Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Март, 2024 10:15 2 949 15

Хиляди камиони стоят на опашки на границата на Украйна със страните от ЕС

  • украйна-
  • граници-
  • тир

Полските фермери продължават да усложняват трафика за камиони

Хиляди камиони стоят на опашки на границата на Украйна със страните от ЕС - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Близо 3200 камиона чакат на опашки на украинската граница с Полша, Румъния, Словакия и Унгария, съобщи в неделя Андрий Демченко, представител на Държавната гранична служба на Украйна.

"Полските фермери продължават да усложняват трафика за камиони; от тази сутрин те блокират три посоки, преди бяха шест. Сега са блокирани ГКПП-тата Ягодин, Угринов и Равва-Руская. В тези три посоки общо има около "500 камиона, повечето от които пред Ягодин. В същото време има опашки пред отблокираните пунктове. Около 800 камиона стоят пред пункта Краковец, 400 при Шегини", каза Демченко.

Според Демченко опашки са се образували и в посока други страни. Така край ГКПП „Ужгород” в посока Словакия има опашка от 300 камиона, на ГКПП „Тиса” към Унгария – 800 коли, а на ГКПП „Порубное” в Румъния – 400 камиона.

Общонационалният протест на земеделците започна на 9 февруари. Фермери в Полша протестират в цялата страна, блокирайки пътища и входове на ГКПП-та на границата с Украйна. На граничните пунктове неизвестни вече няколко пъти са разсипвали зърно от украински камиони и железопътни вагони. Основните искания на протестиращите са спиране на вноса на селскостопански продукти от Украйна в Полша и отказ от екологичните планове на Европейския съюз (т.нар. Зелена сделка), която включва постигане на нулеви емисии в атмосферата до 2050 г.

Полско-украинските отношения значително се усложниха заради ембаргото върху украинското зърно. На 15 септември 2023 г. Европейската комисия реши да не разширява ограниченията върху вноса на четири вида украински селскостопански продукти в няколко гранични държави с ЕС, но задължи Киев да въведе мерки за контрол на износа. След това властите на Словакия, Унгария и Полша обявиха, че удължават едностранно забраната. В тази връзка Украйна подаде жалба до СТО. В отговор три страни от ЕС обявиха, че ще бойкотират заседанията на координационната платформа за украинското зърно.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ви...

    52 3 Отговор
    И по зле ще става. А бе де се покри надрусания още ли не се е саферясал!?!?!
  • 2 Дедо ви...

    42 1 Отговор
    ВС на РФ ударха по летището на ВВС на Украйна в Мартиновка в Николаевска област и свалиха там два украински Су-24, които през тази нощ биха по Севастопол, сподели координаторът на Николаевските нелегални Сергей Лебедев.
    «Пълните резултати от удара по летище Мартиновка не са известни, но смело може да се каже следното: ударени са два самолета Су-24, модифицирани са изстрелване на чуждестранни ракети, както и голям склад с авиационни ракети, чийто взрив предизвика много силна детонация, която чуха и усетиха в рамките на 12 километа от летището», заяви той.

    Коментиран от #15

  • 3 шааа

    56 2 Отговор
    Никой не ще укрозърно, що ли?!? А руското пък го забраниха зелките от брюксел.

    Коментиран от #7, #8

  • 4 А50

    35 2 Отговор
    Ракетните удари по 4о4 продължават с нова сила. Кинжали довършват гр Стрий Лвовска област. Ударът е по западна окрайна

    Коментиран от #5

  • 5 А50

    37 0 Отговор

    До коментар #4 от "А50":

    Ударът не е по самия гр Стрий а околията и летището което се е готвело за фъ16
  • 6 куку

    0 6 Отговор
    мяза на репортаж с примка на фалоса
  • 7 абе

    41 1 Отговор

    До коментар #3 от "шааа":

    забраниха го, но забраната работи само в ЕС. Виж украинското, действително никой не го иска - само в БГ си затварят очите за неговите екстри, дето могат да те натровят и разболеят (при това доста сериозно).
  • 8 Дедо ви...

    41 0 Отговор

    До коментар #3 от "шааа":

    Ама у нас...!?!?!? Яйца от Румъния и Украйна и замразено пилешко месо се маскират като българска продукция и се продават у нас. За това алармират от Асоциацията за промишлено птицевъдство. Браншовата организация вече е сезирала Агенцията по безопасност на храните за проблема.......!?!?!?
  • 9 А50

    23 1 Отговор
    Днес трупарката С130 ще има доста работа от Полша. Интересно, че франсетата пед Т1 бяха бели, явно по тъмните Микрон ги пази за националния по футбол
  • 10 Българин

    6 0 Отговор
    Зелен ски усложнява тия неща
  • 11 уйко калеко

    19 0 Отговор
    Направи ми впечетление името на един от от блокираните пунктове,а именно РАВВА- РУСКАЯ .Защо ли се казва така,а не РАВВА- УКРАИНСКАЯ например.А ЗАЩО ЛИ Е ТАКА ,КОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ?
  • 12 Хохо Бохо

    10 0 Отговор
    Няколко кинжала рязко ще намали бройката на чакащите.
  • 13 ...

    8 0 Отговор
    Че нормално никой неим ще боклуците
  • 14 КОТарАК

    7 0 Отговор
    ВЕЧНА СЛАВА НА ПОЛСКИТЕ ФЕРМЕРИ

    ПОМНЯТ КАК ОКРАНЦИТЕ ФАШИСТИ УБИХА ДВАМА ПОЛСКИ ФЕРМЕРА
  • 15 КОТарАК

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви...":

    ВЕЧНА СЛАВА НА РУСКАТА АРМИЯ

    НАША ОСВОБОДИТЕЛКА
Новини по държави: