Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Март, 2024 12:35 2 514 60

Колко може да понесе негласният пакт на Путин с руснаците

  • путин-
  • владимир путин-
  • руснаци-
  • русия-
  • атентат-
  • украйна-
  • война

Няма защо да се залъгваме: режимът на Путин в Русия е стабилен. Не е ясно обаче колко още непредвидени кризи като атентата в Москва ще понесе той.

Колко може да понесе негласният пакт на Путин с руснаците - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Засега отвън поне не се забелязват пукнатини в структурата на властта: тя устоя по време на бунта на водача на "Вагнер" Сергей Пригожин през лятото на 2023 година, бизнес елитът все още пази гърба на Путин, поддържайки държавните финанси и икономиката стабилни и осигурявайки необходимите ресурси за руската военна икономика, пише АРД в свой анализ.

Провал на тайните служби

Още новини от Украйна

Но терористичният акт в концертната зала в покрайнините на Москва на 22 март поставя под въпрос пактът, която Путин е сключил с руснаците: той се грижи за сигурността и благополучието им, а те в замяна не му се месят в политиката. Именно с борбата срещу тероризма Путин оправдава разширяването на полицейщината и господството на т.нар. „силовики“ – хората от тайните служби, въоръжените и разследващите органи.

Но ислямисткият терор се завърна в Русия със страшна сила, а това отново повдига въпроса провалят ли се тези така всемогъщи органи за сигурност. Такъв беше случаят с бунта на Пригожин, който успя да стигне почти до Москва, преди бойците му да бъдат спрени от военните. Освен това войната срещу Украйна се усеща все повече в ежедневието на хората в Русия - заради украинските нападения с дронове по инфраструктура вътре в страната. Нещо, което жителите на руския град Белгород все повече изпитват на гърба си.

Неосмислени остават мащабните грешки на руското разузнаване или по-скоро на онова, с което то мотивира Путин, за да започне тъй наречената "специална военна операция" в Украйна. Вместо „блицкриг“ и бърза капитулация на Украйна, Русия сега е въвлечена във война на изтощение, която в крайна сметка ще доведе до грабеж на населението и на ресурсите в страната, посочва АРД.

Демографска криза

Путин иска от народа да приеме всички тези лишения като патриотичен дълг. Но е ясно, че той няма да изпълни в обявения обем обещанията си от предизборната кампания за увеличаване на пенсиите и други социални мерки.

Вярно е, че войниците и техните семейства се радват на по-високо от средното заплащане и получават високи бонуси в случай на смърт или нараняване. Икономиката също расте в номинално изражение благодарение на огромните инвестиции във военно-промишления комплекс и снабдяването за армията. Въпреки това големият брой загинали и ранени войници задълбочава демографския проблем на страната - намаляващо население и нарастващ недостиг на квалифицирана работна ръка, включително и поради това, че стотици хиляди руснаци напускат страната.

Намаляват инвестициите в други отрасли и в инфраструктура, а и Москва трябваше да снижи цените на петрола, защото страни като Китай и Индия решиха да се възползват от затруднената ситуация на Русия. Ако тя все пак успява по заобиколни пътища - чрез трети страни - да си набави важни технологични компоненти, това е свързано с повече време и излиза по-скъпо, коментира още АРД.

Признаци на недоволство?

Засега няма признаци, че Русия е достигнала предела на възможностите си и че се заражда бунтовно настроение. Изследователите на общественото мнение изчисляват, че половината от населението се опитва да води живота си незабележимо, докато 25% открито подкрепят войната, а също толкова хора са против нея.

Социолози твърдят, че резултатът от президентските избори на 17 март всъщност не е бил така убедителен за Путин, както ни го представиха. Анализирайки резултатите от цялата страна, предоставени от Централната избирателна комисия, опозиционната медия "Медуза" стига до заключението, че най-малко 22 милиона гласа са били фалшифицирани, което ги превръща в най-манипулираните избори в съвременната история на Русия.

След като населението изглежда приема тази очевидна изборна измама, то ще се примири и с неправдоподобните обяснения на Путин за терористичния акт от 22 март, смята експертът по тайните служби Андрей Солдатов. Страхът и недоверието вече доведоха до появата на всевъзможни конспиративни теории, които поставят под въпрос всички твърдения на Кремъл, пише той в статия за британския вестник „Гардиън“.

Още колко непредвидени събития може да понесе режимът на Путин

Антитерористичното законодателство от 2006 г. насам служи повече за поддържането на властовия апарат, а не за защитата на населението. Отговорните служби и органи винаги са действали с крайна твърдост, за да покажат, че всички атаки срещу монопола на държавата в сферата на сигурността, се наказват без оглед на евентуалните жертви. За това свидетелстват например заложническите драми в театъра "Дубровка" в Москва през 2002 г. и в училището в Беслан през 2004 година.

Подобно на други диктаторски режими в историята, и този на Путин не бива да бъде подценяван по отношение на устойчивостта. Въпросът е колко още неочаквани събития ще може да понесе той, особено ако агресивни и екстремистки организации като "Ислямска държава" решат да се възползват от факта, че режимът на Путин сега концентрира всички свои сили във войната срещу Украйна, се казва в публикацията на АРД.

Автор: Силвия Щьобер ARD | Емилиян Лилов редактор


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Икономист

    15 22 Отговор
    До последната рубла.

    Коментиран от #56

  • 2 😆😆😆

    29 12 Отговор
    Само глупави статии 👍
    Добре, че е Путин иначе нямаше да има какво да напишете 👏👏👏

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Зависи от ЦРУ

    9 10 Отговор
    " ...Въпросът е колко още неочаквани събития ще може да понесе той, особено ако агресивни и екстремистки организации като "Ислямска държава" решат да се възползват от факта, че режимът на Путин сега концентрира всички свои сили във войната .....
  • 5 Пак на чужд гроб

    19 14 Отговор
    Германците да си гледат тяхната паничка, че за безресурсна и безпазарна икономика никой не е чувал, а ЛГБТ дори да отглеждат деца са с чужди гени.

    Коментиран от #24

  • 6 Ксаниба

    18 9 Отговор
    колко могат оркаинците да понесат нагласеният диктатор жуже друсано!??
  • 7 Отговор

    16 15 Отговор

    До коментар #2 от "😆😆😆":

    Добре,че е Путин,че иначе копейке,трябваше да си търсиш нормална работа.
  • 8 Изборите

    13 12 Отговор
    за руски президент бяха преди няколко дни. ЦРУ е поело по грешен път. Използването на ислямска държава за терористични актове по-скоро ще обедини руснаците около Путин, отколкото да наруши "контракта" .

    Коментиран от #55

  • 9 Истината:

    15 9 Отговор
    Няма защо да се лъжем.
    Дори и в Америка разбраха, че режимът на Путин в Русия е Много стабилен!
    По-интересно е обаче какъв е режимът на БайДанчо в Америка!
    Изглежда, че доста му се клатят краката и май е в режим на Деменция!
    Ще видим след няколко месеца!
  • 10 ЩЩД Веле

    6 2 Отговор
    Колко цукала ще приготвите този път в коридора?
  • 11 Много

    7 4 Отговор
    са наивни и глупави западните т.нар "елити". Още се надяват... Путин не е проблема, но очевидно желаното се приема за реално
  • 12 Украинец

    14 7 Отговор
    "Не е ясно обаче колко още непредвидени кризи като атентата в Москва ще понесе той"

    За това ли му го спретнахте атентата в Москва да видите колко такива организирани атентата може да понесе "режима на Путин". Абе ще си кажете всичко но ако сте се надявали че с някакъв атентат ще съборите Путин от власт много се лъжете - даже това заздравява властта му защото обикновените руснаци виждат кои са истинските терористи.
  • 13 Русофил

    10 15 Отговор
    Негласният пакт на Путин с руснаците може и да изпържи поне 10 милиона крепостни.

    Коментиран от #15

  • 14 Пактът

    10 8 Отговор
    на американците с режима на Байдън приключва обаче. За това да пишат. Пактът на руския народ с режима на Путин е повече от стабилен, както се доказа от изборите наскоро.
  • 15 Любопитен

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    А за подлоги на краварите колко може да изпържи.
  • 16 Артилерист

    10 8 Отговор
    С какво уважение се ползва властта в Русия се видя за пореден път и на изборите за президент, и на концерта по случай 10 години от вращанета на Крим в Родината майка. Впрочем това единение на руския народ се дължи най-вероятно и на взетите мерки срещу соросоидните непеота, които не жалят милионите да матят главите на хората...

    Коментиран от #31

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 аааа

    6 2 Отговор
    Сергей Пригожин???... ама няма значение. Какво тук значи някаква си достоверност- важното е да си пишем нашето.
  • 19 флипп

    4 4 Отговор
    По колко глупав начин си признаха сатанистите
  • 20 Никой

    5 5 Отговор
    не е казвал, че ще е лесно. Много слабаци ще напуснат битката или изобщо няма да се включат докато не се убедят със сигурност, че една от страните печели за да се присъединят към нея. Но изходът от този Суперспорт, който касае целия свят и преразпределение на благата е предопределен. Старата система си отива. Но тези, които я държат на крака са хората, които довчера си играеха на Господ и казваха кой да умре и кой да живее. Ситуацията постепенно се променя и това пряко засяга мащабите на тяхното влияние, а това е явно неприемливо за тях, но процесът е необратим като времето. Налага се да се преформатира ако искат поне да влияят на процесите в по- ограничен мащаб защото друг вариант няма колкото и да не им се вярва.
  • 21 Селянин

    8 9 Отговор
    В 85 милионна Германия, само 17 милиона работят.
    Над 50 000 фирми са обявили фалит.
    Много други се изнесоха в чужбина.
    И да не забравим най-важното:
    Германия си изгори двореца, за да изгори на Русия плевнята. По чужда заповед естествено.
    Гръмнаха ѝ по приятелски газопроводите, а това което го пишат за 0,3% спад и будалите не го вярват вече.
    Като влезеш в магазина и напазаруваш се вижда, че инфлацията е повече от 30%.
    На Аутобана в Германия бензина днес струва 2,31€ за литър.
    На печелившите честито и да не забравим главния въпрос???

    -КОЛКО ОЩЕ МОЖЕ ДА ПОНЕСЕ НОРМАЛНИЯ ГЕРМАНЕЦ???

    Отговор от DW никой не иска.

    Коментиран от #37

  • 22 Признание

    5 3 Отговор
    "Още колко непредвидени събития може да понесе режимът на Путин"

    Още ли ще му организирате защото това "събитие" си беше доста предвидено - цели две седмици предварително. Обаче нито вие нито украинците са замесени - те терористите сами ви се обадиха и ви казаха че ще правят терористичен акт в концертна зала - малко с датите стана объркване ама всичко мина по план.
  • 23 Бе да питам

    7 4 Отговор
    Какъв пакт тогава имат герб ,ДПС ,пп-дб с МНОЗИНСТВОТО ИЗБИРАТЕЛИ.имат 25,% поддръжка ,пращат оръжия на Украйна а поне 60% не го одобряват ,продават реактори на Украйна и купуваме от Америка на десеторна цена и корупцията не се бори. А какъв пакт имат останалите политици в ЕС с избирателите си виждайки катострофалната им поддръжка???

    Коментиран от #25

  • 24 Тоа па

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пак на чужд гроб":

    "Германците да си гледат тяхната паничка, че за безресурсна и безпазарна икономика"!!! Абе това как успя да го измислил?

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Военен

    4 3 Отговор
    "Не е ясно обаче колко още непредвидени кризи като атентата в Москва ще понесе той"

    И вие сте твърдо решени да проверите нали - първия път с "терористичния акт на ИД" не ви се получи и ще пробвате пак нали. Следващия път няма са са таджики че се дънят и не искат като истински ислямисти да се самовзривят.
  • 28 АХА

    4 2 Отговор
    В началото се дразнех от подобни "анализи". Сега се забавлявам. Особено ако източникът е ДВ.
  • 29 Ако не

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "Тоа па":

    Смятаме новодошлите ракетни инженери и лекари за ресурс с какви ресурси разполага Германия??? Нефт,газ,мед,злато...айде цитирай по внос колко ресурси внасят

    Коментиран от #32, #48

  • 30 САЩ

    4 4 Отговор
    Предупредихме ви, руски, утре.пки

    Коментиран от #38

  • 31 Прав си!

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Артилерист":

    Готин концерт беше.Това,че 400 000 заминаха при Кобзон...кой ти гледа....

    Коментиран от #35

  • 32 Ти за Германия

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ако не":

    Не се тревожи.

    Коментиран от #36, #39

  • 33 Само да попитам

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Беги у Русиа":

    Защо тук не може ли да се питат разни работи - или от посолството не дават.
  • 34 Умна съм

    3 2 Отговор
    Дойче блее...беееее
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Разтревожен

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ти за Германия":

    Ами вие що се тревожите "режимът на Путин" колко можел да издържи
  • 37 Минимальная от 165 $ в рассий

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "Селянин":

    Беги от тука.
    8 000 рубли пенсия за военноинвалид(160 лева)
    Беги от тука.
    40 милиона без течаща вода.
    Беги от тука.
    50 милиона с външна тоалетна.
    Беги от тука.

    Коментиран от #41

  • 38 Терористче

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "САЩ":

    Така е терористите първо със САЩ съгласуват къде и как да проведат терористичен акт че господарите ти знаеха със точност.
  • 39 Понеже

    5 4 Отговор

    До коментар #32 от "Ти за Германия":

    Пиша от Австрия и тя е залята от фалити заради политиката на санкции не ме успокоявай....виждам какво е. Тия тук завързани за Германия и нещата не са розови

    Коментиран от #45, #46

  • 40 Аспарух

    5 6 Отговор
    Руския крепостен нещастен народ практически е живял, живее в дива диктатура и си плаща безропотно със своя живот.
    Не случайно ги наричат белите не..г...ри.По този повод имаше документален филм по руската ОРТ преди години.
    Действително няма друг народ по света да е изтърпял и търпи мизерия,руска тюрма, терор ,лишения и да ги ползват като пушечно месо от поредния кървав диктатор.

    Коментиран от #42

  • 41 В Краварника

    5 5 Отговор

    До коментар #37 от "Минимальная от 165 $ в рассий":

    Беги от тука.
    80 милиона без никаква пенсия
    Беги от тука.
    60 милиона без течаща вода.
    Беги от тука.
    50 милиона живеят в канализацията или под мостовете.
    Беги от тука.

    Коментиран от #44, #47, #51

  • 42 Това е безспорен

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "Аспарух":

    Факт.
  • 43 Аспарух

    2 3 Отговор
    Мразя руснаците и ще ги мразя цял живот защото ме напиха и се възползваха от мен.
  • 44 Въй,въй,въиииий

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "В Краварника":

    Смали м@нго.Ти надмина Симонян по лъжи.
  • 45 Мисля,чпилеш

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Понеже":

    от някоя барака по-скоро.Със сигурност не си в Австрия.

    Коментиран от #50

  • 46 Ти за Австрия

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Понеже":

    Не се тревожи.

    Коментиран от #49

  • 47 Въй,въй,въиииий

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "В Краварника":

    На русоробите не е позволено да лъжат - само ние може да лъжем колкото си искаме.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ти за Русия

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Ти за Австрия":

    Не се тревожи.
  • 50 Гледам че не можеш да пишеш

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Мисля,чпилеш":

    даже и от барака
  • 51 В МЕЧКАРНИКА

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "В Краварника":

    са доста по зале,факт неоспорим

    Коментиран от #52

  • 52 От посолството

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "В МЕЧКАРНИКА":

    ли ти казаха че е така
  • 53 ха ха хааа

    0 1 Отговор
    Сергей Пригожин .. 😁
  • 54 Негласният пакт на Путин:

    3 2 Отговор
    Руснаците дават богатствата на страната си на Путин, а той за отплата ще ги въвлича в пагубна война и ще отвори широко вратите към страните експортиращи тероризъм.
  • 55 акъл

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Изборите":

    Аха, американците организираха атентата и предупредиха руснаците преди него, да не им пречат, нали? Напълно логично.
  • 56 Историк

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Икономист":

    Да да ама не, на ЛГБТ-тата много им се иска Русия на парчета и ресурсите от нейната територия да ги узлапат както излапаха ресурсите на Северна и Южна Америка след като набутаха коренното население в резервати. Руснакът обаче не живее в резерват, ще умпре но няма да си даде територията. Жалко че никой не се учи от допуснатите в миналото грешки - от историята на загиналите империи.
  • 57 Анатоли стайков

    0 0 Отговор
    Да те обесят вова
  • 58 Дойче Зеле

    2 0 Отговор
    Дойче Зеле. Няма смисъл от повече обяснения :)
  • 59 Р.К.И.

    0 2 Отговор
    Парадоксът при диктатурите е ,че те са стабилни на национално ниво, но са несигурни на ... властово. Преврат се прави за часове. Всичко е възможно; по всяко време.
  • 60 Р.К.И.

    0 2 Отговор
    Инвестиции не означава възвръщаемост. Ако инвестираш в производството на трактори, ще имаш възвращаемост; ако произвеждаш танкове, те ще стават на скрап в Украйна.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания