Тема: Украйна

8 Юли, 2024 15:52 2 712 60

60 политолози в отворено писмо: НАТО не трябва да кани Украйна за членство в алианса

  • украйна-
  • нато-
  • отворено писмо-
  • членство-
  • алианс

Ако Украйна стане член на алианса след края на настоящата война, съгласно член 5 от Северноатлантическия договор, САЩ и техните съюзници ще се считат за ангажирани да се бият с руските сили в Украйна

60 политолози в отворено писмо: НАТО не трябва да кани Украйна за членство в алианса - 1
Снимкa: БГНЕС

НАТО не трябва да кани Украйна за членство в алианса, написаха в отворено писмо 60 политолози от САЩ и Канада в отворено писмо, цитирано от „Гардиън“. На предстоящата среща на върха на Пакта някои (страни членки) настояват Украйна да се приближи значително към членство, например като бъде определен процес за присъединяване на Киев. Всяка подобна стъпка би била неразумна, пише в писмото на експертите, цитирано от БТА.

Ако Украйна стане член на алианса след края на настоящата война, съгласно член 5 от Северноатлантическия договор, САЩ и техните съюзници ще се считат за ангажирани да се бият с руските сили в Украйна, ако Русия отново нахлуе в страната, отбелязват политолозите.

Те напомнят, че президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността за пряко използване на американска военна сила от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна преди две години и посочват, че както Байдън, така и предшественикът му на поста Доналд Тръмп предупредиха, че конфликтът може да прерасне в Трета световна война.

„По същата причина, поради която Съединените щати не трябва да воюват срещу Русия заради Украйна днес, те не трябва да поемат ангажимент да воюват срещу Русия заради Украйна в бъдеще“, пишат политолозите.

Те коментират, че мнението, че присъединяването на Украйна към НАТО би възпряло Русия да нахлуе отново в страната, е „пожелателно мислене“.

Откакто Русия нахлу за първи път в Украйна през 2014 г., съюзниците от НАТО демонстрираха с действията си, че не смятат, че залогът на конфликта, макар и значителен, оправдава цената на войната. Ако Украйна се присъедини към НАТО, Русия ще получи възможност да изпита и потенциално да раздели алианса. Резултатът би могъл да бъде пряка война или разпадане на Пакта, отбелязват още те.

Забавянето на членството на Украйна в НАТО прави лоша услуга на украинците, които смело се борят за своята независимост. Но колкото повече НАТО се приближава до обещанието, че Украйна ще се присъедини към алианса след края на войната, толкова по-голям е стимулът за Русия да продължи да води военните действия и да убива украинци, за да предотврати това, пишат политолозите.

Според тях Киев е изправен пред труден избор с огромни последици за бъдещето на страната. „Украинците заслужават да преценят стратегическите си възможности с ясен поглед, а не през розови очила, поставени от външни лица, които нямат подкрепата на своите страни“, коментират експертите.

По думите им предизвикателствата, които Русия поставя, могат да бъдат преодолени, без да се налага Украйна да влиза в НАТО. Приближаването на Киев към членство в алианса може да влоши проблема, превръщайки страната в място на продължителен сблъсък между двете водещи ядрени сили в света, и да подсили тезата на Владимир Путин, че се бори със Запада в Украйна, а не с народа на Украйна.

„Целта на НАТО не е да показва уважение към други държави; тя е да защитава територията на НАТО и да укрепва сигурността на членовете на НАТО. Приемането на Украйна би намалило сигурността на Съединените щати и съюзниците от НАТО, при това със значителен риск за всички“, отбелязват политолозите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    52 8 Отговор
    НАТО не кани Украйна , НАТО лъже Украйна !!!

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бонев

    41 7 Отговор
    Тези американски политолози не трябва да се притесняват. На балъците от ЕС е определено да се бият.
  • 4 Столтенберг

    45 7 Отговор
    Ясно и точно му го каза на зеления с.0.пол. До 2035 няма да стане. После- ще видим....

    От умрял писмо:)))
    Зеления чак позеленя, че го вкараха с ласкателства в капана и после го измамиха....както винаги правят тези "съюзници"
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Брей, че политолози !

    11 8 Отговор
    Застават в пози Фози !
    Май всите са сексолози !
    На мечки в колхози !
  • 7 Атина Палада

    14 11 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Чини ми се, че Украйна лъже Нато.. :)

    Коментиран от #20

  • 8 така така

    11 37 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Много и треперят гащичките на възгордялата се русийка от натовска Украйна.

    Коментиран от #26

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ХА ХА ХА! ХА ХА ХА!!!!ХОО ХО!

    17 6 Отговор
    ЕЙЙЙЙ... ПУЙКА ... И БАЙ ДЪН... ДЕМЕНЦИЯ.... 😅😅😅🤣🤣🤣

    Коментиран от #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЙОМАРТ

    19 4 Отговор
    Кого да канят?До една година ще трябва да канят дефакто Русия в НАТИ.
  • 13 Политолог на влог

    4 7 Отговор
    Тия нямат думата
    Меги от Тервел
  • 14 Ей този Путин

    25 4 Отговор
    Как прикотка толкоз много политолози. Опасен е .
  • 15 Атина Палада

    19 6 Отговор

    До коментар #11 от "ХА ХА ХА":

    Треперят му от смях:) особено като видя натовската германска армия на учение с дръжките за метли:))))

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Атина Палада

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "Хихихии":

    Или Украйна си избърса г.... с евроатлантиците?

    Коментиран от #35

  • 18 Мразя Масква безплатно, но завинаги!

    4 30 Отговор
    Поредните западни слуги на Путята - ако Украйна е в НАТО, москалите никога няма да в нападнат и това се знае много добре.
    Справка - Полша и балтийските държави...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пич

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Атина Палада":

    Е..... сега...... евреин президент , па и надрусан евреин.....

    Коментиран от #30

  • 21 🙄🙄🙄

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "ХА ХА ХА":

    Как разбра, че му треперят🙄
    Представи си, че си в окопа о ср Ан и оо значи трипери🙄😂🤣
  • 22 ИНЖ1

    5 4 Отговор
    Група съветски учени" написали "призив-обръщение!?
    Като оставиш мечката да играе в двора на съседа, въпрос на време е да заиграе и в твоя!!!
  • 23 Украйна ще бъде в НАТО !

    2 21 Отговор
    А Русия в поза полегато ! Даже в блато !
    Момче богато
  • 24 Нее бе

    2 13 Отговор

    До коментар #10 от "ХА ХА ХА! ХА ХА ХА!!!!ХОО ХО!":

    ПРОСТАК И КОПЕЙКА МНОГО ПО ЛОШО ОТ ДИМЕНЦИЯ.
  • 25 ойчи

    14 0 Отговор
    Да, така е, ама сенилния чака да го осени Бог и неудържимо иска да се бие с РУсия, дори и с цената на унищожението на половината свят за часове.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Атина Палада

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "ХА ХА ХА ХА хи хи хи хи хи":

    Не, не разбирам от оръжия, но немската преса беше обяснила защо германската армия, натовската де е изпратена на учение с боядисани дръжки за метли.....

    Коментиран от #43

  • 28 Атина Палада

    1 13 Отговор
    Но що му трябваше на пуcин да започва тази война в Украйна и да хвърля колосални средства на вятъра когато можеше да подобри с тези средства живота на ватите, Но paбcия винаги се изживявала като империя с крепостници и психопата пycин се помисли ,че може да се нарече император петър велики и че в болния си мозък от шизофренията си , може да води реваншистка война с целия цивилизован свят за да покаже надмощие над НАТО, Но реалността и истината е друга и руските градове замръзват, и се обстрелват с ракети, магазините се изпразват, икономиката боксува и черните чували с трупове на руски войници пристигат на конвейер и ватите колкото и да да са лъгани и потискани да живеят в мизерни условия, разбират, че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна, където огромни суми пари са похарчени за една безсмислена война , когато можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот, на руския народ, а не да живее в бедност и лишения..

    Коментиран от #33

  • 29 Отец Дионисий

    1 13 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 30 Атина Палада

    2 9 Отговор

    До коментар #20 от "Пич":

    В интерес на истината от самото начало... Т. е от февруари на 2022 имах съмнения....А сега две години по късно, предвид резултата за нас колективните и въобще за Натото съмненията ми се увеличиха...Няма значение, че е евреин... А за "друсан"... може да гадаем.....
    Ако съмненията ми са верни, значи е най добрият актьор за всички времена..
  • 31 Атина Палада

    1 16 Отговор
    Но трябва да отбележим, че за 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 600 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.
  • 32 Хм Хм

    2 13 Отговор
    НАТО трябва да приеме Украйна веднага след войната. Путин не би се изправил дори срещу Румъния след края на войната, защото ще бъде пометен за часове.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Руските ZV. иne

    1 6 Отговор
    Активираха полезните идиоти преди срещата на НАТО!

    Коментиран от #37

  • 35 А бе

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Атина Палада":

    Как ще се случи?Не ти достига ресурс да коментираш и бледнееш!

    Коментиран от #51

  • 36 Факт

    5 2 Отговор
    Всеки който са го набутали насила в терористичната секта НАТО е губещ. Погледнете жалката ни "армия", прилича на детски скаутски лагер.Една Македония ще ни попилее.За това нашите безгръбначни политици се гърчат пред Скопие.

    Коментиран от #39, #40

  • 37 Даа бе

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Руските ZV. иne":

    Де да бяха само идиоти,много по зле са.
  • 38 Ехаааа

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Атина Палада":

    Как винаги сваляте гащите на това дето го няма?
  • 39 Селчо

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "Факт":

    НАТО НИТО Е СЕКТА НИТО ДЪРЖАВА,НО ТИ ПАЗИ ДИРНИКА.

    Коментиран от #45

  • 40 Бухахаха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Факт":

    Тези извън НАТО какво спечелиха?

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 404

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Бухахаха ха":

    нато им разтури кочинките и ги приема една по една малка кочинка, така става голяма кочина!

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Бухахаха ха

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "404":

    А какво става с блатната кочина,май края и наближава.

    Коментиран от #46, #47, #48, #50

  • 45 404

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Селчо":

    за туй ли тия опазените ходят кът изсипани крави..., де е минало нато цветя и рози......боже опази на от такива спасители! АМИН!

    Коментиран от #56

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Атина Палада

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "А бе":

    Пишеш как ЩЕ се случи? Ами то се случи вече бе приятелче:) Минало бешело.
    Или си такъв наивник, че не го осъзнаваш?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 А бре

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "404":

    Ти от кое село беше бре,по далече от пръстите на краката си можеш ли да видиш?

    Коментиран от #55

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Селчо

    2 7 Отговор

    До коментар #45 от "404":

    А твоите любимци блатни знаеш ли колко поразии са направили? Ако се налага НАТО ще мине и през Русия,моли се само да не се налага.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Павел пенев

    2 1 Отговор
    Територията на Украйна не е територия на НАТО бе простаци.
  • 60 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Укропуделите джафкат безпомощно !!
Новини по държави: