Last news in Fakti

24 Май, 2024 08:15 1 355 23

Сеул и Токио наложиха редица санкции на Москва и Пхенян

  • япония-
  • южна корея-
  • русия-
  • северна корея-
  • санкци-
  • оръжие

Причината е предполагаемата търговия с оръжие между Русия и Северна Корея

Сеул и Токио наложиха редица санкции на Москва и Пхенян - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южна Корея и Япония обявиха днес поредица от санкции, наложени на лица, организации и кораби, свързани с предполагаемото снабдяване на Русия с оръжия от Северна Корея в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министерството на външните работи в Сеул съобщи, че са били наложени санкции седем севернокорейски физически лица и два руски кораба във връзка с търговия с оръжия и други дейности между Пхенян и Москва.

Руските кораби са превозвали голямо количество контейнери с военни доставки между Русия и Северна Корея, в явно нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, се казва в изявление на министерството.

САЩ и Южна Корея обвиниха Северна Корея, че прехвърля оръжие на Русия за войната ѝ в Украйна.

Москва и Пхенян отхвърлиха обвиненията, но миналата година обявиха, че задълбочават отношенията си във военната сфера.

Япония също обяви санкции срещу 11 организации и едно физическо лице, включително срещу руски групи, участвали във военното сътрудничество в подкрепа на нахлуването на Русия в Украйна.

„Снабдяването на Русия с оръжие от Северна Корея нарушава резолюции на ООН, които напълно забраняват трансфера на оръжия и свързани с тях материали до и от Северна Корея", каза главният секретар на министерския кабинет на Япония Йошимаса Хаяши на пресконференция.

Според външното министерство на Южна Корея в периода 2022–2023 г. северкорейско физическо лице, представляващо контролирана от държавата компания в Сирия, е водило преговори за насърчаване на търговията с оръжие с руснак от частната военна компания „Вагнер“. Министерството цитира годишен доклад на групата от експерти на ООН, които наблюдават изолираната държава.

Друго лице от компания, базирана в Русия, е замесено във внасянето на дизел от Русия в Северна Корея, подчерта министерството и обвини и двамата в нарушаване на резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Други петима севернокорейци са помогнали за набирането на средства за подкрепа за разработването на ядрената и ракетната програма на Пхенян като са предоставяли получаваните от тях приходи в чуждестранна валута като IT специалисти, се отбелязва в южнокорейското изявление.

Миналия месец Русия описа санкциите на Южна Корея срещу руски физически и юридически лица като „неприятелски ход“ и предупреди, че ще отговори своевременно.

От 2006 г. насам Северна Корея е санкционирана от ООН заради своята програма за разработка на балистични ракети и ядрената си програма и тези мерки бяха подсилени през годините, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази година групата от експерти на ООН, която наблюдава санкциите срещу КНДР, не успяха да удължат мандата си след вето от страна на Москва и това накара САЩ и техните съюзници да търсят алтернативи.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кирето

    19 2 Отговор
    Ауууууу, ами сега?!!! Малиии то са наблюдения, нощни бдения и .... кой въобще го интересува и само шум в ефира.
  • 4 Гориил

    21 2 Отговор
    Напомням, че между Русия и Северна Корея има обща сухопътна граница от 40 километра, оборудвана с първокласна железница.
  • 5 шаа

    18 4 Отговор
    И тез са вашингтонски подлоги. Действат точно като тях -- ако им се стори нещо, дори и само на ниво предположение, веднага спретват санкцийки... Ако не ми беше жал за тях, щеше да ми е смешно.

    Коментиран от #15

  • 6 ЗАЛУДО НАПЪН

    20 4 Отговор
    И КИМ И ПУТИН СИ ГИ МЕСТЯТ

    Коментиран от #9

  • 7 Българин

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "Му ха ха ха":

    рушлямците и ислямистите сами срещу целия свят !
  • 8 И какво толкова

    20 6 Отговор
    Им е притрябвало на руснаците от Сеул и Токио, че да им дреме за някакви си санкции от тези смешници?
  • 9 берачката на лавандула

    0 9 Отговор

    До коментар #6 от "ЗАЛУДО НАПЪН":

    Всеки своя или един на друг?

    Коментиран от #18

  • 10 българин 777

    8 1 Отговор
    е и ша им пръ-.„;.-д.„;.-;нат на дядо„;.-.;„вия
  • 11 Анализатор

    11 2 Отговор
    Колкото повече неправомерни санкции налага Колективният Запад на останалата част от Света, толкова повече останалият Свят ще бъде принуден да се развива самостоятлно и да търси помощта на Китай. Потъпкват се основите на пазарната икономика и свободната конкуренция, както и доверието в западните финансови институции. Неправомерните едностранни санкции въведени с политическа цел са бумеранг, готов да полети обратно.
  • 12 Гориил

    7 0 Отговор
    Не стреляй по врабчета с оръдие.
  • 13 Хаха

    10 3 Отговор
    Нека в отговор Русия да спре да доставя каквито и да било суровини и енергия към тия скапани държави. Да видим как ще им се отрази. Особено на джадаите с техния държавен дълг 300%, и дълговете на корпорациите им, дето са 20-30 пъти по-големи от печалбицата им !!!

    Коментиран от #20

  • 14 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    8 0 Отговор
    "Причината е предполагаемата търговия..." - Да... за т.н. демократични общества
    доказателства НЕ СА НУЖНИ...
  • 15 Госта.

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "шаа":

    И двете държави са ОКУПИРАНИ от САЩ

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Мими

    7 1 Отговор
    А япония кога ще извади достойнство и характер и ще обвини публично и ще санкционира сащ че хвърляха атомни бомби и избиха десетки хиляди невинни на нейна територия
  • 17 Послушко

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Госта.":

    И като са окупирани от САЩ Южна Корея са една от водещите икономики в 21 век, докато "свободните" северно корейци са роби на едно откачено семейство и ядат корени за да не умрат от глад. Стандартите на Япония и на Южна Корея са едни от най-високите в света.
  • 18 фейк новини

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "берачката на лавандула":

    Последният - с изкуствен интелект.
  • 19 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Госта.":

    В Япония, която по територия е около 3,5 пъти по-голяма от България,
    има точно 120 краварски военни бази.
    Всеки може да се досети кой плаща издръжката на тези военни,
    за 2022 година те са около 2 000 000 000 (милиарда) долара...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ЛИМЕН ВЕГАН И СЕУЛ И ТОКИО СА В ТЕСНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ -/ ГЛАВНО ЗА ДОБИВ НА РЕСУРСИ / -- КАКВИ САНКЦИИ - И -И -АХ МЕРАЦИ ЦИОНИСТКИ -ЦР-УЙСКИ !!!!!!!!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ДЖАПАНКИТЕ ПОЛЗВАТ 300 000 КВ КМ+ ТЕРИТОРИЯ В ТУНДРАТА ЗА ДОБИВ НА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ / ДОБИВАТ -ЗАЛЕСЯВАТ И ДОБИВАТ / --- КАКВИ ФИКТИВНИ САНКЦИИ БЕ СКЪПИ МОИ ЖУРНАГЪЗЦИ ??