Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Юли, 2024 15:54 1 716 32

ISW: Войната в Украйна - между недостига на оръжие и протакането от Москва

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • нато

Русия счита, че ще може да постига пълзящ напредък в Украйна за неопределено време, вероятно за да стимулира Путин за унищожаване на украинската държавност

ISW: Войната в Украйна - между недостига на оръжие и протакането от Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Забавените и недостатъчни доставки на западни оръжия вероятно ще попречат на Украйна да оборудва всички създадени нови военни части. Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Bloomberg, публикувано на 3 юли, че украинските сили са по-добре позиционирани по отношение на жива сила, отколкото бяха преди няколко месеца, но бъдеща контранастъпателна операция зависи от оборудването.

Командирът на украинска бригада, действаща близо до Часов Яр, на 3 юли даде подобна оценка на тактическо ниво - украинските сили в неговата зона на операции се нуждаят повече от боеприпаси, отколкото от жива сила.

Зеленски обаче заяви, че отнема твърде много време военното оборудване да пристигне на фронта. Той повтори коментари от началото на юни 2024 г.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украинските медии рутинно подчертават това през последните месеци.

Това е от решаващо значение за избягване на протакането на войната, което цели руският президент Владимир Путин. Русия счита, че ще може да постига пълзящ напредък в Украйна за неопределено време, вероятно за да стимулира Путин за унищожаване на украинската държавност.

Путин използва съществуващите международни организации, фокусирани върху Евразия и ръководени от Русия, като крайъгълен камък за предложената от него нова алтернативна "архитектура на евразийската сигурност". Руският министър на отбраната Андрей Белоусов заяви по време на срещата на министрите на отбраната на Общността на независимите държави (ОНД) на 3 юли, че наскоро обявената от Путин "Евразийска структура за сигурност" ще обхваща "всички сфери на дейност" и е "отворена за всички евразийски страни без изключение."

Белоусов подчерта значението на руско-беларуската съюзна държава, Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), Евразийския икономически съюз (ЕАЕС), ОНД и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в създаването на тази нова евразийска архитектура за сигурност.

Преди това Путин подчерта на 21 юни, че Русия иска да обсъди проблемите на евразийската сигурност с тези международни организации и БРИКС.

Той проведе двустранни срещи с лидерите на различни държави-членки на ШОС, наблюдатели и партньори в диалога в кулоарите на срещата на върха на ШОС на 3 юли. Сред тях бяха президентите на Турция Реджеп Ердоган, Китай Си Дзинпин, Азербайджан Илхам Алиев, премиерът на Пакистан Шехбаз Шариф и други.

Изявленията на Кремъл за всяка среща бяха до голяма степен шаблонни - наблягаха на дългата история на приятелски отношения, силна търговия и разрастващо се енергийно сътрудничество. Всички те представяха Русия като част от мрежа от приятелски икономически партньори в Евразия въпреки западните санкции. Путин се опитва да създаде коалиция от държави, настроени да действат като алтернатива на Запада и да подкопаят НАТО - Китай, Северна Корея, Виетнам и Венецуела.

Украйна извърши удар с морски дрон срещу руската военноморска инфраструктура в Новоросийск, Краснодарски край през нощта на 3 юли и според съобщенията е повредил енергийната инфраструктура по време на въздушен удар с дрон срещу Белгородска област през нощта на 1 юли. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че Силите на руския Черноморски флот (ЧФ) унищожиха три украински военноморски дрона на път за Новоросийск. Руското министерство на отбраната и руските блогъри по-късно разпространиха кадри, показващи елементи на ЧФ, които отблъскват военноморски дронове, които според съобщенията са били насочени към руската военноморска база в Новоросийск.

Кметът на Новоросийск Андрей Кравченко потвърди нападението и обяви затварянето на плажовете. Говорителят на украинските ВМС капитан трети ранг Дмитро Плетенчук отбеляза на 3 юли, че украинските ВМС все още не са готови да потвърдят подробности за атаката.

ISW все още не е получил доказателство, че атаката е нанесла щети на руски военноморски цели.

Украинският издател Suspilne, позовавайки се на източници от украинските специални части, съобщи на 3 юни, че на 1 юни удар с украински дрон е "сериозно повредил" Осколския електрометалургичен завод (OEMK) в Белгородска област.

Съобщава се, че неуточнена китайска компания и руски компании разработват дрон, подобен на проектирания от Иран летящ боеприпас Shahed, който Русия да използва в Украйна. Двама неуточнени европейски служители казаха на Bloomberg в статия от 2 юли, че неуточнени руски и китайски компании са провели разговори през 2023 г. за сътрудничество за "копиране" на дронове Shahed и са започнали да разработват и тестват прототип през 2024 г.

Длъжностните лица заявиха, че компаниите се готвят да изпратят дроновете в Русия, но руските сили все още не са използвали дроновете срещу Украйна. Bloomberg съобщи, че според друг служител, запознат с въпроса, Съединените щати оценяват, че КНР в момента не предоставя смъртоносна помощ на Русия, но изпраща комплекти на Русия, които Русия може да преобразува в атакуващи дронове, като същевременно продължава да обмисля дали да изпрати изцяло строи дронове за Русия.

ISW не може независимо да провери никое от тези докладвани изявления на служители.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Bloomberg, публикувано на 3 юли, че Украйна не разполага с доказателства, че КНР предоставя на Русия оръжия, но отбеляза, че Русия е придобила стоки с двойна употреба от КНР. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви на 1 май, че износът на стоки с двойна употреба е помогнал на Русия значително да увеличи отбранителната си продукция. Русия придобива 70 процента от своите машинни инструменти и 90 процента от своята микроелектроника от Китай.

Предоставянето на съвместно произведени от Китай и Русия боеприпаси на Русия за използване в Украйна би било значителна промяна в отношенията и би означавало, че руският президент е осигурил забележителна отстъпка.

ISW продължава да счита, че Китай се опитва да се представи като неутрален посредник и запазва надмощието в отношенията с Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой разбрал-разбрал..

    29 2 Отговор
    Хазарско-бандерясалата ционистка клоака 404 ПРИКЛЮЧИ!!!

    Коментиран от #20, #32

  • 2 Русофилчо

    5 28 Отговор
    Русията накрая ще се разпадне на феоди с крепостни и частни армии.
    Агонията и не е вечна

    Коментиран от #6, #11, #26

  • 3 КОТарАК 🐱

    3 20 Отговор
    липсва ми комунизма-как всички изкарани от селата , да бачкат в заводите , си изхвърляха боклука през терасата

    Коментиран от #9, #21, #27

  • 4 факуса

    18 2 Отговор
    ха ха държавност,с изтекъл мандат на зеления гном ама удобно не правят избори в демокрацията,не предава власта на парламата,ама на 404 все не им стига,черна дупка,само влиза нищо не излиза,рев за пари,вече и за жертвени агнета

    Коментиран от #7

  • 5 Вижте им логиката

    19 1 Отговор
    "РУСИЯ счита, че ще може да постига пълзящ напредък в Украйна за неопределено време, вероятно за да СТИМУЛИРА Путин "
    Излиза че Русия МИСЛИ за да стимулира кого мислите ПУТИН
    БРАВО НА ТИЯ КОИТО ПИШАТ ПОДОБНИ НЕДОМИСЛИЦИ
  • 6 като

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофилчо":

    гледам май ти агонизираш.

    Коментиран от #28

  • 7 КОТарАК 🐱

    1 18 Отговор

    До коментар #4 от "факуса":

    абе..туй 404 откъде го измисли? нещо руско ли е?

    Коментиран от #12, #29

  • 8 Българин

    2 11 Отговор
    ватнишки мечти.....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    5 15 Отговор
    Русия никога не е побеждавала сама във война-винаги е губила

    Коментиран от #24

  • 11 Хиперзвукова лопата с чип

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русофилчо":

    ЛГБТИ Чафутофилчо , поне само това ви остана на вас еврейските атлантици едни голи мечти,които да ги представяте все едно,че са (действителност)..
    Тъй,че мечтай и се надявай като оная лисица дето чакала на коча да му паднат м..дете и ти като лисицата чакай Русия да се (разпаднела)😀😀😀
    Поне се веселяк и ако си вярваш на кретениите дето пишеш тук ,значи имаш поне някаква гола надежда-говежда ти е останала,а това значи,че не си все пак валат..
  • 12 факуса

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК 🐱":

    ами от онез с ценностите е, дет все примираш по тях
  • 13 Баламата

    6 2 Отговор
    Кой разбрал разбрал...руснаците сами ще се бият.
    Ако укрите имаха още 1млн.въоръжени хора 300 самолета и 5 хил.ракети и 50 пейтриъта...можеше да победят
  • 14 Спомен

    5 12 Отговор
    Пригожин не трябваше да дава задна. Той беше на крачка от това да превземе Кремъл. Кой щеше да го спре? Гвардията, която знае само да бие мирни протестиращи? Путин излетя с правителствения самолет и се скри като мишка. Трябваше Пригожин да се намести в Кремъл и целият свят да види колко е жалък дребосъка.

    Коментиран от #30

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Добър ден!

    2 9 Отговор
    Другари комунисти, Артилеристи, болшевики, путюроби, байтошовци и други подобни Механици, честит 4 юли!
  • 17 Хахаха Стига сте ревали!

    9 2 Отговор
    Сороси Дженджари и Двуполови !Все нещо не ви достига.....
  • 18 Дълго_Име

    11 2 Отговор
    "Русия счита, че ще може да постига пълзящ напредък в Украйна за неопределено време, вероятно за да стимулира Путин за унищожаване на украинската държавност" - е, по-голяма измишльотина и игра на думи рядко се среща. Да цитираш ISW с тази върховна глупост си е направо "глупост на квадрат".

    Коментиран от #31

  • 19 Ганчев

    1 6 Отговор
    Важното не е кво прави русия.Важното е кво ще дадат американците!Това е важното.
  • 20 Тишо

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Кой разбрал-разбрал..":

    10 години да се готвиш за война.Фа тръгнеш за три дни до Киев,да седмица до Берлин, за две до Лисабон,да стигнеш до Волчанск.Да те бият така както циганин не си бие кучето.Страшно е!

    Коментиран от #25

  • 21 Мяу,

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Това се правеше като дойде демокрацията писи😂😂🤣😂🤣. Личи ти че си малък и че си коте, поне си толкова умен 🤣🤣🤣🤣
  • 22 Тонката

    7 1 Отговор
    Не знам кой какво мисли, но поразгледах плана на Тръмп, ако бъде избран....Повярвайте ми, този план няма да се хареса на Европа...Ама хич няма да се хареса...🤣
    Сащ оставят Европа да се оправя както може, а те ще се съсредоточат върху Китай:

    "САЩ не могат да останат затънали в европейска "вечна война“, в каквото може да се превърне прокси войната между НАТО и Русия в Украйна, ако Москва не постигне военен пробив. В противен случай, възходът на Китай би станал неконтролируем."
  • 23 1234

    10 1 Отговор
    Тия западняци хвърлиха безчет пари, и още не разбират че Русия не може да бъде победена, пък и урките крадат яко.
  • 24 Чук и сръб

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Сериозно трябва да помислиш за посещение при добър психиатър!
    А за теорията си, можеш да попиташ двама много известни пълководци - Единият се казва Наполеон, а другият Адолф.
    Но за тролетариата няма значение каква е историческата истина - важно е да се хейти!
    Нали така тролчик?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофилчо":

    А ха ха ха ! Някакъв детиняк с жълто около устата но не от Младост а от мъжът му се пробва да трошил !
  • 27 От страни

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Оууу, ма така ли си правил?
  • 28 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "като":

    Той оргазмира. Като напише некой щуротия и оргазмира.
  • 29 От страни

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК 🐱":

    Напиши в търсачката "Украйна" и ще ти излезе "грешка 404".
    Така я наричат щото вилицата на герба и прилича на 404 ако обърнеш едната четворка. Па си е държава-грешка.
  • 30 От страни

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Спомен":

    Това не са спомени а са лъжи. Пригожин не го пипаха до последно за да се избегне началото на бойни действия. И така и стана. Путин никъде не е излитал. Това са вашите козяшки опорки.
  • 31 От страни

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дълго_Име":

    Бъди сигурен - превода на гугъл. То нашите журналя така го раздават днес - или копи пейст или гугъл транслейт или и двете заедно.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: