Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Април, 2024 07:04 5 894 85

Китай увеличава продажбите на оборудване за Русия, което се използва за военните действия в Украйна

  • китаю-
  • русия-
  • украйна-
  • сащ

Това сочат американски разузнавателни данни

Китай увеличава продажбите на оборудване за Русия, което се използва за военните действия в Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според оценки на САЩ Китай е увеличил продажбите към Русия на машинни инструменти, микроелектроника и други технологии, които Москва използва за производство на ракети, танкове, самолети и други оръжия, използвани във войната срещу Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Двама високопоставени служители от администрацията на Байдън, които говориха за деликатните констатации при условие за анонимност, заявиха, че през 2023 г. около 90 процента от руската микроелектроника, която страната е използвала за производство на ракети, танкове и самолети, е дошла от Китай. Близо 70 процента от вноса на машинни инструменти в Русия на стойност приблизително 900 млн. долара през последното тримесечие на 2023 г. също са дошли от Китай.

Още новини от Украйна

Китайски и руски структури работят за съвместно производство на безпилотни летателни апарати на територията на Русия, а китайските компании вероятно предоставят на Русия нитроцелулоза, необходима за производството на ракетни оръжия, заявиха служителите.

Базираните в Китай компании Wuhan Global Sensor Technology Co., Wuhan Tongsheng Technology Co. Ltd. и Hikvision предоставят оптични компоненти за използване в руските танкове и бронирани превозни средства.

Длъжностните лица заявиха, че Русия е получила военна оптика за използване в танкове и бронирани превозни средства, произведена от китайските фирми iRay Technology и North China Research Institute of Electro-Optics, и че Китай предоставя на Русия двигатели за безпилотни летателни апарати и турбореактивни двигатели за крилати ракети.

Вносът на полупроводници от Китай в Русия е скочил от 200 млн. долара през 2021 г. до над 500 млн. долара през 2022 г., според руски митнически данни, анализирани от Фондация "Свободна Русия" - група, която се застъпва за развитието на гражданското общество.

Пекин също така работи с Русия за подобряване на нейните сателитни и други космически възможности за използване в Украйна - развитие, което според официалните лица може в дългосрочен план да увеличи заплахата, която Русия представлява в цяла Европа. Като се позовават на разузнавателни данни, служителите казват, че САЩ са установили, че Китай предоставя на Русия изображения за нейната война срещу Украйна.

Очаква се държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да пътува до Китай този месец за разговори. Преди това президентът Джо Байдън изрази директно пред китайския президент Си Цзинпин загрижеността си относно това, че Пекин косвено подкрепя военните усилия на Русия.

Въпреки че Китай не е предоставил пряка смъртоносна военна подкрепа на Русия, Пекин я подкрепи дипломатически, като обвини Запада, че е провокирал решението на руския президент Владимир Путин да започне войната. Китай също така се въздържа да нарече войната „инвазия“ в знак на уважение към Кремъл, отбелязва АП.

Китай заяви, че не предоставя на Русия оръжия или военна помощ, въпреки че поддържа стабилни икономически връзки с Москва, както и с Индия и други страни, на фона на санкциите от страна на Вашингтон и неговите съюзници.

Във вторник президентът Си Цзинпин се срещна в Пекин с руския външен министър Сергей Лавров, който похвали ръководството на Си, припомня агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Абе

    96 15 Отговор
    На Терортстическите Американски Щати все някой им е виновен.
  • 3 Пантагрюел

    78 9 Отговор
    Когато правим нещо две години и смятаме,че е хубаво,какво му е лошото ако и китайците го правят?
    С тая разлика,че ние подаряваме,а китайците продават.

    Коментиран от #37

  • 4 всичко е точно

    74 6 Отговор
    Нормално,нали са държави борещи се срещу общт враг
  • 5 Фен

    76 9 Отговор
    Ами светът вече е двуполюсен НАТО, срещу останалият свят. Тоест, всички срещу НАТО.

    Коментиран от #34

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хайдее започнаха с оправданията

    73 9 Отговор
    чрез "Двама високопоставени служители от администрацията на Байдън, които говориха за деликатните констатации при условие за анонимност" :):) Това ли измислиха паникьосаните лузъри-умници???

    САЩ и запада сами принудиха Русия и Китай да се съюзят икономически. А сега казват на Китай - "Не търгувайте с Русия, защото няма да можем да я съсипем за да и вземем ресурсите и няма да можем да поставим на колене и вас"
    По страшното за САЩ е, че Китай също ще получи от Русия военни технологии!

    Блинкън щял да ходи до Китай? Ами и той ще си носи сам куфарите обратно до самолета за втора класа, както бе и с урсулата,
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да де-ама

    70 4 Отговор
    От десетилетия светът вече не вярва на САЩ...-още повече на американските разузнавателни служби. Помним лъжата им в ООН за хим оръжие на Садам... помним лъжите им за химическите атаки в Сирия...помним лъжите им за Судан и Либия ...-много неща още помним...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Айде по-сериозно де

    57 6 Отговор

    До коментар #8 от "Наско":

    Насе-в може би това щеше и да стана/макар че нефт няма в Украйна/ ако в Киев нямаше нацисти,които открито 8 години трепаха хората в Донбас и правеха наци походи в центъра на Киев-европейска столица...Айде гледай ситуацията глобално-а не само част от нея...Още от 2005 г. Украйна на държавно ниво подържа чисти нацисти и официално направиха Бандера национален герой и идол...Нещата не са толкова прости и от вчера...

    Коментиран от #28

  • 13 Гордостта на Тарра

    50 5 Отговор

    До коментар #8 от "Наско":

    А ти си спомни Ирак какво стана дори след докладите че няма никаква заплаха от химически оръжия..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Заблуден

    66 5 Отговор

    До коментар #6 от "Чума":

    Ако говорим за производство, ти виждал ли наскоро нещо като "made in USA"?

    Дори и антибиотици не могат да имат без Китай! Да не говорим за смартфони и компютри. А и финансовия им дълг е повечето от Китай! Те заедно с ЕС, не могат да произвеждат снаряди колкото Русия, ами какво да говорим за Китай.
    Китай и Русия са заедно(заради акъла на САЩ). Китай с Ресурсите на Русия ще ги смели. И няма връщане назад, докато САЩ и пуделите им от Брюксел не коленичат на килимчето.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Артилерист

    65 4 Отговор
    Много лош тоз Китай, бре! Глутницата от 50-тина държави, начело със САЩ, САМА ВОЮВА СРЕЩУ РУСИЯ в Украйна чрез украинците, а пък Китай взел, че помагал на Русия. Обърка се нещо тоя свят. Преди Русия да се опълчи на американците в Сирия, ко лесно беше. А си позволи някой да каже нещо напреки на американците, а са му спретнали някоя дисциплинираща бомбардировка с "коалиция на желаещите" и всеки си налягаше парцалите, защото и неговата кожа ще одерат. Пък сега тез, дето не са в глутницата, не само, че открито мрънкят, ами и в разни ШОС-ове, БРИКС-сове и прочие структури взеха да се обединяват и за по-справедлив от глутническия "ред, основан на нейните собствени правила", взеха най-нагло, нали, да говорят...
  • 19 Да разбирам ли,

    42 4 Отговор

    До коментар #8 от "Наско":

    че подкрепата от НАТО и ЕС за Украина е с цел да се заграбят ефтино ресурсите и?
  • 20 Васко

    46 3 Отговор

    До коментар #8 от "Наско":

    Доживяхме българите които толкова обичахме Европа и то с право, да видим как се самоубива!
    Заради шепа психопати!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 име

    49 5 Отговор
    И какъв е проблема? Натюфските страни 8г. обучаваха и въоръжаваха киевската хунта. Нещо лошо ли има в това китайците да помагат на руснаците да мачкат неонацисти?
  • 23 ало ало

    37 4 Отговор

    До коментар #8 от "Наско":

    Ако урайна имаше нефт и газ както казваш, нямаше да има проблем да си я продава на Евгопа, и дори като неутрална държава щеше и до сега да си е цяла,- а не да краде от руските тръби минаващи през територията и.
    А ако наистина има газ а не е открит, защо запада не ивестира в това, а не в бетонни укрепления, оръжия, военно обучение на бандеровци и мерак да си настани НАТО базите в Крим?

    Впрочем Русия нямаше нищо против Украйна да влезе в ЕС ако я искат и приемат.

    Коментиран от #35

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 В.В.П.

    41 5 Отговор
    Сащ , Англия и Киеф са террористи..Не увъртайте .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пончо

    4 26 Отговор
    Краставите купета се надушват,така е и с авторитарните режими....
  • 28 Наско

    10 45 Отговор

    До коментар #12 от "Айде по-сериозно де":

    Жертвите в Донбас за 8 години са 14000 - 6500 руски военни, 4400 украински военни и 3400 цивилни. Повечето от тях умират в първите две години на конфликта. Зеленски идва на власт през 2019 г. Жертвите през 2020 г. и 2021 г. са съответно 26 и 25. Конфликтът беше почти угаснал, но това не е изгодно за Путин. Той го запали отново и изби стотици хиляди. Това ли е "решението" на един гаснещ проблем - пълно унищожение? Путин не иска Украйна да е мирна, защото ще разработи залежите на нефт и газ и ще изнася за Европа. За това е тази война, а не заради няколко десетки жертви откакто Зеленски е на власт. Удивително е колко лесно ви манипулира Путин с нелепи извинения за тази война, която изби стотици хиляди и засегна стотици милиони по крайно негативен начин, включително и самите вас. Този човек иска вие да страдате. Той е самият дявол. Проумейте го най-накрая.

    Коментиран от #31, #45, #46

  • 29 Госあ

    5 26 Отговор
    Китай трябва да гледат и интересите си с Европа (тук не слагам англичаните). Руснаците на никой, никога не са били благодарни за каквото и да било и винаги са играли със сащ в един отбор.
  • 30 Тонката

    37 1 Отговор
    ".....Китай е увеличил продажбите към Русия на машинни инструменти, микроелектроника и други технологии, които Москва използва за производство на ракети, танкове, самолети и други оръжия..."

    А...Да няма някаква грешка?
    Какво стана с програматорите на пералните, за които баба ви Урсула твърдеше, че се използват в руските ракети?🤔
  • 31 Пиши си

    15 2 Отговор

    До коментар #28 от "Наско":

    Не ми пречиш.
  • 32 В.В.П.

    23 2 Отговор
    Кефи мъъъ...как ги пребива путя..Сага реват на умряло..Квииии..
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Рашастан в световна изолация

    5 24 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    Двуполюсен с общо две гънки ти е акъла.
  • 35 Наско

    7 27 Отговор

    До коментар #23 от "ало ало":

    Не знаете ли, че Украйна има адски много нефт и газ? Хора, на кой свят живеете? Залежите са концентрирани на три основни места - черноморския шелф (основно около Крим), Донбас и Прикарпатието. Преди 15 години Украйна покани западни фирми да направят оценка на находищата и стана ясно, че скоро тя ще стане износител. Путин реагира като окупира Крим и създаде сепаратисткото движение в Донбас. Кой заливаше руско говорящите в Донбас със сепаратистка пропаганда? Кой им даде оръжие? Кой им даде пари? Кой им прати руски офицери да ги организират и поведат? Хора, в Донбас и Крим нямаше никакви проблеми, преди Путин да ги дестабилизира. Целта беше да не позволи западни инвеститори да разработят находищата на Украйна и тя да започне да изнася за Европа. Това е причината за войната, която се готви от 15 години, а не някакви детски приказки за нацистки режим с президент евреин. Удивен съм колко сте наивни.

    Коментиран от #44, #56, #58

  • 36 Свободно !Поправи се!

    18 1 Отговор
    Очаквайте включване от Иран.
  • 37 Фактите

    5 37 Отговор

    До коментар #3 от "Пантагрюел":

    Що за глупав въпрос ? Защото Русия е обявена от света за държава терорист и спонсор на тероризма.В момента Китай продава оръжие на терористите.Друг е въпросът,че Русия е технологично заседнала в 19 век държава и ако не е Китай да им дава технологии и производство,то Русия съвсем ще заприлича на Нигерия

    Коментиран от #40, #42, #43, #48, #59

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Перо

    31 2 Отговор
    А колко €,$ стотици милиарди се изсипаха за ционисткия, превратаджийски режим в Киев от ЕС и САЩ?
  • 40 Перо

    30 3 Отговор

    До коментар #37 от "Фактите":

    За теб света е световния ционизъм и джендърия! В ООН членуват над 190 държави, а под 50 подържат ционисткия, превратаджийски режим в Киев!

    Коментиран от #53

  • 41 Демо…крат

    23 1 Отговор
    Висша форма на демокрация а ла САЩ: шпионаж!
  • 42 ОТ КОГО БЕ МИЛО

    24 2 Отговор

    До коментар #37 от "Фактите":

    ОТ БАЙДЪН БЕРБОЛК ТАГАРЕВ ЗЕЛЕНСКИ
    Е И КВО
    НЕ ТИ ХАРЕСВА КИТАЙ
    АМИ ИДИ И ГО НАБИЙ
    ИЛИ МУ ОБЯВИ САНКЦИИ
    НЕ ТИ ХАРЕСВА ИРАН ИЕМЕН
    Е И ТЕ НЕ ТЕ ХАРЕСВАТ
    АМА ИМА ЕДНА ГРИЖА
    ТЕ НЕ КВИЧАТ ПОСТОЯННО ЧЕ СИ ЛОШ
    А ТИ КВИЧИШ
    Е ЩО КВИЧИШ БЕ
    ПОМОЩ ЛИ ИСКШ
    АМИ НЯМА СПАСЯВАЙ СЕ
  • 43 И ти си пинчера

    22 2 Отговор

    До коментар #37 от "Фактите":

    Дето ще им каже да не търгуват помежду си.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Е КАТО ИМА НЕФТ И ГАЗ

    25 2 Отговор

    До коментар #28 от "Наско":

    ЩО КРАДЕШЕ РУСКАТА ГАЗ
    ЩО НЕ НАПРАВИ УКРАИНСКИ ПОТОК
    ЩО СИ ПРОДАДЕ ЗЕМЯТА НА МОНСАНТО
    ЩО НЕ ИЗНАСЯШЕ ТОК ЗА ЕВРОПА КОЛКО АЕЦ ИМА
    ЩО БЕ
    ДА НЕ БИ ДА Е ЩОТО УКРОПОЛИТИЦИТЕ СА ПО КРАДЛИВИ И ОТ НАЩЕ
    А УКРАИНЦИТЕ СА ПО ТЪ...И И ОТ НАС ЧЕ ГИ ИЗБИРАТ
    КАТ СА БОГАТИ ЩО ХОДЕХА МАСОВО ДА МИЯТ КЕНЕФИ В ПОЛША
    НИЕ ПОНЕ ХОДЕХМЕ В ГЕРМАНИЯ
    АЙДЕ СЪБИРАЙ СИ ОПОРКИТЕ И ЗНАЕШ КЪДЕ

    Коментиран от #61

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Стойко

    22 2 Отговор

    До коментар #37 от "Фактите":

    Факта е само един , че си евроатлантическиГенедер
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Наско

    2 24 Отговор

    До коментар #44 от "Ти си толкоз прост, че":

    Янукович удължи лизинга на руската база в Крим до 2042 година. Народът не беше доволен, защото от 3 века се опитва да се освободи от руското робство. Дали Украйна ще стане член на НАТО и ЕС си е нейна работа. Това е суверенна държава. Какъв е проблема да има база на НАТО в Крим? По-добре ли е да умрат стотици хиляди, а до края на войната може би милиони? По-добре ли е нарушените доставки и дефицити на горива и зърно да засягат негативно милиарди хора, като най много страдат най-бедните? Това, което Путин прави е катастрофално за света. Натовска база в Крим нямаше да навреди на никой. Напротив, щеше да е много изгодна за Европа, включително и за теб самия. Жалко, че не си в състояние да го проумееш.

    Коментиран от #52, #54, #57, #60, #65, #78, #85

  • 51 Извънредно!

    13 2 Отговор
    ПродажнатаКозякМастияГанеФ е открит разчленен от Ковид в ОфисаНаФейткиБг!
  • 52 Наско, Наскоооо

    22 2 Отговор

    До коментар #50 от "Наско":

    Поредния ПП-ДБпедал си ти!
  • 53 Факти

    1 21 Отговор

    До коментар #40 от "Перо":

    Значи в Киев режимът е нацистки и ционистки... Вие изобщо не се чувате какви ги плещите.
  • 54 Миро Тигъра

    22 1 Отговор

    До коментар #50 от "Наско":

    Къв е проблема да има Руски бази на Карибите?Къв е проблема руснаците да си вземат Аляска обратно тъй като договорът и за ползване отдавна е изтекъл и там да има също руски бази?
  • 55 Алъш вериш

    21 1 Отговор
    Интереса клати феса. Че кой не търгува, като му е изгодно? Освен България, де. Ние не обичаме да ни е изгодно.
  • 56 Хи хи хи

    18 1 Отговор

    До коментар #35 от "Наско":

    Туй пък от къде се пръкна ! ?

    Те западните си изпочуваха ръцете и краката да инвестират в корумпирана усръйнъ. Също както и у нас.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Антитрол

    22 2 Отговор

    До коментар #37 от "Фактите":

    "Защото Русия е обявена от света за държава терорист и спонсор на тероризма"

    Първо лъжеш най безогледно - никой не е обявявал Русия за държава терорист - имаше такива напъни от господарите ти ама не минаха. Второ кой е този "свят" за който все говорите - САЩ и окупираните от тях територии ли които няма и 50 държави от близо 200. И трето държава терорист е САЩ - колко други държави нападнаха, колко преврата организираха и колко терористични организации създадоха и въоръжиха. Май си получил доларова амнезия за "братята ни талибаните", за Осама бин Ладен на една снимка със Хилърито, за едни наши оръжия в складовете на Ислямска държава - много удобно забравяте какви ги вършат господарите ви.
  • 60 Как

    17 3 Отговор

    До коментар #50 от "Наско":

    Какъв е проблема Русия да има военни бази в Мексико?

    Коментиран от #63

  • 61 Наско

    1 20 Отговор

    До коментар #45 от "Е КАТО ИМА НЕФТ И ГАЗ":

    Отговорът на всички тези въпроси е един - защото Украйна е под руско робство от 3 века и едва отскоро се опитва да свали хомота, но това е адски трудно. Не можеш за три десетилетия да се освободиш от три вековна окупация. Ние за три десетилетия не можахме да се отърсим от половин век руско робство, а ти ми задаваш тези глупави въпроси за Украйна. Как Украйна да разработи находищата като Русия не й позволява? Украйна се бори за свободата си от 13-ти век, когато пада под монголско робство. После следват полско и руско. Ние се борим за свободата си от 14-ти век, когато паднахме под турско. Съдбите на държавите ни си приличат. Да не говорим, че сме наследници на един народ който обитава черноморския ареал от хилядолетия. Ние сме буквално братя с украинците и сме изстрадали много, но народът е много глупав, не чете и е лесна плячка за руската имперска пропаганда.

    Коментиран от #69, #77

  • 62 Абе зора им

    15 0 Отговор
    Е , че Китай е намалил доставките на нитроцелулозата за Запада ,а е увеличил за Русия. А тя е компонента за снаряди, ракети и др. Китай знае кой е общия враг.
  • 63 Наско

    0 15 Отговор

    До коментар #60 от "Как":

    Защо Мексико не кани Русия да направи база? Защото Мексико не е подложено на терор от страна на Америка. Даже напротив - те са в перфектни търговски отношения и Мексико има огромна полза от това. Америка не се меси в политиката на Мексико и зачита суверенитета му. Ситуацията между Украйна и Русия, която я счита за своя собственост и я тероризира, няма нищо общо. Тази е една от най-глупавите опорки на руската пропаганда.

    Коментиран от #76

  • 64 Пешо от Банишора

    10 0 Отговор
    Цитат от предишна статия по темата: "Съветникът на президента на САЩ - Джейк Съливан, заяви на брифинг, че Белият дом не разполага с доказателства, че Китай предоставя на Русия пряка военна помощ, но е уверен, че Пекин допринася за функционирането на военно-промишления комплекс на Москва, предаде РБК-Украйна и Фокус."... Нещо да кажете за твърденията на американците?
  • 65 Без коментар

    14 1 Отговор

    До коментар #50 от "Наско":

    Същото, като да има руска база в Мексико. Можеш ли да откриеш разликите? Толкова си назобен с пропаганда, че не е истина.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 В.В.П.

    10 0 Отговор
    Га,СССР прави ракети ,Китай правеше колелета от дърво ,с дървени капли... АХАХА

    Коментиран от #70, #71

  • 68 В.В.П.

    8 0 Отговор
    СССР прави ракети от 1939 год .
  • 69 Генерал Гномов

    1 12 Отговор

    До коментар #61 от "Наско":

    В България не е имало турско робство,а османско присъствие от взаимна изгода.Османците са ни предпазили от асимилиране и са ни помогнали да оцелеем като народ.
  • 70 Госあ

    1 9 Отговор

    До коментар #67 от "В.В.П.":

    Га Китай е правил ракети, варягите са събирали корени от блатата. Съвременните ракети идват от Германия.

    Коментиран от #72

  • 71 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #67 от "В.В.П.":

    Болшевишката руска чума спря развитието на Китай за десетилетия ! Но в крайна сметка боршевиките изиграха и своята роля в хилядолетната история на Китай обединявайки нацията и предотвратявайки развитието на феодализма

    Коментиран от #73

  • 72 Мишел

    7 0 Отговор

    До коментар #70 от "Госあ":

    Светът се мени, дори и когато не го забелязваш. Когато руснаците изстрелваха спътници и космически кораби, китайците продължаваха да изстрелват фойерверки.

    Коментиран от #74

  • 73 Мишел

    5 1 Отговор

    До коментар #71 от "Госあ":

    Пак не улучи. Китайската комунистическа партия на Чан Кай ши се оттегли в Тайван и изобщо не му попречи да се развива.
  • 74 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #72 от "Мишел":

    Така де, днес Китай има своя собствената орбитална станция, приземява сонди на “тъмната” страна на Луната и изгражда орбитални комуникационни системи, а руснаците се приземяват доста твърдо на Луната. Между другото, фойерверките изстрелвани от китайската стена срещу монголците са им нанасяли доста сериозни поражения
  • 75 Ще са сетите

    8 0 Отговор
    Китайците въобще не са глупави. Те много добре знаят, че ако Русия загуби войната следващите ще са те по същия сценарий-доближаване на границите им от САЩ и НАТО, санкции.......... и накрая война използвайки удобно примерно Тайван, защото те били много демократични, но нищо, че са си направили държава на китайска територия.

    Коментиран от #79

  • 76 Това за суверенитета на

    8 0 Отговор

    До коментар #63 от "Наско":

    Мексико не е вярно. Да не забравяме как САЩ са придобили южните си щати-с измама, каквито са "цветните революции" в днешно време.
  • 77 Наскоооо, наскооо

    8 0 Отговор

    До коментар #61 от "Наско":

    Ако Украйна имаше толкова нефт и газ, нямаше да краде от тръбопроводите чуждата. Недей да пишеш глупости. И вземи, че прочети кога се появява името Украйна и кой я е определил като държава в рамките на СССР.
  • 78 Абе цървул

    7 1 Отговор

    До коментар #50 от "Наско":

    Ти още ли си вярваш, че НАТО е отбранителен съюз а на САЩ е ВМЕНЕНО да пазят "свободата и демокрацията" по света
  • 79 Си дзин пин

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "Ще са сетите":

    Така е! Браво български китаецо или китайски българино., каквот си избереш, както ти харесва повече. На тази земя има само китайски и руски територии. Всички други наглеци са си направили държавите на нашите територии.

    Коментиран от #80

  • 80 Ердоган

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "Си дзин пин":

    Чакай, чакай малко, че много се засили. Българите са си направили държава на НАШИТЕ земи. Тук, драги ми Си, нямаш никакво право да се мешиши!!!!

    Коментиран от #81

  • 81 Леонид

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Ердоган":

    Това е СПАРТААААА....

    Коментиран от #82

  • 82 Аспарух

    2 1 Отговор

    До коментар #81 от "Леонид":

    Вън, дееее вашта .....А казах!
  • 83 Стефан Цанев

    1 1 Отговор
    За какво ги пиша тия книги, дядо Вазов? Никой не чете. Три тома история написах, но задунайците ни, освен фейсбука, друг извор на достоверна информация не признават.
  • 84 Другият един

    3 0 Отговор
    Разбира се че Китай помага защото знае че след Русия иде тяхния ред А Русия и с Китай и без Китай пак ще победи, защото просто руснака се ражда войник и никога не губи Ама сега нали разказаха играта на колективния запад, че хайде да кажем че Китай и Северна Корея щото им помагали руснаците победили Ама дано спрат до тук руснаците щото се чува една работа за валута на БРИКС покрита със злато - тогава вече хубавата ще я за формим, че и ние барабар със демократичния запад
  • 85 Другият един

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Наско":

    Наскоро да вземеш да четеш повече, ако си младо момче, ако си стар смисъл няма, непоправимо си сбъркан. Сега чети Черно море е единственото море около Русия дето през зимата не замръзва. И когато всичко замръзне морския трафик на Русия е през него. Кримската военна база е предназначена от край време да го варди Всичките кримски войни с турци, англичани, французи, и др. са за контрола над Крим и Черно море, щото завладее ли някой Крим особенно при сегашните технологии осъществява контрол и върху търговията на Русия. Е за това Наско Русия ще отстъпи Крим на Украйна, САЩ, Франция, Англия, и Германия, точно на куково лято.