Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 05:06 2 777 14

Макконъл призова Джонсън да подложи на гласуване законопроекта за помощта за Украйна, Израел и Тайван

  • мич макконъл-
  • майк джонсън-
  • украйна-
  • сащ

Председателят на Камарата на представителите в САЩ обаче смята, че в момента е по-важен бюджета на държавата

Макконъл призова Джонсън да подложи на гласуване законопроекта за помощта за Украйна, Израел и Тайван - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на републиканското малцинство в Сената на САЩ Мич Макконъл призова председателя на Камарата на представителите, неговия съпартиец Майк Джонсън, да подложи на гласуване законопроекта за продължаване на помощта за Украйна, Израел и Тайван.

„Чухме всякакви слухове за това дали Камарата на представителите подкрепя Украйна или не. Струва ми се, че един прост начин за разрешаване на този въпрос би бил гласуването. И се надявам, че председателят ще намери начин да позволи на Камарата да изрази волята си по въпроса за помощта за Украйна и по други части на този законопроект“, каза Макконъл пред Politico във вторник.

Той изрази надежда, че "мнозинство от демократи и републиканци в Камарата на представителите" ще последва примера на своите колеги в Сената и ще одобри законодателни инициативи, които ще позволят продължаване на помощта за Украйна, Израел и Тайван.

Макконъл отказа да даде съвет или препоръки на Джонсън относно възможните начини за приемане на законопроект или законопроекти, насочени към продължаване на помощта за Украйна, Израел и Тайван през Камарата на представителите. Според Politico консервативни републиканци в Камарата на представителите вече са заплашили Джонсън със загуба на поста на председател, третият по важност в правителствената йерархия на Съединените щати, ако организира гласуване за помощ за Украйна.

Сутринта на 13 февруари Сенатът, с подкрепата на някои републиканци, прие законопроекта, предвиждащ отпускането на 95 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван. Пакетният законопроект обаче не включва разпоредби за затягане на контрола по южната граница. Джонсън посочи на 12 февруари, че документът на Сената не разглежда граничната криза, „най-сериозният проблем“, пред който са изправени Съединените щати. Освен това Джонсън наскоро нарече версията на законопроекта, разработена от сенаторите, „съзнателно неприемлива“. в Камарата на представителите.

Междувременно стана ясно, че Майк Джонсън засега не планира да подложи на гласуване законопроект за продължаване на оказването на помощ на Украйна. Той потвърди това пред Punchbowl News във вторник.

На въпрос дали възнамерява да последва примера на ръководството на Сената на Конгреса и да внесе този документ за разглеждане, Джонсън отговори отрицателно. "Разбира се, не сега. Ние сме ангажирани в процеса на бюджетни кредити. Притиснати сме от крайни срокове. Това е, върху което е насочено вниманието в момента на Камарата на представителите“, каза Джонсън.

Администрацията на САЩ изпрати преди почти четири месеца искане до Капитолийския хълм за допълнителни бюджетни средства през фискалната 2024 г., която започна в САЩ на 1 октомври, основно за оказване на помощ на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Русия в азиатско-тихоокеанския регион. Общо изпълнителната власт на САЩ, ръководена от президента демократ Джо Байдън, би искала да получи около 106 милиарда долара за тези цели.

По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Някои републиканци в Камарата на представителите и Сената се обявиха през последните месеци против продължаването на предоставянето на финансова помощ на Киев. Майк Джонсън последователно предупреждава за намерението си да свърже по-нататъшната помощ за Украйна със затягане на контрола по южната граница на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе тези

    25 3 Отговор
    Деменции си мислят, че е някаква игра? "Абе, айде да гласуваме за помоща...."! Всеки долар, отишъл в укра води до смъртта на руснаци и унищожение на руска инфраструктура!!! Руснаците не са балъци, Путин открито вече в интервюто им каза:
    "Абе вие за какви се мислите?" Руснаците не забравят и си идват за своето....
  • 2 Тая държава я

    23 2 Отговор
    Ръководят само изперкали старци. Искат бързо да се отпускат пари само за войни и да ходят да си легнат. То ни крака ги държат , ни глава и тоалетната ги зове. Нямали да изберат един нормален и по млад лидер дето да не е орел. Та да се меряса света и да живее без войни и биологични оръжия. Без смърт и трупове.
  • 3 12340

    4 0 Отговор
    Човек-пеликан
  • 4 Фактите са такива

    16 2 Отговор
    Русия приключва с Украйна. Краят на СВО наближава. Украйна загуби войната. Слава на Русия.

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фактите са такива

    2 13 Отговор

    До коментар #4 от "Фактите са такива":

    НАТО приключва с русия. Краят на Путин наближава. русия загуби войната. Слава на САЩ ЕС НАТО.
  • 10 Слава на Украйна

    2 17 Отговор
    Зеленски направи русия жалка
  • 11 САЩ

    2 13 Отговор
    русия и иран треперят, знаят че им остава още малко време на земята!
  • 12 Реалист

    3 8 Отговор
    Щом Путин не е постигнал нито една от целите си заради които русия нападна Украйна значи руснаците не са победили! За каква руска победа бълнуват кремълските тр ол ове?!
  • 13 хихихи

    1 10 Отговор
    руската армия е непобедима...само по руските телевизии!
  • 14 Байдън

    1 8 Отговор
    От руската мощ останаха само тленни мощи, хихихи!