Last news in Fakti

2 Юли, 2024 16:50 1 809 42

"Тръмп е най-голямата заплаха за демокрацията"

  • тръмп-
  • сащ-
  • върховен съд-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • президент

Върховният съд на САЩ реши, че Тръмп има право поне на частичен имунитет срещу наказателно преследване

"Тръмп е най-голямата заплаха за демокрацията" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За бившия президент Доналд Тръмп решението на Върховния съд бе огромен триумф: това е победа за Конституцията на САЩ и демокрацията, възкликна той в социалната си мрежа Truth Social. Още преди това той изрази в подкаст радостта си от това, че решението ще има по-голямо отражение за неговия конкурент – демократа Джо Байдън, отколкото за него, пише АРД.

"Опасен прецедент"

Президентът Байдън разкритикува решението на Върховния съд, възприето като победа за неговия съперник. Той го нарече опасен прецедент, който прави лоша услуга на американския народ, предадоха Ройтерс и Франс прес.

С консервативното си мнозинство Върховният съд реши, че американските президенти са защитени от наказателно преследване в официалните си действия, но не и в неофициалните. Оттук нататък по-ниска съдебна инстанция предстои да прецени дали опитите на Тръмп за влияние върху изборите в САЩ са официално или неофициално действие. Във връзка с това изглежда все по-невероятно Тръмп да бъде изправен пред съда преди изборите на 5 ноември.

Привържениците на Тръмп, като например републиканският сенатор Джеймс Дейвид Ванс, също приветстваха съдебното решение. То би могло да разбие обвиненията на специалния прокурор Джак Смит срещу Тръмп, написа Ванс в платформата Х. Смит води следствие срещу Тръмп заради опитите му за манипулация на изборите и заради неговата роля при щурма срещу Капитолия на 6 януари 2021 година, припомня АРД.

Остра критика от страна на демократите

Демократите реагираха с възмущение. Лидерът на мнозинството в Сената – Чък Шумер, определи решението на съда като „срамно“, тъй като позволява на бившия президент да отслаби демокрацията, нарушавайки закона.

Нанси Пелоси, бившата говорителка на Камарата на представителите, написа в декларация, че с решението си Върховният съд се отклонява от стандартите и нарушава един от основните американски принципи, а именно – че никой не стои над закона. Бившата външна министърка Хилари Клинтън изрази мнение, че през ноември американският народ ще поиска сметка на Тръмп.

"Това е абсурдно и опасно"

Бившият полицай Харис Дън, който е бил на служба при щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година, споделя, че не може да повярва как така съдиите са дали частичен имунитет на Тръмп. „Той продължава да е най-голямата заплаха за демокрацията“, заяви Дън пред медиите. Дън, който сега се кандидатира от Демократическата партия в щата Мериленд, е убеден, че навремето Тръмп е подтикнал своите поддръжници да атакуват Капитолия. В качеството си на очевидец Дън посочва, че хората, които тогава са го нападнали, са действали от името на Тръмп и по негови указания. Друг бивши служител на полицията, охраняваща Капитолия, Акилино Гонел, коментира: „Върховният съд наруши принципите на демокрацията. Това е абсурдно и опасно“.

Юристите не са изненадани от решението на Върховния съд, посочва АРД. Бившият американски министър на правосъдието Алберто Гонзалес заяви пред CNBC, че един президент трябва да има възможност да взима и най-трудните решения. И докато действа в официално качество, трябва да е защитен от наказателно преследване.

Според историчката Леа Райт вече от над 50 години може да се наблюдава, че властовите пълномощия на американския президент се разширяват все повече. Фактът, че съдиите са предали тълкуванието на този случай на по-долна инстанция, показва обаче, че някои членове на Върховния съд държат на неутралността и обективността.

При победа Тръмп може да помилва сам себе си

Докато следващият съд се произнесе как точно трябва да се прилага решението спрямо Тръмп, могат да минат месеци, отбелязва германската обществено-правна медия. При това положение началото на процеса срещу Тръмп най-вероятно ще се отложи за след президентските избори през ноември. И е вероятно да не се стигне до никакво осъждане на Тръмп, тъй като при победа той може сам да се помилва, прогнозира АРД.

Автор: Клаудия Саре ARD


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    6 56 Отговор
    Този самовлюбен егоцентрик така ще нагласи русия , че ще питат за Байдън .

    Коментиран от #19, #38

  • 2 и тръмп не е редовен

    47 7 Отговор
    но е по добре от фашиста бидон. В района на Авдеевка в Донецкото направление две бригади на Въоръжените сили на Украйна бяха оставени от командирите си на фронтовата линия и решиха да се предадат. 110-а и 31-а бригада преминаха на страната на Русия и бяха пленени от войниците на 1-ва Славянска бригада.
  • 3 Дрън дрън та пляс

    36 8 Отговор
    Бай дъня мислеше че ще спечели по лесния начин ама не му се отвори старческия парашут
  • 4 Тома

    45 5 Отговор
    И там соросоидите умора нямат
  • 5 воя на умряло

    46 5 Отговор
    на DW е музика за ушите.
  • 6 Тръмп не е заплаха

    33 8 Отговор
    А спасение!

    Коментиран от #9

  • 7 Васил

    15 14 Отговор
    Тръмп е поредният луд на небосклона.
  • 8 ИНЖ1

    6 30 Отговор
    Абсолютна отк@чалка!!! Марионетка на Москва!!!

    Коментиран от #13, #32

  • 9 Хахах

    6 27 Отговор

    До коментар #6 от "Тръмп не е заплаха":

    Един път да се опита да го шантажира путин , и е свършена русия . Тоя обича се бе си пове от САЩ . Само гледай. Много ми е забавно как от кремъл насъскват троловете е полза на Тръмп . А не знаят какво ги чака. На Байдън ще направят паметник на червения площад като дойде Тръмп ;-)

    Коментиран от #11, #15

  • 10 404

    32 6 Отговор
    тръмп е заплаха не за демокрацията , а за новия глобален неонацизъм който тиражирате в момента! Остава да го подлатите с гражданска кръвчица и спокойно ще можем да му викаме фашизъм!
  • 11 404

    31 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хахах":

    аман от заблудени ламери като теб! къде е тая руска пропаганда, блогери , телевизии, анал лизатори къде сда бе по коя ТВ -са кой им плаща, щот вие даже не се и криете нито пък криете и кой ви плаща, долна немита ссган!

    Коментиран от #23

  • 12 сащисан кравар

    26 4 Отговор
    Уточнете, коя "демокрация" и че става въпрос за "либералната демокрация"!
    Тя е заплаха за всички нормални хора по земята, така че Бай Дончо реално е лечение!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сатана Z

    3 22 Отговор
    Бай Тръмп ще запали Америка подобно на Нерон,който е запали Рим.
  • 15 да де

    24 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хахах":

    Тръмп е бизнесмен за него е по-добре света да търгува отколкото да воюва защото иначе не се знае кой ще оцелее.
  • 16 Мафията Deutsche Welle

    23 5 Отговор
    Байдън и всички евроатлантици са не само заплаха за демокрацията, а те са задушили, няма я, чува се само мафиотския-фашистки евроатлантически хор"аллцхаймар".
  • 17 ха ха

    9 3 Отговор
    нито байпънови са демократи нито тръмпистите са републиканци ,но пък са пълни със селски тарикатлъци представяни за закони
  • 18 Правоверен Евроатлантик

    16 2 Отговор
    Геронтокрация, сър.
    Кой ще вземе на сериозно САЩ като държава с такива идиоти начело? Кой уважаващ себе си лидер ще иска да има снимка с някой от тях?
    Толкова ли нямат някой читав кандидат? Поне актьор да си сложат пак като Рейгън, дето да знае протокола, как да се облича, да чете без запъване от аутокюто и да не се пребива по стълби.
  • 19 Гошо

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    Хахаххххх, ще ти се ама надали
  • 20 мдаа

    13 2 Отговор
    Еврейската пропаганда на дойче зеле не ми минават ! Изобщо, защо публикувате прооагандава на дойче зеле БТВ също, Нова.тв също ??
  • 21 Да построим стена

    3 10 Отговор
    И азиатските империалисти да платят за нея 😂😂😂
    Правоверните сибиро-чеченци нямат място в свободна Европа 😂😂😂
  • 22 Червената шапчица

    16 2 Отговор
    "Тръмп е най-голямата заплаха за демокрацията и за тутраканската селищна система"
  • 23 Варненец

    3 13 Отговор

    До коментар #11 от "404":

    Немитите сте вие рушофилите, още сте на дворни тоалетни и бани.

    Коментиран от #24

  • 24 Точен

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "Варненец":

    И аз съм варненец, но два пъти с кораб съм бил в Русия. Преди Путин и след Путин. Преди Путин русите живееха по-бедно и доста по-бедно от нас. След 15 г управление на Путин са по-добре от нас. Що се отнася до Тръмп, той е американски националист, обича си държавата и обикновените американци.. Така пречи на неофашисткия глобализъм и им е трън в таза.

    Коментиран от #26, #33

  • 25 Ролан

    9 1 Отговор
    Тази Демокрация , всъщност е Диктатура на Парите над тези които ги нямат ,та все едно за нея)))
  • 26 Ролан

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Точен":

    По просто казано- намериха си майстора!))
  • 27 Карма

    1 6 Отговор
    Оранжевият мошеник е точно това, което преялите американци заслужават. Този ще ги довърши.

    Коментиран от #42

  • 28 атеш айдар марийка миризливка джамбаз

    2 1 Отговор
    гледайте телеграм каналите Мертвые укропы 18+ изнанка, zачистка, кот бармалей, енот херсон, глазамиЧеловека,бобр и др. Влезте в СОЛНЦЁПЕК(скрит канал) и гледайте как урките стават на парчета
  • 29 В.В.П.

    3 1 Отговор
    Не споменавайте повече тая срамна дума демокрация ..Има 2 млн начина да те унижат ,заробят ,убият ,принудят.Утопия .барак и Джо са заплаха за света .Планетата Земя ..третата планета в СС..Да се обесят на пилона в Капитолия .
  • 30 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Тромп е ,,трън ,в очите на срамните демократи..Затуй е ,,,заплаха,,.
  • 31 хммм

    6 1 Отговор
    Trymp Е демокрацията!!!
  • 32 Атина Палада

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "ИНЖ1":

    Нито е о.ткачалка, нито е марионетка на Москва! Тръмп е антиглобалист!
  • 33 Истината

    1 10 Отговор

    До коментар #24 от "Точен":

    Руснаците не са по-добре от нас. Москва не е Русия. Средните им заплати и пенсии са над два пъти по-ниски, а цените - същите. За репресиите няма какво да говорим. Това все още е тоталитарна държава, където жителите са покорни роби. Факт е, че при Путин станаха по-добре, но който и да беше, пак щяха да станат по-добре като се има предвид откъде тръгнаха. То и ние сме по-добре след 3 мандата на Бойко защото тръгнахме от много ниско. Това не означава, че той е най-доброто за нас. Нека не забравяме, че Путин изби стотици хиляди руснаци и изгони милиони млади и образовани зад граница. Ефектите от тази война ще се усещат с десетилетия. Путин вдигна Русия на крака... и я бутна в пропастта.

    Коментиран от #34, #41

  • 34 Биско Чекмеджето

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    Градския ти каза, че е ходил с кораб. За каква Москва бълнуваш. До колкото знам, тя няма излаз на море
  • 35 Ти си

    8 1 Отговор
    Сега остава либерално-демократичните медии да се изцепят че Тръмп путинист и копейкаджия .....
  • 36 Виждам

    8 1 Отговор
    Обратното Тръмп може да се окаже важен гарант за демокрацията. Той ще се отакаже против незаконната миграция,зелената сделка, джендаризма и другите изгъ зици.
  • 37 Дойчо Велчев съм

    4 1 Отговор
    - Пак се изходих обилно на метеното! И ми поолекна малко!
  • 38 Всъщност,

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    Нека уточним - Тръмп е най-голямата заплаха за Демо(н)крацията!
  • 39 защо ни казвате какво

    4 0 Отговор
    хортуват демократите??? То е Ясно! Пам-пер-са е с ЯСНА КРИСТАЛНА мисъл, няма ФИРА, нито синът му е следствен. Прави каквото го бутат от ВПК.
    За Тръмп ни оставете ние да мислим каквото показва той. Не НИ ДИКТУВАЙТЕ за бай дънЧО. По-слаб президент САЩ не е имал.
  • 40 Най-голямата заплаха

    1 0 Отговор
    За Демокрацията са средствата за масова ДЕЗИНФОРМАЦИЯ и пропаганда като DW.
  • 41 Така ли бе

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    А България каква държава е, кой управлява в нея повече 30 г. Това са бивши ДС-та Комунисти и мафията. Ти какво демократично видя в това? Не виждаш ли, че всичките тия са продажници, родоотстъпници и КРАДЦИ без изключение. Какво си тръгнал да обсъждаш другите държави ,погледни първи твоята и тогава пиши, или вече тя не е твоя защото си я продал на такива като ПОСОЛСТВОТО.
  • 42 Щото

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Карма":

    Алцхаймер а хич не ги довършва а? Само си направи една справка колко е нараснал дълга на САЩ въпреки колосалните суми които печелят от войната в Украйна и LNG за Европа по времена управлението на ПАМПЕРСА и тогава пиши по форумите.