Last news in Fakti

28 Юни, 2024 14:06 4 012 62

Не дебат, а фарс: Байдън бръщолевеше несвързано

  • тръмп-
  • дебат-
  • фарс-
  • доналд тръмп-
  • байдън-
  • джо байдън-
  • сащ

Призивите към Байдън да се оттегли след колебливото представяне в дебата срещу Тръмп нарастват

Не дебат, а фарс: Байдън бръщолевеше несвързано - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Световният печат коментира днес на първите си страници снощния дебат за президентските избори в САЩ тази година между президента Джо Байдън и бившия американски президент Доналд Тръмп, пише БТА.

Под заглавие "Призивите към Байдън да се оттегли след колебливото представяне в дебата срещу Тръмп нарастват" наблюдателката на британския в. "Гардиън" Арва Махдауи отбелязва, че нейните очаквания са били не просто слаби, а са паднали като в бездънна яма и тя дори не е била подготвена за това колко шокиращ ще бъде дебатът в действителност. Тръмп лъжеше безсрамно, Байдън бръщолевеше несвързано, а водещите просто са казваха много пъти "благодаря" и продължаваха. Това беше не толкова "дебат", колкото фарс, посочва коментаторката на вестника.

Ако екипът на Байдън е смятал, че този дебат ще успокои притесненията относно възрастта и способностите на президента, плановете им се провалиха грандиозно, отбелязва наблюдателката на в. Гардиън". През първата половина на дебата Байдън изглеждаше замаян и едва успяваше да изрече думите си. Към края на разговора той видимо започна да се представя по-добре, но все пак това не беше човек, който вдъхва доверие. Тръмп блъфираше, лъжеше и правеше намеци през цялата вечер, но ако се съди само по външното възприятие, осъденият престъпник имаше предимство, пише коментаторката на вестника.

Френският в. "Монд" отбелязва, че хрипливият и понякога запъващ се Джо Байдън многократно се опитваше да се противопостави на Доналд Тръмп в първия им дебат снощи преди изборите през ноември. Неравностойното представяне на Байдън е изкристализирало опасенията на много американци, че на 81-годишна възраст той е твърде стар, за да изпълнява функциите на президент, коментира вестникът.

Колебливият Байдън се опита да удържи силната атака на Тръмп, докато двамата си разменяха лични обиди в горещия първи дебат от оспорваната президентска надпревара, в която двамата имат минимална разлика, посочва в. "Монд".

Бомбастичният Тръмп се нахвърли върху своя приемник, като го нарече провал в икономиката и на световната сцена. Байдън искаше да отвърне на удара, но изказът му беше колеблив, тъй като той говореше бързо с мек, отслабващ глас и на няколко пъти се запъна при произнасяне на думите си, коментира френският ежедневник.

Това беше първият дебат между сегашен президент и бивш президент на САЩ - и всеки от тях обвини другия, че е най-лошият в историята, коментира в. "Монд". Тръмп и Байдън, които бяха най-възрастните президенти, когато бяха избрани за първи път, дори се обвиниха взаимно, че се държат детински, докато спореха за своя замах в голфа, отбелязва вестникът.

Американският в. "Уолстрийт Джърнъл" помества анализ под заглавие "Байдън катастрофира в първия си сблъсък с Тръмп - и други изводи от дебата", че това е бил един вид представяне, за което демократите са имали опасения, че действащият президент, който според социологическите проучвания е изправен пред все по-голяма загриженост на избирателите за неговата възраст и жизненост в сравнение с Тръмп, ще поведе в резултата. Но са му липсвали силата и борбеността, които Байдън е събрал за своята реч "За състоянието на Съюза" по-рано тази година, представяне, дало на демократите известен оптимизъм за неговата енергичност в предизборната кампания, посочва вестникът.

В предизборен сезон, в който много американци искат да имат и други възможности, сблъсъкът позволи на двамата съперници да подчертаят уязвимостта на своя опонент пред малобройната група избиратели, които все още не са решили за кого да гласуват, коментира в. "Уолстрийт Джърнъл".

Двамата мъже имат само няколко години разлика във възрастта си, но Байдън изглеждаше по-възрастен в представянето си по време на изтощителната вечер пред очакваната значителна телевизионна аудитория, посочва вестникът. Човек, запознат със здравословното състояние на президента, заяви, че той има настинка.

В дните преди дебата Тръмп и неговите съюзници отправиха неоснователни обвинения, че 81-годишният Байдън ще се появи на екрана с химикали в организма, подобряващи представянето му. Това беше твърдение, което 78-годишният Тръмп отправи и преди дебата с Байдън през 2020 г., припомня в. "Уолстрийт Джърнъл".

Американският вестник отбелязва, че възрастта е актуален въпрос за много избиратели в САЩ, а сегашният президент е най-възрастният човек, заемал този пост. Ако бъде избран, Тръмп ще може да постави такъв рекорд в края на втория си мандат.

Под заглавие "Демократите говорят за смяна на Байдън в листата" друг американски вестник, "Ню Йорк Таймс", посочва, че президентът Байдън се надяваше да събере свежа инерция за кандидатурата си за преизбиране срещу Доналд Тръмп. Вместо това представянето му предизвика вълна от паника в неговата партия, коментира вестникът.

В същия дух "Политико", под заглавие "Демократите обмислят немислимото - време е Байдън да си ходи", отбелязва, че представители на Демократическата партия са толкова паникьосани от колебливото представяне на президента Джо Байдън в дебата, че активно обсъждат нещо, което някога е било нечувано - да го сменят в листата.

Такова е мнението на десетки демократи, които разговаряха с "Политико", като повечето от тях пожелаха да запазят анонимност, за да могат да говорят свободно.

Един от големите донори на демократите и поддръжник на Байдън заяви пред изданието, че е време президентът да прекрати кампанията си. Този човек определи снощното участие на Байдън като "най-лошото представяне в историята" и каза, че той е бил толкова "незадоволителен, че никой няма да обърне внимание на лъжите на Тръмп".

"Байдън трябва да се откаже. Няма съмнение за това", заяви неназованият донор в текстово съобщение, предлагайки алтернативни кандидатури начело с губернаторите на щатите Мериленд и Мичиган.

Исканията вътре в самата партия, макар и да е малко вероятно да доведат до промяна начело на листата, отразяват голям обрат в предизборната кампания, коментира "Политико". Действащите президенти традиционно се представят зле по време на първите си дебати, тъй като са затрупани от работа и често неспособни да отделят сериозно време за подготовка. Но снощният дебат беше уникален с това, че затвърди съществуващата сред много американски избиратели предварителна представа за Байдън като за кандидат, който вече е изчерпал възможностите си, заключава изданието.

Британският в. "Индипендънт" коментира резултатите от дебата като "панически режим", в който демократите започват да призовават Байдън да се оттегли след "ужасното" му представяне срещу Тръмп.

Преди първия президентски дебат в Атланта демократите дадоха един съвет на президента Джо Байдън - да бъде такъв, какъвто е той самият. Но след представянето на Байдън снощи те започнаха да бият тревога, посочва вестникът.

През цялата вечер Байдън се запъваше, а гласът му беше пресипнал и напрегнат. Това послужи като мрачно напомняне на всички, че демократите са номинирали не само най-възрастния кандидат за президент в историята, но и човек, когото американската общественост редовно вижда да се изразява неуверено като говори и чиято отслабваща памет бе подложена на по-сериозна проверка в доклад на специален съветник, отбелязва в. "Индипендънт".

Байдън постоянно изостава от Тръмп в социологическите проучвания и много американски избиратели посочват напредналата му възраст като причина той да не се кандидатира отново. Предизвикването на Тръмп на дебат и отказа от традиционни график на предизборните дебати в САЩ имаше за цел Байдън да се изправи от позицията на силата, като покаже, че може да се справи с работата и да се бори пряко с Тръмп. Вместо това обаче американските избиратели видяха Байдън, който сякаш потвърди най-лошите им опасения още с встъпителните си думи, коментира британският вестник.

Демократите са отчаяни от представянето на президента Джо Байдън на снощния дебат, което беше толкова слабо, че дори на четири очи някои повдигнаха въпроса дали той трябва да остане кандидат на партията, отбелязва на уебсайта си американската телевизия Си Ен Ен, която беше домакин на дебата.

Този дебат беше исторически по много причини, но не на последно място защото се провежда преди всеки от двамата мъже да бъде официално номиниран като кандидат за президент на съответните партийни конгреси. Националният конгрес на Демократическата партия ще се проведе на 19 август в Чикаго.

Демократите прекараха голяма част от изминалата година в разсъждения относно шансовете на Байдън да победи Тръмп на изборите, които мнозина смятат като екзистенциални и имащи за задача да решат оцеляването на американската демокрация, коментира Си Ен Ен. Самият Байдън обаче беше твърдо решен да се изправи срещу Тръмп, като в един момент дори заяви директно: "Ако Тръмп не се кандидатираше, не съм сигурен, че аз щях да се кандидатирам".

Нито един сериозен претендент от Демократическата партия не се изправи срещу Байдън и на този етап от кампанията той трябва сам да реши дали да се оттегли, ако демократите изберат друг кандидат. Ако Байдън все пак се оттегли, номинацията на демократите ще бъде решена на място, прогнозира Си Ен Ен.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    78 1 Отговор
    толкова задкулисието е напреднало и в щатите , че не могат да излъчат млад и переспективен визионер за кандидат..

    Коментиран от #3, #19

  • 2 Ха ха ха а така

    71 2 Отговор
    Дементния не става за нищо , и това е добре известно , не знам защо е този мазохизъм от страна на американците .

    Коментиран от #25

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 малко фактология

    66 2 Отговор
    САЩ се самозатриват с такива кандидати , ако това е цвета на тая нация , по добре да се саморазпуснат , като държава.
  • 5 грух

    45 1 Отговор
    лудите крави били и немощни... кикики

    Коментиран от #20

  • 6 Тоз

    4 77 Отговор
    Всъщност Байдън се представи много добре. Тръмп изглежда некомпетентен по повечето въпроси. А детайлите въобще ги няма. Но хибридните медии казват, че е провал за Байдън. Много по-добре се представи Байдън.

    Коментиран от #27, #28, #39, #40

  • 7 Така Така

    52 2 Отговор
    И там нямат голям избор , като при нас - трябва да избират между вечна деменция и перманентна налудничавост.
  • 8 Явно

    43 1 Отговор
    Съветниците са го "инструктирали" да се държи естествено.
  • 9 Мите

    42 1 Отговор
    В България старчески домове бол...Да заповяда Бай ....пенсията ше му стигне
  • 10 просто е възрастен

    16 43 Отговор
    Достоен и морален човек, но е възрастен, а това не е причина да се отнасяме с насмешка към него. Време му е за почивка. Дори не беше нужно да го натоварват с тази кампания. Толкова ли няма други, достойни личности в неговата партия?!!!

    Коментиран от #21, #60

  • 11 точно

    42 0 Отговор
    е е за вярване какво ниско ниво............това ли е Америка и нейните президенти ?
  • 12 А дали ще се оттегли

    23 0 Отговор
    кой ще ни каже???
  • 13 Андрешко

    35 2 Отговор
    То е ясно че Бай Дън не става. Ама зора е да спечели изборите и да го махнат по здравословни причини. Гледайте кой ще е вицепрезидента. Да речем Хилари Клинтън да се върне на бял кон.

    Коментиран от #56, #61

  • 14 Буден

    43 0 Отговор
    Ако нещо зависише от тези старци нали се сещате???....
  • 15 ха ха хааа

    13 5 Отговор
    Поне 10 статиЙ за дебата ... 🤭 Таваришчи , щом мърда бъзето , значи там има нещо .. 😁

    Коментиран от #16

  • 16 Посети ли прайда

    20 2 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха хааа":

    Като мърда , бръкни да го хванеш .
    Тъкмо ще видиш какво е .

    Коментиран от #22

  • 17 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    4 23 Отговор
    ПУ.РУ.СУ.ФИЛИТЕ...КОЛКО
    СА ЗАГРИЖЕНИ КОЙ ЩЕ
    БЪДЕ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ...
    АПРОПО..600 000 (мобики)
    НЯМА КОЙ ДА ГИ ВЪРНЕ НА..🌍....

    Коментиран от #51

  • 18 Бандит МетодиеФ БуРисОФ

    22 3 Отговор
    И аз имам шизофрения, но не ми пречи да лъжа българският народ и да грабя милиарди от бюджета и евро фондовете,а европейските лидери съм ги е..л с 200
  • 19 Като Путю ли ?

    2 18 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Маладой , маленкий , на токчета ?!

    Коментиран от #23

  • 20 Мечо Пух

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "грух":

    Грухчооо..
  • 21 Мдааа

    29 0 Отговор

    До коментар #10 от "просто е възрастен":

    Много е морален и достоен, достойно организира бомбардировки над цивилно население в бивша Югославия
  • 22 ха ха хааа

    2 13 Отговор

    До коментар #16 от "Посети ли прайда":

    Бръкнах .. Една балалайка била 🤭 самозадоволяваща се ..
  • 23 КОТарАК 🐱

    1 20 Отговор

    До коментар #19 от "Като Путю ли ?":

    точно щот не искам неадеквати като ПУ и тия двамата за щатски президент се дразня

    Коментиран от #49

  • 24 Сретен Бойкич

    20 0 Отговор
    А защо нямаше дебат между Бойко и Кирил Петков
  • 25 Ами всъщност

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха ха а така":

    Защото той е просто удобна пионка на този пост............и за хората дето реално му дърпат конците е подходящ за президент, а за сегашното му вице Камала думите направо са излишни............жената е много зле интелектуално и с държането и приказките си буди присмех навсякъде!

    Коментиран от #34

  • 26 Смърфиета

    8 0 Отговор
    Тръмп също, но това е функция от формата. И двамата се суфлират от щабове, които следят и рейтинги в реално време. Да не говорим, че и двамата бяха зазубрили обем информация по темите. Там излизат и политиките на президентската администрация, които се бутат независимо от това кой е президент. Дементен си е, но там обществото е поляризирано, та ще видиме.
  • 27 😆😆😆

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тоз":

    😳 Искаме той да е президент 🙄
    Идиотите не свършват 🤫😅🤣
  • 28 Демпси

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тоз":

    Прости моята некомпетентност и обясни на невежите като мен кои са "хибридните медии"? Ако може с конкретни имена?

    Коментиран от #37

  • 29 гост

    16 0 Отговор
    Единия луд другия луд с деменция ....хвани единия удари другия ...краваристан отиде по дяволите
  • 30 Госあ

    24 1 Отговор
    “Тръмп лъжеше безсрамно, Байдън бръщолевеше несвързано, а водещите просто са казваха много пъти "благодаря" и продължаваха.” 😂 демокрация, бате ! На дълбоката държава. Краварника е един балон на 300 години, който се наду след плячката от ВСВ. Преди това беше една посредствена кочин@ от типа на Мексико. Територия населявана от престъпници, проститутки, мошета и мафия. Плюс купените или отвлечени специалисти от цял свят след ВСВ. Крайно време е да се спука. Пак много издържа, има-нема век
  • 31 Сатана Z

    13 1 Отговор
    Демократите ще сменят Байдън с лудата Кица,все тая!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Байдън докато мърда

    17 1 Отговор
    Ще се бори да е президент. Защото ако не е ще му изкарат килимите ризи и на него и на сина му още от времето на вицепремиера на Обама.
  • 34 Смърфиета

    14 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ами всъщност":

    Камала Харис стартира от поста прокрор на Лос Анджелис. На първичните избури на демократите, повечето фигури бяха издигнати от младоците във възрастовата група под нейната, също бяха от малцистванта и там беще наистина потрес. Байдън не му издигнаха силен съперник, за да го издигнат именно него. Защо им трябваще да е дементен – защото предпочетоха да не е откровенно прос. Явно възрастовата пирамида на партийното членство е обърната, и клиентелните структури си знаят Байдън.
  • 35 Механик

    20 2 Отговор
    На зле отиват нещата на глобалистите, а така добре беше тръгнало всичко за тях.
    Сега имаме бай-бай-Байдън, нов таван на дълга, петродолара вече не се тачи на много места, където има петрол, галопираща рецесия и рязко спадане на общественото доверие в назнаените от давоските куловоди марионетки. Новите майдани не се получиха нито в Беларус, нито в Грузия....
    Абе, не им върви на хайванчетата. И елетричките им не ги искат, и брашното от червеи не се тачи....
    Жендърите така и не станаха критично много, а населението така и не ги полюби.. Много издънка, много нещо. А колко пари само се наляха в глобализацията, не ми се мисли.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Аз може да не съм прав,

    16 0 Отговор

    До коментар #28 от "Демпси":

    но аз лично докато не го прочета в Бесарабски фронт, не вярвам.

    Коментиран от #41

  • 38 Лют

    15 0 Отговор
    Тези Демократи не знаят ли състоянието на своя кандидат?
    От 300 мил.население....това ли избраха двете водещи партии?
    Горко и на САЩ ако това са най достойните лидери....между които населението трябва да избира.

    Коментиран от #44

  • 39 Тонката

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тоз":

    "Много по-добре се представи Байдън."

    Ти сигурен ли си, че говориш за същия дебат?

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Демпси

    10 0 Отговор

    До коментар #37 от "Аз може да не съм прав,":

    "но аз лично докато не го прочета в Бесарабски фронт, не вярвам." ----- И аз така!
  • 42 Смърфиета

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Тонката":

    За него говори, пустият му хибридчик.
  • 43 Пътници

    16 0 Отговор
    "Демократите" знаят, че това ще е последният президент на САЩ и се спотайват като зайци в тръстика.

    Коментиран от #45

  • 44 Смърфиета

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Лют":

    Там не гледат много новини. Отговорът на реторичният въмпроз е, че не е риторичен.

    Мнозина наистина не знаят. Доверяват се на политическата сила, която го е издигнала. А там къртици на Нетаняхув Израел, прец.каха партията, за да дръпнат всички евреи в републиканската партия, която им призна Йерусалим за столица. Много, ама много трябва да се замислят политиците от демократическата партия според мен, но корупцията очевидно е такава, че на тях изобщо не им пука за нормалните хора.
  • 45 Смърфиета

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "Пътници":

    Ако американците гледаха новини, със сигурност биха осъмнали с еднопартийна система.
    Хубаво за тях е, че не гледат.
  • 46 Симо

    9 0 Отговор
    Такова е мнението на десетки демократи, които разговаряха с "Политико", като повечето от тях пожелаха да запазят анонимност, за да могат да говорят свободно.!!!!!!!!
    Това ли е ДЕМОКРАЦИЯТА, която ни предлагат???? Демокрация в която се запазва анонимност за да могат да говорят "свободно"!!!!
  • 47 факуса

    8 0 Отговор
    говедарника удари дъното,какъв дебат с некой с деменция ще водиш,кат той си говори с духове,бог да пази кралицата,а пишат,че путин станал за смях
  • 48 Ууууф

    6 0 Отговор
    Писна ми !!!
    Дали в тия смахнат свят остана нещичко нормално !!!?
  • 49 Трол

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "КОТарАК 🐱":

    Аз искам разумни и смели лидери като Ким Чен Ун.
  • 50 бай Иван

    4 1 Отговор
    На дебат били ранният и късният Брежнев !
  • 51 А вероятно

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝":

    не е факт.
  • 52 Деций

    7 0 Отговор
    Естествено ,че ще бръщолеви, деменцията не знае ,че е жив!Човека има нужда от помощ и грижи в старчески дом.Как не ги е срам да го мъчат по този начин,нямат капка милост!
  • 53 Факт

    2 4 Отговор
    Тръмп е Пропуснал Байдън е Прокитаец. Трябва як янки който да биха и двете източни Ко чини едновременно
  • 54 Атина Палада

    7 1 Отговор
    Че политиците в САЩ, включително и президента са само фигуранти, е ясно. Обаче, демократите се излагат с Байдън. Човека е болен. Не знае на кой свят се намира... Така и така президента е кукла на конци, не взима никакви решения, да сложат някой, който поне говори адекватно.
  • 55 БеГемот

    3 0 Отговор
    Тия и двамата са поставени от посолството от София проксита на двете прасета...
  • 56 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Андрешко":

    Добре казано,и ще го направят
    Ако Хилари Клинтън му я набутат за вице,това ще е планът на демократите,евала
  • 57 Тома

    2 0 Отговор
    И двамата папардаци са удобни на политическата мафия да си развяват коня на воля.Ама ние от опит знаем че когато народа е прост това се случва

    Коментиран от #58

  • 58 Да бе да

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Тома":

    Като че младички наведеняци не могат да намерят за да заменят Байдън и пак да си разиграват коня??

    Тръмп може да ни харесва или не, но него не могат да контролират и затова са бесни.
  • 59 От страни

    4 0 Отговор
    Ей манете човечеца да си оди. Нали е едва жив.
  • 60 От страни

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "просто е възрастен":

    Кой? Байдън е достоен и морален човек? Дьяолите в ада завиждат на "морала" му и го чакат с нетърпение.
  • 61 От страни

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Андрешко":

    Оная е по изкуфела и от него. Едно интервью почна да джафка като кученце и ла премигва често често.
  • 62 Иван

    1 0 Отговор
    .........По дяволите.....