Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Март, 2024 15:48 1 205 64

Изборите в Русия: Индулгенция за Путин и режима

  • путин-
  • русия-
  • избори-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • украйна-
  • война-
  • мобилизация-
  • руска икономика-
  • индулгенция

Преизбирането на Путин не будеше никакви съмнения. Ще има ли все пак някакви промени в Русия?

Изборите в Русия: Индулгенция за Путин и режима - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По света, а донякъде и в самата Русия, президентските избори бяха възприети като чиста формалност – точно както и оповестяването на „рекордните резултати“, с които Владимир Путин бе обявен за победител. Как ще се развие ситуацията в Русия в бъдеще?

Стабилизация на Путиновия режим

Още новини от Украйна

"Обявените 87 процента представляват утвърждаване на режима и на все по-диктаторския курс на Путин. Резултатите не отразяват волята на избирателите, а волята на режима", казва Регина Хелер от Института за изследване на мира и на политиката за сигурност към университета в Хамбург. По нейните думи това е „индулгенция за режима и за политиката на Путин, а съответно и за действията му спрямо Украйна“.

Експертът по Източна Европа Ханс-Хенинг Шрьодер смята, че в последно време режимът на Путин се е стабилизирал. През последната година Путин и режимът му се оказаха в криза – заради метежа и самолетната катастрофа, при която загина шефът на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин. Кремъл реагира на събитията чрез повишаване на обществената активност на Путин, която трябваше да покаже, че „той държи нещата в ръце“.

Фактори като стабилното икономическо положение и смекчаването на отрицателните последствия от западните санкции работят в полза на режима, казват още експертите. Към това се добавят сериозните репресии срещу противниците на войната на Русия срещу Украйна. Всичко това дава възможност на Кремъл и след изборите да продължи така, както преди. „Това, което се вижда още отсега, е, че Путин ще продължи с непоколебима твърдост да води войната“, казва Регина Хелер.

Данъчни увеличения заради войната?

Експертите очакват увеличаване на данъците в Русия – в контекста на произнесената преди изборите реч на Путин пред Федералното събрание, в която той призова да се предприемат промени в данъчното законодателство. Войната има своята цена, подчертава Ханс-Хенинг Шрьодер.

„Правителството има нужда от пари – има нужда от повече приходи, което може да се постигне само на базата на по-високи данъчни постъпления. А те естествено ще бъдат насочени предимно за военни цели“, казва професор Герхард Мангот, политолог от университета в Инсбрук.

Ще има ли следваща мобилизация в Русия?

Предполага се и това, че ще има нова мобилизационна вълна. Мнозина смятат това за много реалистично, тъй като военната реторика на Путин не отслабва, посочва Регина Хелер. „Виждаме, че западната подкрепа за Украйна вече не е толкова силна, колкото вероятно би трябвало да бъде“, казва тя и подчертава, че Кремъл би могъл да се възползва от това и чрез нова мобилизация да промени съотношението на силите във войната.

От друга страна мобилизацията би могла да се окаже опасна, тъй като междувременно в руското общество цари голяма умора от войната, отбелязва Хелер. По тази причина, но и на базата на резултатите от допитванията Герхард Мангот смята, че надали ще се стигне до нова мобилизация.

Според Ханс-Хенинг Шрьодер решението ще зависи от това какво планират руснаците в Украйна през следващите месеци. „Ако искат офанзива и истинско поражение на Украйна, те трябва значително да увеличат въоръжените си сили – за да спечелят във военен план, но и за да могат да поставят страната под контрол“, казва експертът и допълва: „Моето впечатление е, че поне до изборите в САЩ става дума по-скоро за запазване на надмощието и като цяло за създаване на впечатлението, че се върви към победа – както в страната, така и извън нея“. Ако Джо Байдън отпадне и бъде избран Доналд Тръмп, ситуацията ще се промени много – при това положение нещата за Украйна значително ще се влошат. И необходимостта от нова мобилизация вероятно ще отпадне.

Промени в ръководството?

В самото руско ръководство обаче едва ли ще настъпят промени, смятат експертите. „В момента всъщност не виждам слаби места в системата“, казва Шрьодер. Министър-председателят Михаил Мишустин върши добра работа от гледна точка на Кремъл. Централната банка и водещите финансисти успяха да стабилизират ситуацията в Русия – инфлацията се задържа в определени граници, а преориентацията на цялата икономика от Европа към Азия също бе извършена успешно, поради което Путин явно няма причини да се меси, посочва Шрьодер.

Регина Хелер от своя страна припомня, че в речта си за състоянието на нацията Путин обяви, че Русия има нужда от нов елит, който да бъде лоялен към войната. Според експертката в случая може да става дума за „червени принцове“ - децата на съмишлениците на Путин, които го познават отдавна и са му верни. Хелер не изключва преструктуриране в рамките на управляващия елит с цел да се подготви контролирано предаване на властта във времето след Путин, с което да се гарантира опазването на системата.

Автор: Михаил Бушуев


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристю Бойкикиев

    3 4 Отговор
    Той е неговото име е свети свети бацо банкянски. Молим ти се баце ти бащица не на оставяй. Смейте се на Руснаците умнокрасавци
  • 2 КОТарАК

    4 8 Отговор
    ПОЗНАЙТЕ кой е на снимката до принц Чарлз

    Коментиран от #20, #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Умнокрасив

    3 3 Отговор
    Първа степен Бацо добър Бацо добър Бацо добър
    Втора степен Шиши добър, Шиши добър Шиши добър
    Трета степен Путин добър, Путин добър, Путин добър,
    Ма то тате неше партиен секретар
  • 5 Българин

    6 14 Отговор
    Хаяско е пътник

    Коментиран от #60

  • 6 Българин

    7 15 Отговор
    Путин няма да изкара годината

    Коментиран от #11

  • 7 Президент на Китай

    18 4 Отговор
    Поздравяваме г-н.Путин и сме щастливи че той ще ръководи РФ .
    Ха ха ха
    Какъв ЕС, Какво НАТО, каква България???
  • 8 Българин

    6 14 Отговор
    само руснаците могат да имат такъв изплискан президент

    Коментиран от #14

  • 9 Лидер

    17 5 Отговор
    Като Путин се ражда веднъж на 1000г.
    Ако му дадат да участва в изборите на САЩ, ще ги спечели и там. Гаранция.

    Коментиран от #27

  • 10 най-зле са загубилите и бягащи зелиски и

    11 3 Отговор
    бадън . плашаха рушвети , редиха атентати , сипаха обиди , а той спечели . шокирани са . хахахаха очакваха друго , блещиха се с 50-60 процента от украинци и бг ци , ама Не . хахахахаха
  • 11 Ти обаче ще изкараш пълен срок

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    в Сибир
  • 12 Тома

    13 6 Отговор
    Руснаците си обичат Путин и за това гласуват за него.Особенно хората от донбас и луганск които укронацистите не спряха да ги бомбят
  • 13 Шаг Вперед

    9 1 Отговор
    Изборът на всички нормални хора по света!

  • 14 Само Америка може да има

    13 6 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    такъв изперквал дъртак за президент
  • 15 Българин

    7 17 Отговор
    кремълското джудже разсипа страната си

    Коментиран от #26, #28

  • 16 Атина Палада

    16 5 Отговор
    87-те % представляват, че руснаците застават твърдо зад Путин... Избирателна активност близо 80%!
    Айде драго ми Зеле..
    Напишете защо след химическите гиганти от Германия и Мерцедес се изнася?
  • 17 Всички

    17 6 Отговор
    Знаеха , че ще спечели , но никой не подозираше , че изборите ще се превърнат в нещо като референдум за РФ , огромна подръжка за Путин от всяка възраст . Наште измислени журналя няма , да кажат , че първи Папата е поздравил Путин .БОГ е с Русия , защото се борят за справедлива кауза !
  • 18 Юхуу

    21 4 Отговор
    Честито на Путин! Успя да разкаже кучетата и да им бръкне с🤛 надълбоко
  • 19 Кресна

    17 2 Отговор
    Мнението на измислени журналисти или политици от Европа за Русия се основава на фантазии ,на нереални неща .Има хора на запад които познават руската психика ,руската икономика и руската армия и ясно казаха от първия ден ,че Русия не може и няма да бъде победена нито икономически нито военно ,но имаме политици които са изгубили реалността .Приличат ми на игра на шаха .В момента от руската страна на шахматната дъска е гросмайстор който вижда 7-8 хода напред ,а от европейската е аматьор който вижда само един единствен ход .Ако слушайте хора от западните разузнавания ,повечето от тях вече пенсионери ,нямаше да стигнат до тези жертви в тази безмислена война ,нито да изглеждат толкова жалки както изглежда Макрон с глупостите които говори напоследък .Европа нито може нито има икономическия и военен ресурс да победи Русия ,единственото което може да постигне Европа е милиони жертви ако войната се пренесе в Европа .

    Коментиран от #34

  • 20 ОМБРЕ

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    ДО КИЛЪРА НА ЖЕНА СИ СТОИ КОСТЮМАР ВОДИ ДОСТА ДОБРА ВЪНШНА ПОЛИТИКА----скоро ще Му се поклониш
  • 21 соросоидите не са спали милите

    9 2 Отговор
    съскат здраво ,
  • 22 Атина Палада

    16 1 Отговор
    Да припомня на нашите шо.роши, че по времето на Обама (втория му мандат) в САЩ се проведе анкета сред американците... Кой от двамата (Путин или Обама) биха предпочели за президент.. За Обама бяха 14%,а за Путин над 80% от американците го желаят за техен президент!
    Айде, да сте живи здрави шороши
  • 23 Хееее....

    3 6 Отговор
    При тях изборите са като нашето първенство по футбол, още преди да е почнал шампионата се знае кой е шампиона.... Домуз бей от Делиормана, само че при тях хвърчат глави докато минат изборите, и от прозорците летят като соколи, а при нас летят пачки, еми ние сме цивилизовани европейци😉😁
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Киро П@рапета

    2 10 Отговор
    Когато отстраниш конкурентите си , кой с 5 години условно , кой с реални срокове ,а кой в отвъдното оставаш едноличен "собственик " на изборите . Путин конкуренти на тия избори нямаше защото а и самите те не се показаха такива (дори не се хабиха за плакати ) защото всичко беше предрешено . А иначе изборите бяха фалшиви тоно толкова колкото навсякъде където се гласува с "машинки" . Населението на Русия е толкова наплашено от неизвестното , от това което е било през 90-те че предпочитат да заложат на така да се каже сигурния хляб и вода за утре и пак казвам , това бяха най безобидните кандидати като конкуренти .

    Коментиран от #32, #39, #40

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кресна

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Лидер":

    В това си напълно прав .Аз се обзалагам ,че ако се явят Борел или който и да е европейски лидер в Европа и Путин ,ще станат за смях .Путин ще спечели дори в Европа с проценти над 65% .Някой журналисти и политици не живеят на тази планета ,аз общувам с европейците и почти не се среща вече европеец ,който да каже ,Путин е виновен ,напротив ,казват де да имахме и ние Путин .
  • 28 лгблт момичето на галя от посолството

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    е изперкало тотал хахах мила не ги мисли тях че в кочината която живеш е страшно .замисляш ли се галя като спре центовете какво ще правиш ...но теб ес те храни яко с хормони а нато ще те пази хахахахх
  • 29 Швейк

    3 6 Отговор
    Формално погледнато изборите са нормални,
    а нормално погледнато изборите са формални.
  • 30 Дойче зеле

    10 2 Отговор
    А Урсула на какви избори я избраха за фюрер?
  • 31 Хъхъхъ

    3 7 Отговор
    Нашият правешки МАН-гал...Яшар Замфиркьов ( бай Тошо) бие пуся по всички податели ! )))
    Пуся води единствено по...ЦЕЛУВАНЕ КОРЕМЧЕТАТА НА МАЛКИТЕ МОМЧЕНЦА )))
    И на Кавказки брадати Батки ))))

    Коментиран от #35, #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 М3 голд

    11 1 Отговор
    Гледайте какво публикувате -простотиите на Регина чрез DW. 87% не било волята на избирателите, а на режима на Путин. Ами какви са тия 87%? Марсианци? Американци? Китайци? Защо ни разсмивате? А какво ще кажете за България? ПП с техните 15% са вотът на българите? Що не ги пуснете сега на избори да ги видите колко ще струват? Ама без фалшиви флашки, без 300 хиляди "грешни" бюлетини? Да видим как ще влезнат в НС?
  • 34 Уррааа другаре завладяваме света скоро

    1 9 Отговор

    До коментар #19 от "Кресна":

    Голям си оптимист бе другарю..бройките на руската скрап по нивите в Украйна знаеш ли колко десетки хиляди е изобщо?
    Това е от ония ситуации в които печелиш малко но жертваш много..и ти казвам че няма да си жив да видиш Бахмут и Авдеевка отново построени..алкохолиците ще чистят мините там поне 50 години по простата причина че тая земя не им е нужна

    Коментиран от #43

  • 35 Дойче зеле

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хъхъхъ":

    Факт! 👍
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Механик

    10 0 Отговор
    Едно и също пишете и се чудя как не ви омръзва.
  • 38 Дойче зеле

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "ко рече бе педоф..л":

    И ти ли целуваш коремите на малки момченца?
  • 39 Кресна

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Киро П@рапета":

    Коментара ти показва единствено незнание по темата по която пишеш .Ще ти дам пример и има книжки за тази цел с които би могъл да се развиеш.Русия и Франция си приличат по едно ,имат малобройна опозиция но доста креслива .Питам и не чакам отговор от теб ,защото виждам знанията ти в тези две изречения .Нападнахте Путин за убийството на Навални ,но я ми кажи къде мога да прочета партийната платформа на Навални ? Имаш ли отговор на въпроса ми ? Без тази политическа платформа как би управлявал Навални Русия ? Или излизаш казвал Путин е престъпник ,аз не съм и се боря с него ,дайте ми власта ,но добре аз решавам да те подкрепя и те питам ,как смяташ да управляваш страната ,а ти си продължаваш да ми отговаряш ,че Путин е престъпник .Ок но как ще управляваш ти след като нямаш програма ?????

    Коментиран от #47, #52

  • 40 глупава постъпка

    1 6 Отговор

    До коментар #25 от "Киро П@рапета":

    Изплаши се от Надеждин въпреки че щеше да го победи и него на изборите . Жалко , можеше да излезе малко по достойно от тези избори побеждавайки представителя на опазицията или така наречената 5 колона

    Коментиран от #62

  • 41 От Ленин до Путин, все амбиажи

    1 8 Отговор
    Никога начело на московията не е стоял толкова пpoZ милиционер.
    Успя да разори и съсипе най богата на природни богатства страна.
  • 42 Целия свят е с РУСИЯ

    9 2 Отговор
    Преизбирането Ви изразява подкрепата на руския народ за Вас. Вярвам, че под Ваше ръководство Русия ще реализира по-големи постижения в държавното си развитие“, посочва китайският лидер.

    В телеграмата Си Дзинпин добавя също, че Пекин обръща голямо внимание на отношенията с Москва, желае да поддържа близък обмен и да съдейства за устойчивото развитие на всестранното стратегическо партньорство в името на благополучието на двете страни и техните народи.
  • 43 Ани

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Уррааа другаре завладяваме света скоро":

    Само сравнявайки езика на двама ви ,ще ти дам един съвет ; Първо бъди възпитан ,второ отговори с нещо смислено и трето не се излагай .Хора като теб ,ни карат да се срамуваме и будят единствено отвращение .Убедена съм ,че човека не е твоето ниво и дори не би ти отговорил което е ясен знак какво мисли за теб .

    Коментиран от #45, #46

  • 44 Всичко от московия е лъжа и измама!

    1 6 Отговор
    За час и 15 мин. "избирателите" 🙊 скачат от 3,92% на 50,25% 😂😂😂

  • 45 Вие срама нямате това ние го знаеме

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "Ани":

    Срамувай се че си азиатски дивеч по-добре..прославихте се с нови "постижения" в човешката цивилизация
  • 46 Човека

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Ани":

    Човека лапа на Путин на какво ниво ще да е?

    Коментиран от #54, #55

  • 47 незнание показваш ти

    0 5 Отговор

    До коментар #39 от "Кресна":

    Физическото отстраняване го посочих само като пример а иначе страха от Надеждин който събра много повече от необходимите 120 хил гласа показа истинската същност на олигарха . А иначе има физически отстранени хора и един от тях е Мурат Насиров (прочети в тубата ) който е бил най близкия човек с Кабаева . Не съм почитател на 5 колона но не мога и да си затваря очите или да се правя на луд че нищо не разбирам от това което се случва . А иначе ти самия не подозираш колко повече и по близко до нещата от тебе съм . Повече не искам да навлизам в забранената зона .

    Коментиран от #56

  • 48 Али Турчинът

    3 0 Отговор
    Значи, ако не ви харесват изборите в Русия.
    Няма да признавате президента на Русия.
    Точка.
    Имате ли смелостта?
    :))
  • 49 Анонимен

    8 0 Отговор
    В България представителната демокрация как работи...гласували 32% от тях 18% за ПП ДБ и се оказва че тия управляват с 6% от имащите право на глас.В Русия гласували 94% от тях 88% за управляващите....това е .Всеки да си прави сметката кое е демократично.
  • 50 Алексей Барановский

    0 3 Отговор
    тръгва за Москва с издадена присъда за ликвидация на Путин!Нещата доста загрубяват!
  • 51 Али Турчинът

    2 1 Отговор
    Абе я си гледайте изборите в Сащ.
    Как се казваше фирма?
    От тъп,по тъп.
    Имате право да изберете тъп.
    Или по тъп.
  • 52 Киро П@рапета

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "Кресна":

    Най малко съм бил никога нито за Навални или пък за Немцов но съм против "тромбовете " скачанията от етажи с икони и убийства на мостове . Лошо е когато нещата придобиват цикличен характер но трябва да си признаем че при дивия капитализъм е така , няма прошка ....
  • 53 Анонимен

    7 1 Отговор
    Ако Путин се кандидатира за Президент на България пак ще спечели,защото българите не искаме лигави,розови послушковци.
  • 54 Смотльо,

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Човека":

    Ти лапаш моя ,и?
  • 55 Дженди,

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Човека":

    Това е ваш специалитет .
  • 56 Смотльо,

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "незнание показваш ти":

    Я дай една книга да прочетем ? Вие младите освен информация от тубата и уйкпедия ,от другия място черпите ли? То и за това човека е прав като ви говори за интелектуалното ви състояние .
  • 57 Zахарова

    2 3 Отговор
    Ало ,,патротите,, утре всички да си татуирате другаря Путин на задниците
  • 58 мдаааа

    6 1 Отговор
    Путин е велика личност, водач... и за това му завиждат и злобеят....
    Ако днес на запад имаше поне един лидер с топки като Путин, то светът щеше да е рай, щеше да има мир и разбирателство за дълги години напред, а то брате погледни ги.... кои са тези световни лидери?
    Един е дементен, другия се ожени за баба му, трети пък ни е жена ни е мъж, това ли са световните водачи?
    Клоуни... само че клоуни, които жонглират със съдбите и животите на хората.

    Коментиран от #61

  • 59 Тити

    1 1 Отговор
    Избори пунта мара.
  • 60 Христо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Престани да срамиш името българско!

    Ако щеш се наречи Слънце, но не говори от името на българите!
  • 61 Христо

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "мдаааа":

    Не само топки, а и ум и здрави нерви
  • 62 Христо

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "глупава постъпка":

    Напротив, Надеждин се уплаши и сам саботира регистрацията си - експерти казват, че няма как иначе такъв опитен администратор като него да внесе такъв небивал процент невалидни подписи при кандидатстването си
  • 63 Режима

    0 0 Отговор
    90% гласували за ,, режима,,
    ДВ я кажете в ЕС една държава с такива резултати .
    Водещи партии едвам хващат 15%
    всичко отгоре стъкмистика и манипулации .
    Идиоти , никой не ви ще вече .
    Разрушихте хубавия ЕС за да си заработите парите от три четири корпорации .
  • 64 DW НПО

    0 0 Отговор
    При 90% няма Майдан .
    Най много , повече дървари за Сибир.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания