Last news in Fakti

31 Януари, 2014 16:53 4 634 1

Искат смъртна присъда за бостънския терорист

  • джохар царнаев-
  • бостън-
  • смъртна присъда

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър поиска мярката за Царнаев

Искат смъртна присъда за бостънския терорист - 1
Снимка АП/БТА

Американското правителство заяви, че ще поиска смъртно наказание за Джохар Царнаев, заподозрян за извършването на терористичния атентат по време на маратона в Бостън, съобщава Би Би Си.

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър, който изпълнява длъжността и на министър на правосъдието, заяви в изявление, че: "Характерът на поведението и причинената вреда ни принудиха да вземем това решение."

20-годишният Джохар може да бъде осъден на смърт по 17 от повдигнатите срещу него 30 обвинения - включително за използване на оръжие за масово унищожение, с цел убийство.

Трима души бяха убити и над 260 - ранени, при двойният бомбен атентат, извършен в Бостън по време на местния маратон през април миналата година - едно от най-сериозните терористични нападения в САЩ след атентатите на 11 септември 2001 г, коментира Ройтерс.

Според прокуратурата Джохар Царнаев и по-големият му брат братята Тамерлан, етнически чеченци от Русия, които живеели в района на североизточния американски град от 2002 година след като емигрирали от южна Русия, са заложили взривните устройства. По-големият брат Тамерлан бе убит в престрелка с полицията дни след атентата.

Най-тежкото наказание за арестувания Джохар се подкрепя от някои от жертвите на атентата, които все още се борят преживяват онзи кървав ден.

Джохар Царнаев не се призна за виновен и все още няма насрочена дата за съдебен процес.

Длъжностни лица смятат, че бомбеният атентат е бил отмъщение срещу САЩ за военните му действия в мюсюлманските страни.

Той ще бъде обвинен по федералния закон за смъртното наказание, тъй като щатът Масачузетс отмени прилагането на смъртното наказание през 1984 година. Но федералното смъртно наказание бе възстановено през 1988 г.. От тогава 70 души са били осъдени и изправени пред смъртна присъда. Въпреки това само трима души са били действително умъртвени, включително бомбаджията от Оклахома Сити  Тимъти Маквей през 2001 г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 0 Отговор