Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Март, 2024 20:25 5 273 192

Тогава не разбирахме, че ни окупират: хора от Крим разказват

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • окупация-
  • татари-
  • кримски татари

Много жители на Крим трябваше да бягат от домовете си заради руската агресия

Тогава не разбирахме, че ни окупират: хора от Крим разказват - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хиляди жители на Крим трябваше да бягат от домовете си, когато преди 10 години Русия анексира украинския полуостров. Някои от тях се присъединиха към украинските въоръжени сили и отидоха да се бият срещу руската агресия. Сред тях Иса Акаев и Ирина Холосна.

Завръщане сред 40 години

Иса Акаев е на 57 години. Под този псевдоним е известен в Украйна, но истинското му име е Нариман Билялов. От 2014 година насам кримският татарин предвожда доброволческия батальон „Крим“, който се числи към Украинската армия, а междувременно е със статут на специална част към украинското военно разузнаване. Основоположници на батальона са хора от Крим, сред които е и самият Акаев. Той казва, че днешната окупация на Крим го подсеща за годините в края на Втората световна война, когато съветските власти масово изселвали кримските татари в Средна Азия. Неговите родители, които тогава били още деца, през 1944 г. също били депортирани от Крим в Узбекистан.

Над 40 години семейството му живяло в чужда страна. Иса Акаев и сестрите му се родили в Узбекската съветска република, но от родителите си отрано знаели, че тяхната родина се казва Крим и че все някой ден ще се приберат у дома. Възможността за това се явила обаче чак през 1990 година.

Днес Акаев си спомня, че още тогава е осъзнал в каква огромна степен Крим се нуждае от подкрепата на една независима Украйна, заедно с която да гради общо бъдеще. „Не можем да бъдем заедно с Русия. Та нали тъкмо руснаците ни взеха всичко“, казва той и добавя, че руснаците разрушили дори гробищата и джамиите на кримските татари.

Да загубиш родината си

Когато през зимата на 2014 година руснаци в униформи без опознавателни знаци се появили в Крим и започнали да установяват контрол над административни сгради и военни обекти, хората нямали никаква представа, че нещата вървят към окупация на полуострова, спомня си Акаев.

Днес той твърди, че след като в Киев проевропейското протестно движение се наложило над проруското ръководство, хората в Крим вярвали, че и при тях няма да бъде допусната руска доминация. Акаев разказва и за големите демонстрации срещу руското присъствие в Крим на 26 февруари в Симферопол, в които и той самият взел участие.

Паралелно с това обаче се провел и проруски митинг, който провокирал сблъсъци: двама души загинали, имало и ранени. Тогава Акаев заминал за Киев, за да потърси подкрепа за хората в Крим.

Една по-късно осъзнал, че връщане назад няма. Съпругата му се обадила по телефона с предупреждението, че пред дома им дебнат непознати хора. Дни по-късно той успял да измъкне жена си и децата от Крим.

Анексията е подготвяна дълго време

Ирина Холосна е сред онези жители на Крим, които подкрепят Украйна и след 2014 година остават по родните си места, за да оказват съпротива на окупаторите. Днес тя си припомня, че още преди анексията в Крим се разпространявали руските интерпретации на историята в изгодния на Москва дух. Докато на власт в Киев беше проруският президент Виктор Янукович, между 2010 и 2014 година, на украинците на полуострова съвсем открито се предлагат руски паспорти, което щяло да им отвори нови врати и нови възможности в Русия - най-вече работа, разказва Холосна.

Тя обяснява, че по онова време хората в Крим не възприемали всичко това като някаква заплаха. „Никой нямаше нищо против, хората го смятаха за нещо съвсем нормално. В крайна сметка обаче руски паспорти не получиха толкова много хора. Мисля, че тогава руснаците просто подготвяха почвата за анексията на Крим и искаха да подложат хората на изпитание“, обяснява тя.

Когато през 2014 на полуострова се появили военни без опознавателни знаци, Ирина Холосна и други съпруги на украински военни нощем се събирали край казармите, за да стоят на пост. Искали да пресекат опитите на руснаците да поставят под свой контрол съоръжения на Украинската армия и оръжейните ѝ складове.

Въпреки украинската съпротива, през март 2014 година Русия все пак успя да вземе Крим под свой контрол. Холосна продължава да се бори за принадлежността на полуострова към Украйна включително и след незаконния референдум за присъединяването на Крим към Руската федерация. Днес тя разказва, че никой от нейните приятели и роднини тогава не повярвал на официално оповестените резултати от референдума.

„Не го приехме. Прибрахме се с тролейбуса по домовете си и запяхме на висок глас украинския национален химн. Мислехме, че това няма да трае дълго“, с тъга в гласа разказва днес жената.

Надеждата, че ще се върнат в освободения Крим

През следващите месеци положението продължило да се влошава. В училище учители започнали да тормозят нейните деца, спомня си Холосна, а нея самата многократно я заплашвали на работното ѝ място, защото носела украински символи по дрехите си.

Така през септември 2014 година ѝ се наложило да напусне Крим заедно със сина си и с дъщеря си – тримата заминали за Лвов, в западна Украйна. Там Холосна се присъединила към Украинската армия, която в източните райони на страната вече се биела срещу руските сепаратисти, подкрепяни от Москва. Оттогава насам Ирина Холосна попадала като войник в различни горещи точки на битката в района на Донецк – и продължила да служи включително и след руското нахлуване през февруари 2022. Днес тя служи в редовете на военновъздушното разузнаване и се подготвя за мисия в южна Украйна.

Иса Акаев и Ирина Холосна вече десет години се сражават в редовете на Украинската армия – срещу руските агресори. Те искат да дадат своя принос за освобождаването на Кримския полуостров и после да се завърнат у дома. Защото в Крим все още ги чакат техните близки. Цялото семейство на Акаев все още е там, там са бабата на Холосна, брат ѝ заедно със своето семейство. Ирина Холосна е убедена, че полуостровът може да бъде освободен само с военна сила. Но това едва ли ще стане толкова скоро, смята тя.

Автор: Виктория Покатилова


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джони инглиш

    153 61 Отговор
    Англосаксонска пропаганда.

    Коментиран от #27, #175

  • 2 00014

    106 40 Отговор
    Ха-ха .......
  • 3 НАТО

    63 41 Отговор
    Ще трябва да гази БЛАТО
  • 4 крис

    113 18 Отговор
    Пълни глупости
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Крим е Украински, Сибир е Китайски

    27 109 Отговор
    А кремля е провинция на ПЕКИН!
    путлер КАПУТ

    Коментиран от #23, #181

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хора

    79 5 Отговор
    До изборите казаха, че имат заръка на ни заливат с проззздодии. Пропагандата е на макс. И въпреки всичко има честни хора се дръпнаха и ги издадоха.
  • 10 ханс

    90 6 Отговор
    По-тъп сайт от вкиснато зеле няма!
  • 11 Хохо Бохо

    14 72 Отговор
    Умря Евгений Путин, братовчедът на Путин

    преди 2 дни — На 92 години почина братовчедът на президента на руската федерация Владимир Путин (който се издирва от Международния наказателен съд в ...

    Светла му памет.
    Жалко, че не е умрял подходящият човек...

    Коментиран от #21, #40, #88

  • 12 Тото

    88 18 Отговор
    😂😂😂 хиляди бягали!!!!!😂😂😂 Няма нито един който си е оставил жилището и работата и да е избягал!!!!!!! Плюс това анексирането на Крим бе подкрепено със подписите на европейските лидери които сега казват че думата и подписът им не струват нищо!!!!!

    Коментиран от #28

  • 13 поредната

    49 1 Отговор
    с мрат от дЪ дъбълю
  • 14 Ухльоф

    8 28 Отговор
    Защото са ги освобождавали!
  • 15 В.В.П.

    65 9 Отговор
    Путя ги преби яко .сега си мислят истории за герои...Окропите налапаха дървото,с корените.История за някъв пундю,.. Ахахаха , патетично от ДВ..
  • 16 КРИМ Е РУСКИ

    70 12 Отговор
    И каквито и Т.пни да пишете, няма да промените фактите. Над Крим се вее руски флаг. Който го иска да отива да се бие с руснаците. А който иска да го напуска. Баста.
  • 17 На лъжата, краката са къси

    10 69 Отговор
    Игор Саликов- бивш съветски ГРУ офицер, участник във войната срещу Украйна в така наречените Донецка и Луганска народни републики, част от армията Вагнер в Украйна и Сирия, се предаде на Международния съд в Хага.
    Доброволно се оставям в ръцете на международното правосъдие, искам да очистя душата си и да разкажа на международното разследване и на съда известните ми факти за корупция, военна агресия, престъпления, за да разкрия незаконните схеми на Путин за нахлуване в Украйна през 2014 г.
    Готов съм да отговарям за стореното, но моля за международна закрила за семейството си, защото в родината си, поради гражданството си, съм изправен пред извънсъдебно наказание или изнудване поради заплахи към семейството ми да откаже да свидетелства пред независим съд, - казва бившият офицер от ГРУ
    Дмитро Уткин, дясната ръка на вече покойния лидер на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, лично е наредил екзекуциите и изтезанията на цивилното население в Украйна и Сирия.
    Авторът на признанието през 2014 г. е участвал в „първото нахлуване в Украйна“, командвайки групата за защита на „премиера на ДНР“ Бородай, който е действал от името на администрацията на Путин, „лично от Владислав Сурков“.
    „Ние без да искаме станахме съучастници в организирания преврат в част от Украйна, ръководен от АП на Русия“, – заявява бившият руски военен.
    Той добавя още, че е бил свидетел на ужасни фалшификации по време на така наречените „референдуми“ в окупираните от Русия територии на Украйна.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 На лъжата, краката са къси

    12 53 Отговор

    До коментар #17 от "На лъжата, краката са къси":

    Авторът на признанието пише още, че бойците на „ДНР“ сами са обстрелвали Донецк, за да осуетят „Минск-2“ и да дестабилизират съзнанието на цивилното население на Донецк срещу силите на Въоръжените сили на Украйна.
    Бившия офицер от ГРУ заявява, че през 2021-2022 г. ФСБ е подготвила диверсионни групи за действия в близост до демаркационната линия с окупираните части на Луганска и Донецка области.
    Именно на базата на тези отряди бяха формирани батальонните тактически групи, които нахлуха в Украйна през февруари 2022 г.
    Също така е дал показания за отвличането на около 6 ХИЛЯДИ Украински деца, като той, част от Вагнер активно е участвал в извозването на тези деца.
    Бившият офицер е бил началник на разузнаването на 2-ри отряд. По време на изпълнението на „задачи“ от Министерството на отбраната на Руската федерация в Украйна, той „многократно е виждал нарушения на член 4 от Женевската конвенция по отношение на цивилното население“, по-специално жестокост към военнопленници и тяхното убиване или извеждане на деца без родители в Беларус.
    В края на март в района на Гостомел-Буча получих заповед от офицери от контраразузнаването да разстрелям петима души, които държахме в плен и които ФСБ представи като диверсанти, въпреки че всички бяха жители на близките села.
    Не изпълних заповедта и пуснах хората, като по този начин се изложих на наказателно преследване по военна заповед, - отбелязва бившият руски военен."
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гена им е такъв

    34 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо Бохо":

    Столетници . И Путин ще докара стотака, охльо.

    Коментиран от #62

  • 22 Сократ

    52 5 Отговор
    Защо триете бе серсеми? Защото пуша истината? А не повтарям като папагал спуснатите опорки от Козяк? Вие не сте медия. Знаете какви сте. Че ако го напиша, пак ще ме изтриете.

    Коментиран от #58

  • 23 А ти си роден момче

    38 4 Отговор

    До коментар #6 от "Крим е Украински, Сибир е Китайски":

    А сега си момиче топ ама тази година коя драг куйн ще си на прайда за един приятел питам
  • 24 Радио Елто

    41 9 Отговор
    Слава на Русия!Русия е Сила и Мощ !

    Коментиран от #30

  • 25 В.В.П.

    34 11 Отговор
    Крим е РОССИЯ..Татарите са индианци..Да бягат в немско или в Сащ...при другите туземци .

    Коментиран от #48

  • 26 Сократ

    34 7 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    Я сега напиши как са освободили селата в белгородска област. Колко укри дадоха фира, знаеш ли? Ами много. И танкове западни, и брадлита, и още всякакъв метал за скрап.

    Коментиран от #47

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Слава на Украйна 🔱

    11 42 Отговор

    До коментар #12 от "Тото":

    Няма държава, която да е признала Крим за московски. Крим е на Киевска Рус, не на наследниците на монголските татари!

    Коментиран от #46, #50, #116

  • 29 Слава на теб джендъре

    24 1 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    С ник българи. Ха ха или котарак или факт де . Кажи сега за вечеря да ти дам наденицата до яйцата няма да хапеш нали като стигнеш яйцата
  • 30 Така е Ша'шав

    4 32 Отговор

    До коментар #24 от "Радио Елто":

    11 години щурмуваха 1 село на 15 км. От Донецк )))))
  • 31 В.В.П.

    38 2 Отговор
    Как си мислят ДВ ,че РОССИЯ ще даде Крим на Бляк рок..??.Татарите да стягат куфарите и в Окрайна ..Там ще ги мажат с мед ..
  • 32 Каква трогателна история

    40 3 Отговор
    Написана с майсторското перо на По-катилова.

    Поздравления и за DW. Искаме повече такива статии!

    (само не разбрахме кой точно е гонил татарите от Крим по времето на СССР)

    Коментиран от #102

  • 33 пешо

    32 1 Отговор
    дойче зеле жалки сте
  • 34 В.В.П.

    27 1 Отговор
    Само лобут за тия циганя
  • 35 Отец Дионисий

    6 33 Отговор
    Господ ще накаже пияните вати. Амин.

    Коментиран от #38, #65

  • 36 Сократ

    36 4 Отговор
    Аха бягали били. Хората приветстват че пак са в Русия. Но дойчето нали трябва да дращи. По долна пропаганда нема.
  • 37 джони инглиш

    26 5 Отговор

    До коментар #27 от "Бог е милостив!":

    Може и шило в гръбнака на Зеленски наркомана , точно като приТротски.

    Коментиран от #90

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хохо Бохо

    6 38 Отговор
    След новия "избор" на диктатора, Путлер, руснаците ги чакат интересни времена...
    1/ мобилизация
    2/ конфискация
    3/ 500 рубли за Едно Евро
    4/ яйцата на Путин ще станат деликатес
    и так далее.

    Коментиран от #51

  • 40 Тити

    23 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо Бохо":

    Сусссбе,гррроzeн укромелеzz,пошол наХ Суу Каа.

    Коментиран от #54

  • 41 Иван рилски

    29 3 Отговор
    Дойче зеле срамота, стегнете се.
  • 42 ИСТИНСКИЯТ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 20 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    Истина е Даже и щаба в Крим унищожиха
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 В.В.П.

    36 5 Отговор
    РОССИЯ е водила дузина битки за Крим и Черно море .Постоянните врагове Англия Франция,и османска империя...И сега да го даде на терлика Татар....???Ахаха Жалка история
  • 45 Библия

    17 2 Отговор

    До коментар #27 от "Бог е милостив!":

    Не заемай функциите на Бог. Той има други планове, вкл. и за теб

    Коментиран от #67

  • 46 Сократ

    21 4 Отговор

    До коментар #28 от "Слава на Украйна 🔱":

    Споко. Съвсем скоро ще признаят и господарите ти. Само почакай. Няма да чакаш дълго
  • 47 Софокъл

    8 26 Отговор

    До коментар #26 от "Сократ":

    От Белгородско цивилни се изнасят.Кой с Жигули (видео),кой пеш.В някой селища властите им забраняват да напускат ,за да могат ошанките да се крият сред жени и деца.Работата е дИбела.Ще има асвабсждение.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Бялата Златка

    5 18 Отговор

    До коментар #28 от "Слава на Украйна 🔱":

    Крим е ГРЪЦКИ!

    Коментиран от #164

  • 51 Сократ

    22 5 Отговор

    До коментар #39 от "Хохо Бохо":

    Ловенето на хора по улиците е Ноу Хау на укрите. Вече от Германия започнаха да депортират мъжете. Жените си ги запазват за сега.

    Коментиран от #111

  • 52 Наглецо

    22 6 Отговор
    Глупост.Хората посрещаха военните с цветя.
  • 53 Плоска пропаганда

    20 4 Отговор
    Без коментар.
  • 54 Тото

    3 6 Отговор

    До коментар #40 от "Тити":

    Простено ти е, все пак си неграмотен.
  • 55 Факт

    11 13 Отговор

    До коментар #48 от "Историк":

    Руснаците на татарите често им викат "болгар",когато искат да ги обидят.

    Коментиран от #76, #165

  • 56 В.В.П.

    17 6 Отговор
    Ейй сега Путин и федерацията ще връчат Крим на Татарина ..Ахаха .Развълнува ги историята ..Плачат хората.

    Коментиран от #95

  • 57 За целия мир!

    7 26 Отговор
    Крим е на Украйна!
    ВСУ и АЗОВ ще си го върнат!
    Рано или късно!
    Миглена Ангелова Ангелова

    Коментиран от #69

  • 58 Сократ Мократ

    4 14 Отговор

    До коментар #22 от "Сократ":

    Пиши у ПИК и Поглед.Там са от вашите.Можеби в Ретро,като за теб.

    Коментиран от #64

  • 59 Да бе

    20 3 Отговор
    Аууу, каква сърцераздирателна атлантическа статия за Крим, който не е в атлантика, а в Черно море. Иди ми, дойди ми...
  • 60 ха ха

    22 4 Отговор
    и ние не разбрахме че ни окупират , и няколко милиона напуснаха българия , продадоха живота ни на банки и крадливи политици които си гласуват закони които са срам за човешкия род
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Хохо Бохо

    5 13 Отговор

    До коментар #21 от "Гена им е такъв":

    Прав си!
    В Хага добре обгрижват затворниците...

    Коментиран от #97

  • 63 Измислени

    12 2 Отговор
    Глупости
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Отец Дионисий

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "Отец Дионисий":

    Господ да накаже козяшкия продажник влаха Илиян Илиин Мокрия от Видин и дрррртата брррнтия майкааму.
  • 66 Сократ

    10 1 Отговор

    До коментар #61 от "Петлюра":

    Абе не стигнахте ли Хабаровск?

    Коментиран от #75, #96, #153

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Сократ

    11 1 Отговор

    До коментар #57 от "За целия мир!":

    Вярвай си.
  • 70 Механик

    23 4 Отговор
    Нещо за "разгромената" руска армия или нещо за предната смърт на Путин няма ли да напишете?
    Там нещо, дето са им свършили ракетите и вадят танковете от музеите???!!!
    Нещо за ПРОСЛОВУТАТА пролетна перемога от миналото ЛЯТО, няма ли да сложите?
    Бааааа, Путин ви разцепи като бамбуков бастун.
    Кефи ме да гледам как се чанчите да измисляте нови думи за поражението си.

    Коментиран от #77, #79, #87

  • 71 АМАН. ОТ

    17 3 Отговор
    УКРОПИТЕЦИ. НЕЩАСТНИ
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Пак ли опиКа

    4 5 Отговор

    До коментар #64 от "Сократ":

    пантофите

    Коментиран от #78

  • 74 И ние така

    10 0 Отговор
    през 1989- 1990
  • 75 Софокъл

    4 11 Отговор

    До коментар #66 от "Сократ":

    Човека ти е написал. Коментирай къде остана 64 км колона и десанта на летището в Киев )))

    Коментиран от #105

  • 76 Мммм

    9 0 Отговор

    До коментар #55 от "Факт":

    И макетата така казват за нас.
  • 77 Кака Радка

    12 0 Отговор

    До коментар #70 от "Механик":

    Абе така съм се загрижила за Перемогата,че не мога разсада да си подготвя.

    Коментиран от #82, #86

  • 78 По себе си ли

    6 1 Отговор

    До коментар #73 от "Пак ли опиКа":

    Съдиш за другите.
  • 79 Така е.

    4 15 Отговор

    До коментар #70 от "Механик":

    Даже взе Киев не за три ,с за ден и половина.
    Сега брани Белгород и Курск.
  • 80 Мужиците както дойдоха в Крим !

    3 11 Отговор
    Така ще възнат яко дим !
    Капрал Хаймерсченко, АЗОВ
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Баба Вуца

    14 0 Отговор

    До коментар #77 от "Кака Радка":

    И мен ме боли ханша за хохолите.
  • 83 В.В.П.

    24 3 Отговор
    ДВ си ги мисли тия дивотии от 40 год ..Преди пишеха че България е на помаците и турците ..Българите са излишни ..И за Сергей Антонов бяха сътворили истински ужасии . Работил за пари ,щото живеел в малък апартамент ..И мразел католиците ...Ахаха ..Това го пишат и Фигаро ,Ню Йорк Таймс ,Ел Мундо ,ЛА вангуардия Оскотяла пропаганда ..Ахахаха ..
  • 84 Зомбайо

    23 4 Отговор
    германия е окупирана от 80 години, ама за това на дойче гнойче не плащат да пише. В Крим имаше референдум със стотици наблюдатели от различни страни. Кога у нас референдум за излизане от ес и нато?!
  • 85 дойче измислици

    16 3 Отговор
    Това изкуствен или естествен интелект го съчини ?
  • 86 Доеитея

    15 2 Отговор

    До коментар #77 от "Кака Радка":

    А на мен ми дреме на газовите прашки за бандерите.

    Коментиран от #93

  • 87 Бесен-_Язовец

    5 16 Отговор

    До коментар #70 от "Механик":

    64км.колона, КИЕВ, ХАРКОВ, ХЕРСОН, ОДЕСА, ЧЕРНЍГОВ, ОМСК, и 185 селища ОСВОБОДЕНИ!
    Дронове на покрива в кремля и мумията, летища в С Петербург,Белгород освободен, ЩАБА в Крим унищожен, 28 кораба и 1 подводница маскалски при..Маскал.. 1 милион ватенки преразход...
    А още няма 3 дня )))
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Професор Герджиков

    5 0 Отговор

    До коментар #67 от "Бог е милостив":

    Заливай се с бензин Бок луко,ако нямак кибрит нося ти запалка.
  • 90 Споко

    3 10 Отговор

    До коментар #37 от "джони инглиш":

    Блатно ватирано.иди да си прави шилата в блатната джамахирия!
  • 91 тома

    11 4 Отговор
    А най много за крим мечтаеха краварите даже лигите им още капят ама не ги огря.

    Коментиран от #100

  • 92 Селянин

    21 5 Отговор
    1989 година като скачахме по площадите, бяхме много наивни и също не разбирахме, че ни окупирват, че ще има чужди войски в България и ще ни назначават от посолствоТо управляващите.

    Коментиран от #101

  • 93 стоян георгиев

    13 3 Отговор

    До коментар #86 от "Доеитея":

    И аз съм така сестро,дреме ми на цикламените прашки за хохохолите.

    Коментиран от #99

  • 94 Бандера

    3 13 Отговор
    Украйна ще пребъде...
    Но Русия няма да я бъде....

    Коментиран от #114, #135

  • 95 А бе

    2 9 Отговор

    До коментар #56 от "В.В.П.":

    Менте вовка кога кога те изтърваха?
  • 96 Изпи,ли

    0 8 Отговор

    До коментар #66 от "Сократ":

    пенцията,бе?

    Коментиран от #104, #107

  • 97 Мдааа

    12 1 Отговор

    До коментар #62 от "Хохо Бохо":

    Там лще оди зеленото гов..о. Русия не е ратифицирала Римския статут. А Украйна нали са гл ви го е ратифицирала ФАЩ също бе са го ратифицирали. Тъй, че потника ще е късметлията.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Баба Гицка

    8 0 Отговор

    До коментар #93 от "стоян георгиев":

    И на мен не ми дреме на розовите кюлоти
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Заминавай

    3 11 Отговор

    До коментар #92 от "Селянин":

    за свободна и демократична Русия. За по-напреко мини през Крим.Носи си каска,че там бомбят.
  • 102 DW пак хитрува

    11 1 Отговор

    До коментар #32 от "Каква трогателна история":

    и ни облъчва с "интервю" на някакъв наемник от Узбейистан.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Пала Марко

    3 0 Отговор

    До коментар #96 от "Изпи,ли":

    Изпи ли му крема, гьот верен?
  • 105 Бен Ходжа ти го каза

    11 2 Отговор

    До коментар #75 от "Софокъл":

    В пропагандата на козяк. Призна си след 2 год
  • 106 КАТЪРА НА МАМА

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ТАКА Е СПОРЕД КАНОНА БЕЗБОЖНИКО

    Коментиран от #113

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Сократ

    3 1 Отговор

    До коментар #103 от "Отец Дионисий":

    Момко, ти на себе си намери нещо за ядене. Мен не мисли.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Молния!

    2 14 Отговор
    Вовик Ханъм и съпруга и медвежонката избягаха от маскал спешно!
    Взривове в маскал, С Петербург и в 10 области!
    Очаквайте информация

    Коментиран от #117, #118, #121, #124

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Сократ

    11 3 Отговор

    До коментар #94 от "Бандера":

    Колкото Бандера. Укрия е аут. Само въпрос на време е. А като си такъв фен на нацистите, защо си тук, а не на фронта да громиш орки?

    Коментиран от #188, #189

  • 115 Опълченец

    7 0 Отговор

    До коментар #48 от "Историк":

    Кримските татари са различни от Казанските.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Демек?

    2 3 Отговор

    До коментар #112 от "Молния!":

    Да не отложат изборите?
  • 119 Механик

    2 13 Отговор
    Путин избяга в бункера в Урал. Гражданската война край блатата се разраства

    Коментиран от #125, #128, #134

  • 120 ЕЕЕЕЕ,

    7 1 Отговор
    Изкривяват ... ЛЪЖАТ
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Ден

    12 1 Отговор
    В Крим се радваха на руснаците незнам зелето какво е гледало хахах
  • 123 НАРОДА КАЗВА

    7 0 Отговор
    И У НАЙ ДОБРОТО СТАДО ИМА МРЪШЛЯК....
  • 124 Факт

    3 6 Отговор

    До коментар #112 от "Молния!":

    Паника в маскал Хиляди мужици излизат в градовете! Плакати " Смерть путлера"

    Коментиран от #127

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Любка Кумчева

    1 1 Отговор

    До коментар #107 от "Сократ":

    Не се ядосвай наборе!
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Мдааа

    5 1 Отговор

    До коментар #119 от "Механик":

    Работата става дИбела.
  • 129 СЛАВА АЗОВЦОМ , ГЕРОЯМ СЛАВА

    2 10 Отговор
    Путлер КАПУТ

    Коментиран от #137

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Ти си у

    0 2 Отговор

    До коментар #127 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Поповица.

    Коментиран от #139

  • 133 БАНко

    9 1 Отговор
    НАТООООООВЦИ , МНОГО ВРЕМЕ ВИ Е ОТНЕЛО ДА ОТКРИЕТЕ 2-3 ДУШИ ОТ 3 000 000 ( ТРИ МИЛИОНА ) РУСНАЦИ ЖИВЕЕЩИ ЩАСТЛИВИ В ОСВОБОДЕНИЯ ЗАВИНАГИ КРИМ !!! ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ПИТА : ЧИИ Е КРИМ ??? А ЩЕ ПИТАТ ЧИИ Е ОДЕСА ???
  • 134 Бесен -_ Язовец

    4 3 Отговор

    До коментар #119 от "Механик":

    Къв механик се бе козяшки Вувузел под прикритие.Викай ура и ми лапай .ура,долна подлоого.

    Коментиран от #138

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Опълченец

    2 7 Отговор

    До коментар #116 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    То и СССР беше обект на геополитиката, пък ква стана тя.....

    Коментиран от #143

  • 137 Тити

    7 2 Отговор

    До коментар #129 от "СЛАВА АЗОВЦОМ , ГЕРОЯМ СЛАВА":

    Азов Рулит единствено вече под земята в чернозема.
  • 138 Муш Муш

    1 3 Отговор

    До коментар #134 от "Бесен -_ Язовец":

    Дека изчезна на Педроса? )))
    Последно,...БИ полярен ли си или обикновен селски ПЕЕРАС ?))))

    Коментиран от #144

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Ние сме тук,

    0 1 Отговор
    за да сте на мушката.А шавнете,а минахте в преразход.
  • 141 Ами

    3 0 Отговор

    До коментар #125 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Той жена няма,щот е дррррглива пии дии рууга,има Тъпп Кач,който му ръга чушки в боба
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Бесен -_ Язовец

    8 1 Отговор

    До коментар #138 от "Муш Муш":

    Къв механик се бе козяшки Вувузел под прикритие.Викай ура и ми лапай сире нясъл .ура,долна подлоого.
  • 145 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Билалов да повика индианците от Сащ на помощ .Първо Крим ,после Флорида ,земята на оцеола у семинолите ..и така ще се получи .Освобождението .Малко по малко..
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Хъхъхъ

    3 4 Отговор

    До коментар #143 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Неграмотен циганино, я покажи Дека е Република рушлямия! )))
    Между границите на КОИ републики от Р.П едерация се намира?
    ))))))))

    Коментиран от #154, #156

  • 149 Отвратен

    8 1 Отговор
    DW няма да спят спокойно ако не пуснат дезинформация н хибридна срещу Русия. Толкова нескопосано написано, пълен резил.
  • 150 Опълченец

    8 0 Отговор

    До коментар #143 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Не забелязах, ма ти по-добре ги виждаш нещата. Радвайки се на свободен живот, вие сте по-добре информирани. Ние, тук в България, окупирани от гадния Запад, вече сме със замъглени очи.

    Коментиран от #152, #159

  • 151 Сократ

    12 0 Отговор
    Да попитам кои са тези хора? Тези, които казват, че откакто се върна Русия свърши мизерията? Че имат пътища, болници, детски градини, училища? Че всяко парче земя е засято? Не виждат плантациите от грозде? Айде у лево. С тая тъпа пропаганда постигате обратния ефект. Толкова тъпа пропаганда и по соца нямаше.
  • 152 Сократ

    6 1 Отговор

    До коментар #150 от "Опълченец":

    Гледай руска телевизия.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 СтаМат Мага Рето

    4 1 Отговор

    До коментар #148 от "Хъхъхъ":

    Сусссс,бе козяшкоукрофилташки Бокк Лук,пошол наХ Шлюю Хаа вокзалная.
  • 155 Сократ

    5 0 Отговор

    До коментар #135 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Даааа, колко дойдоха само. Къде ще ги копаем? На български горе-долу така звучи.
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Москаль

    3 5 Отговор

    До коментар #147 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Я виж картината на РЕПИН " казаки пишут писмо турского султана" и ни покажи " РУСКИТЕ" знамена и хоругви, Мекоръкий )))))
    Защо ли са СИНЬО- ЖЪЛТИ ? ))))))

    Коментиран от #161

  • 158 Историк

    7 2 Отговор

    До коментар #153 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Ами те хохохолите са бок луци ,само от т.епане разбират.Ненапразно точно тях германците са ги наричали Унтерменшен.

    Коментиран от #160

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Геобразен СороСоиД

    6 1 Отговор

    До коментар #157 от "Москаль":

    Принтирай си я картината на Репин и можеш с нея да си забърршешш Дир Ника,гейzeрче.

    Коментиран от #166

  • 162 Николай

    7 1 Отговор
    До кога ще лъжете БЕ
  • 163 Хъхъхъхъхъ

    3 9 Отговор

    До коментар #156 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    НЕМА такава държава и нация, на БАВЕН! НЕМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!

    ИМА КИЕВСКА РУС ( УКРАЙНА) И ... княжество московия между 3 блата и 2 хълма- заселени от бивши роби от ВЕЛИКОТО ЛИТОВСКО КНЯЖЕСТВО и монголоидни маскаля
    Хъхъхъхъ

    Коментиран от #168

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Москаль

    1 6 Отговор

    До коментар #161 от "Геобразен СороСоиД":

    Последно,... покажи ни къде се намира Република "рушлям" в Р.П едерация?!?
    )))))
    Давай, БАВЕН ))))

    Коментиран от #169

  • 167 Опълченец

    1 4 Отговор

    До коментар #159 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Бъркаш нещо,не ми е там силата.Аз съм от Ми Нетния батальон,ако ти трябва помощ обади се.Рубли не вземам,да сме наясно.

    Коментиран от #170

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Геобразен СороСоиД

    5 0 Отговор

    До коментар #166 от "Москаль":

    Забърши първо хуубаво г3инката с казаците ,пък после може и да обсъждаме.
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 ЕВРОНЮЗ

    8 0 Отговор
    😂 😂 😂 ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, в тубата има клипове на украински бивши военни от острова, на които е било предложено руско гражданство и оставане на работа.. Я вижте какви заплати вземат в руската армия тези които са приели офертата и онези които са се върнали в Украйна.
  • 173 Анонимен

    11 0 Отговор
    Смешна пропаганда
  • 174 Сократ

    8 1 Отговор

    До коментар #170 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Как чий? Руски естествено. Екатерина Велика ненапразно го е извоювала.
  • 175 Евроатлантик

    18 11 Отговор

    До коментар #1 от "джони инглиш":

    Подлоста и вероломноста на руските мepзавци и фашисти е безпрецедентна...

    С България беше същото след тяхното "освобождение"... Повече от един век заедно с продажните рашистофили промиваха мозъците на стотици хиляди малограмотни българи...
  • 176 Перо

    11 14 Отговор
    Никога не е имало украински Крим, нито държава Украйна! С това поведение rezacite нямат място в Крим! Още Сталин е бил прав, когато това племе са изселвани, защото са били сътрудници на чужди нашественици и са работили против Русия!
  • 177 В.В.П.

    8 14 Отговор
    Всъщност Окропите са лоши стопани. . СССР им даде Крим ...РОССИЯ си го прибра обратно..Хахлята отразяха тока ,водата ,пенсии ,детски ..Всички.!!..Нацистки свине..
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Не били разбрали

    9 2 Отговор
    Нали имаше избори бе Как така не сте разбрали гласувахте за присъединяване към Русия тоест към завръщането на полуостров Крим към Русия
  • 180 АУДИ

    9 2 Отговор
    Пълни лъжи,беше ми на гости преди анексирането една жителка на Крим и тя ми сподели че 80% от хората там искат да се пресъиденят към руската федерация
  • 181 Родопите са Турски

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Крим е Украински, Сибир е Китайски":

    А Пиринска Македония трябва да се обедини с братята си от Северна.
  • 182 Мария🇪🇺

    4 8 Отговор
    От азиатските орки по-нахални и нагли няма, добре, че сме в ЕС и НАТО 💙🙏!!!
  • 183 Джамбaза

    8 5 Отговор
    Тогава не разбирахме, че ни окупират,
    сега не разбираме, че ни освобождават.
    Украинци, сър!
  • 184 Верно ли

    6 2 Отговор
    Малеййй, не разбрали, че ги "окупират"! Тая "Холосна" явно не е имала нищо напротив да седи без ток и вода в Крим, щото "подкрепяла" Украйна!!! Толкова долнопробна пропаганда и по соца нямаше! Всичките списвачи на Зелето са ги взели от "Лична драма" :)))
  • 185 Татар

    2 4 Отговор
    Рашия получава и ще получи това, което Заслужава. Крим няма да е рашия никога! В Украйна също няма да има рашистки мир! НИКОГА! СЛАВА НА КРИМ, ДОНБАС И УКРАИНА! ДОЛУ РАШИЯ НА ПУТин
  • 186 Независима окрайна

    0 1 Отговор
    Окопирана от сащ
  • 187 Редник

    2 0 Отговор
    Направо ми се къса сърцето. То бива глупави статии, но таз чупи тъпомера. Със сигурност има няколко процента недоволни в Крим. Но огромното мнозинство иска Русия. Факт. Всичко останало е ала бала...
  • 188 хи хи хи хи

    1 0 Отговор

    До коментар #114 от "Сократ":

    Твоят аут ще е преди този на Украйна.Бъди убеден в това!
  • 189 ХА ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #114 от "Сократ":

    Нацистите са в Кремъл.Ти какво търсиш тук?Защо не си на фронта да браниш матушка?!Войната е на руска територия
  • 190 тагаренко

    1 0 Отговор
    тези,които са бягали от къщите си са смрадливи татари,а останалите са се чувствали освободени от руската армия защото Крим,както и Одеса са руски по право
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Христо

    0 0 Отговор
    През 19 век Русия окупира турска територия и на тази земя се появява България. Оттогава България окупира турска територия.. По аналогия с Крим, който даде Крим на Украйна, а Ленин създаде Украйна..
Новини по държави: