Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Март, 2024 15:35 2 738 51

Метаморфозите на Путин

  • путин-
  • владимир путин-
  • метаморфоза-
  • русия-
  • ссср-
  • украйна-
  • нато-
  • руснаци

Путин все повече отдалечава себе си и Русия от Запада. Как се случи това?

Метаморфозите на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ако Владимир Путин бъде преизбран за президент на Русия този уикенд, мнозина ще се запитат: За какво трябва да се готви светът? Какво смята да прави Путин сега? Доколко ще се отдалечи той от САЩ и ЕС в следващите шест години? И как изобщо се стигна дотам, че някогашната надежда за сближаване с Европа остана само празно желание и 24 години по-късно се превърна в ожесточен борец срещу западния свят?

Двама руснаци търсят отговори - двама мъже от много различни среди и от различни поколения. И двамата са познати на милиони руснаци - единият е 60-годишният режисьор на документални филми Витали Мански, а другият е 24-годишният влогър Александър Стефанов, който прави видеа на историческа тематика в ЮТюб.

Още новини от Украйна

В своя филм "Русия - началото” Витали Мански поглежда зад кулисите на Кремъл през 2000 г. Режисьорът следва Путин навсякъде по време на снимките и е по-близко до президента от почти всеки друг служител в Кремъл. Сега Мански живее в Латвия и не желае да се среща с Путин отново. Младият влогър от друга страна живее в Русия и мечтае лично да се запознае с държавния глава. Стефанов не помни друг лидер на Русия. "Смяна на властта? Това пък как става?”, шегува се младият мъж. Той е роден в годината, когато Путин взима властта.

"Какъв умен човек!”

Стефанов си спомня първия път, когато осъзнава кой е Путин, докато гледа телевизия. Тогава момчето е на десет години. "Излъчваха епизод, в който разясняваха по забавен начин цялата схема на Путин и Медведев. Помислих си - как умно е измисли цялото нещо! Какъв умен човек!”. Става дума за временното сваляне на Путин от президентския пост и издигането му за министър-председател. В това време приятелят му от детинство Дмитрий Медведев стана президент. А после двамата се размениха. С течение на годините обаче възприятието на Стефанов за Путин се променя към все по-негативно. "Все по-малко виждах човек зад всичко това и все повече - просто политическа фигура, която няма страхове или съмнения”. Според младия мъж това е резултат от държавната пропаганда. "Те лишават Путин от човешките му качества, за да го превърнат в божество и тогава всички да си кажат: Господ ни го е дал”.

Рязка промяна в атмосферата

Режисьорът Витали Мански описва метаморфозата на Путин от личните си впечатления. Преди той да вземе властта, режисьорът е посещавал Кремъл през 1990-те години, когато разказва, че политиците "ходели по коридорите в светлосини пуловери и вълнени шалове” - знак за либералните политики на предшественика на Путин Борис Елцин. "Изборите бяха на 26 март 2000 г., през май Путин встъпи в длъжност и - бум! Изведнъж атмосферата през септември беше съвсем различна”.

"Той беше избран от либералния блок около Елцин. Противоположност на предшественика си - млад, спортен, либерален. Но в същото време и държавник, който може да контролира страната”, казва Мански. "Путин се възползва от този контраст, но не той самият решава какъв да е имиджът му. Той просто влиза в ролята, определена му от неговите съветници. Беше много внимателен да не се подхлъзне или обърка”. Руският президент се опитва да се представи дори като по-либерален, отколкото се изисква от него. Например Путин винаги обръща внимание на чуждото мнение и уважава другите хора.

Винаги е смятал Запада за враг

Младият историк Стефанов смята, че Путин е имал интерес към Запада в началото и чак по-късно се е разочаровал. "Русия най-сетне успя да спечели политически точки, икономиката се стабилизира, цените на петрола са покачиха. Но Путин не беше доволен от новата система на международните отношения след Студената война”. Той критикува автокрацията в САЩ. Режисьорът Мански не вярва, че Путин някога е харесвал Запада. "Винаги е имал ясна позиция по отношение на Запада - пречка за развитието на Русия”. По време на управлението на Елцин Русия се присъединява към много международни организации. Да излезе от всички тях е сложно за Путин, но той методично следва този път. "Всяко решение, което той взе в следващите години, целеше да изкара Русия от международната общност”.

"Колко дълго ще продължи зимата”

Хората, които му дадоха политически живот - съветниците му и семейството на Елцин, също твърде бързо оставиха ситуацията сама да се разреши. Путин заживя собствен живот много скоро. Още през 2004 г. те вече не упражняваха никакъв контрол над него. "Той се дистанцира от либералната група, която го издигна. След като стана независим, започна и да работи за осъществяването на своята представа за добро и зло. Мирогледът му и идеята му за това как трябва да функционира държавата никога не са се променяли. Просто се налагаше да излъже, да се впише в либералната доктрина”.

Метаморфозата на Путин е логична, но не идва веднага. "Като зимата - тя също не идва веднага. Първо е дъждът, снегът и сланата. Сега въпросът е колко дълго ще продължи зимата”, казва Мански. За влогъра Стефанов отговорът е ясен - не много дълго. Той твърдо вярва, че Русия ще стане по-свободна в следващите шест години, въпреки Путин. Все пак родината му винаги е била част от европейската цивилизация и това ще продължи, смята младият мъж.

Докога Путин ще определя съдбата на Русия?

"Какво друго би могъл да смята един 24-годишен мъж”, казва 60-годишният Мански с усмивка на лицето. "Хубаво е, че все още има хора, които оцветяват сивото ни ежедневие с оптимизма си”. Той самият обаче вече няма никакви илюзии. "Не се възможни вече никаква либерализация и никакво размразяване на отношенията. Всяко изпускане на юздите би било пагубно за тази система”. Младият и възрастният мъж са единодушни по един въпрос: Путин ще контролира съдбата на Русия чак до смъртта си.

Автор: Юрий Решето


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    8 10 Отговор
    злото никога не умира , то само чака да се прероди
  • 4 Анти-милиционер

    15 18 Отговор
    Руските хора са свикнали на постоянен терор. Ако лидерът им не ги подстриже на едно 20-30% те не го смятат за силен лидер. Историята не го помни и тачи.
  • 5 Очаквайте 2 част

    17 8 Отговор
    Паданията на Байдън. Как да се здрависаш с несъществуващ човек. Как да обърнеш внимание на Обама, когато същия упорито те игнорира.
  • 6 Зеления

    20 10 Отговор
    Америка вече изостави Осрайна, защото претъпя срамно поражение!
    Тя вече се готви за следващата си война в китайско море!
  • 7 Чума

    20 15 Отговор
    Човекът само се опитва да ви принуди да уважавате Русия, ако не я обичате, както я обичат всички добри хора! Ето - 7 минути, след като френският гейзер отново се изцепи, че ще праща войски в Одеса, в Одеса бе обявена въздушна опасност и треснаха експлозии! Вие, френските пеперудки и германските фашисти сте нападали Русия, а не тя Вас! Хайде, този път опитайте да я нападнете дружно, а не един по един, че да Ви отупа съвместно за историята!

    Коментиран от #16, #18, #48

  • 8 Историк

    16 14 Отговор
    Как се случи това?

    Да започнем с най-простото обяснение: Путлер е бил дребен престъпник, който е бил взет на работа в КГБ, където работят само убийци и едри престъпници.

    Оттам нататък той не е бил нищо друго и цялото му поведение на "демократ" е било същата лъжа, каквати и че Русия/СССР били "антифашисти".

    КГБистите начело на СССР/Русия нямат пробелми да лъжат с десетилетия, и това е исторически факт.

    Коментиран от #13

  • 9 Кресна

    13 10 Отговор
    Русия ясно каза ,че това което е било със запада преди войната в Украйна ,повече никога да бъде .За непросветените от този сайт ,започна изграждането на влакова линия и магистрала от Русия до Иран.Ако имате малко мозък ,знаете какво означава това ,ако нямате тогава ,четете.С Европа е свършено ,евтините ресурси свършиха ,а от тук следва ,че Европа не може да бъде повече конкурентно способна икономически .

    Коментиран от #15, #32

  • 10 Метаморфозите на Зеленски

    16 8 Отговор
    От комик и клоун до кукла на конци на държавна длъжност и западни господари.
    Тъмната страна на дългите бели прашни линии.....

    Коментиран от #14

  • 11 Tётя Myтpoфaнoвa

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    Молодец ! Так держать !
    Получишь 5 копеек
  • 12 Само да питам

    17 2 Отговор
    Онзи прания толуп дочете ли поне трети том на Винету ?

    Коментиран от #17, #40

  • 13 КОТарАК

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    по едно време е бил и бакшиш и фаянсаджия-по разказите му
  • 14 Tётя Myтpoфaнoвa

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Метаморфозите на Зеленски":

    още 5 копейки
  • 15 Tётя Myтpoфaнoвa

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Кресна":

    Молодец ! Так держать !
    Получишь 5 копеек
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Не, ЦвЦв и Цачева

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Само да питам":

    му разказаха втория...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 С две думи

    11 11 Отговор
    И за какво и е на Русия Запада-да бъде грабена и лъгана...че това ние го виждаме всеки ден у нас. Путин създаде силна,независима и самодостатъчна Русия-която вече е и неизменен гео политически фактор.

    Коментиран от #24, #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Перо

    7 2 Отговор
    И кьораво и сакато, което иска да емигрира за пари си слага етикет “активен анти путинист” и само това говори с мисълта да хване дикиш! Иначе в родното място не са известни и на комшията!
  • 22 Никой

    9 7 Отговор
    Животът на руснаците мина в търсене на подходящото говедо.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Независима и самодостатъчна?

    10 8 Отговор

    До коментар #19 от "С две думи":

    Ти убеден ли си, че живееш с тази галактика, в която Просия е напълно зависима от Китай, Северна Корея и Иран!

    СМЕХ, дрОгарииииииии....

    Коментиран от #46

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 БЕЗ РУСИЯ НИЕ СМЕ

    9 7 Отговор
    НАПРАВО ДВЕ НУЛИ - Я СЕ ОГЛЕДАЙТЕ И ГЛЕЙТЕ ДА НЕ ПАДНЕТЕ В ДУПКАТА ЧЕ ТАМ ПЪК Е ЗАПАДА !

    Коментиран от #33

  • 27 Чума

    9 5 Отговор

    До коментар #19 от "С две думи":

    Отлично! Това е същественото! За да се съхрани и пребъде, Русия трябва да се дистанцира и изолира от западните ,,ценности"! Поставете външния министър на Макрон на мястото на Путин и за 2 часа цяла Русия ще е един огромен гей парад, обхващащ 15 часови зони!

    Коментиран от #29

  • 28 Да, вие затова така обичате, без акъл,

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "Чума":

    фанатик до фанатика, чалма чеченска до чалма гндяевска!
    ПАтката на фона на тежко индоктринираната еуглена е доста умна, голубчик!

    Коментиран от #31

  • 29 Ма тя си е същия тоя прайд, бе, голубчик

    4 8 Отговор

    До коментар #27 от "Чума":

    само че беден, подхранван от насилие, самогон и манифестиращ във външните си нужници...
  • 30 ЕЕЕХ , КОГА ЛИ ЩЕ ДОЙДЕ ТОЯ ПУТИН

    6 1 Отговор
    ДА ПРАТИ ВСИЧКИ КРАДЦИ ПРЕДАТЕЛИ И ПРЕСТЪПНИЦИ НА О-В САХАЛИН В ЗАСЛУЖЕНА ПОЧИВКА !
  • 31 ГОЛУБЧИК №28+27

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Да, вие затова така обичате, без акъл,":

    НАВЕДЕН БЕЗ ГАЩИ !
  • 32 😅😂😆.....

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кресна":

    😂😂😂😂😂🙊.... тази глупост ли ти казаха да напишеш😂😂😂😂
  • 33 Ти и такива като теб....

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "БЕЗ РУСИЯ НИЕ СМЕ":

    С Русия сте е доста голяма @..н@.л.н@ нула, запуши дупката 😂
  • 34 миш

    4 0 Отговор
    Не знам,как ви не омръзна на всички рапалци и гоьовци да коментирате президента на РФ-държава по-голяма от Плутон,с цялата Менделеева таблица в земята държава ,която си е самодостатъчна да съществува.Помислете си къде ,отива българския род след50-100години?А,диванните генарали със смелите коментари,да попитам вие кога и къде се бихте,а виждали ли сте чеченец-боец от 1метър ?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Макс

    4 5 Отговор
    путин отдавна разбра , че не може да остане в историята като добър,справедлив и умен държавник . Поради тази причина той избра да бъде запомнен със злото, което може да причини на съседна Украйна ./добре , че времето му няма да стигне за други съседи /. Лошо е , когато държавни лидери са обладани от злото в тях .Сребърен куршум за путин , като за вампир.

    Коментиран от #41

  • 38 гост

    4 0 Отговор
    Защо трябва да се подлага на съмнение преизбирането на Путин? Русия няма как да се управлява освен със силна ръка.

    Коментиран от #43, #45

  • 39 Чудя се колко

    3 0 Отговор
    лъжи и простотии сте написали и си мислите,че сме тъпанари да ви вярваме. Първо за руския блогер ютубър се казва,че се учудвал че се сменили Путин и Медведев като приятели от детството,а едно чукване в нета се оказва,че Медведев е роден 1965г. и няма как да е приятел от детството на Путин роден през 1952г,,което прави разлика от 13 години за да са приятели от детството.А оня буклук Мански с филмчетата дето го пишете за остновател,а всъщност него тогавашния министър на културата на РФ премахва на тоя сопол Мански държавната награда заради анти държавни заявления от този Мански.А основаването на този Арт док фестивал не е Мански а:Дирекция фестиваля
    Президент фестиваля — член Российской академии телевидения ТЭФИ, член Российской киноакадемии Ника, кинорежиссёр и продюсер Виталий Манский.
    Программный директор — кинокритик, представитель IDFA в России Виктория Белопольская.
    Исполнительный продюсер — член КиноСоюза, генеральный директор студии «Вертов. Реальное кино» Наталья Манская. Лъжата винаги бива разобличена и истината излиза на яве,колкото и да не ви се иска драги мой показващи такива статии с откровени лъжи.
  • 40 опран Толуп

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Само да питам":

    Аз трети том, на Винету никога не стигам до края му, щото е много тъжен и много се нажалвам, та плача, плача. Не мога да спра да рева и да го дочета. Та така. С много нежна душа съм.
  • 41 россиян..

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Макс":

    Вова ще остане в исторята..който успя да срине икономиките на шенгенлия.стачки я тресат,печатат пари денонощно,на европейците им писна от помощи за укрофашагите,кво чакаш бегай издигай бандерското знаме над новия парламент-козяците ще те подкрепять с плесканьие,.
  • 42 Путин

    3 1 Отговор
    Слава. На. Русия. И. На. Президента. Путин. Той. Ше. Спечели. Изборите. Напук. На. Измервания. Клоун. От. Белия. Дом.
  • 43 Путин

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Само. Така. Избора. На. Путин. Не. Трябва. Да. Буди. Съмнение. Хубаво. Че. Пукна. Начални. Иначе. И. Педераси. Хюмнета. И. Лесбийки. Щяха. Да. Се. Кандидатират. За. Президент. На. Русия.
  • 44 Путин

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "УжасТ":

    Побъркана. Е. Козината. Във. Твоята. Къща. Миризлив. Чифутчия
  • 45 Никой не подлага на....

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Съмнение преизбирането на Вовата, това е хода на историята на Русия, сега са в историческият етап пак да дръпнат спусъка на само унищожението си, и това си е лично тяхна работа, само да не се опитват да унищожават други, иначе тях си може.
  • 46 Путин

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Независима и самодостатъчна?":

    Хей. Тъпанар. Първо. Виш. Стандарта. На. Живот. Във. Русия. И. Го. Сравни. Със. България. Мисли. Със. Главатари. А. Не. Със. Задникаси. Сигурно. Нямаш. Пари. За. Хляб. И. Лекарства. Да. Не. Си. На. Хранилища. При. Промяната. Глупав. Миризлив. Чифутчия.
  • 47 Путин

    1 1 Отговор
    Хей. Тъпанар. Първо. Виш. Стандарта. На. Живот. Във. Русия. И. Го. Сравни. Със. България. Мисли. Със. Главатари. А. Не. Със. Задникаси. Сигурно. Нямаш. Пари. За. Хляб. И. Лекарства. Да. Не. Си. На. Хранилища. При. Промяната. Глупав. Миризлив. Чифутчия.

    Коментиран от #51

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 последен валс

    2 2 Отговор
    Дано смъртта му да настъпи по-скоро за да може руския народ да получи по-добър живот и излезе от заблуждението в което е вкаран.
  • 50 Антируснак

    1 0 Отговор
    Метаморфози много, ланото в Кремъл - същото...
  • 51 Руска шушу миГа

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Путин":

    Алоу космонафте ,ха да слезеш на Земята малко . 22 милиона в Русия живеят с доход по нисък от 14 000 рубли. 150 долара по официалния курс. А тия ,които имат доход около 20 000 рубли са стабилни ли ? 216 долара
    На кой ги разправяш тия фантасмагории .
    Като е толкова хубаво защо не си там , а ?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания