Last news in Fakti

20 Март, 2024 04:50 3 670 18

Възстановяват митата върху украинския износ на земеделска продукция

  • украйна-
  • износ-
  • мита

За това се разбраха преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент

Възстановяват митата върху украинския износ на земеделска продукция - 1
Снимка: Shutterstock

Преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха съгласие за възстановяване на митата на ЕС върху украинския износ на селскостопански продукти, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Преговарящите от Европейския парламент и държавите-членки на ЕС, подложени на натиск от протестите на земеделските производители в целия Европейски съюз, постигнаха това решение след маратонски преговори в Брюксел.

ЕС отмени митата върху украинския износ на селскостопански продукти през 2022 г. в знак на солидарност, за да подкрепи украинската икономика след началото на мащабното руско нашествие. Първоначално блокът планираше да удължи до 2025 г. срока на отмяната, която трябваше да изтече през юни 2024 г., въпреки големите спорове около износа на зърно и други стоки от Украйна за ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сбъркан съюз

    66 0 Отговор
    Фермерите в Европейски съюз имат забрана за използване на изкуствени торове и препарати, но сключили сделки с други държави, които използват за бърз растеж най-вредните препарати, така се внасят продукти от всички краища на света, като Аржентина, Австралия, до Украйна и Турция.

    Коментиран от #15

  • 2 Четем

    42 0 Отговор
    Съвета и ЕП постигнаха съгласие за възстановяване на митата на ЕС върху "ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА" - важна подробност. Ще се отнася по-конкретно до яйцата, птичето месо и захарта, царевицата, овеса, гриса и меда. В бъдеще трябва да има определена КВОТА ОТ ТЕЗИ СТОКИ които могат да се продават БЕЗМИТНО в ЕС. При достигане на това КОЛИЧЕСТВО отново ще се въведат мита. Засега прекратяването НА МИТАТА ще продължи да се прилага за вноса на пшеница до 2025. Какво са "Големи количества", за малки държави като България? Сиреч, вносът продължава.
  • 3 Гошо

    29 3 Отговор
    Европейският селянин троши европейската сглобка
  • 4 Тези продукти

    34 2 Отговор
    Са от нивите, закупени от САЩ. ЕС, съвети и парламенти...хрантутници на некадърници са силно наведени на САЩ. Сашиянската олигархия управлява света на запада. Тези умишлено унищожават нашето земеделско производство с цел те да ни правят с отрови, ГМО за да ни намаляват.
  • 5 Лост

    20 2 Отговор
    Сега Зеленски ще ги анатемоса.
  • 6 плюс минус

    22 0 Отговор
    В южната част на град Русе през няколко квартала преминава булевард "България",
    който води до "Дунав мост" над реката.
    По него преминават тежки товарни тирове, които последната година са се увеличили двойно.
    Тровят въздуха на русенци, трошат асфалта, денонощно вдигат шум.
    Въпреки, че живея на разстояние от 500 метра, виждам, чувам, дишам.
    Визуално доказателство: преди чистех прозорците пролет и есен, сега - през седмица, две.
    Здравословно- трудно се диша и се спи.

    Коментиран от #12

  • 7 Джоко

    31 1 Отговор
    Опааа!!! Украинските несретници го закъсаха и по тази линия! Идват избори в ЕС, а!? Евротрактористите се оказаха по- силни от евроатлантиците. А и как ни го съобщават- ситно, спокойно, леко от далеко.
  • 8 долу ЕС

    22 2 Отговор
    тракторите в центъра винаги печелят
  • 9 Авторааа

    13 0 Отговор
    Не става ясно от кога?
  • 10 българин

    12 0 Отговор
    нашите неподкупни продажници ще завъртят някоя игричка няма начин
  • 11 Не полезен ход

    14 2 Отговор
    Украйна ще свали още цената на своята продукция,която ще компенсира митата и въпреки всичко пак ще наводнят пазара.
  • 12 127

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "плюс минус":

    прав си но на кой му пука за русе и въобще дано румънците спрът изгарянето на медицински отпадъци в гюргево
    щото ще стане страшно
  • 13 Ха ха ха ха

    10 0 Отговор
    "ЕС отмени митата върху украинския износ на селскостопански продукти през 2022 г. в знак на солидарност, за да подкрепи украинската икономика . . ."
    Убу де, но не да подкрепи украинската икономика, а на блек рок и монсантос. Трябва да се забрани всякакъв внос на отровните им ГМО.
  • 14 долу ЕС

    10 0 Отговор
    това не е благодарение на нашите селтаци с тракторите, а на полските, пак чакаме на поляците като 1444 Владислав Ягело. Поредното доказателство, че са НИ освободили, някой друг разбира се, ние сме чакали... това го умеем най добре, да чакаме, времето е наше!
  • 15 дядо поп

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сбъркан съюз":

    И тази работа , беше! Украйна нито има хора за обработка на земеделските си площи , нито има от къде да вземе изкуствени торове. А след края на войната (какъвто и да е той) ще си припомнят по трудния начин , че за всяка една стока и услуга се плаща , просията ще свърши заедно с Украйна!
  • 16 А зрънчовците ще върнат ли

    6 0 Отговор
    подарените им милиони
  • 17 Тома Неверни

    2 0 Отговор
    А-а-а... Сега,... износ или внос, все пак? Трудна работа е да наложиш износни мита за внос отвън.
  • 18 Господин Щолц

    1 0 Отговор
    Най вероятно се касае за прах в очите на протестиращите фермери, митата най вероятно ще бъдат връщани на господин зеленски под формата на снаряди и ракети, понеже е много симпатичен на госпожа Орсула, пък е и работещ беден президент притежаващ само една тениска на гърба си от китайски производител...