Тема: Украйна

1 Юни, 2024 04:56 2 027 24

Блинкен и Съливан убедили Байдън да разреши ползване на американски оръжия за удари в Русия

  • сащ-
  • джо байдън-
  • украйна-
  • русия

Американският президент се уплашил, че Харков може да падне

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан и държавният секретар Антъни Блинкен убедили американския лидер Джо Байдън в необходимостта от премахване на забраната за удари на украинските въоръжени сили дълбоко в руска територия с помощта на оръжия, доставени от Вашингтон, съобщава вестник Politico, позовавайки се на свои източници.

„В Овалния кабинет Съливан заявил, че Украйна трябва да може да използва американски оръжия, за да отблъсне руските атаки срещу Харков“, се казва в публикацията.

Още новини от Украйна

Според изданието срещата на Байдън с неговия съветник по националната сигурност се е състояла на 15 май. Тя беше предшествана от посещение на делегация от украински парламентаристи във Вашингтон, по време на което те изтъкнаха уязвимостта на позициите на въоръжените сили на Украйна и поискаха съответното разрешение от Съединените щати.

„Президентът се съгласи и инструктира Съливан и Пентагона да започнат работа по промените“, се казва в материала.

Докато се провеждаха дискусиите в Белия дом, държавният секретар Антъни Блинкен пристигна в Киев за разговор с украински официални лица.

След посещението си в Украйна държавният секретар се срещна с Байдън. По време на срещата Блинкен, който прекара много години до президента, му казва, че „Русия се е възползвала от забраната на президента“.

„Разговорът с Блинкен на 17 май още веднъж убеди президента, че това е правилната стъпка“, посочва изданието.

Както съобщават събеседници на вестника при условие за анонимност, решението на Байдън е продиктувано от страх Киев да не загуби Харков със значителна възможност да загуби други важни територии в Източна Украйна.

Освен това, след като руските сили започнаха да напредват в посока Харков, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин започнал да обсъжда с екипа си „военните ползи“ от премахването на забраната за атаки срещу руски цели.

На тринадесети май Съливан, Остин и началникът на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Чарлз Браун проведоха видео разговор с Владимир Зеленски. По време на него Зеленски „официално изиска от Белия дом да премахне ограниченията“ и същевременно да ускори доставката на средства за противотанкова и противовъздушна отбрана.

„След разговора Съливан, Остин и Браун се съгласиха да дадат на Байдън официална препоръка за премахване на ограниченията на САЩ“, обобщава вестникът.

В петък Киев получи съобщение от Съединените щати за възможността да използва доставено американско оръжие за атаки на руска територия, а Владимир Зеленски нарече това„крачка напред“.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената шапчица

    2 12 Отговор
    Стилияна Николова е висока 137-сантиметра и тежи 28 килограма. Елена Андреевна Рыбакина ще спечели "Roland-Garros, Paris 2024". Залагам 100 лева.
  • 2 да де

    31 10 Отговор
    Любимата дъвка на краварите как били за мир, ама пък това оръжие за чик им е нали трябва да се харчи.

    Коментиран от #11

  • 3 Въйййй!

    35 7 Отговор
    "Американският президент се уплашил, че Харков може да падне"....Няма да плашите човека, ей !!! Харков няма никакво стратегическо значение.
  • 4 Уса

    30 3 Отговор
    Байдн не знае в какво са го убедили
  • 5 Червената шапчица

    25 6 Отговор
    Американският президент се уплашил... и напълнил гащите... Хайде, кажете ми , ама честно , днес колко пъти САЩ забранява и разрешава ползването на техни оръжия на територията на Русия....
  • 6 ай ай ай

    28 5 Отговор
    Явно байдън си мисли че Харков е столицата на Тексас и се е много загрижил завалията.
  • 7 Тонката

    29 5 Отговор
    "Блинкен и Съливан убедили Байдън...."

    Глупости! Блинкин и хората зад него вземат решенията... Байдън е президент само на хартия....Били го убедили....Той няма думата....Какво има да го "убеждават"?
    Байдън е бита карта....Ние не ядем доматите с колците....
  • 8 Дрън дрън та пляс

    11 5 Отговор
    Кой кого е "инструктирал" може да се спори защото най-умното ,на което е способен Старият Джо е да ругаеш и заплашва.
  • 9 Тонката

    20 8 Отговор
    В САЩ вече се прокрадват мнения, че избори през ноември може и да няма....Това минава през ескалация на конфликта в Украйна и отлагане на изборите...Тълкувайте го както искате!

    Коментиран от #13, #20

  • 10 Васко делчев

    25 7 Отговор
    Целият свят трябва да се обедини срещу тая империя на злото сащ... Тези терористи тормозят и ограбват целия свят... Нека всички ги изолираме и тесами ще загинат като им секнат приходите от обраните държави..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Питам

    23 6 Отговор
    Смятат ли сащисаните, че с удари и тероризъм на руска територия ще променят хода на войната?! С 1000-1500 загуби на ден и липса на обучени мобилизирани Укрия свършва, сега пада Харков, после Одеса и Кийф. Впрочем няколкото Ф 16 ще горят като Леопардите и Абрамсите.

    Сащ са голямото Зло и Лъжа!

    Коментиран от #19

  • 13 Факт!

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тонката":

    То на всякъде се прокрадват мнения.

    Коментиран от #15

  • 14 Чочо

    7 7 Отговор
    Блинкен и Съливан......бял ден да не видят!
  • 15 Тонката

    14 4 Отговор

    До коментар #13 от "Факт!":

    Да, но когато това се каже от Орбан примерно, DW веднага му лепва етикета "руска опорка" и започват да карат от 9 дола вода, само за да докажат, че това не е вярно....Когато обаче това се говори в САЩ, всички мълчат и дори се опитват да потулят всичко....Все едно не се е случило....🤣
  • 16 Здрасти

    16 5 Отговор
    Световна война момчета.. Ето ви едно НАТО.

    Коментиран от #18

  • 17 ами

    10 1 Отговор
    то деменцията не е трудно да го убедиш в нещо
  • 18 Питащ

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Здрасти":

    Що ако не бяхме в НАТО щеше да ни се размине ли?Когато някой пръдне под юргана няма значение кой точно е с проблемна перисталтика !
  • 19 Майна

    7 14 Отговор

    До коментар #12 от "Питам":

    Стигат ли копейките да тролваш рашисте?Смешковци рашистанци.
  • 20 Да може и да няма

    4 10 Отговор

    До коментар #9 от "Тонката":

    Тръмп е време да го окаушят
    И Мечтата на
    Рублоидиотите
    за
    Президент Братюшка на
    Ботокс Пусито
    Ще рухнат
  • 21 Няма нужда

    3 10 Отговор
    Вчера Пияните Блатници
    Сами нападат своите позиции .

    Хахаха

    Нека всеки ден гледаме такива уникални сцени
    Обосрацията нека продължава .
    Сами ще се изпотрепят .
  • 22 Абе

    7 2 Отговор
    Още не са им "разрешили" на украинците да се предадат, така че войната ще продължи още много години. Украйна има още много голям мобилизационен потенциал. Ако на фронта в момента са 1-1.5 милиона, то потенциала е за още поне два - три пъти по толкова. ЕС няма интерес тази война да свърши, следователно американците ще дават още пари и оръжие, макар и под формата на заеми, когато Тръмп дойде на власт догодина. За Руската федерация тази война е от жизнено значение и там отказ не следва да се очаква, но в никакъв случай руснаците няма да преминат към груби, унищожителни действия спрямо събратята си в Украйна. Още десетилетие ще продължи, докато се сменят глобалните политически елити.
  • 23 А деменцията

    6 1 Отговор
    след разговора си със съветника си Алцхаймер го е обявила ли ?
  • 24 Световна война

    2 1 Отговор
    Няма да има. Ще гледаме същото още много години.