Last news in Fakti

9 Март, 2024 12:07 972 22

Швеция възобнови финансирането на агенция, подпомагаща палестинските бежанци

  • unrwa-
  • швеция-
  • агенция-
  • бежанци-
  • палестина

Правителството ще плати 200 милиони крони на UNRWA

Швеция възобнови финансирането на агенция, подпомагаща палестинските бежанци - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Шведското правителство реши да възобнови изплащането на средства към Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA), спряно поради обвинения във връзки с Хамас, съобщиха от правителствената служба.

„Правителството реши да плати 200 милиона крони (19,36 млн. USD) на UNRWA. Решението идва на фона на спешната хуманитарна ситуация в Газа и новите ангажименти, които UNRWA пое при условни гаранции с Швеция. UNRWA се съгласи да позволи наблюдение, независими одити, засилен вътрешен надзор и позволяват допълнителна проверка на персонала. Сега Швеция има задължения, потвърдени от UNRWA на двустранна основа, подобно на споразумението, сключено от Европейската комисия", се отбелязва в изявлението.

Продължителната подкрепа на Швеция зависи от мерките, включени в гаранциите. "Швеция трябва да получи същата информация като Европейската комисия за напредъка, постигнат от UNRWA в областите на мониторинг, независим одит, засилване на надзора и външна проверка на персонала. Освен това шведските средства трябва да бъдат защитени в случай на предполагаеми или потвърдени рискове в съответствие със споразумението с Европейската комисия“, се казва в него.

Правителството е отпуснало 400 милиона крони (38,72 млн. USD) на UNRWA за 2024 г. Допълнителни плащания ще се извършват през цялата година „в зависимост от напредъка в изпълнението на мерките, които UNRWA се е ангажирала да приложи за укрепване на вътрешния надзор, преглед и контрол“.

В края на януари няколко държави, включително Обединеното кралство, Германия, Канада и САЩ, обявиха, че спират финансирането на UNRWA поради предполагаеми връзки с Хамас. Генералният комисар на агенцията Филип Лазарини нареди уволнението на няколко служители, за които се твърди, че може да са участвали в атаката на Хамас срещу Израел през есента на 2023 г. Както каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари на брифинг на 4 март, има доказателства, че повече от 450 служители на UNRWA участват в терористични дейности в ивицата Газа. На свой ред агенцията обвини Израел, че е изтезавал свои заловени служители, за да получи „фалшиви признания“ за връзки с радикалното движение.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реалист

    5 1 Отговор
    В Швеция раздават стълби на емигрантире от близкия изток за да се катерят по терасите на местните.
  • 3 Българин

    6 2 Отговор
    Санкции трябва да има към палестинците и ХАМАС! Това финансиране е грозно и незаслужено. Светът много добре видя кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?

    Коментиран от #7

  • 4 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    5 1 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 5 Макс

    5 1 Отговор
    Колкото и да им плащаме пак в Европа ги изпращат . Въпросът е да се спират навреме и да не се позволява на диктаторите да ги ползуват срещу ЕС .

    Коментиран от #8, #13, #18

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 в съдниия

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Дет като те попитат защо подкрепи терористите които убиваха бебетата ми е интересно какво ще отговорите?
  • 8 Въпрос

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Макс":

    А, защо всички тия чаршафи към Европа? Защо не в богатият Катар например? Ами Саудитска Арабия, ОАЕ с лъскавият Дубай, Бахрейн, Кувейт и т.н. Богати държави потънали в лукс. Те защо не приемат тези мигранти, при това по вяра са мюсюлмни.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Българка

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Вие не сте":

    Терористите са ХАМАС и няма как да бъда тяхна шпионка. ХАМАС час по скоро трябва да бъде унищожена. С терористи не се преговаря. Това е принцип!

    Коментиран от #12

  • 10 Отговор

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Въпрос":

    Тези лъскави държави приемат само богаташи като Роналдо и Меси. Не приемат прошлеци.
  • 11 Механик

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Въпрос":

    Умишлено, за да дестабилизира Европа,да създават кризи и да провеждат атентати . Така отслабиха ЕС и се възползуваха от това , за да започнат войни .

    Коментиран от #15, #19

  • 12 по вашата логика

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Навремето Левски и Ботев също са били терористи като са нападали османската империя за си освободят родината си така ли?
    Пак казвам че не сте българка или българин или сте но сте слуга или прост човек за да не може да осъзнаете какво говорите.

    Коментиран от #14

  • 13 Гражданин

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Макс":

    Браво ,нека ги изпращат. то вече взе да избива. Вчера, бежанци са се сбили в Центъра за мигранти в „Овча Купел” в София, екшънът бил страшен и има един пострадал. От МВР потвърдиха случая и допълниха, че ситуацията е овладяна. Полицейското присъствие в района е засилено. По първоначална информация в основата за пререканията е спор за жена. Пак миналата вечер ица заснето скандално видео в навечерието на 8 март в което 11 кюрдски мигранти бият деца на Витошка. София започва да се превръща в столица от ранга на тези в Западна Европа. ЕС и "Европейските ценности", въздушно-капковия Шенген може да се каже, че вече работят. Продължавайте да мълчите.
  • 14 Българка

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "по вашата логика":

    Ислямиски манипулаторе, този пример постоянно го тиражираш по форумите но той не е актуален. Да печеш бебе във фурна що за "освободители" са това ....а Да изнасилиш сотици жени по кибуците и накрая отвлечеш невинни хора в тунелите на ГАЗА що за въоръжена борба е това? Изобщо се чудя защо още сте живи хладнокръвни убици на мирни хора.
  • 15 Летец

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Европа като се напълн с ислямски мигранти взеха със самолети да връщат такива и в България. Ей го каква я свършиха Денков и Габриел с положените подписи в австрийската столица Виена.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лицемерие

    0 0 Отговор
    Вода в пясък.
  • 18 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Макс":

    Ами нека идват в Европа бе, щом толкова са ви мили. За това също трябва да благодарите на Денков и Габриел, които преди 2 месеца подписаха с Австрия да се връщат всякакви мигранти и в България
  • 19 Мюслюманин

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Египет е 110 милионна държава, толкова ли не могат да ги приберат тия палестинци, не виждат ли че Израел си иска земите обратно? Египет и палестинците нали са братя по вяра, мюслюмани и т.н. братски народи - колко му е да си ги приберат за да спрат да умират палестинци, деца - всичките бежанци. Очевидно няма друго решение.. те са на египетската граница. Освен да се измятат в морето или какво? Тоя свят тотално пощуря. Такива половинчати помощи като на Швеция нищо не става. Египет незабавно трябва да си отвори границите и да приюти бежанците! Катар, Бахрейн, Кувейт също. Европа приютява векове наред и в момента милиони и милиарди мигранти, а Египет огромна и мощна държава не може да прибере малък брой бежанци, братя и сестри по вяра? Срамота. Айде по сериозно! Саудитска Арабия защо си трайка а не прибере палестинските братя и сестри?

    Коментиран от #22

  • 20 Горския

    4 0 Отговор
    Такива помощи не вършат работа. Пари на вятъра. За да има мир в региона, палестинците е наложително да мигрират в Египет, Турция и другите богати арабски държави. Европа как прие да мигрират милиони арабски мигранти?. Сега е ред на Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, ОАЕ и т.н. да приемат палестинците в своите държави. Няма друго положение.
  • 21 Малмьо

    0 0 Отговор
    Много ми.ишат тез бе
  • 22 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мюслюманин":

    Ама палестинците са циганите на арабския свят никой не ги ще в къщата си
Новини по държави: