Last news in Fakti

21 Март, 2024 04:18 820 4

Нетаняху пред щатски сенатори: Продължаваме войната с "Хамас"

  • израел-
  • сащ-
  • бенямин нетаняху

Антъни Блинкън започна поредната си обиколка в Близкия изток

Нетаняху пред щатски сенатори: Продължаваме войната с "Хамас" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви пред сенатори от Републиканската партия на САЩ, че страната му ще продължи усилията си да победи палестинската ислямистка групировка "Хамас" в ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Нетаняху говори пред републиканците чрез видеовръзка почти седмица след като лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър произнесе реч, в която заклейми израелския премиер като "препятствие пред мира" и призова за нови избори в Израел.

Нетаняху отдавна е на страната на републиканците, които обвиняват Шумър, че се опитва да го свали от власт, отбелязва Ройтерс.

Нетаняху "ще направи това, което е казал, че ще направи. Ще го довърши", каза пред журналисти сенаторът Джим Риш след днешния разговор с израелския лидер.

"Помолихме... го за актуална информация за войната, освобождаването на заложниците и усилията за победа над Хамас. Казахме му, че Израел има пълното право да се защитава и той посочи, че точно това ще продължат да правят", заяви сенатор Джон Барасо.

По-рано в сряда републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви пред репортери, че мисли да покани Нетаняху да говори пред Конгреса, въпреки че такива покани към чуждестранни лидери обикновено се отправят както от Джонсън, така и от Шумър в качеството му на лидер на мнозинството в Сената.

Демократите се борят с партийните разногласия около хуманитарната катастрофа в Газа. Войната в палестинския анклав започна, след като на 7 октомври Южен Израел бе нападнат от бойци на "Хамас". Тогава по официални данни на израелските власти палестинските ислямисти убиха 1200 души и плениха 253, припомня Ройтерс.

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън започна поредната си обиколка в Близкия изток с посещение в Саудитска Арабия, с надеждата да осигури спиране на огъня в ивицата Газа на фона на увеличаващото се напрежение между САЩ и съюзника им Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Гладът в ивицата Газа става все по-масов, а надеждите за спиране на огъня по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан угаснаха, отбелязва Ройтерс. Жителите на палестинския анклав разказаха, че около болницата "Аш Шифа" са се провели най-ожесточените сражения за последните месеци. Преди войната това бе най-голямата болница в Газа, а сега е една от малкото частично функциониращи лечебни заведения в северната част на анклава.

Израелската армия заяви, че е убила 90 палестински бойци в района на "Аш Шифа", където сблъсъците продължават трети пореден ден. Палестинската групировка "Хамас" отрече там да има нейни членове и заяви, че убитите от израелските сили в болницата "Аш Шифа" са цивилни.

След като пристигна в Саудитска Арабия, Блинкън се срещна с външния министър на страната принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд и с управляващия престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд.

След това американският държавен секретар ще замине за Египет, където се очаква утре да се срещне с външните министри на Египет, Саудитска Арабия, Катар, както и с министъра на международното сътрудничество на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и с генералния секретар на Организацията за освобождение на Палестина.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху във вторник отхвърли призивите на президента на САЩ Джо Байдън да отмени плановете за сухопътна офанзива в град Рафах, където са приютени над половината от 2,3-те милиона жители на анклава.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че една от целите на Блинкън е била да обсъди с израелските лидери как да бъде победена групировката "Хамас", "включително в Рафах, така, че цивилното население да бъде защитено, да не бъдат възпрепятствани доставките на хуманитарна помощ и се допринесе за цялостната сигурност на Израел". Милър допълни, че Блинкън и принц Фейсал са обсъдили спешната необходимост от защита на всички цивилни в Газа и от незабавно увеличаване на хуманитарната помощ и са подчертали важността на подготовката за фазата след края на конфликта.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма разлика

    1 3 Отговор
    Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви същото, което каза и Зеленски пред сенатори от Републиканската партия на САЩ....

    Израел започна войната, след нападение и атаки срещу Израел извършени от терористите от "Хамас" !

    Украйна започна отбранителната си война, след агресията с терористични военни атаки и нападения извършени от Русия !

    Коментиран от #4

  • 2 Какъв

    1 2 Отговор
    е това шумерин да се разпорежда наляво и надясно. Това да не му е Путин да го арестува всеки пос...ерко. Израел ще прави каквото си поиска. Ако трябва ще изравни целия район с пустинята.
  • 3 хинбо

    1 2 Отговор
    Хамас да престанат да се смесват с цивилните , заради тях израелците стрелят по всеки , който мръдне подозрително , без значение дали е с военни дрехи или цивилни .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.