Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 06:01 1 232 20

САЩ унищожиха седем противокорабни ракети на хусите

  • хуси-
  • сащ-
  • червено море-
  • ракети

Те са били готвени за изстрелване по цели в Червено море

САЩ унищожиха седем противокорабни ракети на хусите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ обявиха, че са унищожили седем противокораби крилати ракети на йеменските шиитски бунтовници хуси. Според американските военни бойците на движението са ги подготвяли за изстрелване по цели в Червено море, съобщи БТА.

"На 23 февруари Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ) унищожи седем мобилни (установки) на крилати противокорабни ракети на подкрепяните от Иран хуси, които бяха готови за изстрелване в Червено море", заяви СЕНТКОМ и уточнява, че ударите са нанесени вчера между 12:30 и 19:15 ч. местно време (09:30 и 16:15 ч. по Гринуич).

Оттам добавят, че ракетите са били разположени на територия в Йемен, контролирана от хусите, и че са представлявали пряка заплаха за корабите на военноморските сили на САЩ и търговските съдове в региона.

От ноември хусите започнаха да нападат кораби, плаващи в региона, за които смятат, че са свързани с Израел. Те обявиха, че действат в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа, където Израел предприе военни действия срещу групировката "Хамас" в отговор на безпрецедентната атака на ислямисткото движение на израелска земя на 7 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с коня

    7 16 Отговор
    САЩ стават смешни с хвалбите си че са унищожили някакви 7 мобилни Противокорабни ракети на хусите,на чието място Иран ще им предостави НОВИ 70бр.Необходим е НЕМЕДЛЕН БОМБЕН КИЛИМ над Хуския Вилает,ама...що не съм на мястото на Байдън!:)

    Коментиран от #5

  • 2 клоунадата

    13 3 Отговор
    Потребителите на социалната мрежа X реагираха негативно на изявлението на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за одобряването на нов пакет от санкции срещу Русия.

    „Вие само унищожавате Европа с това. Трябва да разберете това. Някой ден ще отидеш в затвора за това“, каза възмутен ПакърлФоцн.

    „Путин сигурно се смее на това“, предположи Кристал.

    „Нито един от тринадесетте пакета санкции няма да отслаби военния капацитет на Русия; ефектът от тях ще бъде усетен само от европейците и европейската икономика“, каза Оливие Римел.

    „Европа все още купува руски газ само чрез посредници на непосилни цени. Европа е клоунада“, подчерта SedaFXtrader.

    „Заемете се със създаването, а не с унищожението!“ — обобщи Лиз Топете.

    Ден преди това белгийското председателство на Съвета на ЕС обяви, че новият 13-ти пакет от санкции срещу Русия ще бъде официално одобрен до 24 февруари, той ще се превърне в един от най-обширните санкционни пакети.
  • 3 Фен

    21 4 Отговор
    Е, й? Ама корабите не минават от там! Хегемонът все по - жалък става. Друг ще трябва да си търсим, май.
  • 4 Хусите

    10 4 Отговор
    Целта е постигната. Американската флотилия сваля хартиените ни ракетки, с ракети по няколко милиона парчето. Така свалиха и Китайския метеорологичен балон, който прелетя над половината САЩ и им наснима военните бази.

    Коментиран от #10

  • 5 Точно така

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "оня с коня":

    Първата част от изказванети е от коня, смислено, втората от пиян каруцар.
  • 6 Време е

    13 2 Отговор
    Да се потопи самолетоносач. Не е ставало от времето на войната за Фолклендските острови. Да се помогне от можещите. Не е трудно. Една дупка под ватерлинията и готово. Трябва да се спре тази войственост и чувство за превъзходство, налагани в целия свят
  • 7 Капитан Салам

    5 3 Отговор
    Тия хуси ли са какви са не знам,ама какъв последен модел дрон за подводно разузнаване на сащ изловиха чисто новичък.

    Коментиран от #15

  • 8 Мишел

    7 5 Отговор
    С няколко противоракети по над 4 000 000 долара всяка, американците свалят една хутска ракета за 500 000 долара. Резултатът е криза за противоракети ( статия в Милитари уоч магазин, преди 10 дни)

    Коментиран от #20

  • 9 Демократ

    3 10 Отговор
    Кой започна терора в Червено море, което е световен транспортен коридор и защо? Кой иска да тероризира целия свят с всички възможни средства? Кой създаде терористите хути, Хамас, Хизбула? Кой напада невинни и взема невинни заложници, краде и депортира невинни деца ? Кой напада изневиделица в гръб и без повод, Кой използва храната и светлината като оръжие срещу света? Русия ,империята на злото и лъжата. Как ще се освободи света- като ликвидира това зло. Друг изход няма.

    Коментиран от #11, #17, #18

  • 10 Само да питам

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хусите":

    Верно ли бе по.шого сороска с мн пропаганда си се насмукал.
  • 11 Ха ха ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Демократ":

    Хитрееш. Разчиташ на тик ток-овците да прочетат началото, нооо . . . Това важи само за памперсмените. А те са козяшки фенчета.

    Коментиран от #16

  • 12 Реалист

    4 2 Отговор
    Говедата отдавна избягаха от Червено море след като загубиха 4 кораба.
  • 13 САЩ

    2 3 Отговор
    трябва да унищожат хусите, хутите, путинистите също - а не да унищожават ракетите им. Полза от боклуци няма.
  • 14 Ей, тия САЩ

    2 1 Отговор
    Направо им разкатаха фамилията на тия хуси...цели СЕДЕМ(7) ракети им унищожили, ..тц,тц,тц, смляха ги от бой, брей!
  • 15 Инна

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Капитан Салам":

    йеменските хути превзеха американски безпилотен подводен апарат
    «Remus 600».
    Инцидентът привлече международно внимание, подчертавайки нарастващите технологични възможности на хутите и потенциалните рискове за стратегическите интереси на САЩ и техните съюзници в региона.
    Улавянето на апарата от хутите не само демонстрира способността им да извършват сложни операции в морето, но и поставя под въпрос безопасността на чувствителните технологии, използвани от американските военноморски сили. Това събитие може да има далечни последици за морската сигурност, разузнавателните операции и Военноморския баланс в региона
  • 16 Демократ

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха ха":

    Една гънка в мозъка,свързана с Кремъл, няма как да роди друго.
  • 17 Инна

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Демократ":

    Сега е трудно да си представим, но именно Израел взе пряко участие в създаването и развитието на ХАМАС.
    ХАМАС или" ислямското съпротивително движение " е създадено през декември 1987 г. По това време Израел се противопостави на палестинската организация за освобождение на Палестина (ООП), ръководена от пословичния Ясер Арафат.
    именно тогава, когато СССР водеше кръвопролитна борба в Афганистан с муджахидините, израелските спецслужби решиха да създадат ислямистка радикална групировка в редиците на палестинците, като по този начин ги разцепиха.
    Самият Ясер Арафат потвърди, че ХАМАС е изобретение на Израел. А американският конгресмен Рон Пол, изказвайки се през 2009 г., заяви: "ХАМАС е създаден от израелското правителство, за да се противопостави на Ясер Арафат."

    Бивш израелски служител по религиозните въпроси Авнер Коен през 2009 г. в интервю
    The Wall Street Journal
    той каза: "ХАМАС, за мое голямо съжаление, е творение на Израел".
  • 18 Инна

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Демократ":

    Ливанското движение "Хизбула" ("партия на Аллах") е основано през 1982 г.с прякото участие на Иран. Военното крило на организацията е създадено от силите на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция. Впоследствие той се занимава с бойна подготовка и снабдяване на бойците. По-късно значителна финансова и военна помощ за "Хизбула" започва да оказва и Сирия.
  • 19 А дали ще има неунищожена

    0 1 Отговор
    Кой да ти каже? Но все пак не пропускайте да напишете.
  • 20 Когато стреляш

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мишел":

    по ракетни установки го правиш с ракети земя-земя, въздух-земя или кораб -земя. Това са по-евтини ракети и от противокорабните, а най-скъпи са противоракетите. Явно не си наясно с това и пишеш неверни числа, но има и други които сляпо ти вярват, личи си по плюсчетата.