Тема: Украйна

20 Август, 2024 20:52 4 303 59

Русия си играе със съдбата на украинските военнопленници

  • украйна-
  • военнопленници-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • азов-
  • войници

Някои украински военнопленници чакат вече две години за размяна. Близките им много рядко получават от тях по някой признак за живот.

Русия си играе със съдбата на украинските военнопленници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мария е само на един месец, когато баща ѝ отива на война. Оттогава не го е виждала. Едва наскоро двегодишното момиченце е имало пръв контакт с баща си по време на видеочат, разказва пред АРД майката Анна Лобова. „Но вместо да чуе поздрав, мъжът ми бе посрещнат от ужасен вик, тъй като детето се уплаши от него, а мъжът ми се разплака.“ Заради лошата връзка той е можел само да чува детето, но не и да го вижда. „Двама души, които са кръвно свързани, не знаят почти нищо един за друг, като чужди са“, казва Анна.

Олег, мъжът на Анна Лобова, е в руски плен от две години. Той е бил сред бойците в „Азовстал“, отбранявали Мариупол в продължение на месеци, преди да им се наложи да се предадат. Неговото обаждане става първият признак на живот след дълго време. По същия начин стоят нещата и с близките на другите войници от батальона.

Още новини от Украйна

Видео с апел към Зеленски

Мария Алексеевич също получава внезапно новината, че може да разговаря с мъжа си Серхий – след дълъг период на неизвестност. В група в канала „Телеграм“ бил разпространен призив – жените на изредените поименно мъже да се обадят, разказва Мария. Когато отговорила, ѝ обещали възможност да чуе мъжа си по телефона след около две седмици и я уверили, че разговорът ще остане поверителен.

Серхий действително се обажда – двамата имат възможност да поговорят около минута. Но разговорът им не остава поверителен – само няколко минути по-късно в интернет се появил негов запис, пише АRD. Оказва се, че съпругът на Мария е бил записан по време на разговора. В интернет било разпространено и негово видеопослание.

Мъжът изглеждал много отслабнал, а лицето му - изпито. Видеото показва как той гледа в камерата и се обръща на руски директно към украинския президент Зеленски: „Господин президент! Моля направете всичко възможно, за да бъда разменен колкото може по-скоро“.

Подобни видеа са заснети и с други военнопленници – всички молят за скорошна размяна. Някои питат защо не им се помага – при положение, че са служили вярно на Украйна и са изпълнявали заповедите.

Изтезания и смърт в руски плен

Мъжете, които според украинските медии още са в руски плен, са от Азовския полк (с общо 900 бойци). Вече повече от година нито един боец не е могъл да бъде освободен чрез размяна. А тези, които са били разменени, говорят за ужасяващите условия в руския плен.

Един от тях, на 27 години, който отказва да назове името си, споделя пред АРД: „Всеки ден започваше с изтезания. Преди закуска ни биеха с всякакви възможни средства – чукове, бухалки, юмруци и електрошокове.“ През повечето време затворниците не напускали килиите. За обед имало вода със зеле, а вечерта отново ги биели.

Войникът прекарал 120 дни в руски плен, бил разменен през септември 2022-ра година. Неговите показания за условията в плен се покриват със свидетелствата на други потърпевши. ООН са изготвили доклад, за който са разпитали 60 бивши военнопленници. И те разказват за изтезания в руските затвори, а зад решетките постоянно се стигало и до смъртни случаи. В края на юли стана известно, че 55-годишен войник от Азовската бригада е умрял в Ростов на Дон. Причината за смъртта му остава неизвестна.

"На разговорите не бива да се вярва"

Всеки ден в руски плен е ден на изтезания, казва пред АРД Петро Яценко, говорител на Координационния щаб по въпросите, свързани с военнопленниците. Тази служба преговаря директно с руснаците за осъществяването на размени – целта е украинските граждани да бъдат върнати максимално бързо. „Големият проблем обаче е в това, че руската страна понякога отлага размяната или дори я спира“, казва Яценко. Така например след една размяна през август 2023 година изобщо не е имало други.

Междувременно натискът на Русия срещу Украйна расте, посочва Яценко: видът на обажданията до близките и разпространените видеопослания са пример за това. Той е убеден, че целта, която преследва Русия, е една – да внуши на близките, че Украйна не прави достатъчно, за да спаси своите хора от плен. „Семействата не бива да вярват на тези режисирани видеопослания и разговори“, съветва той. „Всичко се контролира през цялото време и казаното е заснето под натиск.“

Мария Алексеевич също смята, че Русия преследва определени цели с видеопосланията, пише АРД. Но молбата на мъжа ѝ Серхий за размяна е истинска, изтъква тя. Заедно с други жени на арестувани бойци от Азов тя е основала инициатива, с която иска да привлече вниманието към съдбата на пленниците. Уверенията на украинското правителство, че всички военнопленници ще бъдат разменени и че Русия бави размяната, вече не са достатъчни, смята тя.

Автор: Нилс Була ARD


Поставете оценка:
Оценка 2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    78 3 Отговор
    Секат дървета в Сибир за да станат хора.

    Коментиран от #7, #11, #14

  • 2 АЗОВЦИ СА КОРАВИ.

    68 4 Отговор
    МОГАТ ОЩЕ СТОЛЕТИЕ ДА ЯДЪТ ЗЕЛЕВА ЧОРБА.....
  • 3 Гост

    90 5 Отговор
    Що не държите сметка на зеления потник, че мобилизира бащите на семействата?
  • 4 ДВ а вие си играете с лъжите

    76 4 Отговор
    ДВ вие освен лъжи друго знаете ли?
  • 5 Мишел

    57 3 Отговор
    Днес руската армия превзе село Журавка.

    Коментиран от #32

  • 6 Помак

    80 4 Отговор
    Укрите преди години убха с ракета от донбас 400 пътници на самолет на малайзия ... Доказано е ,дискавари ги тазобличи тес нациски укри

    Коментиран от #15

  • 7 Хахахаха

    7 35 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти трябва да ходиш да миеш чинии в Сибир.

    Коментиран от #12

  • 8 Невероятни

    58 2 Отговор
    глупости.
    Някой да се поинтересува от базата Гуантанамо.

    Коментиран от #19

  • 9 Путин, В. В.

    60 3 Отговор
    Че кой ги е карал да воюват? И то - срещу Русия? Ако някой ги е карал - не съм аз и да се обърнат към него! Ако им позволя!
  • 10 Град Козлодуй

    55 4 Отговор
    Азов са Военнопрестъпници
  • 11 Град Козлодуй

    4 34 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Господине пленените Ахмат Слива какво правят.Аз чух да пеят слава Зе се у.

    Коментиран от #20, #48

  • 12 Последния Софиянец

    32 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    За зелевата чорба на Бандеровците.хи хи хи

    Коментиран от #17

  • 13 ПО ТОЧНО

    36 1 Отговор
    АЗ ОВЦИ И БАН ДЕРЦИ НЕ ГИ ЧАКАЙТЕ.......
  • 14 Пич,

    37 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не са само дървета. Уран, живак, олово, цинк не извират сами от земята.
  • 15 Фейк

    5 36 Отговор

    До коментар #6 от "Помак":

    Руснаците си признаха, че са те. Ти на руснаците ли противоречиш ве, кравар?!

    Коментиран от #27

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Еми

    28 0 Отговор
    Не воювай с рускими.
  • 19 Отец Петка

    39 2 Отговор

    До коментар #8 от "Невероятни":

    В Гуантанамо ядат мешана скара и пият уиски.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Зеленото Джуджи

    39 2 Отговор
    Бax и про3дите Дойче Зеле
    Списъците за обмен се правят от двете страни, щом Украдина не желае да си ги прибира проблема си остава на украинските войничета. Да взимат руско гражданство и да ходят на фронта да отмъщават на отритналата ги "родина"
  • 22 ежко

    36 2 Отговор
    Ауууууу!Зелето пак се изказа!
    Мисля,че редовия украински войник попаднал в плен,предвид хуманното третиране, изобщо не иска да бъде разменян!Даже е вероятно сам да се е предал, да запази живота си, след като насилствено е пратен на фронта!Какво ще му предложи евентуална размяната?Пак ще го пратет в окопа да бъде убит.
    Виж азовци сигурно молят за размяна,но те като военопрестъпници са за друго направление.Сибир се казва!
  • 23 Хм...

    26 0 Отговор
    Айде сега! Какви са тия лъжи?
    Как така са се предали азовци в азовстал? зеле каза, че са се евакуирали!!!
  • 24 Тъй тъй

    21 1 Отговор
    Още една "офанзива" като курската и проблема с усръинските пленници ще е решен.
    Руснаците вече няма да взимат пленници.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 М3 голд

    27 2 Отговор
    DW, къде бяхте на първата размяна на военнопленници? Тия от Азовстал бяха с куфарчетата си, професионални брадичка.... Руснаците бяха с отрязани гениталии и едвам ходеха. ФАШИЗЪМ, DW!!! Това е нещо от Менгеле.
    А сега в Курск? Къде отвеждат мъжете руснаци с камиони? От селищата в Курск? Не ви интересува. Те са тор. Както при Хитлер. Фашисти! Дано Тръмп успее! Ще се промени и Европа. А вие? Ще отнемете в канала. Е, нещо ще остане.

    Коментиран от #34, #42

  • 27 Хахаха

    23 1 Отговор

    До коментар #15 от "Фейк":

    И ти вярваш на тия англосакси, тоя руснак дето си е признал е гражданин на Украйна. Според всички запознати със случая, не е разпитан най важния свидетел украинския диспетчер. Не помня името и но тя е единствения човек, който може да разкаже защо е отклонила самолета от неговия маршерут. Само че най вероятно червеите отдавна са се нахранили с нея.
  • 28 Русия успя да победи запада !

    21 3 Отговор
    Зеления наркоман е обречен ...Покрайна вече не съществува !

    Коментиран от #35

  • 29 Поредна трогателна история

    25 2 Отговор
    от DW за страданията на бандеровец от "Азов".

    Описана с майсторско журналистичеаско перо. Вулнуващо!
    И преведена съчувствено.

    Направо тръпки ме побиват.
    Как е въжможно такова нечовешко отношение към горкия нацист??!!

    Коментиран от #38

  • 30 Факти вземете пишете истината

    20 1 Отговор
    Че после не ми се мисли за вас !!!!!
    Ще има правосъдие !!!!

    Коментиран от #33

  • 31 Сократ

    12 1 Отговор
    Чакат те. Я са ги разменили, веднага са на фронта на месце. Те самите молят да не ги разменят.
  • 32 Украйна завзе 95 села

    3 11 Отговор

    До коментар #5 от "Мишел":

    Мммм Ко ще кажеш?
  • 33 Копейкин,

    2 10 Отговор

    До коментар #30 от "Факти вземете пишете истината":

    запкахите ти не минават. Малцинство си.

    Коментиран от #36

  • 34 Сократ

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "М3 голд":

    Тръмп е същия като Байдън у Харис. Същият нацист. Но никой не го разбира това.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сократ

    17 2 Отговор

    До коментар #33 от "Копейкин,":

    Ти ли си мнозинството? Онази умно-красива сбирщина платена от Америка за България? Ами те плащат на Лепа, а врякате, като за цял народ. Всички знаем колко струвате

    Коментиран от #41

  • 37 Аюи

    17 2 Отговор
    Нормално е да го каже. на руски,все пак той друг език не говори...все пак те от скоро си измислиха език,даже и латинско i си имат за по достоверно
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Фатки

    15 4 Отговор
    От 12000 натовци и бандеровци,навлезли в Русия са останали около 300.Честито!
  • 40 Азовци

    18 2 Отговор
    не се разменят
    никой не е разменял есесовци
    малката още много ще плачка като порасне и разбере какви ги е вършил тати
  • 41 Аз съм

    3 22 Отговор

    До коментар #36 от "Сократ":

    Знаеш го. Но не ти отърва. Аз съм безпартиен гражданин, рядко гласувам. Не покрепям никого. Поне досега. Но и никога не бих гласувал за путинисти - утайката на България, Европа и света. Няма да управлявате НИКОГА. Не и в България, както и да се пребоядисвате. Познавате се по аромата на блато.
  • 42 Извинете, фейкове, сънища и халюцинации

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "М3 голд":

    не се броят.
  • 43 Спорт

    16 2 Отговор
    Щом е от завода, значи е от Азов. Това са крайни нацисти , военнопрестъпници. Никаква милост към подобни изчадия.
  • 44 Германския Бойко

    11 2 Отговор
    Горкия нацист.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Руснаците

    5 15 Отговор
    са мутанти. Постоянно имат аварирали огнища на радиация, които обикновено властите крият или им съобщават след много години. Имат огнища на вирусна пневмония, хепатит, туберкулоза и малария. Венерическите не ги броим. Увредени са и генетично заради пиянството като национален спорт. Друг национален спорт е шовинизмът заради комплекси. Далеч от такива!
  • 47 Хохо Бохо

    17 3 Отговор
    От тези привилегии се ползват само от Азов щото не са военнопленници, военнопрестъпници. Обикновенните укри ги разменят регулярно.
  • 48 Хохо Бохо

    14 4 Отговор

    До коментар #11 от "Град Козлодуй":

    Ми сбъдна им се мечтата на нацистите от Азов да стигнат до Сахалин. Е не точно както са си го представяли ама стигнаха. Ся що реват?
  • 49 СРОЧНИК

    5 12 Отговор
    Доста СРОЧНИЦИ
    И Кадирки
    Вече има в Плен,
    СВУ в Курск
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Мъжа на урсула

    7 2 Отговор
    дв както обикновено ги знае поименно, включително зодията и менструалния календар
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Антируснак

    3 12 Отговор
    Проклети руски мръсници
  • 54 Иван

    11 0 Отговор
    Това е лошо, но защо не се даде думата и на другата страна. Да чуем и двете страни да си направим изводи сами.
  • 55 БАРС

    6 1 Отговор
    ПО СКОРО МОЖЕ ДА НЕ Е В ПЛЕН А В ЗАТВОРА ЗА ДА НЕ СА ГО РАЗМЕНИЛИ ЗНАЧИ ТОЙ Е 100 % НАЦИСТ ОТ АЗОВ ИМЕННО ТЕ СЕ ПРЕДАДОХА В ПЛЕН И ОЩЕ ТОГАВА КАЗАХА ЧЕ АКО СА БИЛЕ МЪЖЕ ЩЕ ГИ РАЗМЕНЯТ НО АКО СА УБИВАЛИ МИРНРНИ ЖИТЕЛИ ИЛИ ИЗНАСИЛВАЛИ ТО НЯМА ДА ГО ПУСНАТ.КАТО СЕ ЖАЛВА НЕГРВАТА ЖЕНА НЕКА ДА СЕ ПОЗАИНТЕРЕСУВА КАКВИ ПОРАЗИИ Е ПРАВИЛ МЪЖЪТ И ТА ПОСЛЕ ДА ПРИКАЗВА.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ина

    5 0 Отговор
    в края на статията става ясно, че това са азовци
  • 58 а де

    4 0 Отговор
    А на Майдани си играете....хък мък при скатото....
  • 59 Тия какво

    6 0 Отговор
    са се разбързали? Само 2 годинки... А предшествениците им от вермахта изкараха по 10 из мъртвите сибирски полета и кой оцелял, оцелял... Така се случва когато се мислиш за супермен и се смяташ за безсмъртен...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания