Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Март, 2024 14:35 2 902 36

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

  • владимир путин-
  • русия-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • аец-
  • германия-
  • аккую-
  • аец аккую-
  • газпром-
  • зависимост-
  • нато-
  • украйна-
  • война-
  • петрол

Само за година зависимостта на Турция от руския петрол е нараснала от 40 на почти 70 процента

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Турция вече е част от държавите, които имат ядрени мощности”, обяви тържествено Реджеп Ердоган при пускането на първия реактор на първата атомна електроцентрала в Турция. Това беше през април 2023 г., а АЕЦ “Аккую”, близо до южния турски град Мерсин, още не е готова. Очаква се тази централа да покрива около десет на сто от енергийните нужди на страната. 12 милиона турци ще получават електричество от тази АЕЦ, в която вече са вложени около 20 милиарда щатски долара.

Определяната като история на успеха централа е наричана още “най-мащабното сътрудничество в историята на двустранните отношения между Русия и Турция”. В началото първата турска атомна централа беше изцяло собственост на руската държавна компания “Росатом”. В договора за строежа ѝ е описано, че Русия винаги трябва да притежава не по-малко от 51 процента от централата. Въпреки че останалите 49 на сто трябваше да бъдат разпределени между турски инвеститори, това не се е случило засега.

Още новини от Украйна

Само един турчин беше част от борда на директорите на АЕЦ “Аккую”, но за кратко. Бизнесменът Джюнеид Запсу се оттегли, като обясни, че "искането му за достъп до физически срещи, както и до информация и документи, свързани с обществени въпроси, не е било удовлетворено”. Сега в борда на новата атомна централа няма нито един турски гражданин.

Втора атомна централа - също руска собственост

Турция иска да стане по-независима енергийно. Планира се и втора атомна централа в град Синоп на брега на Черно море - съвсем близо до Русия. Анкара води преговори със САЩ, Япония, Южна Корея и Русия за спонсорирането на тази централа. Планове съществуват и за трета АЕЦ - в Инеада, само на 12 километра от границата с България. За нея се водят преговори с Китай.

Плановете за АЕЦ в Синоп вече се материализират и изглежда отново Русия ще е собственик. В руския парламент това беше обявено от генералния директор на “Росатом”, но турските власти не са коментирали изказването. На срещата на Путин и Ердоган през септември 2023 г. Обаче турският президент похвали сътрудничеството между двете държави за АЕЦ “Аккую” и каза, че “може да се правят стъпки и към централата в Синоп”.

Руското влияние и на двете морета

Такова решение обаче ще задълбочи зависимостта на Турция от Русия и ще създаде проблеми на Анкара със Запада, смятат наблюдатели. Според турския дипломат Митхат Ренде с инвестициите си в Турция Русия цели да подкопае единността на партньорите в НАТО.

Енергийният експерт Али Ариф Актюрк също подчертава стратегическото значение на централата за Русия. "Целта на руснаците не е просто да инвестират в ядрена енергия, а да инвестират в страна от НАТО", казва Актюрк.

Местоположението на двете централи е от решаващо значение: АЕЦ “Аккую” е построена на брега на Средиземно море, докато централата в Синоп ще бъде изградена в най-северната точка на страната, на брега на Черно море. Експертите посочват рисковете от изграждането на нови атомни електроцентрали под руски контрол на две стратегически важни морета. Актюрк се опасява, че в бъдеще Русия може дори да използва законовите си привилегии, за да попречи на бойните кораби да акостират в тези пристанищни градове.

Зависимостта се задълбочава

Едно от обещанията, дадени в “Аккую”, е, че благодарение на централата Турция ще стане по-енергийно независима. Според експерти обаче е точно обратното.

От началото на войната в Украйна Турция се е превърнала в един от най-важните вносители на руска енергия. По тази причина от началото на войната Турция се възползва от отстъпки до 30% от цената на руските продукти. Според анализ на Ройтерс турските власти и компании са увеличили вноса на руски суров петрол, като са спестили около 2 млрд. долара през 2023 г. Понастоящем Турция получава около 40% от вносния си природен газ от Русия.

По последни данни на Регулаторния орган за енергийния пазар в страната зависимостта на Турция от Русия по отношение на суровия петрол и петролните продукти вече е нараснала до 68%. В края на 2022 г. този дял е бил около 41%.

Лошият пример: Германия

Дипломатът Ренде подчертава, че втората електроцентрала, построена от Русия, ще задълбочи зависимостите на Турция. "Това, от което всъщност се нуждаем, е устойчива енергийна кошница. Независимо от това коя държава участва, не мисля, че е разумна политика да ставаме толкова зависими от една-единствена държава в дългосрочен план", казва Ренде. Той дава пример с Германия: "Германската тежка промишленост изпадна в сериозни затруднения след избухването на войната в Украйна".

Енергийният експерт Неждет Памир потвърждава това. "С 'Аккую' Турция е 100% зависима от Русия. Това е изключително рисковано. Независимо от коя държава се поставяте в такава зависимост, това е огромен проблем за енергийната и икономическата сигурност, както и за външната политика", казва Памир.

Зависимост от износа вместо от трансфера на технологии

Подобно на много други наблюдатели, Ренде подчертава, че Турция изпитва трудности при намирането на финансиране за своите атомни електроцентрали. Ранде смята, че при сегашните обстоятелства почти никоя държава в света не би инвестирала в изграждането на атомна електроцентрала в чужбина.

Според Актюрк има много критични въпроси без отговор - някои от тях се отнасят до руското влияние върху проектите, други - до ядрената енергия като източник на енергия въобще. Актюрк добавя и въпрос, който изглежда донякъде риторичен: "Могат ли хората и държавите, които ще отговарят за проекта, изобщо да създадат култура на доверие?"

Освен изграждането на атомни електроцентрали, Путин иска да превърне Турция в така наречения "газов хъб" - с други думи, да изнася руски газ за Европа през Турция. Ердоган харесва тази идея.

Автори: Бурак Юнверен | Гюлшен Солакер | Пелин Юнкер


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    4 13 Отговор
    АКО ТУРЦИЯ ЩЕ СТРОИ ДО ГРАНИЦАТА С БЪЛГАРИЯ АЕЦ , МОЖЕ ДА СЪМ КОМУНИСТ И РУСОФИЛ НО БИХ ТРЕПАЛ КИТАЙСКИ РАБОТНИЦИ :)
  • 2 Планктона русофили

    3 35 Отговор
    Тюркие е васална държава,пионка на сащ,наскоро ердоан целува ръката на президента на САЩ,натискат арабите да дотират търки,иначе фалит

    Коментиран от #6, #10, #12

  • 3 КОТарАК

    7 27 Отговор
    Рашка що не построи още стотина централи-само за себе си? да дръпне напред - сега е 1,5% от световната икономика
  • 4 да де

    43 5 Отговор
    Колкото и да им е мъчно на дойчезеле падишаха гледа интереса на Турция най-странното е, че Уестингхаус ги нЕма никакви там
  • 5 Аз пък

    30 3 Отговор
    Няма да чета на ДВ глЮпостите.
  • 6 Ганьо

    28 2 Отговор

    До коментар #2 от "Планктона русофили":

    И ние бяхме на другаря, но вече сме неприятели. Това явно бърка г.за на Ганев как руснак и турчин уж клети врагове се разбират...

    Коментиран от #13, #31

  • 7 Атина Палада

    34 3 Отговор
    Не само Турция, а Индия е увеличила вноса на руски петрол. В същото време Индия е в първата десетка по износ на Петрол:) Има ли в Индия петролни кладенци, че е на едно от първите места по износ на петрол през 2023г????
  • 8 ТаУмВзе

    16 4 Отговор
    Шубето е Голем страх Краварче! За справка Иран е Вече Ядрен де.

    Коментиран от #23

  • 9 Руска🐻

    5 5 Отговор
    ТИЯ ЩЕ СЕ БОРЯТ С РУСКИЯ МЕЧОК ПХАХАХАХ

  • 10 Обикновен

    42 3 Отговор

    До коментар #2 от "Планктона русофили":

    Турция никога не е била пионка на САЩ, нито пък на която и да е друга държава.
    Именно за това САЩ от много години се опитват да унищожат вътрешно Турция, чрез прословутите кюрди, които са спонсорирани изцяло от САЩ с военна техника и обучения. Опитаха се да направят и "преврат" , но разбраха, че няма да се получи, понеже турския народ е изключително сплотен, и можем единствено да се учим от тях що е то патриотизъм и родолюбие!
  • 11 Щом зелето вие

    33 3 Отговор
    Значи султанът е на прав път🤭🤭🤭
  • 12 Турчин

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "Планктона русофили":

    Бъркаш вълка с кучето!
  • 13 Атина Палада

    26 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ганьо":

    С Русия тя (Турция) си прави взаимоизгодно бизнес.. При взаимоизгодния бизнес няма приятелства и врагове! Уважавам твоите интереси, но уважавай и ти моите! До там! Не е нужно да се обичаме!
  • 14 Нормално

    28 4 Отговор
    Турция и Русия винаги ще имат добри отношения. Не се заблуждавайте от далечната овехтяла история. Турция винаги ще поддържа добри отношения и с Иран. Гарантирано.

    Коментиран от #21, #22

  • 15 Мунчо банкя

    5 28 Отговор
    Сложете снимката където Реджеп клекнал целува ръката на господаря Джо Байдън
  • 16 Истината

    4 31 Отговор
    Турция ще бъде унищожена до няколко години! САЩ и Израел ще водят жестока война на турски терен и ще ги затрият, както и Сирия и Ирак заедно с Турция. Турция нямат военната мощ да се противопоставят на САЩ.
  • 17 !!!?

    8 15 Отговор
    Е нали Ердоган, Вучич и Орбан са много независими...а то се оказва, че са продали държавите си на Кремъл "от векове за векове" ! Там накъдето са тръгнали Ердо, Вучич и Орбан ние се опитваме да се върнем...и така трябва !!!?

    Коментиран от #25

  • 18 Когато руснаците я завършат

    6 7 Отговор
    турците ще я конфискуват
  • 19 Планктона русофили

    7 20 Отговор
    В тюркие е голям глад и мизерия, към Анадола още живеят в изкопни в земята ями,турците масово бягат в Европа ,като лъжат че са кюрди и да вземат европейско тескере,като руснаците сега,вземат украински паспорти и идват Европа да лапат пари без да работят

    Коментиран от #24, #32

  • 20 Турци

    10 7 Отговор
    В една турска медия бяха споменали, че българите всъщност били от турски произход.
    Дали е вярно?

    Коментиран от #26, #27

  • 21 Винаги

    0 6 Отговор

    До коментар #14 от "Нормално":

    както през всички руско-турски войни
  • 22 !!!?

    7 9 Отговор

    До коментар #14 от "Нормално":

    Отношенията между Путин и Ердоган зависят от азиатските територии на Турция...тръгне ли Путин да прави ссср в тях и ойдурмата между тях е приключила !!!?
  • 23 САЩ не са съседи на Турция

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    но България е
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Статистик

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "!!!?":

    Кой как се уреди. Турция е зависима от Русия, ЕС е зависим от САЩ - и то в по-голяма степен. Та каква, казваш, е разликата? Когато нямаш нещо, винаги си зависим от този, който го има - независимо дали това е САЩ, Русия или Занзибар!

    Коментиран от #30

  • 26 5115

    18 2 Отговор

    До коментар #20 от "Турци":

    В историята на тюркските народи първата държава приела исляма като цяло се счита Волжска България колкото и да не ви изнася.
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    7 5 Отговор

    До коментар #20 от "Турци":

    ТУРЦИТЕ СА ВЗЕЛИ КОРАНА ОТ ВЕЛИКИ БОЛГАР
    .. НА ВЕЛИКАТА РЕКА БОЛГА В НЕГО Е ПОГРЕБАН ПЪРВИЯ ИМ ХОДЖА
    .... НО НЕ ГО ПРИЗНАВАТ ПОНЕЖЕ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ
    ЧЕ ГЯУРИТЕ СМЕ ИМ ДАЛИ БОЖИЕТО СЛОВО:))

    Коментиран от #29

  • 28 БирникЪ

    14 2 Отговор
    Зелето удобното пропуска факта, че тази АЕЦ се строи по друга схема и в момента Турция не плаща нищо. Руснаците строят Акую за собствена сметка, експлоатират я 25 години без държавна гаранция за изкупуване на тока), след което я предават на турците да си я ползват още 50 години. Точно по тази причина в борда на директорите няма турци, а само руснаци. Между другото, Росатом предложи същата схема и на Буда. Резултата го знаете.
  • 29 0111111

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "САТЪРА НА ХАНА":

    " ГЯУРИТЕ СМЕ ИМ ДАЛИ БОЖИЕТО СЛОВО:"

    Няма начин да е така защото
    ГЯУР значи неверник.

    Гяур и БОЖИЕ слово две несъвместими неща.
    Атеисти дори повече от тях.
    Защото в тях има поне съвест.
  • 30 Атина Палада

    13 2 Отговор

    До коментар #25 от "Статистик":

    Европейските ни политически елити, един от които Борел, казват, че просперитета на Европа от предходните десетилетия се дължи на руските природни ресурси!
    Сиреч на зависимостта ни от Русия! Последната година (2023г) Европа се хвали, че вече не е зависима от Русия!
    Сега погледни икономиките на Европа през периода, когато Европа, според европейските политически елити, не е зависима от Русия и си направи сам извода!

    Коментиран от #35

  • 31 Диди

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Ганьо":

    Колко се разбират Турция и Русия ще покаже бъдещето,но не забравяйте кога и защо Турция потърси помощ при американците за да бъде приета в НАТО.
  • 32 А бре

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Планктона русофили":

    Планктон ,кажи далаверата как да взема украинско тескере.Благодарство предварително.
  • 33 В. Борисов

    6 2 Отговор
    Опасна е зависимостта от англосаксонската глобална мафия!!!
  • 34 Чиляк от народа

    1 1 Отговор
    В Турция имат акъл и знаят кой прави ней-добри атомни цнтрали.
    Нашта Атлантска опщност избра Уестинхаус. Тези не са правили скоро централа никъде -- никой г не ще. Преди време правиха централа в САЩ, удължиха срока със 7 години и увеличи цената яко, почти 40 %. Причини -- липса на способности.
    Наскоро от Чехия въобще не поканика Устингхаус да припари до избор за строеж на чешката атомна центраала. Преди това Чехите избраха руска централа, но с оглед на събитията и бесовския натиск от САЩ и сателитния му Запад отказаха на руснаците.
    Сега Уестнгхаус ще строи в България -- чист експеримент, на лаици в бранша върху българите, в ролята на опитни мишлета. Горивото вече ще си го съхраняваме на наша земя -- як допълнителен разход ...
    Другия път пак недейте оди да гласувате и после се вайкате по бойковисти и петковисти... От случаите Осемте джуджета и Нотариуса, цяла България разбра, че мафията е в съда и прокуратурата... в този си вид те са си ГЕРБерро-СДСарско творение, както и хала на цялата страна в която никой не инвестира, щото си е фифти и първия Хамерикански щат и правителствата на щата Булгериън са непредсказуеми с оглед кефа на Началниците.
  • 35 Знаещ

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Атина Палада":

    Извода е ясен за всеки, който познава древното познание, велико с простотата си, съдържаща се в един единствен простичък въпрос -- КОЙ ИМА ПОЛЗА.
    Губещи от тази война са: 1) Украйна 2) Европа, 3) Русия.
    Яко печеливши са САЩ. Същите, които с помощтта на верни европейски кучета -- американски троянски коне в Европа, направиха преврата на Майдана и започнаха да стрелят -- най напред на самия Майдан, после гориха хора в Одеса, после започнаха да стрелят по рускоговорящи, бе руснаци, в Донецк и Луганск само защото там се противопоставиха на бандеровското решение според което не трябва да говорят на руски, а на галичински ( кръстен "украински").
    И точно Збигнев Бжежински и нему подобни насаждаха твърдението че трябва да се отнеме Украйна от обхвата на Русия -- така Русия нямала да бъде силна ... тц...тц...тц... какви мераци , какво нещо и от преди 40-50 години. След разпада на СССР, САЩ постепенно овладяха Украйна, вложиха 5 милиарда и си направиха опозиция, която сложиха на власт, кйато през цялото време подклаждаха омраза срещу руснаците ...
    Т.е. имаме целенасочена и последователна политика по откъсване Украйна от Русия, с която винаги са си добрували, изключая Галичинци, които са едва 20-30 %. Всичко друго винаги си е говорило на руски, т.е. те са си руснаци, на които им обърнаха съзнанието ... Познато -- вижте нашите македонци -- нещата са същите
  • 36 0х най-после

    1 0 Отговор
    Недейте бра кахър за Турция ! Турците са много наясно с нещата за разлика от нас ! Сто години Турция слугува на западняците и на САЩ , а те не благоволиха една централа да и направят , само номера , обещания и използване ! Сега щяли да строят два блока в Козлодуй , само че Козлодуй много добре се римува с едно друго нещо ! Така че след сто години може и ние като турците , пак да опрем до Русия , ...белким е забравила неблагодарниците , и ни построи някое „ котле “ че да спрем да врънкаме македонците за ток !
Новини по държави: