Last news in Fakti

22 Март, 2024 19:12 1 161 18

Нетаняху към Блинкън: Ако се наложи Израел ще проведе настъпление срещу Рафах без подкрепата на САЩ

  • бенямин нетаняху-
  • антъни блинкън-
  • настъпление-
  • рафах-
  • подкрепа-
  • напрежение-
  • сащ-
  • израел-
  • газа

Напрежението между САЩ и Израел става все по-публично, като американският президент Джо Байдън нарече кампанията на Израел в Газа „прекомерна“

Нетаняху към Блинкън: Ако се наложи Израел ще проведе настъпление срещу Рафах без подкрепата на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че страната му остава решително настроена да изпрати сили в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа, където са намерили убежище повече от един милион палестинци, и че при необходимост е готова да предприеме действия без подкрепата на Съединените щати, предаде Ройтерс и БТА.

Агенцията отбелязва, че той е казал това в обстановка на напрегнати отношения между двамата съюзници, в момент, когато войната в ивицата Газа продължава вече шести месец.

В официално изявление Нетаняху съобщи, че е казал на пристигналия на посещение в Израел държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън, че няма как ислямисткото движение „Хамас“ да бъде победено без навлизане в Рафах. По време на шестото си пътуване до Близкия изток за последната половин година Блинкън се срещна на четири очи с израелския премиер за преговори, целящи засилване на притока на хуманитарна помощ в Газа.

Нетаняху заяви, че е благодарил на Блинкън за подкрепата в борбата срещу „Хамас“ и че Израел признава нуждата да се пази животът на цивилните.

„Казах му, че се надявам, че ще го [настъплението в Рафах] направим с подкрепата на САЩ, но и че, ако трябва, ще го направим сами“, заяви израелският премиер.

Според Израел Рафах е последната твърдина на екстремистите от „Хамас“ и че има план как да бъдат евакуирани цивилните преди готвеното настъпление. Вашингтон обаче предупреждава, че наземна операция би била „грешка“, от която хората, намерили убежище в града, ще пострадат тежко.

Израел твърди, че днес е ликвидирал и заловил стотици бойци на „Хамас“ по време на продължила пет дни операция в болничния комплекс „Аш Шифа“ в Газа. Това е едно от малкото останали дори частично действащия лечебни заведения в северната част на анклава. „Хамас“ и медицинският персонал отричат на място да е имало бойци.

Напрежението между САЩ и Израел става все по-публично, като американският президент Джо Байдън нарече кампанията на Израел в Газа „прекомерна“ и каза, че при нея загиват твърде много цивилни, отбелязва Ройтерс.

Войната беше предизвикана от нападението в Южен Израел на бойци на „Хамас“, при което бяха убити 1200 и отвлечени 253 души. Повече от 32 хил. палестинци са загинали при последвалите израелски бомбардировки по данни на здравните власти в Газа.

Преди срещата Блинкън заяви, че ще накара Нетаняху да предприеме спешни мерки за приемането на допълнителна хуманитарна помощ в гъсто населения анклав, заплашван според ООН от глад.

Американски служители заявиха, че доставките по суша трябва бързо да се увеличат и че помощта трябва да се поддържа в дългосрочен план.

„Сто процента от населението в Газа страда от високи нива на остра продоволствена несигурност. Не можем и не трябва да позволяваме това да продължи“, заяви Блинкън на пресконференция снощи.

Израел, който проследява всички пратки към Газа и е закрил достъпа към северната част на анклава, отрича обвиненията, че ограничава доставките, и твърди, че там достига достатъчно помощ.

„Доколкото знаем, според анализите ни няма глад в Газа. Има достатъчно количество храна, което влиза в Газа ежедневно“, заяви пред репортери полк. Моше Тетро, ръководител на Израелската администрация за координация и връзка за Газа.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Катя

    32 11 Отговор
    32 000 палестинци – повечето от които жени и деца – са били убити за пет месеца бомбардировки на Газа. Това е три пъти повече, отколкото загиналите за две години конфликт в Украйна, според данни на ООН, но Русия е „агресор“, а Израел не !

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Мушетата

    20 8 Отговор
    Са най–големите нацисти още от библейски времена.
  • 3 Иван

    18 7 Отговор
    За тях човешкия живот не значи нищо! И колелото се върти все пак. Ще има време Разделно към наци мушетата.
  • 4 така така

    20 7 Отговор
    Без САЩ сте заминали... пътници!

    Коментиран от #18

  • 5 И така не става

    18 5 Отговор
    Рано или късно ще се счупи стомната жестоко
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Това

    5 13 Отговор

    До коментар #1 от "Катя":

    Е лъжа. Палестинска пропаганда.

    Коментиран от #8

  • 8 Антифашист

    15 8 Отговор

    До коментар #7 от "Това":

    Никаква лъжа не е, а е военно престъпление. Вече заведоха дело в Хага против Нетаняху, за провеждане на геноцид и етническо прочистване. Ръцете им са оцапани и с кръвта на редица журналисти, убити умишлено, задето показват на света еврейските престъпления срещу палестинците.
    Израел е най-антисемитската държава в региона - избива всички семитски народи без да подбира военни и цивилни, кара наред. Ционизмът ги превърна в престъпници от ранга на Хитлер. Срамота е, знаят много добре какво значи това, сами са били преследвани и избивани. Нищо не оправдава 40 годишното клане, което извършват все по-жестоко.

    Коментиран от #11

  • 9 ДОСТ

    3 3 Отговор
    ДЕМЕК И КРАВАРИТЕ СА БАРАБАР С ВАС? ЯСНО Е.. САМИ САМО ДО КЕНЕФА МОЖЕТЕ. ЗА ВОЙНА НЕ БИВАТЕ.
  • 10 ха ха

    4 14 Отговор

    До коментар #1 от "Катя":

    Русия е агресор, защото влезе в чужда държава. Тя наруши границата на Украйна и анексира украинска територия.
    Израел не е агресор, защото не е нарушавал ничия граница. Палестинците и околните държави на Израел са агресори, защото нахлуха на територията на Израел. След това Израел ги отблъсна и те никога не са сключвали мир за да се определят държавните граници. Единствено Египет сключи мир и Израел им върна Синай.
    Добре е да се чете повечко история преди да се папагали палестинска и арабска пропаганда.

    Коментиран от #13

  • 11 ха ха

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Антифашист":

    Африканските куманизи завели дело... Добре е да се информира човек, кои са АНК в Южна Африка и на кого служат. Какви връзки имат с останалите от арабския свят. Ама, останалите арабски държави са хитри - не искат конфронтация с Израел. Пробутаха на гламавите корумпета в ЮАР задачата да внесат обвинение в Хага, което така или иначе пропадна.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Булава

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    И след един чичко с малко мустаче .Той им беше най големия фен

    Коментиран от #14

  • 14 ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Булава":

    Е, точно в неговите СС е служил лидерът на палестинските араби противопоставящи се на еврейска държава. Бае Тодар на смърния одър: "Пазете палестинците!"
  • 15 Вечните

    3 3 Отговор
    Емигранти, изгонени от древните цивилизации защото сеят раздор някъде посред пустинята се сетили, че са грешни и започнали да се молят. После намерили свободно място защото все още земята не е била така гъсто населена и решили, че са измислили Господ по примера на египтяните, но не защото са толкова вярващи в самия Бог, а защото са забелязали ефекта, който предизвиква вярата и скалъпили историята със стария завет, приписвайки на Бога мерзките си принципи "зъб за зъб, око за око". То ест "забравете за мир". Егоизмът и алчността са основните съставки на еврейската натура. Оттук следват всички останали производни като методите за "честна" измама (лихварство, комар), препродажби и различни способи за манипулации целящи да опразнят джобовете на глупаците. Оттук и безграничната "любов" на всички останали народи към тях
  • 16 По тази логика

    1 3 Отговор
    Нито Русия , нито Израел са агресори. И двете страни бяха предизвикани да нападнат. Друг е въпроса, дали Мосат са знаели за нападението и са го оставили за да имат повод да нападнат. Докато за украинското АТО, вече знаем , че е убивало цивилни граждани в Луганск, Донецк и Одеса. Като в Одеса има и българи пострадали от групи на нацистите.
  • 17 Въпроса е

    2 3 Отговор
    Защо лицемерните и много демократични хамериканци в едната война подкрепят нападнатия подстрекател , а другата забравиха за нападнатия подстрекател. Ха ха ха много яко.
  • 18 111

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "така така":

    Мечтай си, мечтите са безплатни.