Last news in Fakti

31 Януари, 2014 12:26 1 694 0

Руски шпиони остават в германски затвор (обновена)

  • германия-
  • русия-
  • сащ-
  • шпиони-
  • андреас и хайдрун аншлаг-
  • аншлаг-
  • осъдени

С немските власти била обсъждана възможност за

Руски шпиони остават в германски затвор (обновена) - 1
Андреас Аншлаг по време на процеса

Съпрузите Андреас и Хайдрун Аншлаг, осъдени в Германия за шпионаж в полза на Русия, и до момента се намират в затвор на територията на федералната република. Въпреки обсъжданите по-рано възможности за обмен на осъдени, той така и не се е състоял, съобщи „Комерсант“, цитирайки адвоката на двойката Хорст-Дитер Печке.

Известният немски изследовател на специалните служби Ерих Шмид-Енбом заявява пред изданието, че Берлин няколко пъти е предлагал на Москва да се инициира размяна на агенти, но германските власти „спрели залозите“.

По настоятелна молба на САЩ немските власти предложили като кандидатура от руска страна бившия полковник от Федералната служба за сигурност (наследник на някогашното КГБ) Валерий Михайлов, осъден на 18 години зад решетките за предаване на секретни данни на американците, казва той. „Вашингтон притискаше Берлин за неговото освобождаване. Руснаците винаги се стремят да си върнат своите хора, но в дадения случай те вероятно са сметнали тази обмяна за неравностойна“, обяснява експертът.  

Двамата все още са на територията на Германия“, заявява адвокатът Печке, уточнявайки, че подзащитните му много разчитали да ги разменят за някой от западните агенти, излежаващи присъди в Русия. Именно затова двойката не обжалвала съдебното решение.

54-годишният Андреас Аншлаг и неговата 48-годишна съпруга Хайдрун, които повече от 20 години живеят в Германия с австрийски паспорти, бяха арестувани в края на 2011 г. Според следствието, двойката, която пристигнала в страната в края на 80-те години на миналия век, в началото работела за съветското разузнаване, а след това – за руското.

За дейността на шпионите немските власти разбрали от агенти на ФБР, на които пък за групата руски „къртици“ съобщил през 2010 г. невъзвращенецът Александър Потеев. Забележително е, че разследващите така и не успели да установят истинските имена на шпионите, които им били известни само с кодовите псевдоними Пит и Тина.

Съдът определи наказание от 6,5 години лишаване от свобода за Андреас Аншлаг, а за съпругата му - 5,5 години. За възможността за натурална размяна се заговори през лятото на 2013 г., като немските власти са били готови за това още преди да бъде произнесена присъдата им.

Съпрузите Аншлаг неведнъж са се местили в различни региони на Германия, като последното им местожителство било в Михелбах. Арестът на семейството за кратко създало слава на малкото градче, но там случката започнала да се забравя. Къщата им вече била дадена под наем на други хора, които направили ремонт и сменили телефонния номер.

Според съседите, едва ли има вероятност новите наематели да намерят в дома скрита шпионска апаратура или пари, тъй като спецслужбите вече преровили всичко, дори свалили тапетите. Смята се, че шпионите са успели да спестят около 700 000 евро, но подобна сума така и не е открита.

Скоро жители на града видели там 23-годишната дъщеря на семейство Аншлаг – Анна. Според следствието, тя не е била наясно със секретната дейност на родителите си. Момичето следва медицина в съседния град Марбург. Всяко лято фамилията пращала щерката при баба й и дядо й в Австрия, но в Михелбах не познават задграничните им роднини. Съседи на семейството коментират, че очакват в скоро време познайниците им да бъдат разменени и да бъдат показани по руската телевизия като герои, подобно на американеца Сноудън, но засега това не е станало.

Това, че германският съд е признал руските агенти Аншлаг за „сериозна заплаха за националните интереси и сигурността на Германия“, е доста преувеличено, смята Ерих Шмид-Енбом. Те само помагали при предаването на информация от холандския дипломат Раймонд Путера, а документите за дейността на НАТО и ЕС носели само гриф „секретно“, което не е най-висшата степен на тайна. Докато Валерий Михайлов е предал на ЦРУ хиляди документи с гриф „строго секретно“. Енбом все пак смята, че преговорите за размяна могат да бъдат възобновени в близките месеци, след като новото германско правителство „влезе в курса на нещата“.

Главният редактор на портала Агентура.ру Андрей Солдатов също е убеден, че съпрузите Аншлаг ще бъдат върнати. За разлика от германския експерт, той е на мнение, че семейството е постигнало значителни успехи, добирайки се до военни секретни материали, и коментира: „Историята с отлагането на размяната на Аншлагови е загадъчна и необичайна“.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: