Last news in Fakti

23 Май, 2024 05:36 1 060 6

Погребват Ебрахим Раиси в свещения ирански град Машхад

  • иран-
  • ебрахим раиси-
  • погребение

Загиналият президент ще бъде положен в главния шиитски мавзолей в североизточната част на страната

Иранският президент Ебрахим Раиси, който загина в понеделник при катастрофа с хеликоптер, ще бъде погребан днес в родния си град Машхад след двудневни траурни церемонии, на които присъстваха стотици хиляди хора, предаде АФП, цитирана от БТА.

Президентът, който е аятолах, ще бъде погребан в главния шиитски мавзолей в североизточната част на страната - този на имам Реза.

Раиси, който беше президент на Иран от 2021 г., загина на 63-годишна възраст, след като присъства на съвместното откриване на язовир с азербайджанския си колега Илхам Алиев на общата им граница.

Снимки, публикувани в иранските медии, показват как работници в Машхад подготвят свещения град за последния ден от погребението на президента. По улиците на втория ирански град, особено около светилището на Реза, бяха издигнати гигантски портрети на Раиси, черни знамена и шиитски символи.

Ден по-рано в Техеран огромни тълпи се събраха в центъра на града, за да отдадат последна почит на президента, който след смъртта си беше честван като "мъченик".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този беше

    5 5 Отговор
    Неудобен и го гътнаха. Фицо също беше ударен, ама слава Богу ще се оправи. Борбата за власт и огромната разлика на представите за бъдещето на различните политици и управляващи ставят нетърпими. Още ще падат. Това е само началото! И цяла Европа е буре с барут. И ЕС и всичките бюрократични структури, които ни вкарват във войни и кризи, в подмяна на населението в де индустриализацията скоро ще усетят любовта на коренното население на Европа!

    Коментиран от #3

  • 2 Владко Кузов /последния софиянец/

    5 1 Отговор
    Кауня от Славяново ще е в първите редици с аналнатаброеница
  • 3 1944

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Този беше":

    страх те е че сатаниста под кремъл е следващия? на прав път си.

    Коментиран от #6

  • 4 Слаба новина без значение

    4 3 Отговор
    Не интересува никой
  • 5 Тц тц тц

    0 0 Отговор
    Фарс без ДНК тест.Има нещо гнило...
  • 6 А стига бе

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "1944":

    На много отворен се правиш. Сатанисти са твоите господари, с банките, хазароробе.