8 Август, 2024 20:42 2 324 18

19-годишен е готвел кървава баня на концерта на Тейлър Суифт

  • атентат-
  • тейлър суифт-
  • виена-
  • австрия-
  • полиция-
  • ислямска държава-
  • терорист-
  • тероризъм

Над 170 хиляди фенове чакаха трите концерта на Тейлър Суифт във Виена, които бяха отменени заради терористична заплаха

19-годишен е готвел кървава баня на концерта на Тейлър Суифт - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Арестуваният 19-годишен ислямист е подготвял истинска кървава баня по време на концерта на Тейлър Суифт в Австрия: планирал е да използва експлозиви и хладно оръжие – нападения с нож около стадиона. Сигнал за това е получен от чуждестранна тайна служба, съобщава АРД.

"Заплахата беше много сериозна"

"Ситуацията беше сериозна, но успяхме да предотвратим трагедията", заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

19-годишният австриец с корени от Северна Македония е признал, че е възнамерявал да "убие себе си и голяма тълпа от хора днес или утре". Той е част от ислямистка мрежа, известна на полицията. Информирал се е в интернет как се правят бомби. Бил е арестуван е в Терниц, община на около 70 км южно от Виена, съобщи шефът на Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване към австрийското вътрешно министерство Омар Хайяви-Пирхнер.

Планът на задържания е бил да убива хора пред стадиона. Той и още един арестуван заподозрян не са имали билети. Престъплението е било планирано за четвъртък или петък вечерта, уточнява германската обществена медия. Двамата мъже бяха арестувани в сряда, а впоследствие организаторът отмени всички концерти на Тейлър Суифт във Виена.

Открити материали, свързани с ИД

Вторият заподозрян е бил задържан от специалните полицейски сили недалеч от стадион "Ернст Хапел Арена", където Суифт е трябвало да изнесе концерти в четвъртък, петък и събота. Само преди няколко дни 17-годишният младеж е бил нает от компания, предлагаща услуги по време на планираните концерти. В апартамента на тийнейджъра разследващите са открили обширни материали, свързани с „Ислямска държава" (ИД) и терористичната мрежа Ал Кайда. Министърът на вътрешните работи Карнер заяви, че освен двамата заподозрени не се издирват други лица.

Арестите са свели до минимум конкретната ситуация на заплаха. Все още обаче съществува риск от тероризъм. След нападенията на ислямистката терористична организация Хамас срещу Израел на 7 октомври Австрия повиши нивото на тревога за тероризъм до втората най-висока степен - четвърта.

Очакваха се 170 000 посетители

Стадион "Ернст Хапел" разполага с около 51 000 места и беше разпродаден за планираните концерти на Суифт. Според информационната агенция АПА се очакваха общо 170 000 фенове и още няколко хиляди без билети край стадиона.

Организаторите ще възстановяват сумата за билетите, след като концертите бяха отменени.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Събирайте ги още

    34 9 Отговор
    от кол и въже. Щом най-добрият град за живеене в света отменя концерти поради опасност от тероризъм, смятайте до къде се докарахме в Европа.

    Коментиран от #7, #15

  • 2 Сатана Z

    7 18 Отговор
    С подобни статии Гьобелс Веле насърчава тероризма .
  • 3 Млад борец

    2 18 Отговор
    Срещу упадъчния Запад😂
    Путин ще бъде доволен 😂
  • 4 А истината вероятно е

    8 22 Отговор
    , че е имало отчайващо малко продадени билети.
  • 5 странно

    20 4 Отговор
    първия албанец а втория защо се пази в тайна какъв е?

    Коментиран от #9

  • 6 тези не ценят живота

    16 3 Отговор
    абе тия деца от рождението си ли ги радикализират толова млади а искат да умрат за да станат терористи?!?

    Коментиран от #8

  • 7 Град Козлодуй

    10 10 Отговор

    До коментар #1 от "Събирайте ги още":

    Най- добрият град за живеене в света? Хахаха
  • 8 Българин

    17 5 Отговор

    До коментар #6 от "тези не ценят живота":

    Не, не са радикализирани веднага след раждането им. Просто като пораснат, остават умствено недоразвити, тоест изключително тъпи и податливи на манипулация хора. Пълно е с такива мъже, жени и подрастващи по цял свят. Съответно хората, които имат изгода от тероризма (защото той не възниква от въздуха, както едва ли не го представят по медиите), си имат специални структури, наблюдаващи подобни индивиди и знаещи как да ги омагьосат с обещания за пари, вечно блаженство в рая и други неща. Можеш ли да си представиш за какви малоумници става дума, щом се поддават на такъв обикновен тип човешка дресировка? След това си подбират за всеки атентат или опит за атентат подходящи хора.

    Коментиран от #10

  • 9 Бендида

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "странно":

    Пише, звучи като лош виц.
    19-годишен австриец с корени от Северна Македония, част от ислямистка мрежа.
  • 10 Анонимен

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Да и у нас започна, първо бежанци основно украински, джендъри основно жени, партии основно пп-дб
  • 11 Мелпомена Кърничиу

    6 3 Отговор
    Австрийците си имат опит с терористите на Ванчо Михайлов! :-)))
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Даа

    6 2 Отговор
    Ама пък и тая чекни кобила както се чепи, все едно размахва червена кърпа пред ислямистите, па били те и шиптери.
  • 14 Факти вие за кой работите бре

    8 6 Отговор
    За ционистите ли работите, че ми изтрихте коментара бре. И пак ще го напиша. Тази статия е западна пропаганда, съчинени приказки за наивници. Терористите са ционистите, които окупираха Палестина и убиха хиляди невинни майки и деца. Срам и позор за Запада. За украинците оревахте света, но за палестинските деца нищо. Лицемери с лицемерите.
  • 15 Западна пропаганда

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Събирайте ги още":

    Ти наистина ли повярва на тези съчинени приказки от западните ционисти? Къде ти е критичното мислене?
  • 16 Западна пропаганда

    5 7 Отговор
    Поредната западно-ционистка пропаганда. Съчинени приказки за наивници. Били хванали някакъв и то от Северна Македония, после друг, били открили някакви материали някъде си. Източник: чуждестранна тайна служба, демек тайна на тайните. Аз бих измислил по-убедително съчинение бре. Бла бла бла и децата не биха се вързали на тези приказки.
  • 17 Западна пропаганда

    6 4 Отговор
    Ционистчетата сложили някаква гримирана материална кукла на конци да заблуждава и подлъгва младото зомбирано поколение. За пари какво ли не правят шарлатаните.
  • 18 Българин

    4 1 Отговор
    ЕЙ за да правят реклама на тази американска проститутка, която се лансира за да влияе на малоумното хамериканско стадо, което слуша тази разгонена кучка за кой да гласува, или как да живее е нормално в тази държава, която все повече заприличва на кочина, в която прасетата управляват, а останалите вървят под строй към кланицата и пеят от радост.
Новини по държави: