Last news in Fakti

1 Юни, 2024 12:49 1 574 20

Канада предупреди Китай да не се меси в нейни избори

  • канада-
  • китай-
  • избори-
  • предупреди-
  • да не се меси

Канадското контраразузнаване обяви през април в рамките на официално разследване, че Китай се е намесил последните два пъти, когато в страната са били произведени парламентарни избори

Канада предупреди Китай да не се меси в нейни избори - 1
Снимка: БГНЕС

Канада предупреди Китай да не се меси в нейни избори по време на рядка среща днес между министрите на отбраната на двете страни, предаде Ройтерс и БТА.

"Изразих загриженост във връзка с чуждестранната намеса във всички нейни проявления, включително намеса в нашите институции, включително в нашите избори, но също така и действия на сговор срещу китайската диаспора в Канада, (които са) нашите граждани", заяви канадският министър на отбраната Бил Блеър пред Ройтерс по повод своя разговор с китайския си колега Дун Цзюн.

Канадското контраразузнаване обяви през април в рамките на официално разследване, че Китай се е намесил последните два пъти, когато в страната са били произведени парламентарни избори. Пекин отхвърли обвиненията, припомня Ройтерс.

Миналата година Отава съобщи, че депутат консерватор, чието семейство живее в Хонконг, е бил обект на онлайн операция за дезинформация. В резултат Канада експулсира високопоставен китайски дипломат, след като доклад на разузнаването го обвини, че се е опитал да навреди на законодателя.

Блеър каза, че на срещата, която се проведе в кулоарите на конференцията по въпросите на сигурността "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, е изразил пред Дун и загриженост във връзка с китайската военна активност около Тайван след президентските избори на острова през януари.

Канада ще увеличи присъствието си в Азия и се е ангажирала да "разгледа въпросите, по които има разногласия" с Индия, добави той.

Отношенията между двете страни се влошиха, след като миналата година министър-председателят Джъстин Трюдо заяви, че Канада "активно проверява достоверни твърдения", че индийски агенти потенциално са свързани с убийството на канадския гражданин Хардип Сингх Ниджар през юни 2023 г., отбелязва Ройтерс. Миналия месец Канада повдигна обвинения на трима индийски граждани за покушението.

"Не може да има никаква толерантност към убийство на канадски граждани на канадска земя", заяви Блеър. "Смятам обаче, че (обвиненията) създадоха обстоятелства, при които може да започнем да разглеждаме въпросите, по които не сме съгласни, и някои от опасенията, които Индия също изрази пред нас", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 :))

    25 4 Отговор
    И да не пуска "метеорологични" балони?! :))
  • 3 6644

    40 3 Отговор
    Що, ако се меша Канада какво ще направи на Китай? Тия нещо са се повредили и навсякъде виждат руснаци и китайци да им се мешат. Китай няма никакъв апетит за Канада, Китай гледа на юг. От неговите граници през островите, през Австралия та чак до остров Тасмания. Там са бъдещите енергоносители.

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 6644

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Излъгали са ме! Казаха, че нещо няма да те има следващите няколко хилядолетия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Име

    19 3 Отговор
    Нима има Китайско ДПС в Канада?
  • 8 Европеец

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "6644":

    Същото го мисли и аз, какво ще ми направят.... Безпорно на евроатлантиците им се превеждат отвсякъде е руснаци и канадци, а после имало хибридна пропаганда от Русия и Китай..... Омръзна ми да чета евро политическите глупости......
  • 9 Знаех си

    20 2 Отговор
    Такъв идиот като Трюдо не може да е резултат от естествен подбор! Както и дебилите, аплодиращи есесовец.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 миме

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    май май си падаш и по малки и по тлъсти супер и май ще са изкачиш и на неколко посейдона около източното и западното крайбрежие
  • 12 БЪЛГАРИН🇧🇬

    19 3 Отговор
    ........"Канада ще увеличи присъствието си в Азия".......
    Какъв У-ЙТ търси Канада в Азия?!....Само питам.

    Коментиран от #15, #16

  • 13 ХА ХА ХА

    14 2 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! ДЖЕНДЪРИТЕ СА СЕ ПОБЪРКАЛИ, НА ЕС РУСИЯ ИМ СЕ МЕСИ В ИЗБОРИТЕ ....НА КАНАДЦИТЕ - КИТАЙ , ТО АКО КИТАЙ СЕ МЕСЕШЕ НЯМАШЕ ДА Е НА ВЛАСТ ТОЯ МИШОК ТРУДЮ ! АБЕ СЪС ЕДНА ДУМА .... НА КРИВА РАКЕТА , КОСМОСА И ПРЕЧИ !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ми то.....

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    И Краварите са наведени навсякъде и все със демокрацията и правата на човека се оправдават ..........ама дедо деменцията казва , че нямало насилие във ивицата Газа и всички убийства на мирни жители си били съвсем демократични !!!!!!
  • 16 Ми то.....

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    И Краварите са НАВРЕНИ навсякъде и все със демокрацията и правата на човека се оправдават ..........ама дедо деменцията казва , че нямало насилие във ивицата Газа и всички убийства на мирни жители си били съвсем демократични !!!!!!
  • 17 Източна ромелия

    8 2 Отговор
    Исказване на предствителя на Министерството на отбраната на КНР У Цян "Китайските въоръжени сили са готови да работят заедно с руската армия за пълно прилагане на важния консенсус, постигнат от ръководителите на двете държави". Същотака той добави " Военослужещите от НОАК са готови заедно с руските си колеги да защитават международната справедливост и безпристрастност и да положат всички усилия за гарантиране на международната и регионалната сигурност"
  • 18 А ние

    11 2 Отговор
    Какво да кажем, като от Канада ни пращат министър председатели
  • 19 Сатана Z

    4 2 Отговор
    Канада е с преобладаващо цветнокожи население затъпяло от наркотици и ГМО манджа .Останало бяло население концентрирано в няколко града пие успокоителни хапчета предписвани от бялата магия за да ги държат в подчинение на педофилския клан назначен от Короната в УК да управлява задморската територия.Изборите зависят от Кинг Чарлс ,а не от населяващата пасмина
  • 20 666666

    2 1 Отговор
    Който се меси в чужди избори ,как знае от какво да се пази.
Новини по държави: