Last news in Fakti

3 Юли, 2024 12:36 2 333 20

"Гражданите на райха" и децата, които не съществуват

  • германци-
  • гражданите на райха-
  • деца-
  • германия-
  • полиция

В Германия има деца, които официално не съществуват, нито пък имат акт за раждане

"Гражданите на райха" и децата, които не съществуват - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Майката живее в източногерманската провинция Тюрингия и е привърженичка на "Кралство Германия" - организация в състава на групировката "Граждани на райха". Във видео на един от сайтовете на групата жената обяснява, че съзнателно не е регистрирала дъщеря си. "За да расте свободно, щастливо и без принуда, не ѝ трябва акт за раждане", казва тя. Според нея е предимство и това, че "няма да ѝ се налага да ходи на никакви медицински прегледи", пише АРД.

Алтернативни държавни структури

От публикацията става ясно още, че детето не е ходило и на училище, макар това да е задължително в Германия. Това продължило, докато загрижени съседи на семейството не алармирали властите. Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) определя „Кралство Германия“ като „сектантска общност“ и една от най-големите подгрупи в състава на „Граждани на райха“. По данни на службата „Кралство Германия“ има около 6 000 членове. А в момента на много места в страната се провеждали срещи за набирането на нови приивърженици, става ясно от разследването на АРД. Целта, която преследва групировката, е създаването на алтернативни държавни структури – със собствена конституция и валута.

Въпросното момиче от Тюрингия не е единственото дете, за което държавните институции дори не подозират, че съществува. „Дори и да са само две деца, за мен това би било сериозен проблем“, казва за АРД шефът на Службата за защита на конституцията в Тюрингия Щефан Крамер. Конкретни числа той не може да посочи, но предполага, че само в Тюрингия има двуцифрен брой семейства, определящи се като „Граждани на райха“, в които и децата са съответно индоктринирани.

От разследването на журналистите от АРД става ясно, че в редица германски провинции има известни случаи, в които родители правят опит да избегнат издаването на акт за раждане на децата си. На някои места те явно се опитват и да създават алтернативни образователни структури, като например в провинция Хесен, установява германската медия.

Рекламират ражданията вкъщи

Журналистите са установили, че в редица канали на социалната мрежа "Телеграм" се вербуват нови членове, на които се обяснява, че е по-добре семействата да раждат децата си вкъщи и да не ги обявяват пред властите. Само така децата им щели да станат свободни хора. Подобно разбиране се споделя и от привържениците на заговорническа идеология QAnon, посочва АРД.

"Граждани на райха" отричат държавната власт в Германия, която те оприличават на фирма. С акта за раждане въпросната "фирма" принуждавала хората да сключват един вид договор с нея, за да ѝ преотстъпят всичките си права и ги превръщала в роби. Затова си заслужавало родителите да направят всичко възможно, за да заобиколят издаването на акт за раждане на децата си, казва изследователката на екстремизма Ферена Фибиг пред германската медия.

Истината, всъщност, е доста по-различна. Когато децата биват систематично изолирани от обществото, например чрез алтернативни форми на обучение, тяхното развитие много бързо може да бъде застрашено, тъй като са им ограбени всички шансове за бъдещето, допълва Фибиг.

Възходяща тенденция

По данни на вътрешното разузнаване в Германия има около 23 000 „Граждани на райха“ (данни от 2022 г.). От тях около 1000 живеят в Тюрингия, други 5400 - в Бавария, а 3000 – в Саксония. Много по-голям обаче е броят на хората, които чувстват близост с тази идеология, пише АРД и цитира в тази връзка представително проучване на фондация „Конрад Аденауер“. Според него 5% от германците споделят идеите на „Граждани на райха“. За експертите това е знак, че тенденцията е възходяща, подчертава АРД.

Емилиян Лилов редактор


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофилчо

    15 5 Отговор
    Интересно майката какво работи и от къде има пари да живее.

    Коментиран от #8

  • 2 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    27 2 Отговор
    ГРАЖДАНИТЕ НА РАЙХА СА 100 ПЪТИ ПО МАЛКО
    ОТ ГРАЖДАНИТЕ НА ГЕРМАНИЯ КОИТО
    ИМАТ ТРУДНОСТИ С НАУЧАВАНЕТО НА ГЕРМАНСКИЯ ЕЗИК СЛЕД 30 ГОДИНИ В ГЕРМАНИЯ
    .....
    ТОЙ НЕ ИМ Е НУЖЕН :))
  • 3 Третия райх

    11 3 Отговор
    Идва !
  • 4 Мда

    13 0 Отговор
    Фелибето е така.
  • 5 Сатана Z

    9 6 Отговор
    И мен кво ме е-бе кво става в Райха та ми занимавате с глупостите на DW?

    Коментиран от #12, #16

  • 6 DW - Пропаганден машинен

    19 4 Отговор
    Всъщност тези създават нещо, като "банка за германци" чрез която се опитвaт да запазят немския ген и нация? На фона на заличаването на германската нация, чрез омешването и с днк на имигранти от третия свят и спирането на размножителния процес, чрез насърчаване на еднополови връзки и бракове е съвсем нормално да се появи съпротива!
    Изправени са обаче пред добре смазана машина с доносници "докато загрижени съседи на семейството не алармирали властите.", така че мисият им е мниго трудна!
    Това е грозната реалност за Либералния Германистански Халифат!
  • 7 Шаро

    13 4 Отговор
    Светът е един голям концлагер! Щом още от раждането ти слагат номер...
  • 8 шегичка

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилчо":

    Наследила е хер Флик от "Ало, ало".
  • 9 Анонимен

    14 2 Отговор
    Нормално е гражданите на Германия да се самосъхранят,след като официалната власт на страната се грижи за чуждоземци(туземци).Нямат време и желание за своите граждани.
  • 10 Пропагандата

    13 3 Отговор
    Реве с пълно гърло срещу избора на обикновените немци от източните провинции. Видите ли ,"омаскарите им демокрацията". Само ,че има една мъничка подробност: почти всички оцелели след 1945 нацистки лидери се изпокриха на запад. Излиза ,че там трябва да търсим истината за бедите в съвремието ни.
  • 11 Трол от Криводол

    6 5 Отговор
    Звучи като държавата ви да е пред разпад.
    Иначе сте се загрижили за нацистка Украйна.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 абе

    4 8 Отговор
    Нещастници има по цял свят. Като плоскоземните антиваксъри.

    Коментиран от #15

  • 14 Някой

    10 1 Отговор
    Казва се Тюринген (Thüringen). Не някакви измишльотини "Тюрингия". В България по магазини дори може да засечете масло с това име. Може би една година след обединението на Германия, примерно половината източногерманци си искаха обратно ГДР. Много останали безработни. А другите ги гледаха като втора ръка хора.

    Коментиран от #18, #20

  • 15 Някой

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "абе":

    За антиваксърите. За ковида де, а не въобще. Увеличени пъти, заради това което направиха с ковида. Тук без да са броени починали от ковида, а починали констатирани, постигнаха към 70 хиляди повече починали по обща статистика на НСИ. В Туркменистан бе забранено да се говори за ковида. 2021г те са някъде 6.2-6.3 милиона население, а ние на преброяване 6.52 милиона - малко повече. В Туркменистан при забранено да се говори за ковида, починалите за 2021г даваха 41700+ човека, а в България 148995. Над 107 хиляди повече починали тук и над 3.5 пъти повече, при мъничко повече население. Кой да не спасява от "спасители"? Говориш като фанатик ислямист вярващ в Аллаха, упс колко е страшен ковида. Как ли е оживял навремето човека, като не е знаел що е то миене на ръце? И където говореха за открилият хигиената Игнац Земелвайс, но не и как тогавашните здравни служби са го пратили в лудница и умира 14 дни по-късно следствие от бой. Защо си мислиш, че сегашните здравни служби са различни? Или да обяснявам за Експеримент на Милграм, как хората са готови да измъчват други хора, вярвайки на авторитета.
  • 16 То ще

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Те за-е-бе не бойсе има време
  • 17 смях

    3 0 Отговор
    Граждани на Улаф Шолц!
  • 18 По повод това

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Което пишеш , на времет 90 те години живех с мойте родители в Германия в бившето ГФР в работата на бащами имаше много пришелци от ГДР , и тия колеги от западна Германия викаха за гедераците ,това не са немци а руснаци говорещи немски език
  • 19 Ами да

    1 1 Отговор
    Навсякъде има луди!
  • 20 Ал-Гой

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Когато германците почнат да наричат страната ни "България", а не "Булгариен", тогава аз ще почна да наричам провинциите им Тюринген, Байерн, Нийдерзахсен и т.н.
Новини по държави: