Тема: Украйна

23 Юли, 2024 04:11 1 416 8

Австрия няма да има военни инструктори в Украйна

  • австрия-
  • военни инструктори-
  • украйна

Решението е на Виена

Австрия няма да изпрати свои военни, полицаи или държавни служители като инструктори в Украйна, заяви външният министър на страната Александър Шаленберг в интервю за германския вестник Die Welt.

Министърът е бил попитан дали подкрепя обсъжданата от Европейския съюз идея за изпращане на инструктори за обучение на украински войници в зоната на военните действия.

Още новини от Украйна

„Не искам да изпреварвам дискусията, защото все още няма консенсус сред държавите членки по този въпрос. Във всеки случай аз съм скептичен. Що се отнася до Австрия, изключвам възможността да изпратим войници, полицаи или държавни служители в Украйна“, отговори Шаленберг.

Той също така се пита какво би станало, ако в Украйна бъдат убити френски или холандски военни. „Ще се приложи ли тогава задължението за предоставяне на помощ съгласно член 5? Как би реагирал Западът на това?“ - попита министърът.

Става въпрос за член 5 от Вашингтонския договор, който се отнася до принципа на колективната отбрана на НАТО. Съгласно този член нападение срещу един от членовете на Северноатлантическия алианс се счита за нападение срещу всички членове на алианса.

Обсъждането на въпроса за разполагането на европейски войски в Украйна започна след изказване на френския президент Еманюел Макрон. В края на февруари той заяви, че изпращането на войски е „споменато сред вариантите“ за действие на Запада в контекста на конфликта, но по него няма „консенсус“. След изказването му много западни политици отхвърлиха подобни намерения.

След това идеята на Макрон за изпращане на войски се трансформира в потенциална инициатива за изпращане на френски военни инструктори в Украйна. В края на май Ройтерс писа, че френският президент може скоро да обяви такъв план. В началото на юни обаче министър-председателят на страната Габриел Аттал увери, че Франция „няма такъв проект“, макар да отбеляза, че въпросът за изпращане на инструктори в Украйна не е табу.

В началото на юни руският външен министър Сергей Лавров заяви, че има основания да се смята, че френски инструктори вече работят в Украйна. Според министъра тези военнослужещи, без оглед на техния статут, представляват легитимна военна цел.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И ние да помогнем

    22 1 Отговор
    Да изпратим Пеевски, за Коледа…

    Коментиран от #2

  • 2 хихи

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "И ние да помогнем":

    А Магарев, защо не и него!?
    С един БТР без двигател
  • 3 Артилерист

    24 1 Отговор
    Австрия е наистина демократична държава. Там избраните да я ръководят се отнасят отговорно и се отчитат не пред нечие посолство, а пред своите граждани. Преди година, когато евроатлантиците се опитаха да притиснат австрийците да се откажат от руския газ, канцлерът им заяви, че Австрия ползва руски газ с отвращение, но те няма да се откажат от него, защото така искат австрийските граждани, за да им е топло, да се къпят редовно и да им е комфортно...

    Коментиран от #4

  • 4 Да съ знай

    2 22 Отговор

    До коментар #3 от "Артилерист":

    Няма как една държава от 140млн алкохолици държаща 1/6 от Света да извива ръцете на другите с цени на ресурсите.

    Коментиран от #5, #7, #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 МНОГО ПОМОЩ

    10 1 Отговор
    Ние трябва да изпратим Тагарев задължително на първа линия.
  • 7 Българин

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да съ знай":

    Напълно си прав!!! Само отидете и си ги вземете тези ресурси.
  • 8 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да съ знай":

    Да съ знай, ний нежните евроатлантици алкохол не близваме, само по малко от ликьорчето на баба.
Новини по държави: