Last news in Fakti

18 Март, 2024 16:52 859 4

Словения ще проведе референдум за изграждане на нова АЕЦ

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • словения-
  • референдум-
  • ес

Все още няма яснота за срока за изграждане на новите атомни мощности

Словения ще проведе референдум за изграждане на нова АЕЦ - 1
Снимка: Shutterstock

Мнозинството в словенския парламент, което има 82 от общо 90 места, внесе предложение за референдум за строеж на нови ядрени мощности, който да бъде проведен през втората половина на ноември тази година.

Допитването ще провери дали има подкрепа за добавяне на до 2,4 гигавата ядрени мощности на площадката на съществуващата АЕЦ „Кръшко“ с капацитет от 696 мегавата. Според парламентарните партии Словения може да постигне енергийна независимост и климатична неутралност само чрез използването на ядрена енергия и възобновяеми източници, предаде energetika.net.

Словенската търговско-промишлена палата (GZS) приветства единството на парламентарното мнозинство относно референдума, като подчерта, че изграждането на нови мощности е условие за конкурентоспособността на икономиката на страната, особено в стремежа ѝ към поетапен отказ от въглища до 2033 г.

Все още няма яснота за срока за изграждане на новите атомни мощности. Въпреки поставената цел те да бъдат завършени до 2035 г., настоящата скорост на Словения при избора на площадка превръща 2040 г. в по-реалистичен краен срок.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитран

    3 11 Отговор
    Ще си осе......хубавата държава.

    Коментиран от #2

  • 2 хххх

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хитран":

    България като затвор , не е ли ос рана?
  • 3 Перо

    15 1 Отговор
    Така се прави и се защитава националния интерес, а не референдумите да са табу за всичко и всеки важен въпрос от национално значение да се решава от група корумпета от НС и МС, като в БГ!
  • 4 Правилно

    12 1 Отговор
    Държава с население колкото София с гостите взима по-адекватни решения от цял ЕС.
Новини по държави: