16 Юли, 2024 11:35 4 357 60

Службите са били предупредени 2 минути преди стрелбата срещу Тръмп, че има въоръжен мъж на покрива

  • тръмп-
  • пенсилвания-
  • стрелба-
  • атентат-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • убийство

Бившият президент на САЩ Тръмп оцеля в събота при опит за убийство, извършен по време на предизборен митинг

Службите са били предупредени 2 минути преди стрелбата срещу Тръмп, че има въоръжен мъж на покрива - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Участници в предизборния митинг на бившия американски президент Доналд Тръмп в щата Пенсилвания са видели въоръжен мъж на покрив и са предупредили полицията за него две минути преди да бъдат произведени изстрелите, съобщи в. "Ню Йорк Таймс". Американският всекидневник публикува видеозапис, заснет от очевидец, предаде БТА.

На кадрите се вижда как участници в проявата сочат към мъж, който лежи на покрива на бялата сграда, откъдето в крайна сметка бе извършено нападението срещу Тръмп. На кадрите се чува и как някои от тях се опитват да привлекат вниманието на служителите по сигурността. Според "Ню Йорк Таймс" видеото е заснето в 18:09 ч. в събота местно време - точно две минути преди да се чуят звуците от изстрелите.

На видеозаписа е заснет и полицейски служител, който се приближава към мястото на инцидента, но не е ясно дали е чул предупрежденията на свидетелите, или вече е знаел, че потенциалният стрелец е на покрива. Освен това на паркинга до сградата, от чийто покрив е стрелял, се виждат три паркирани полицейски автомобила. Все още не е установено дали в тях е имало полицейски служители.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп оцеля в събота при опит за убийство, извършен по време на предизборен митинг в град Бътлър в щата Пенсилвания.

Тръмп, който ще бъде кандидатът на Републиканската партия за президентските избори през ноември, бе ранен леко в дясното ухо и бе изведен бързо от сцената на митинга от агенти на Сикрет Сървис. В резултат на стрелбата загина човек, взел участие в митинга, а още двама бяха ранени.

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ пое разследването на случая и каза, че става дума за опит за убийство. Двадесетгодишният нападател бе убит от агенти на Сикрет Сървис секунди след като произведе няколко изстрела с автомат на митинга на Тръмп. Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    74 4 Отговор
    Нали точно службите са го монтирали на покрива! АХАХХАХХАХ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Очевидец храбър

    86 6 Отговор
    Винаги съм се чудил, защо са им толкова тъпи полицейските сериали. Ами то на живо било още по-тъпо !!! Брилянтен цирк по американски, защото Холиуд е навсякъде !!!
  • 4 Небесната канцелария

    67 2 Отговор
    Защо инструктажът или протоколът за този митинг на Тръмп е бил формулиран лично от директорката на Сикрет Сървиз е бил: ДА НЯМА ПЪРВИ ИЗСТРЕЛ ОТ АГЕНТИ НА СИКРЕТ СЪРВИС, РАЗРЕШЕНО Е БИЛО ДА СТРЕЛЯТ САМО АКО ПЪРВИ Е СТРЕЛЯЛ НЯКОЙ АТЕНТАТОР. Това излезе в предаването Redacted по YouTube.

    Коментиран от #8

  • 5 Малко се объркаха нещата

    62 2 Отговор
    Сега да му мислят службите, че на есен Тръмп ще е президент :)
  • 6 Гориил

    57 3 Отговор
    Изборът на сенатор Дж. Д. Ванс за поста вицепрезидент е катастрофа за Украйна.
  • 7 Сила

    34 4 Отговор
    Момчето си се пече на покрива , прай тен .....кво толкова го сочат и викат полиция ......?!?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Китин от Китен

    32 3 Отговор
    ОК, куршумът за Тръмп бе доставен, макар и с известно отклонение в доставката.
    Сега да видим дали Байдън ще получи доставка на инсулт.

    Коментиран от #17

  • 10 В.В.П.

    15 7 Отговор
    Постановка на Пентагона и Национална сигурност .+Сикрета.Дълбоката държава.Но не целта да го убият.Дз разкарат Джо и демократи от властта..

    Коментиран от #54

  • 11 Запознат

    65 0 Отговор
    Ха ха ха - този е минал към покрива покрай полицаите на паркинга с винтовка, предупредили са ги участници в митинга (2 минути са много), на отсрещния покрив е имало снайперисти на Сикрет Сървис които после го застрелват но преди това удобно не са го видели но пък след това имат отлична видимост да го застрелят - покривът е плосък и няма къде да се скриеш.

    Обаче според "праведната" пропаганда службите не са замесени, а стрелеца е някакъв луд единак и сам е решил да застреля Тръмп - също като Освалд който застреля Кенеди - и там ЦРУ изобщо не беше замесено. Как не измислиха нещо ново.

    Коментиран от #44

  • 12 Госта..

    48 3 Отговор
    A защо го застреляха на секундата ,а не го неутрализираха /раняване /и залавяне жив зада бъде разпитан ????

    Коментиран от #18, #23

  • 13 Аман1

    5 4 Отговор
    В малките български градове и в селата е много опасно да се движиш по улиците, както и да влезеш да пазаруваш в някой магазин за храна. Местните дерибеи, в т.ч. некадърен бивш футболист, женен за грозната щерка на местен червен бизнесмен, веднага пращат уродливи адвокатски щерки да ти досаждат.
  • 14 В.В.П.

    16 1 Отговор
    Сащ винаги са вършили нелогични неща . Действие без смисъл.СЛЕД ВСВ СВЕТЪТ СЕ СЪГЛАСИ ТИЯ ЦЪРЕУЛИ ДА БЪДАТ ГАРАНЦИЯ ЗА МИР ..ОБАЧЕ НЕЩАТА ИЗЛЯЗОХА ОТ УЛЕЯ.Усложниха се много..Янките се взеха много на сериозно..Че едва ли не всички искат да бъдат Янкии....Всъщност нещата са така ...Янките искат да идат в Мексико.Дс плюскат Начос ,Такос и тортитас..Мексиканските искат да идат в Сащ..Пък окропите желаят да избягат от Окропистан н
  • 15 В.В.П.

    27 2 Отговор
    Службите на Рф ,заловиха живи 18 террористи от ИД .От Дагестан ,Таджикистан..Служили в Сирия ,Окропистан като бойци на халифата .Наемници...Много обучени и опасни..Заловиха ги живи..Чака се дело..От ,Дълбоката държава веднага утрепаха мистър Х .Матю да речем..Това е постановка .по Краварски.

    Коментиран от #47

  • 16 Kорект

    15 1 Отговор
    Стрелбата била с полуавтомат РА 15 от 138 м.

    Да се убие човек от това разстояние даже без тренинг е почти 100%.

    Като школник ни раздадоха 6 патрона на полигона. Аз свалих с първите три автоматични изстрела мишената
    от 200 м. а за единичните останали изтрели нямах мишена и стрелях във въздуха.

    Така,че не е необходима особена подготовка на shooting range за да да стреляш точно.

    Коментиран от #24

  • 17 куриера

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Китин от Китен":

    Зависи кога ще се достави контролния....

    Коментиран от #34

  • 18 Учуден

    30 1 Отговор

    До коментар #12 от "Госта..":

    По същата причина по която застреляха "убиеца" на Кенеди - можеше да се разприказва. Те го застрелват секунди след като той е стрелял от покрива на отсрещната сграда на която има разположени снайперисти на тайните служби - значи намират го и го застрелват за секунди но половин час преди това не могат да го видят. Та една от задачите не е ли охраната да провери покривите на сградите от където може да се стреля.

    Абе щом са пуснали опорката на нашите козячета че Тръмп сам си е организирал покушението макар че е нелепа, смятай дали не са замесени службите.
  • 19 плевен

    28 0 Отговор
    Това на 95% повтаря убийството на Кенеди: "Самотен" стрелец стреля от голямо разстояние с обикновенна пушка. Дават му правото на първи изстрел, след което му затварят устата завинаги.
    "Ауу колоко е отвратително /че не е уцелил/"! Всички го осъждаме, ама не сме ние. Докажете го ако можете.
    Кенеди е бил демократ, Тръмп- републиканец, но и двамата са ненавиждани от Дълбоката държава.
  • 20 В.В.П.

    7 10 Отговор
    Пак ще повторя
    При стрелба със снайпер ,никой няма използва 5,56/45 ..М 16.Ще стреля с 7,62/51 Хеклер и хох..Бронебоейн проектили..Ако се наложи да перфорира жилетка ,и банката на която говори ,,целта ,,в случай че се скрие .както стана .Има си някой специфични неща дето определят целта на действието..Това е ПОСТАНОВКА .

    Коментиран от #36, #40

  • 21 Ха добър ден!

    19 0 Отговор
    Това го пея още от първият ден,когато излезе скандалното видео,с крещящите хора,ясно показвайки на полицая-непокис, че има залегнал човек на покрива...!
  • 22 В.В.П.

    18 0 Отговор
    Плебея ,НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯТ ЧЕ, светът не се управлява от президенти и парламенти .Има секретни среди,тайни кръгове..Дълбоката държава .
  • 23 Е да де!

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госта..":

    Това е главният въпрос!!!!!!
  • 24 Военен

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "Kорект":

    "Да се убие човек от това разстояние даже без тренинг е почти 100%"

    То да се убие човек от 138 метра е възможно без особен тренинг но да улучиш главата на човек и то точно в средата вече е невъзможно - ако не се беше извъртял Тръмп точно там щеше да е изстрела. Та ти говориш за мишена 50Х60 см. а във втория случай мишената вече е 15Х15 см и реално той улучва в центъра.

    Второ мишените в казармата бяха на 100 метра на полигона - никога е нямало на 200.

    Коментиран от #37, #49

  • 25 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    5 0 Отговор
    Е КАК ДА ГРЪМНАТ ЧОВЕКА НА ЦРУ ?
  • 26 Дали някой

    14 1 Отговор
    Се съмнява че службите не е било необходимо да бъдат предупреждаване тъй като самите те са организаторите

    Коментиран от #32

  • 27 А защо ли...?!

    18 1 Отговор
    Мелания.. че и Тръмп дори "благодариха",за ..."бързите и адекватни действия" на въпросният..."Секретен Сервиз"...?!
    Защото Тръмп лееекичко ги пусна по пързалката,казвайки им...-
    @упе да ви е яко ,като стана Президент...!
  • 28 Парапсихолог

    18 0 Отговор
    2024 е Годината на Истината!
    Много Истини по Света и в България ще излязат на "бял свят" до края на годината!

    Коментиран от #39

  • 29 Зевзек

    28 1 Отговор
    Гледам нашите козячета са се изпокрили и не коментират. Хайде бе козячета чакам някой пак да ме убеди колко е "демократично" това да си отстреляш опонента за президент и какви "евроатлантически ценности" са това, Как изборите в Русия или пък Сирия били ала-бала и за това Путин и Асад били "диктатори" които тормозели опонентите си, обаче зеления който отмени изборите не е никакъв диктатор а е "защитник на демокрацията".

    Липсват ми заучените фрази и лозунгите.

    Коментиран от #33

  • 30 Ехааааааа

    15 1 Отговор
    Службите са го оставили да го убият , продажните ченгета и те !!!! А по нареждане на кой ??????

    Коментиран от #31, #45

  • 31 Отговора е тривиален!

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ехааааааа":

    Само с ...три букви...!
    Сети се де...?!
  • 32 Снайперист

    26 0 Отговор

    До коментар #26 от "Дали някой":

    Абе голяма работа са американските служби - хората на митинга го виждат и го сочат но на службите явно са им закрили очите с долари и не могат да го видят. Обаче онзи като гръмва доларите падат и те за секунди го утрепват.

    Съответно "независимите" медии започват веднага кампания че този е някакъв луд гений задължително единак който успява да измами секретните служби - е не успява да измами обикновените граждани ама това не се споменава.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Китин от Китен

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "куриера":

    Абе, голяма бъркотия с доставките напоследък....
  • 35 Май се пече

    13 0 Отговор
    втори Уотъргейт. Няма да се учудя и ако Байдън е знаел. Даже може би е главният организатор.

    Коментиран от #41, #58

  • 36 Малкия холандец

    20 1 Отговор

    До коментар #20 от "В.В.П.":

    Щеше да е постановка ако не му беше отнесъл ухото. Няма луд на света който да си заложи главата било то и за поста на президент на USA.
    Разбъркай малко бръмбарите преди да напишеш дадена глупост защото е смешно или дори трагично написаното от теб!

    Коментиран от #42, #46

  • 37 Милфката с различните джапанки

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Военен":

    Винаги е имало на 200 метра мишени , а си спомням че един братовчед навремето разправяше как в Гранични воиски на полигоните се е стреляло и на повече от 200 метра.

    Коментиран от #56, #57

  • 38 И кво?

    5 1 Отговор
    Службите инструктирали Тръмп да не мърда, защото стрелецът е млад и неуверен.
  • 39 мучене от краварника и неговия помощник

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Парапсихолог":

    2024 е Годината на Дракона! Драконите с това са известни ,че не понасят несправедливостите.
  • 40 Самият ТИ!

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "В.В.П.":

    Си се родил, вследствие на...Постановка!
    При нормално раждане-са изключени такива паталогични умствени деформации,като твоите...!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Факт

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Малкия холандец":

    Пише така щото е джендър
  • 43 Расист

    4 0 Отговор
    Те службите са го организирали, в частност Homeland security, вие "били научили две минути по-рано". На кого хвърляте прах в очите, съвсем за мезе ни взехте?
  • 44 по-запознат

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Запознат":

    АР-15 се сглобява от 2 части с един щифт. На 150 м. кръговото отклонение на подбрана пушка може да е в границите 3-4 см. Сглобена е дълга под метър. Може да се носи разглобена в сак или под дрехите. Общодостъпните снайперски винтовки са с дължина над метър и не се разглобяват, освен по филмите.

    Коментиран от #50

  • 45 Читател

    16 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ехааааааа":

    Чакай, още не са се сетили "правоверните" медии да го издокарат стрелеца путинист, да намерят руска следа че този е обучаван от Петров и Баширов, получил е задачата от ГРУ и лично от Путин ама е объркал Тръмп с бай Дън (те руснаците нищо като хората не могат да направят) - то "разследването" тече и в момента и нищо чудно да стигне до такива "заключения". Ето нашите козячета ги няма никакви тук - чакат новите опорки че издънката е голяма. Ето вчера опорката беше че това е постановка на Тръмп да си вдигне рейтинга ама видяха че не върви и сега чакат новата.
  • 46 Друг с бръмбари...

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Малкия холандец":

    ...,(пък може и да е тоя...),бе написал,че...-
    Видите ли Тръмп сам си ил набол с игла предварително ухото...!
  • 47 По Твойте Тъпи

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "В.В.П.":

    Разсъждения.
    Трябваше да го оставят
    Човека да стреля още
    40-50 пъти
    За да бъде заловен


    Смешен Прозздт Капвйкаджия
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Майора

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Военен":

    Не забравяй, че атентатора е бил с оптика! Ако е била с 6 кратно увеличение/ най- масовото/ реално попадението става фасулска работа!
    При скорост от 800 м/сек / най- бавното/ , защото има 1000/1200 м/сек , разстоянието от 130 метра ще бъде изминато за 0.16части от секундата. Все пак съществува възможност с участието на Божията ръка да се получи пропуск!

    Коментиран от #52

  • 50 Запознат

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "по-запознат":

    "Може да се носи разглобена в сак или под дрехите"

    Много американски филми гледаш момче - кой ходи на митинг със сак и защо полицията или охраната или секретните служби не са му проверили сака и с какви дрехи трябва да си посред лято че да скриеш АР-15 под тях макар и разглобена на две части така че пак да измамиш полицията или секретните служби?

    Не знам дали си "по запознат" ама намали американските екшъни - не се отразяват добре на психичното здраве.
  • 51 БеГемот

    2 10 Отговор
    Няма да се учудя ако е инсценировка на хората около Тръмп която за малко да свърши трагично...профила на тоя клоун президент е точно такъв...

    Коментиран от #53

  • 52 Военен

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "Майора":

    "Не забравяй, че атентатора е бил с оптика! Ако е била с 6 кратно увеличение/ най- масовото/ реално попадението става фасулска работа!"

    Ами тогава от всеки става снайперист - слагаш му оптика на пушката и вече е такъв - така ли да разбирам. Ако му сложат и 12 кратно увеличение даже и да го хванат от улицата ще улучва от километри. Явно що за "Майор" си - пушка не си държал щом за теб е "фасулска работа". Оптиката улеснява стрелеца но не подобрява точността му.

    Коментиран от #59

  • 53 Антитрол

    9 2 Отговор

    До коментар #51 от "БеГемот":

    "е инсценировка на хората около Тръмп"

    Тази опорка вече е стара и не върви - явно не си бил на инструктажа. Та можеш ли ми каза как се прави инсценировка когато Тръмп постоянно се върти да го улучат в ухото на 2 см от черепа от 138 м. Ти ще застанеш ли даже и до професионален снайперист който да ти улучи ухото.

    Коментиран от #55

  • 54 086

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "В.В.П.":

    Искаш да кажеш, че нападателят е искал да го уцели в ухото, а не в главата и е успял? Според мен баш са искали да го очистят.
  • 55 Що се хабиш,да му обясняваш!

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "Антитрол":

    Дори Буцката го каза :
    "Влади, ум се набива на умен човек...!
    На прост се набива...!"
  • 56 Граничар

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Милфката с различните джапанки":

    В Гранични се стреляше на 300, вкл. от положение прав и ма коляно.
  • 57 Лост

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Милфката с различните джапанки":

    Имаше две мишени.Първата на фигура на войник,а втората на картечно гнездо.И раздаваха по 12 патрона.
  • 58 Китин от Китен

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "Май се пече":

    Пич, не че нещо, ама Байдън вече не може и тоалетната да открие без чужда помощ, така че да му се приписва организацията на това покушение е леееееко невероятна хипотеза.....
  • 59 Майора

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Военен":

    Оптиката улеснява стрелеца но не подобрява точността му.

    По- Голяма Глупост не бях чел!
    Оптиката Увеличава точността и реално при 6 пъти увеличение целта ще бъде видима като на 20 метра.
    При получаване, че стрелеца е легнал и ползва двунога, нещата стават още по - лесни.
    От информацията за извършителя на покушението става ясно, че е имал опит в стрелбата с оръжие и често е посещавал стрелбище за тренировка.
    И пак повтарям, Възможен е пропуск, предвид обстоятелствата !
  • 60 Ръката на Кремъл

    1 0 Отговор
    Изстрелът е направен от неопитен стрелец. Никой снайперист не стреля в главата. Главата е част от тялото, която постоянно е в движение и пропускът е твърде вероятен. Пушката (АР15) е изключително неподходяща за тази цел. Необходимо е оръжие с голям калибър, за да пробие бронираната жилетка, която Тръмп най-вероятно е носел. Разстоянието (около 135 метра) не е проблем дори за стрелец, който няма снайперска подготовка. Улучването на цел с размера на се постига с около 1 час тренировка. Проблемът е че се тренира с неподвижна мишена. Стрелецът е с лошо зрение и с дълга коса, която дори не е прибрал. А най-тъпо са се държали снайперистите на специалните части, които въобще са допуснали изстрел. Още повече, че са били разположени точно срещу стрелеца. Нямам думи за следенето на обстановката с дронове. Некадърни специални служби. При такава охрана Тръмп е невероятен късметлия, че е оцелял. С този късмет, гаранция ще е следващия президент.