30 Август, 2024 15:45 2 540 57

Китай няма капацитета да предприеме пълномащабно нахлуване в Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • тайпе-
  • азия

Пекин никога не е изключвал възможността да използва сила, за да установи контрол върху Тайван

Китай няма капацитета да предприеме пълномащабно нахлуване в Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай няма капацитета да предприеме пълномащабно нахлуване в Тайван, тъй като няма необходимото оборудване, но въвежда в експлоатация нови съвременни оръжия и има други варианти да застраши Тайван, като например да проверява чуждестранни товарни кораби, каза Министерството на отбраната на острова, цитирано от Ройтерс, предаде БТА.

Китай смята демократично управляван Тайван за своя територия и през последните пет години засили военния и политическия натиск при предявяване на претенциите си, които островът категорично отхвърля.

Пекин никога не е изключвал възможността да използва сила, за да установи контрол върху Тайван. Правителството на победената Република Китай бяга в Тайван през 1949 г., след като губи гражданската война срещу комунистите на Мао Цзедун. Мирен договор или примирие така и не е подписан.

В годишен доклад за оценка на заплахата от Китай, изпратен днес до депутатите, тайванското Министерство на отбраната каза, че Пекин продължава да работи по военния си капацитет, като извършва съвместни командни операции. "Въпреки това употребата на тактики и стратегии срещу Тайван все още е ограничена от естествената географска среда на Тайванския проток и недостатъчните сухопътно оборудване и логистични способности", заяви министерството.

Китай "все още няма бойните способности за цялостна инвазия в Тайван", добавя докладът. Китай обаче ускорява разработването на редица нови оръжия, като например стратегическият бомбардировач Н-20 и хиперзвукови ракети, както и увеличава броя на ядрените бойни глави, докато разглежда нови стратегии, отбелязва министерството.

В документа пише, че през май, когато Китай извърши военни маневри около Тайван малко след идването на власт на новия тайвански президент Уилям Лай, кораби на китайската брегова охрана са били изпратени за първи път на учения в източното крайбрежие за прехващане и инспекция.

Целта на китайските учения бе да се упражнява прекъсването на комуникацията с външния свят и блокадата на Тайван, a решението за чуждестранните товарни кораби е вариант, от който Китай би могъл да се възползва, ако не се стигне до открит конфликт, заяви министерството. Водите около Тайван, включително и Тайванският проток, са натоварени международни маршрути за доставки.

За момента китайското Министерство на отбраната не е отговорило на молбата за коментар на Ройтерс. По време на брифинг в Пекин днес министерството заяви, че докато управляващата Демократична прогресивна партия на острова "е ангажирана с усилия за независимостта на Тайван, няма да се постигне мир". "Колкото повече провокират, толкова по-бързо ще загинат", каза пред репортери говорителят Ву Цян.

Предложеният размер средства за отбрана на Тайван ще се увеличи по-бързо от очаквания икономически растеж през следващата година, тъй като Тайпе произвежда повече ракети, подводници и други оръжия, с които да възпира Китай.

Президентът Лай, който според Китай е "сепаратист", многократно предложи да се водят преговори с Пекин, но предложенията му бяха отказани. По думите му само хората в Тайван може да решават какво ще бъде бъдещето им. "Мирът, постигнат чрез сила, е истински мир", каза Лай днес пред военни от министерството на отбраната. "Ще продължим да подобряваме капацитета си за самоотбрана и да показваме на света, че сме обединена нация и сме решени да защитаваме страната ни", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тайван

    63 10 Отговор
    Е час от китаи

    Коментиран от #4, #39

  • 3 Доминго

    79 7 Отговор
    ФАЩ нямат капацитет да атакуват Йемен

    Коментиран от #30

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Механик

    91 7 Отговор
    Айдааа, розовите понита изкараха и Китай без войници и ракети.
    Не знам тия юрдеци какво сънуват, ама не ги съветвам да се доближават до дракона, щото само бълхите му да ги полазят и ще останат на сушеници.
  • 6 гост

    59 5 Отговор
    А ония от НАСА ходиха на Луната ама през 1969 преди едни 55 години там. Ама сега не ходят щото не искат
  • 7 Хахаха

    59 2 Отговор
    О моля ви се няма капацитета хахахаха е със това заглавия утрепахте рибата хахахаха нямали капацитета хахахаха та Китай ще ги закрият със сандали стига да искат толкова ще произведат да не говорим за рекетики хахахаха
  • 8 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    66 3 Отговор
    С милиард и половина население?!
    Вие шегувате ли се?!
    Ще го превземат само с плуване и ръкопашен бой за три минути!

    Коментиран от #35

  • 9 Хайо

    38 2 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    Е не може всички да са агънцета които бягат по колесниците на самолетите :)))
  • 10 Само питам

    49 2 Отговор
    НАТО защити ли Украйна както обещаваше 10 години ?
  • 11 АУУУУУ

    3 38 Отговор
    В Одеска област мълния удари два пъти за седмица църкви, които са към забранената Московската патриаршия. Господ си знае работата! 🤣🤣🤣

    Коментиран от #23

  • 12 Хе хе

    6 32 Отговор
    По-вероятно е на китайците да им писне от комунизма и да се присъединят към демократичен Тайван хе хе хе.
  • 13 Боруна Лом

    39 2 Отговор
    ТАКА ЛИ ВИ КАЗА ОБОРА? ТЕ И РУСНАЦИТЕ ИМ СВЪРШИХА РАКЕТИТЕ,ПАК ОБОРА КАЗА НА УКРИТЕ! ЕЙ МНОГО ЛЪЖЕ ТОЗ КРАВАРНИК!
  • 14 Вие май

    29 0 Отговор
    забравяте,че Тайван е остров.
  • 15 ЦунКайГо

    41 2 Отговор
    Да, но могат да им наложат санкции, ембарго или въздушна и морска блокада, защото Тайван е остров. Затова и тези, които се опитват да изолират РФ, която е на три континента, изглеждат толкова смешни.
  • 16 Анонимен

    37 1 Отговор
    Сакън стига сте писали врели не кипели.Влезте в реалността,не живейте с фантасмагории.
  • 17 гост

    31 0 Отговор
    Тая списвачка сама си вярва
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Чудя се

    38 2 Отговор
    защо соросите излъгаха окраинците, че имат шанс срещу руската армия ?!! 🤔?

    Коментиран от #31

  • 20 Хихи

    30 0 Отговор
    ма марче ,това в УНИАН ли го прочете?!
  • 21 Китай има капацитета на целия свят

    34 2 Отговор
    Печелите! Най-тъпото заглавие засега !

    Китай е произвел всичко в домовете ви без капацитет, хахах.

    За нведение само: Китай може да си купи Тайван заедно с американските бази вътре. Но са стиснати и не им се дават пари. Искат евтино да минат и да си го вземат без пари.
  • 22 мокри сънища

    34 4 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    Тролчик, за 3 месеца щеше да се срине рускага икономика след въвеждането на сакциите, империята да се разпадне, народа да се вдигне на бунт, олигарсите да се съберат и да свалят Путин, ще има глад, липса на горива, умиращи от глад, кримския мост всеки месец щеше да пада, жужего да го вадят от Бункера.... и се събуди щото ти стана хладно от мокрите чаршафи.

    Същата работа и с Китай.
  • 23 Хахахаха

    23 0 Отговор

    До коментар #11 от "АУУУУУ":

    Една жена на пазара ти го каза, а?
  • 24 Всъщност,

    29 0 Отговор
    Схемата една държава-две политически системи, работи добре с Хонг Конг Трябва просто про-атлантическите марионетки в Тайван да бъдат отстранени от властта
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Соросоида

    23 0 Отговор
    Само третополовите от НАТО имат армия
  • 27 Хохо Бохо

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    Чий е Тайланд?
  • 28 Факти

    4 30 Отговор
    Ще го кажа за стотен път - Китай няма да посмее да посегне на Тайван. Китай е заобиколен от американски съюзници и американски бази. Нападне ли Тайван океанът ще заври и търговията ще секне. Китай е нетен вносител на горива и храни и нарушени морски доставки за него са еквивалентни на дефицити и гражданска война. Китайците не са толкова глупави да си причиня това, което си причини Русия.

    Коментиран от #36

  • 29 Фен

    23 2 Отговор
    А САЩ вече никакъв капацитет нямат. Русия ги забули в Украйна. И след погрома в Афганистан...
  • 30 Йемен им свали 10 ударни дрона

    25 2 Отговор

    До коментар #3 от "Доминго":

    С някакви ирански ракети. Представи си накъде върви света. Американците си скриха самолетоносача след като отрекоха, че им е ударен. Всеки се гъбарка с Щатите.
    То с тоя Президент Алцхаймер как да не се гъбаркаш?
  • 31 За да крадат пари от Федералния резерв

    22 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чудя се":

    За да се развихри война при която Пентагонът ще гушне още хиляда милиарда от бюджета на САЩ. Ужким подпомагайки Украйна.

    Прилагат същата схема в Изрел.
    Искат също да крадат и “защитавайки Тайван”

    Схемата е от Ковида - пари от хазната за фирми, които не правят нищо и няма отчет. Държавата печата парите, девалвиран, народите в подчинение на Америка беднеят.
  • 32 Сатана Z

    25 1 Отговор
    Един милиард Китайци ако се изпикаят в Китайско море Тайван ще е под вода след 12 часа,а последния Китаец само ще го разклати.
  • 33 Бе таз

    15 1 Отговор
    Мара,много центове ши е зарботала.Пиши глупости и шараните почват да кълват.Браво Маро,браво Атанасова.А,тъй че то не остана много време.Укрите умреха,след това и Тайван и сащисните
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мориц

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    И аз се посмях в началото, но после се замислих.
    До колко трябва да си зависим, за да пишеш откровени лъжи?
    Всъшност, това дори не са лъжи, а така наречените - наративи, или простичко - опорки!
    Как спи тази жена, като знае, какво мислим за нея?
    Но пък, винаги може да се извини, и да каже :
    - Ами , платиха ми, затова пишех така,нали?

    Коментиран от #44

  • 36 Дон Чико

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "Факти":

    Лягай си вече, прекалил си с ракията!
    И като се събудиш, разгледай първо географската карта, после направи сравнение на населението на Китай, и "заобиколилите го" американски пудели!
    Лека нощ!

    Коментиран от #41

  • 37 Стършел

    14 0 Отговор
    Отварям този сайт само за да се посмея от сърце на заглавията.
  • 38 Чук и сръб

    13 0 Отговор
    Наздраве Марче!
    Да си жива и здрава, така ме разсмиваш, че ще живея сто години!
    Благодарим!
    Но като днеска, не се бях смял от дете-страхотна си!
    Голям смях падна ,да знаеш!
    Хайде , със здраве!

    И наздраве!
  • 39 Шерлок Холмс

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "Тайван":

    За пореден път ще кажа, че има кастинг за путинофилски тRолове! "..Тайван е чаС..от Китай.."! Смайващо!
  • 40 Шерлок Холмс

    0 10 Отговор
    Другари Путинофилски ТRолове! Единственото нещо което интересува Китай в Тайван е технологията за производство на полупроводници. Semiconductor, как говорят по руский! Другото - малко земя и шепа народ - не им е потребна. Но Китай също така знае, че точно това няма да може да добара! Само това ги сдържа - не са решили тая дилема. Така че, другаре - не е толкова просто!
  • 41 Казуар

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Дон Чико":

    Казваш и японците са пудели. В момента Япония усилено се въоръжава.
  • 42 Краси

    5 0 Отговор
    Розови сънища. Поредната пропаганда. Тази пишман журналистка нечувства ли, че се излага.
  • 43 Колчо

    7 0 Отговор
    С тези глупави препечатки и особено изведени в заглавие Марчето окончателно изби всичката риба в океана.
  • 44 Муфаса

    2 6 Отговор

    До коментар #35 от "Мориц":

    Ц-ц, направо философ го раздаваш! Дали да не се покае жената? Да се замонаши или да предприеме пътуватне до Светите земи? Такива сте философи всичките путинофили - като Идола си.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гост

    10 0 Отговор
    Много си права Марче, не им достигат хора. А техническото им обезпечение е направо нищожно нямат и капацитет да си произведат.
    За това и на Хамериканците не им се занимава с тях. Сигурно са единствената държава която българската армия може да превземе, ама забравивих, че няма с какво да стигнем до там.
  • 47 Браво

    7 0 Отговор
    Страшно много ги разбирате нещата, и утре като решат да си вземат острсва ще гледате както наср.но......мдаааа...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Иван

    8 0 Отговор
    Финландската со.ро.соидна овца: Китай може да превземе Тайван с едно телефонно обаждане.
  • 50 Само

    2 0 Отговор
    Еди атом до брега и тайван ще пие една солена вода . Кой е написАл тази тъпоъгална статия ???
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    МНОГО Т Ъ ПИ МАРИЯНЕ ---КИТАЙ ОТДАВНА Е НАХЛУЛ В ТАЙВАН !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.