Last news in Fakti

4 Март, 2024 07:30 2 688 21

В САЩ подготвят 66 милиарда долара за Израел, Тайван и Киев

  • сащ-
  • помощ-
  • украйна-
  • конгрес

Камарата на представителите на Конгреса може да внесе нов законопроект за предоставяне на военна помощ на Украйна до април

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ може да внесе нов законопроект за предоставяне на военна помощ на Украйна до април. Той предоставя 66 милиарда долара за Израел, Тайван и Киев, съобщи CNN.

Според източници на телевизионния канал председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън се е срещнал насаме с колеги от долната камара на Конгреса, които насърчават нов двупартиен законопроект, който включва както помощ за чуждестранните съюзници на САЩ, така и мерки за защита на границата на страната от наплив на нелегалните мигранти. Както отбелязва CNN, обявените 66 милиарда долара ще отидат изключително за военна помощ и не предвиждат хуманитарна подкрепа.

Работата по законопроекта се ръководи от председателя на комисията по външни работи на долната камара на Конгреса на САЩ Майкъл Маккол (републиканец, от Тексас). Той се надява, че консенсус в Камарата на представителите ще бъде постигнат до края на март или до април.

Позицията на Джонсън относно този план все още е неизвестна; той не е поел никакви ангажименти за провеждане на гласуване, отбелязва CNN.

Американската администрация по-рано изпрати искане до Конгреса за допълнителни бюджетни средства през фискалната 2024 г., която започна в Съединените щати на 1 октомври 2023 г., основно за оказване на помощ на Израел и Украйна, както и на противодействие на КНР и Руската федерация в Азиатско-тихоокеанския регион. Общо изпълнителната власт начело с президента Джо Байдън би искала да получи за тези цели около $106 млрд. По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Някои републиканци в Камарата на представителите и Сената се обявиха през последните месеци против продължаването на финансовата подкрепа на Киев. Джонсън постоянно предупреждава за намерението си да свърже по-нататъшната помощ за Украйна със затягане на контрола по южната граница на САЩ.

На 13 февруари Сенатът, с подкрепата на няколко републиканци, прие алтернативна версия на законопроекта, предвиждащ отпускането на 95 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван. Този пакет обаче не съдържа разпоредби за затягане на контрола по южната граница на САЩ. На 15 февруари Камарата на представителите излезе в двуседмична почивка, без да гласува законопроекта.

На 27 февруари Джонсън увери, че „Камарата на представителите активно търси и изучава всички възможни опции“, включително възобновяване на финансовата и военна подкрепа за Киев. Той обеща да се справи с тези въпроси своевременно, но не посочи времева рамка за разглеждане в долната камара на Конгреса на всякакви инициативи, насочени към продължаване на разпределянето на бюджетни средства за Украйна. Джонсън нарече "основен приоритет" южната граница на Съединените щати и гарантиране на нейната сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 8 Отговор
    До април Украйна ще капитулира.

    Коментиран от #10

  • 2 Бонев

    37 4 Отговор
    Да бе да. Тези са хитреци, накрая сметката ще платят балъците от ЕС.
  • 3 Ксерокс

    31 4 Отговор
    Само да тонират зеленото мастило и ги почват.
  • 4 😆😆😆

    26 5 Отговор
    Преди три дни казаха, че пари за Киев няма да има😆😆😆
    Първо трябва да си оправят 🇺🇲 граница 👏👏👏

    Коментиран от #5

  • 5 Последния Софиянец

    32 5 Отговор

    До коментар #4 от "😆😆😆":

    В Тексас започнаха да строят фортове по границите и спряха да плащат данъци.Фактически обявиха независимост
  • 6 Преводач

    25 3 Отговор
    "обявените 66 милиарда долара ще отидат изключително за военна помощ и не предвиждат хуманитарна подкрепа"

    Което в превод означава, че тези пари няма да отидат при Зеленски, а директно при ВПК на САЩ. От единия джоб в другия.

    И то само ако част от тях са границата на САЩ. Което в заглавието е пропуснато а в статията само загатнато срамежливо.
  • 7 Демократ

    11 35 Отговор
    В САЩ вече няма Републиканска партия, носеща ценностите на нацията, тя е превърната от тръмп ,човека на Путин, безсрамния мошеник и предател, в тръмпистка партия. САЩ няма значение за тръмп и купените от Кремъл републиканци, за тях имат значение парите, платени от Путин. Сега беше арестуван Сергеев, агент на КГБ ,използван от републиканците като защитен свидетел срещу Байдън. Какво падение, Рейгън се обръща в гроба си и всички все още живи републикански президенти не вярват на очите си. Тръмп има 99 обвинения в много щати и 7 години не могат да се справят с него и да спасят САЩ ,защото спазват законите- или е президент или кандидат президент, нагъл безпардонен простак и мошеник.

    Коментиран от #11

  • 8 ........

    15 3 Отговор
    Много е малко.Не стига ни за яхтички,ни за имения по бреговете на разни морета,ни за бижута от бяло злато...Корумпираните подклаждат войните,за да прибират под масата милиони,а загиват невинни.
  • 9 Дончо

    27 5 Отговор
    Туморът на света са САЩ, финансират и разпалват войни от десетилетия, за да продължат да живеят на кредит. Тъпчат и покваряват народите, чумата на 20 и 21 век!
  • 10 Не само това

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Но и ако мине това. Чак след април ВПК на САЩ ще почне производството на оръжията. Сложи го още 3-4 месеца докато натрупат някакви количества.
    Парите са за това, и нищо за подържането Украйна на системи
  • 11 Кво речи

    19 4 Отговор

    До коментар #7 от "Демократ":

    Явно твойта демокрация е късогледа не виждайки Ирак,Либия, Сърбия, нови граници за Косово...санкции задължаващи целият свят!?! Авторитаризъм е твоето а не демокрация
  • 12 Тези пак са

    17 4 Отговор
    Впрегнали печатницата. Не са копаели с мотика за да изкарат тези "милиарди"! Кога най-после човечеството ще разбере тази тъпа далавера и да им секнат "парите"? Колко мъка създадоха тези по света с техните гадни хитрости!
  • 13 Госあ

    17 3 Отговор
    Аз се издразних много на приказките на Путин за ядрено оръжие, но явно друг начин няма да се действа с тия уроди. Да ги почват с Китай докато имат предимство в хиперзвуковите оръжия. Тия бацили се оправят само с мощна терапия. Иначе нема оправия. А чифудите заслужават биологично оръжие.
  • 14 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    3 3 Отговор
    Аха, ясно, на печатниците им трябваше малко вреде да ги произведат...
  • 15 Пропуски

    7 4 Отговор
    Ами за нас от Афганистан, Ирак, Сирия, Либия и в перспектива Иран защо няма пари? И ние искаме вашата демокрация.
  • 16 Много долни

    6 1 Отговор
    и много подли негодници ...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Този щял, онзи щял
    Об и ивна информация на Америка
  • 19 кастроли

    10 2 Отговор
    На България пак среден пръст. И нито платените изтребители си ни дават,абсолютно ни-що! Иначе много приказват. Осветили в цветовете на нашия флаг техен водопад. И Какво от това?!
  • 20 Момчил

    8 0 Отговор
    И в Тайван ли ровичкате, гадове такива? После да ни убеждават,че всички тези войни били защита на местното население.
  • 21 Българин

    0 0 Отговор
    САЩ дава Европа плаща!