Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Март, 2024 17:44 1 205 51

Русия: изборите, чийто резултат вече всички знаем

  • избори-
  • русия-
  • кремъл-
  • путин-
  • владимир путин-
  • навални-
  • украйна-
  • война

"Изборите в Русия са манипулирани от самото начало", казват експерти

Русия: изборите, чийто резултат вече всички знаем - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Манипулирани видеа, записи, създадени от изкуствен интелект, и инфлуенсъри, които повтарят опорките на партията: Кремъл си има цял арсенал от дезинформационни похвати, с които да разпространява пропагандата си зад граница. Особено когато става въпрос за избори. В самата Русия обаче президентът Владимир Путин изглежда се въздържа от подобни кампании в дните около изборите, които започват в петък, 15 март, и ще приключат в неделя, 17 март.

За това си има и една конкретна причина, смята Алена Епифанова, изследователка от Германския съвет по международни отношения. Трябва да се има предвид за каква информационна среда става дума, казва експертката пред германската обществена телевизия АРД. По думите ѝ специална дезинформационна кампания в самата Русия просто не е нужна, защото там Кремъл ограничава така или иначе максимално информационната среда. "Изборите са манипулирани от самото начало. Това са фалшиви избори, чрез които Путин да остане на власт", коментира Епифанова.

Още новини от Украйна

Какво се говори в Русия

В Русия големите социални мрежи като Инстаграм, Фейсбук и Х са блокирани. А Кремъл може да подслушва дори и разговорите между хората, смята от "Репортери без граници", припомня АРД. Професорът по политология в Свободния университет в Берлин Александер Либман казва, че преди изборите в Русия не е имало нови наративи. По-скоро са повтаряни старите в различни вариации. Националистическата риторика, според която Русия е заплашвана от Запада, е просто задължителна, казва проф. Либман. Тя бе приложена отново и покрай прехванатия разговор на офицери от Бундесвера.

Другият голям наратив е този на т.нар. нормализация - твърденията, че всичко в Русия е по старому и войната, която там не се нарича така, не е повлияла на повечето хора по никакъв начин. Според Либман фактът, че това си противоречи с идеята за заплаха отвън не представлява проблем - дори напротив. "Това планирано противоречие позволява привличането на различни групи от обществото", казва Либман пред АРД.

Третият наратив е още по-объркващ - той цели да сее максимално много съмнения у хората по всички въпроси. "Идеята е, че руснакът трябва да спре да вярва на каквото и да било", казва проф. Либман. "Т.е. че всичко, което идва от Запада или от руската опозиция, не е легитимно." Тази тактика се използва и в дезинформационните кампании на Русия зад граница, припомня АРД. Например при случая със сваления самолет на Малайзийските авиолинии - за него Кремъл разпространи няколко коренно различни версии и веднага постави под съмнение доказателствата за руска намеса.

В Русия няма реална опозиция

Не само информационната среда, но и самият изборен процес е строго контролиран от Кремъл, казва Епифанова пред АРД. По думите ѝ Путин си е изградил среда, в която истинският политически дебат е напълно елиминиран. "Той иска да държи всичко под контрол." Това личи и от кандидатите - Владислав Даванков (заместник-председател на руския парламент), Леонид Слутски (председател на ултранационалистическата Либерална демократична партия) и Николай Харитонов (кандидат на Комунистическата партия). Нито един от тези хора не е реален конкурент на Путин, а някои дори открито го подкрепят.

Епифанова обяснява пред АРД, че идеята е просто отвън да изглежда така, сякаш има кандидати, издигнати срещу Путин, да се създаде илюзията, че руските граждани имат реален избор. Истинският опозиционен кандидат щеше да е противникът на войната Борис Надеждин, но на него му беше отказано да се регистрира за изборите.

Очаква се изборите да бъдат манипулирани

Според информация от руски медии Путин цели да получи около 80 на сто от гласовете в изборите. Експерти смятат, че има голяма вероятност това да се случи, пише АРД. Политологът Либман дори казва, че "така да се каже вече е извършена подготовка, за да бъде постигнат желаният резултат", намеквайки, че изборите ще бъдат манипулирани.

При предходните избори в страната имаше редица оплаквания за манипулация в изборния процес. Видеоклипове показваха как членове на избирателните комисии пускат цели купчини бюлетини в урните, припомня АРД. Според Епифанова гласуването онлайн, което е възможно на много места в Русия, е подготвено от Кремъл така, че да протече със сериозни манипулации. Гласуване ще се проведе и в анексираните в разрез с международното право области на Украйна. Очаква се и там да има манипулации, както беше и при фиктивните референдуми.

Наблюдатели от Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа (ОССЕ) не са добре дошли в Русия за тези избори. Вместо тях са поканени членове на Баварския местен парламент от "Алтернатива за Германия". Една от най-големите независими организации, които наблюдаваха изборите в Русия също е лишена от възможността да документира измамите. "Голос" беше брандирана като "чуждестранен агент", а един от основателите ѝ дори е в затвора.

По информация на руската независима медия "Медуза" гласоподавателите, които са на държавна работа, също са били принуждавани да "доставят" определен брой гласове до урните. Според разкритията, цитирани от АРД, държавните служители и някои хора с частни фирми е трябвало да предоставят списък с имена, телефонни номера и имейли на хората, които да гласуват. По този начин се манипулира и избирателната активност, както се е случвало и в миналото.

Затова и експертът Либман нарича тези избори фиктивни. По думите му е ясно, че няма истинска опозиция на Путин сред кандидатите, на които се позволява да се явяват на избори. Опонентите на руския президент също са наясно с това, казва Епифанова пред АРД. Екипът на покойния критик на Кремъл Алексей Навални призова всеки, който се противопоставя на Путин, да иде до урната в 12 часа в последния възможен изборен ден в знак на протест. Те отдавна са загубили надеждата, че гласовете им ще бъдат отчетени правилно.

Автор: Паскал Зигелков ARD


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    7 18 Отговор
    освободителите вече са в Белгород

    Коментиран от #13

  • 3 Българин

    10 19 Отговор
    гражданската война започна в Мордор
  • 4 Българин

    8 18 Отговор
    Хаяско е пътник
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Професора

    8 6 Отговор
    Ибрик Веле
  • 9 ХАХАХА

    16 2 Отговор
    България новата сглобка ,която всички знаем . Седнали за Русия да ми пишат. ХАХАХА
  • 10 ХАХАХА

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен-_ Язовец":

    Те не ги печелят, просто ги назначават.
  • 11 Благой

    18 3 Отговор
    При краварите и у нас да не би да са честни изборите Кажете една страна да е провела честни избори Така ги правят всички по света а най фалшивите са у нас
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Турчин

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Русия няма да освобождава повече България от Турците.

    Коментиран от #47, #49

  • 14 Селянин

    11 5 Отговор
    Това да не са ви Ала Бала изборите, където със седем процента управляваш територия.
  • 15 Също както знаем и резултата

    3 2 Отговор
    ако изборите бяха честни- нали така DW?

    Ясно като бял ден е, че тогава изборите щяха да са спечелени от Надеждин и Русия щеше да процъфти.

    Това е достатъчно за DW да не се признаят сегашните избори.

    Коментиран от #19

  • 16 Някой

    12 2 Отговор
    Вече ви научихме опорките. Затова ли укронацистите тормозят мирните жители и създават пречки за нормално гласуване
  • 17 Българин

    0 3 Отговор
    Руснаците се бият за мен.
    Не взимам скъпо.
  • 18 Абе каскети

    5 8 Отговор
    Вместо да се харчи пари за избори , путлера да не ми стои на златни маси и столове ами да даде някой палто и ладичка на мобилизираните че наближават вече половин милион, или още вярвате че са двама загинали и трима ранени само?

    Коментиран от #23

  • 19 По вероятно е

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Също както знаем и резултата":

    да бъдат спечелени от някой като Гиркин или Медведев, та да изравянят украйна за седмица, защото на много руснаци им писна от мекушавия Путин.

    Може би това искат Дойче Веле?
  • 20 Бах

    9 1 Отговор
    То и в Америка всички знаем , кой ще е новият президент - Тръмп .
  • 21 Отряд1

    9 0 Отговор
    С какво всичко описано се различава от западната демокрация?

    Коментиран от #27

  • 22 ончо

    6 1 Отговор
    Момчета, веднага ли трябва да намразим Русия, или може и друг път, а ... ?
  • 23 Военен

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Абе каскети":

    "наближават вече половин милион"

    Ние само на зеления белоноско вярваме че са 31 000, и на дойче веле и на бесарабски фронт. И защо ли укрите отстъпват по целия фронт и са провалиха в Белгородска област щом жертвите на руснаците били половин милион а на укрите само 31 000.

    Значи според козяшките опорки руснаците напредват към украински окоп но "смелите" укри унищожават всички напредващи руснаци и след това със бяг напускат окопа на "по-добри позиции" - от къде ви намират такива само с две мозъчни клетки.

    Или от козяк са ви инструктирали да лъжете за руските загуби ама трябва във всички случаи да ги изкарвате повече от украинските.
  • 24 Политкоректен

    6 0 Отговор
    А какво казаха експертите за избирането на единствения кандидат Урсула? Или викате там резултатът не беше ясен до последния момент?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Атина Палада

    3 2 Отговор
    Щом изборите са манипулирани, значи това трябва да радва евролиберастите... Защото ако дойде един от останалите трима и по точно Суицки, тогава направо влизайте в бункерите завинаги...Тоя нЕма да ви даде да дишате. :)))) Путин ви гали с перце...

    Коментиран от #29

  • 27 Атина Палада

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Отряд1":

    За каква западна демокрация говориш, след като на Запад няма избори за вижда на ЕС, защото длъжността не е изборна.. Ние гласуваме за чистачките у Брюксел..
    А правителствата на страните - членки... Те са без значение, защото аа само едни фигуранти, затова и са ни разрешили да гласуваме.. :))) Всичко им се спуска от Брюксел... А вижда в Брюксел ние не можем да избираме..

    Коментиран от #30

  • 28 Чавдар Чипа

    5 1 Отговор
    То па от Дойче Веле въобще не сте манипулирани. Краварски подлоги.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Избирател

    6 1 Отговор
    "Изборите в Русия са манипулирани от самото начало"

    Ха ха ха пък в "демократичния" ЕС няма избори за да не ги манипулират. Главните ни управляващи от ЕК и НАТО са назначени. Да не говорим пък в България как изобщо не са манипулирани - без ала-бала и без купуване на гласове. В краварника доказано гласуваха хора починали отдавна по пощата ама и там казаха че били честни - явно пощите им могат да доставят писма и от другия свят. Пък който реши да протестира срещу "честните" избори го застрелват - това е "демокрация" а не като "диктатурата" на Путин.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 мечтател - фантаст

    1 0 Отговор
    Много сте скучни и предвидими всички. Никаква интрига и загадъчност! Ами ако Путин падне или се откаже от президентството си и например помоли Медведев да го замени или бъде докаран насила Гари Каспаров, еди от най-големите противници на Москва и сложен за президент на Русия? Помечтайте си малко русофили и русофоби, мечтите джижат прогреса.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Атина Палада

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Tётя Myтpoфaнoвa":

    Когато нямате аргумент да опровергаете :) най лесното за вас е да напишете :копейка:) Обаче, това не е логически свързано истинността или не на онова, което съм написала, а само с моята личност...
    Т. е. ти не можеш да ми опонираш......

    Коментиран от #50

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Западът

    2 2 Отговор
    Чийто номера всички много отдавна знаем , който е измислил света ( или поне се бие в гърдите, че е много цивилизован) открай време се занимава и с финансови машинации (едно от последните му открития е използването на блокираните 300 милиарда руски активи) , и с изтезания (измислени по времето на светата инквизиция и прилагани до ден днешен тайно и явно без да считаме смъртната присъда в САЩ), и с провокации ( близкия изток и Африка -масово, източна Европа , Украйна - от 90 те години ) ,и с геноцид ( Южна Африка -80 те , САЩ ) , но има неща които е наследил от древността - евгеника, за която Платон пръв подава идея, Далтон полага принципите, а нацистите я развиват до нечовешки размери, но много хора не знаят, че прословутото ай Кю , измислено в САЩ е станало причина за принудителна кастрация на много хора. Ние знаем , че на запад са ангелчета, обаче твърде много им стърчат рогата и е добре да внимават като тръшкат вратата на ада да не си прищипвт опашката .
  • 38 Мишо

    2 5 Отговор
    Защо няма избори и в украйна които бяха за тази година

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Жоро

    2 7 Отговор
    Естественно когато един ръководител е добър народа да го подкрепя а Путин направи Руся отново велика и се ползва с авторитет и доверие 55 държави срещу него а той сумя да обърне така нещата че другите икономики са тотално зле докато Русия е с положителна развитие

    Коментиран от #48

  • 41 реру

    11 3 Отговор
    Как така ще бъдат манипулирани след като според шефа на ЦИК има 333 600 наблюдатели от 706 страни...

    Коментиран от #45

  • 42 реру

    11 4 Отговор

    До коментар #38 от "Мишо":

    "Защо няма избори и в украйна които бяха за тази година"


    Сигурно си от малкото, които все още не са разбрали, че Украйна е жертва на инвазия, нападната, с бомбардирана цивилна инфраструктура, части от нея анексирани и т.н.... защото ако някой си играе с думите и нарича всичко това СВО, за украинците е война... отечествена, освободителна, за съществуването и незвисимостта им и т.н....
  • 43 Коко

    2 0 Отговор
    Жалки сте!
  • 44 Сократ

    2 3 Отговор
    И ние ходим на избори, но после разбираме за ала-бала с машинките и президента. За изчезналите флашки. За дописване на бюлетини. За изобщо неброени бюлетини. Демек, за тотална фалшификация. Вас какво, яд ли ви е, че Русия си намери правилния човек да управлява? Че руснаците подкрепят президента си? Я посочете един български политик, който да има такава подкрепа. Ама без манипулации.
  • 45 Сократ

    1 6 Отговор

    До коментар #41 от "реру":

    Да попитам, в сащ имало ли е някога наблюдатели?

    Коментиран от #46

  • 46 реру

    6 0 Отговор

    До коментар #45 от "Сократ":

    "Да попитам, в сащ имало ли е някога наблюдатели?"


    Със сигурност при 193 държави в ООН никога не е имало наблюдатели от 706...
  • 47 Никой и не иска....

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Турчин":

    Русия да освобождава България от когото и да е, ние сме си добре, а турците да се оправят.
  • 48 😂😂😂😂😂😂

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "Жоро":

    😂😂😂😂😂😂, 👏👏👏👏👏. Много мъдро си го написъл😂
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Искате

    0 1 Отговор
    Сглобки и там ли .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания