Last news in Fakti

12 Юни, 2024 04:14 839 11

Путин се надява на среща с Ердоган през юли в Казахстан

  • владимир путин-
  • брикс-
  • реджеп ердоган

Външните министри на Иран и Саудитска Арабия разговаряха на срещата на БРИКС в Русия

Путин се надява на среща с Ердоган през юли в Казахстан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, цитиран от руски информационни агенции, че се надява да се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на регионална среща в Казахстан следващия месец, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

„Надявам се, че много скоро, на 3-и или 4-и юли, той ще бъде в Астана, доколкото знам“, е заявил Путин пред турския външен министър Хакан Фидан, който е на посещение в Русия за участие в срещата на външните министри на страните от групата на БРИКС в град Нижни Новгород.

Путин е цитиран още да казва, че в рамките на международното събитие в Астана ще има възможност да обсъди с Ердоган „всички текущи въпроси“.

В столицата на Казахстан ще се проведе среща на Шанхайската организация за сътрудничество, а Турция често участва в тези регионални срещи като партньор, отбелязва Ройтерс.

Турският президент се старае да поддържа добри отношения както с Русия, така и с Украйна, и да играе ролята на посредник в конфликта, напомня агенцията.

Междувременно изпълняващият длъжността външен министър на Иран Али Багери Кани и външният министър на Саудитска Арабия Фейсал бин Фархан Ал Сауд се срещнаха и обмениха мнения в рамките на втория ден от срещата на външните министри на страните от БРИКС в Русия, предаде иранската новинарска агенция ИРНА, цитирана от БТА.

На втория ден от посещението си в Нижни Новгород, Русия, Али Багери Кани, изпълняващ длъжността министър на външните работи на Ислямска република Иран, се срещна и разговаря с министъра на външните работи на Саудитска Арабия Фейсал бин Фархан Ал Сауд.

Тази среща се проведе в Русия в рамките на срещата на външните министри на страните от БРИКС.

Двете страни обсъдиха двустранни, регионални и международни въпроси, както и начини за развитие на взаимното сътрудничество.

Саудитска Арабия е една от страните, които групата БРИКС покани за официално членство.

Отношенията между Иран и Саудитска Арабия бяха съживени през 13-тото правителство и с молбата на Рияд към Пекин за посредничество.

Вчера изпълняващият длъжността министър на външните работи на Иран Али Багери Кани пристигна в Нижни Новгород в Западна Русия, за да участва в БРИКС 2024 като официален член.

Той проведе разговори с външните министри на Китай, Беларус, Шри Ланка, Казахстан и Бразилия и със специалния пратеник на президента на страната домакин.

Иран се присъедини към групата БРИКС, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, като пълноправен член през януари 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    12 10 Отговор
    Така разговарят лидерите, в брикс е бъдещето, пропадането на запада продължава
  • 2 пламен

    9 10 Отговор
    Ключовата дума е ,, надява се ,,

    Коментиран от #5, #7, #11

  • 3 дедо..

    8 2 Отговор
    Следващият ход на ердоган е брикс-ще стане очень интересно,три империи в един съюз..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кво се надява,

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "пламен":

    това го пишат продажните медии, иначе вчера в срещата си с външният министър на Турция го каза, че ще се видят в началото на юли за подготовката на документите за приемането на Турция в БРИКС през ноември в Казан.
  • 6 Ердо

    1 4 Отговор
    Надявам се на БРИКС .
    Слава на БРИКС.

    Коментиран от #9

  • 7 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "пламен":

    Двете импери имаха обща граница на Дунава.
  • 8 реру

    5 0 Отговор
    "Путин се надява на среща с Ердоган през юли в Казахстан"


    Дори в Казахстан, бронираният влак е най-сигурното място за срещи... Не му е лесно...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тест, докато налучката

    0 0 Отговор
    дружбата ни с Русия е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздухът за всяко живо същество
  • 11 Чичо Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "пламен":

    "надява се" е само в клакьорските тъй наречени медии извинявам се списвачите на краварски памфлети смехурко.
    Турция влиза в БРИКС.
    АМА ТИ СИ ЧЕТИ ГЛУПОСТИ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания