16 Август, 2024 06:17 1 495 30

Путин и Ким Чен-ун ще "задълбочават" двустранното си сътрудничество

  • ким чен-ун-
  • владимир путин-
  • кндр-
  • русия

Лидерът на КНДР отправи послание до президента на Русия

Путин и Ким Чен-ун ще "задълбочават" двустранното си сътрудничество - 1
Снимка: ЕПА

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун потвърди обещанието си да задълбочи връзките на страната си с Русия в послание към президента Владимир Путин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ким отговори на поздравленията, отправени от руския държавен глава по повод Деня на провъзгласяването на Корейската народнодемократична република, който се отбелязва на 15 август.

"Нашите страни почитат паметта на войните от Червената армия и корейските патриоти, които се бориха рамо до рамо за освобождението на Корея. Важно е връзките на приятелство и взаимопомощ, създадени през тези тежки военни години, да останат надеждна основа за развитието на добросъседските отношения между нашите страни", се казва в поздравителния адрес на Путин.

"Приятелските чувства на армиите и народите на двете страни, създадени и задълбочени в кървавата борба срещу общия враг, служат като силна движеща сила за развитието на... отношенията на приятелство и сътрудничество във всеобхватно стратегическо партньорство и непобедимо другарство", заяви от своя страна Ким в отговора си към руския лидер.

Ким и Путин се срещнаха за втори път за по-малко от година през юни в Пхенян и подписаха договор за "всеобхватно стратегическо партньорство", който включва споразумение за взаимна отбрана. Това стана на фона на обвиненията от страна на Сеул, Киев и Вашингтон, че Ким помага на Русия във войната срещу Украйна, като доставя ракети и снаряди в замяна на икономическа и друга подкрепа от страна на Москва.

Основателят на държавата Северна Корея Ким Ир-сен, дядо на настоящия лидер, е подкрепян от Йосиф Сталин, който в края на Втората световна война обявява война на Япония.

Севернокорейските държавни медии не споменаваха плана за обединение, обявен вчера от южнокорейския президент Юн Сук-йол, който призовава за диалог с Пхенян и предлага свикването на международна конференция за човешките права в Северна Корея.

Проектът на Юн беше приет скептично от някои експерти, според които едва ли е реалистично да се очаква, че Пхенян ще го възприеме като нещо различно от екзистенциална заплаха за своя режим, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пор

    24 5 Отговор
    То като няма с кой друг…

    Коментиран от #4

  • 2 копейката

    19 6 Отговор
    мястото ни е до ким , народа ни заслужава севернокорейски живот....и аз заслужавам живот като на ким
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    13 23 Отговор

    До коментар #4 от "Злодеите винаги се намират...":

    Колонизаторите, империалистите винаги се намират и подкрепят за сметка на опълчилите се на системата народи. И ги наричат диктатори, недемократични общества и тн, защото не искат тяхното западно господство. Путин нямаше да го има ако нейто не се разширяване на изток. Ким и предшественици нямаше да ги има, ако нямаше войната между С и Ю Корея подкрепяна от СССР и сащ. Венецуела нямаше да има проблеми, ако сащ не ги притискаха по този начин. Талибаните наследници на муджахидините нямаше да ги има ако ссср и сащ не си ги мереха в Афганистан. Хитлер нямаше да го има, ако Германия не беше териториално и репарационно унижена след ПСВ. Да продължавам ли? Ако, ако, ако. Винаги заради големите сили страдат малките като България.

    Коментиран от #16

  • 7 Армиите им имали чувства, рзбийш ли.

    14 5 Отговор
    Едвам се сдържат да не се награбят.
  • 8 Северна Корея

    10 6 Отговор
    гласува за отстраняване на РФ от Олимпийските игри.
  • 9 ТаУмВзе

    8 7 Отговор
    Хайде сега, преди пенявенето да си Припомним, как Корея е разделена! Естествено мисирките нема да се усетят за Опиумните войни на британчето де! ХАХАХААХ После всичко се представя като Зло, което не е от Праведната Пропаганда, докато светът е Пъстър без цветовете на дъгата! Натам нации, които не са изгодни за кравари са Зли, както ни е известно. Нации, които са им пудели са добри! ХАХАХАХ Яко Разпад е за краварчето, щото е у Фалит и печата кинтаж, което води до още по голям Срив. За тва бичат войни де!

    Коментиран от #17

  • 10 Само Ким

    6 9 Отговор
    Може да помогне на Путин да се унищожи капитализма. Тази глобална, отровна змия е захапала цялата планета. Ким е нормален и народа му още не се е заразил с отровата на тази змия.
    Да отидат 1 милион корейци в Крайната и да помогнат за унищожаването на фашизма.

    Коментиран от #11

  • 11 разбира се

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "Само Ким":

    Промит мозък няма как да се зарази

    Коментиран от #15

  • 12 Сандо

    3 6 Отговор
    "Добрият съсед е по-ценен от добрия роднина" - максима,доказана във времето.А ние европейците май точно това не искаме,дори и пречим на другите?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Е, твоя не е промит

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "разбира се":

    За това вече си "лекуван" с три "ваксини" и вече 100% си стерилен.
  • 16 Словесната еквилибристика не

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    е критерий за обективност...

    Когато нямаш потенциал сам да се справиш с предизвикателствата на живота... винаги търсиш помощ от тези които са го направили отдавна...
    Затова и България е в ЕС и НАТО...

    Коментиран от #18, #23

  • 17 Точно така е

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Фашизмът по света идва от това, че с лъжите им става все по-трудно да се "печати кинтаж" и да се ограбват цели страни с грабителски войни. Тогава тези преминават в открит фашизъм. Западът днеска е точно тука. Лъжат, мажат и всеки, който не иска доброволно да им се предаде, да го опоскат, е "диктатор", а страната му става изгой, 1000-ди санкции, докато не я съсипят и нея....

    Коментиран от #20, #29

  • 18 Е, да ама ЕС и нато

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Словесната еквилибристика не":

    Вече си отиват?
    Беше, то каквото беше до 1990-та година. От тогава до сега западът върви само "надолу"!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Роко Сифреди

    2 0 Отговор
    Докато не видя целувка като на Брежнев с Хонекер не вярвам.
  • 23 Българин

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Словесната еквилибристика не":

    Наистина ли мислиш, че за това ни приеха в тези съюзи? Наистина ли? А и като ни приеха и ние като започнахме едно стабилно икономическо, социално, културно развитие та направо изумихме и света и себе си като народ. Поредната колония станахме на остта Вашингтон- Лондон- Берлин.

    Коментиран от #25

  • 24 Гост

    4 0 Отговор
    По скоро не лидерът на тиранинът на Северна Корея .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 мхаа

    2 0 Отговор
    Ким Свин е много доволен от булките кози на ахматите, които Путя му изпрати. Вече бил омърлил няколко.
  • 27 Даже стигат нови висоти!

    2 0 Отговор
    Русия вчера е изпратила 447 КОЗИ, на Северна Корея, да има мляко за децата! Представяте ли за какво иде реч? Една държава, при която половината население гладува и се налагаше ООН да им изпраща помощи, ама иначе произвеждат оръжия(които не се ядат)! Страхотно сътрудничество, няма що! И тия ще оправят света и ще чертаят нов световен ред! Пази Боже!
  • 28 Казуар

    2 0 Отговор
    Руски пионерчета путинчета, ще гостуват на севернокорейчета.
  • 29 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Точно така е":

    Ти за Русия, Путин ли говориш, има някакво объркване в теб, явно си усукан.
  • 30 А ве тия много близки си станаха

    2 0 Отговор
    Взеха да ме съмняват.......
Новини по държави: