Last news in Fakti

29 Януари, 2014 17:10 1 371 0

Ранен поглед върху "Пръв поглед"

  • пръв поглед-
  • пиер омидяр-
  • ebay-
  • нова медия

Читателите не вярват в безпристрастността на новия проект на основателя на eBay Пиер Омидяр

Ранен поглед върху "Пръв поглед" - 1
Основателя на eBay Пиер Омидяр

Новият медиен проект на основателя на eBay Пиер Омидяр, за който се заговори преди около 3 месеца е на път да се появи на бял свят съвсем скоро, съобщи Common Dreams.

В началото на тази седмица Омидяр и партньорите му, сред които е и бившия кореспондент на в. „Гардиън” Глен Грийнуалд, който бе тясно свързан с „американския шпионин“ Едуард Сноудън, обявиха нови подробности около независимия  журналистически и технологичен проект.
Омидяр публикува анимационен клип и кратък блог пост, в които разкрива подробности около структурата и планираните цели на тази алтернативна медия.

Милиардерът, собственик на eBay обяви, че макар платформата, наречена "Медия от пръв поглед“, да не е напълно готова с всички екстри и услуги, които сайтът ще предоставя в бъдеще, неговото първо цифрово списание (едно от многото, както казват анализатори) ще излезе скоро.
Според Омидяр, всяко цифрово списание от проекта ще покрива различни теми или области, ще "има независим редакционен глас" с "уникален вид и усещане" и ще бъде водено от "журналист с визионерско мислене и солиден опит или цял екип от журналисти".

В допълнение към новинарските сайтове, един от най-важните аспекти на "Пръв поглед“ ще бъде създаването на отделен новинарски сайт с нестопанска цел съвместно с технологична компания, който (поне на теория) ще доставя дигитални иновации, както и финансови ресурси, за да подпомага журналистиката.

"Вместо да вграждаме технологиите в нюзрума, ние строим технологична компания, паралелно с него“, заяви Ерик Бейтс, бивш изпълнителен редактор на Rolling Stones, който се присъедини към „Пръв поглед“ през ноември. "Отиваме да се открием как да изградим технология, която разказва истории и разпространява нови истории по различни начини."

„Развих интерес към подкрепата на независимата журналистика (...) Искам да намеря начини да превърна обикновените читатели в ангажирани граждани. Мисля, че в тази сфера може да се направи повече и съм нетърпелив да проуча възможностите", отбеляза преди време в своя блог Омидяр.

Дали читателите обаче повярваха на новия проект.  „Ако журналистиката е добра, тя е противоречива по своя характер”,  заявява Julian Assange, чийто цитат е посочен в коментарите под дописката.

Друг читател цитира Джордж Оруел : "Журналистиката е отпечатък, който някой друг не иска да отпечата; всичко останало е PR".    

Култов коментар на читател е обаче, че, колкото и да уважава основните журналисти, участващи в този проект, някак си не може да си представи, че може да се довери на милиардер. „Дори ако проектът прилича до някъде на „Ал Джазира“, той вероятно ще е просто леко подобрение на вече съществуващи модели”, коментира още читателят.
Подобен пример имаме и в България с банкера Цветан Василев и финансираните от него медии, макар и самият Василев да отрича подобно участие и намеса.

Като че ли и останалите прочели рекламния материал, не са възхитени от проекта и гледат доста черногледо: „Това, което не ни трябва, е още едно либерално реформаторско предприятие, което да направи малко добри новини и малко пари. Ние сме залети от подобен тип медии”.

„Бизнесът на корпорация MSM и нейните журналисти по-скоро имат за цел да унищожат истината, да лъжат открито, за да изкривяват, клеветят, да мамят, за да продадат страната си за късче хляб. Искрено се надявам, че „Пръв поглед“ ще е различен тип медия, но ще видим”.

"Независим редакционна глас"? А вие вярвате ли, че имам три пирамиди в Гиза, които да ви продам. Това ли е човекът, собственик на PayPal, който приемаше заповеди от правителството на САЩ да спрат даренията за Wikileaks?

Очевидно това е още един медиен присмехулник, който се опитва да контролира опозиционния дискурс. И също така да направи милиони от файловете на Сноудън, докато все още са новина. И това ще мине”.

„Искате да вярваме на милиардер?

Не. Притеснявам се за това. Макар журналисти като Грийнуолд, Скахил и Пойтрас да му вярват в момента, в друг момент ще пишат под диктовка”.


„И аз не вярвам на Омидяр. Може би това е престъпен план, за да маргинализира Грийнуолд, Скахил и Пойтрас; въпреки че аз вярвам, че тези тримата са прекалено умни, за да бъдат подвеждани от този милиардер. Ще видим”.

„Името смърди.
Дори да твърдят, че са "първи" все още не са доказали, че няма да бъдат поредния източник на повърхностното отношение и егоизъм.
Защо не се нарекоха например „Дълбок поглед“ или „Яснота“?
Не трябва да звучи и да прилича на надпревара за фалшив краен срок, а по-скоро като нещо цялостно и честно, въпреки последните джаджи и иновации, с които твърдят, че разполагат.
Може би те разбират по-голямата част от собствените си предпочитания вместо тези на читателите”.

Е  нищо ново под слънцето хората не са толкова прости, колкото изглеждат и знаят много добре, че всичко опира до „пари, власт, но и медии за влияние”.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА