12 Август, 2024 04:07 1 830 16

Израел очаква мащабна атака на Иран, САЩ пращат подводница с ракети в Близкия изток

  • израел-
  • иран-
  • хизбула-
  • хамас

Трима бойци на "Хизбула" и израелец бяха убити снощи в размирния регион

Израел очаква мащабна атака на Иран, САЩ пращат подводница с ракети в Близкия изток - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският министър на обраната Йоав Галант е разговарял по телефона с американския си колега Лойд Остин и му е казал, че подготвителни военни дейности на Иран навеждат на мисълта, че страната се готви за широкомащабна атака срещу Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на репортера на изданието "Аксиос" Барак Равид.

Вчера Галант предупреди Иран и ливанското шиитско движение "Хизбула" да избягват да нанасят удари по Израел. Предупрежденията бяха отправени, след като "Хизбула", заяви, че е атакувала израелска тренировъчна база с дронове.

"Който ни навреди по начин, който преди това не се е случвал, вероятно ще бъде поразен по начин, който преди това не се е случвал", предупреди Галант и добави, че Израел се бори за съществуването си във враждебна среда.

Американският министър на отбраната Лойд Остин е разпоредил разполагането в Близкия изток на подводница с управляеми ракети, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Пентагона.

Остин също така е разпоредил и ударната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" да ускори разгръщането си в района.

"Държавният секретар повтори ангажимента на САЩ да предприемат всякакви възможни стъпки за защита на Израел и отбеляза укрепването на военните сили и способности на САЩ
в Близкия изток в светлината на ескалиращите регионални напрежения", се казва в изявление на Пентагона.

Американската въоръжени сили вече заявиха, че ще разположат допълнителни изтребители и военни кораби на военноморските сили в Близкия изток, тъй като Вашингтон се стреми да укрепи израелската отбрана, припомня Ройтерс. През юли в Средиземно море се намираше американската ядрена подводница "Джорджия", припомня Ройтерс.

Разпоредбите на Остин идват в момент на засилено напрежение в региона. В допълнение на войната на израелските сили срещу "Хамас" в Газа, има ежедневен трансграничен обстрел между "Хизбула" и израелските сили.

Китай подкрепя Иран в защитата на собствените му суверенитет, сигурност и национално достойнство, е заявил днес китайският външен министър Ван И по време на телефонен разговор с изпълняващия длъжността министър на външните работи на Иран Али Багери Кани.

Това се казва изявление от външното министерство на Китай, цитирано от Ройтерс.

По време на разговора Ван И е потвърдил, че Пекин осъжда на убийството на ръководителя на политическото бюро на палестинското движение "Хамас" Исмаил Хания на 31 юли в Техеран, заявявайки, че ударът е нарушил суверенитета на Иран и заплашва регионалната стабилност.

Според китайското външно министерство Ван И е заявил на Али Багери Кани, че убийството на Хания "пряко подкопава преговорите за примирие в Газа и регионалните мир и сигурност".

Ливанското министерство на здравеопазването съобщи за смъртта на трима души, бойци на "Хизбула" според проиранското движение, при израелски удари в Южен Ливан, при които са били ранени 12 души, предаде Франс прес.

Двама от убитите са станали жертва на израелски удар в района на Тайбе. Третата жертва е починала от раните си вчера, след като е била ранена при израелски удар, насочен към Бейт Лиф преди няколко дни.

Един израелец беше убит от палестински въоръжени лица, открили огън по него на главен път на окупирания Западен бряг, съобщи израелската бърза помощ, предаде Ройтерс. Военното крило на "Хамас" пое отговорност за атаката.

Израелските военни заявиха, че преследват заподозрените нападатели и са блокирали пътища.

Жертвата е израелски войник, застрелян от упор в близост до селището Мехола в долината на река Йордан. Военното крило на "Хамас" заяви, че атаката е била в отговор на операцията на израелските сили срещу училище, в което са се укривали разселени палестинци в ивицата Газа.

Според палестинската служба за гражданска защита в тази атака са загинали около 100 души.

Израелските военни заявиха, че са нанесли удари по обекти на "Хамас" и "Ислямски джихад", при което са убити 19 бойци.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Националист

    4 15 Отговор
    Интересно кой би дръзнал срещу всемогъщия САЩ
  • 11 Гоце

    3 13 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Незаконно на власт е кремълската боксова мумия завзеха ВЛАСТА чрез репресии невиждани досега
  • 12 Лили

    2 20 Отговор

    До коментар #2 от "Факт4екър":

    Кои са РУСИЯ и Китай,когато става въпрос велика Америка
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ха-ха-ха

    13 1 Отговор
    Училищен побойник който налага по-слаб от него докато приятелчетата му гледат някой да не му посегне. Така ми изглежда ситуацията в Блиския изток. Само дето става дума за геноцид а не за училищна драка.
  • 15 дядото

    13 2 Отговор
    израел си го търси,чудя се защо още ги има като територия.необяснима е ролята на сащ и нато,та изпращат военни сили.ще защитават палестинците от зверствата на евреите или ще им помагат да унищожават арабите
  • 16 МЕТЕОР

    1 0 Отговор
    ДАНО ВИ ЗАЛИЧАТ.