 Отговор
    Нормалните хора никога не са се страхували от Русия, защото знаят причините за действията ѝ. И я разбират.
    Виж, нормалните хора не разбират и неприемат напълването на страните им с нискоинтелигентни, необразовани и мръсни същества, които искат само да получават социални помощи и да се множат, но в същото време да живеят с порядките от страните, от които идват.
    И затова се задава социален взрив. В скоро време нормалните хора ще скочат срещу тази убиваща бъдещето на държавите и народите им, идиотщина.
  • 19 Хахаха

    7 1 Отговор
    ШвабскитеПрасета заработват и те КозякЦентове.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 глупости

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Всеки иска да работи, нормално е да има и мързеливи. Не само малко и българите живеещи на помощи в Западна Европа просто от мързел. Тези, мигранти,които не са на работа са в очакване на документи за пребиваване,те и нямат право да работят. Другите с документи всички са на работа, защото освен своите гърла, трябва да хранят и семействата си в Родината им, където изпращат пари

    Коментиран от #28

  • 24 Раданч Татлъту

    7 1 Отговор
    Днес идна първата пратка мигранти от Австрия.👍

    Коментиран от #27

  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Закон за домашното насилие -
    ако съседът осем години бие жена си и детето си, правосъдието(ООН) не се намесва, а ти накрая влезеш да ги защитиш - ти какъв си 🤔🤔🤔

    Коментиран от #34

  • 26 ИНЖ1

    1 10 Отговор
    Миграцията е оръжие в хибридната война. Колко мигранти са влезли в ЕС последните 5г.? 1-2% спрямо населението. Т.е. незначителен дял. А колко политически сили като "Разпадане" паразитират върху тия 1-2%??? Въпрос на интелигентност на избирателя....

    Коментиран от #29, #31

  • 27 Супер

    1 5 Отговор

    До коментар #24 от "Раданч Татлъту":

    Умнико. Преброй колко мигранти ще слязат от самолета,а в същото време виж колко ще са влезли през великата ограда на далаверко. Все дърпате натам,на където ви каже каката от посолството

    Коментиран от #44

  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "глупости":

    ГЛУПОСТИ е написаното от теб ‼️
    В Германия нямаха проблем с ГАСТАРБАЙТЕРИТЕ- тези които наистина бяха там ЗА ДА РАБОТЯТ ❕
    Сегашните НАВЛЕЦИ не търсят работа ❕
    Те всичките са без документи , но с телефони ❕
    Що не пробваш да отидеш до границата на Афганистан , да видиш колко чифта маратонки ще скъсаш ❔

    Коментиран от #30

  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "ИНЖ1":

    Що не се запознаеш с "Плана Калерги" ‼️
    Дано ти светне ламБата ❕
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "ИНЖ1":

    Странно изглеждат 1-2% на фона на
    "Всеки четвърти в Германия е мигрант или дете на мигранти"
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "глупости":

    Това го разправяй на децата в ЦДГ "Пинокио" ❕❕❕

    Коментиран от #35

  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "глупости":

    😀😀😀
    Еврото е една от най-младите парични единици в света, появила се официално на 1 януари 1999 г. и влязла в масова употреба на 1 януари 2002 г.
    Ти обаче 1989-1990 си бягал заради хиляди евро,
    като Плевнелиев дето на 10-ти ноември бил с плакат на митинга, а митинга е чак декември❕❕❕
    Откъде Ви намират такива 😀🤔🤔

    Коментиран от #36

  • 34 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това хубаво...но когато имаше геноцид в Сребреница....започна лаенето... защо НАТО се намесва...Пресен пример...направи се коалиция срещу терористите от Иемен...САЩ направи няколко атакаи и се започна...как така САЩ нападат суверенна страна...различни понятия за различните държави...И сега като отиде Русия да бие Украйна...защо другите да не помагат на битият...как мислиш..А задаваш ли си въпроса защо така изведнъж..взеха да бият детето...

    Коментиран от #38

  • 35 глупости

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Кажи, че все още си в ЦДГ, а аз си мисля, че пиша на пълнолетен. Гледай си игрите там и да слушкаш госпожите
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 5 Отговор
    Ако не беше Европа, още щяхме да се бършем с вестници

    Коментиран от #40, #46

  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    ГОСТЕНИНО, от Мелмак ли идваш❓
    Защото "детето го бият" осем години, а не изведнъж❕
    Защото "другите" отидоха да помагат е на бития в ЛНР или ДНР, а на биещите от Киjв ❕
    За Сребреница , там беше провокиран отговор заради избитите сърби❕
    Защо не пишеш , че там имаше холандски контингент ❔ Защо не пишеш, че САЩ нахлуха БЕЗ резолюция на ООН❔
    Защо не пишеш кой предупреди медиите да изпратят там журналисти още преди конфликта да е факт ❔
    НЕзнанието е сила ❗

    Коментиран от #42, #49

  • 39 Да,да, новия Световен ред идва!

    6 2 Отговор
    И хората по света го разбират по бързо от политиците си! Както каза Си на Путин,светът никога повече няма да е същият!Много държави,като България ще го разберат по трудния начин!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гост

    5 1 Отговор
    Днес в София пристига първия самолет с афганистанци и сирийци от Австрия,договорен от академик Сапунов.
  • 42 Със соросоиди

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    не се спори! На тях им плащат за да дрънкат глупости! Грантовете са им по важни от истината! Жалки меко тели,безродни!

    Коментиран от #47

  • 43 Реплика

    2 0 Отговор
    Колко удобно е да се коментират следствията от войни и цветни революции вместо да се анализират причините и кой печели от тях.
  • 44 Раданч Татлъту

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Супер":

    Галя от Посолството?🙉💋👧💋🙉
  • 45 така ,така

    2 1 Отговор
    първите емигранти от канада вече пристигнаха у нас пораженията са страхотни, дойчовците ни вкараха в страшен филм и сега се сетиха....тия с колониите да си ги обгрижват а не ЕС
  • 46 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ 😝😝

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ако не беше ти , НИКОКРАДЕЦО,
    тук щеше да е едно добро място за споделяне‼️
  • 47 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Със соросоиди":

    А ти за Слава ли работиш или за копейки...я си признай...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти сериозно ли го мислиш това което си написал или да следваш опорките...Ако е за пари...ще го приема...ако е идейно...нямаш оправяне...Ти гледаш гребена на вълната...не четеш или не ти оттърва да прочетеш...не съвеЦките документи...кога започват проблемите на Украйна с Путин...върхът на което е анексията на Крим и руските резервисти в Донецк и Луганск...Толкова ли си ограничен да вярваш че Путин се притеснява от НАТО...защото получи 1300км граница.....а не да заграби нова територия и после гъгнещите тук русофили да се хвалите че е най голяма по територия...Няма оправдание за войната в Украйна...това си беше вътрешен украински проблем...както Чеченските войни бяха проблем на РФ според думите на Путин..От къде се пръкнахте такива и живеете в БГ а не отидете в Рая наречен Русия....Никога не си напускал Мелмак...
Новини по държави: