24 Август, 2024 04:31 965 10

Израел уби 9 палестинци, сред тях жени и деца, в ивицата Газа

  • сащ-
  • израел-
  • газа-
  • байдън-
  • сирия

Байдън разговаря с лидерите на Египет и Катар, настоявайки за постигане на примирие. Водената от САЩ коалиция уби саудитец в Сирия

Израел уби 9 палестинци, сред тях жени и деца, в ивицата Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко девет палестинци, включително две деца и жена, са били убити днес на разсъмване при израелски обстрел в Хан Юнис и в района на лагера Ал Нусейрат в ивицата Газа, съобщи палестинската агенция Уафа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

При нападенията са били ранени и най-малко 15 души, зобави Уафа.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря по телефона с лидерите на Египет и Катар, настоявайки за трудно постижимо примирие в Газа, съобщи Ройтерс.

В информацията от Белия дом за разговорите се казва, че Байдън е говорил с емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад ал Тани, и отделно с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, за да обсъдят "дипломатическите усилия за постигане на прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците“.

Байдън прекарва едноседмична ваканция в ранчо в Калифорния и следи отблизо преговорите за прекратяване на огъня в Газа.

Разговорите на Байдън дойдоха, след като Белият дом определи разговорите в Кайро, насочени към постигане на прекратяване на огъня, като "конструктивни“ и призова всички страни да се обединят, за да работят за изпълнение на предложеното споразумение.

Един от въпросите, които са предмет на интензивни преговори, е настояването на Израел да му бъде позволено да запази силите си по протежение на коридора "Филаделфия" между Египет и Газа.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви пред репортери, че дискусиите са продължили днес като Вашингтон е бил представен от директора на ЦРУ Бил Бърнс и пратеника на САЩ за Близкия изток Брет Макгърк.

При удар с безпилотен самолет в северозападната част на Сирия вчера е убит саудитски екстремист от свързана с „Ал Кайда“ групировка, докато се е возил на мотоциклет, съобщиха американски военни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ударът в района на Джабал аз Зауия в контролираната от опозицията провинция Идлиб е бил извършен от водената от САЩ коалиция, създадена преди години за борба с войнствената групировка "Ислямска държава“.

През последните няколко години американските военни извършиха редица нападения, насочени срещу свързани с "Ал Кайда“ бойци в Северозападна Сирия.

Централното командване на САЩ (СЕНТКОМ) съобщи в изявление, че неговите сили са убили Абу Абдул Рахман Маки, висш лидер на групировката "Хорас ал Дин“, или "Пазители на религията“, при "кинетичен удар“. В съобщението се казва, че Маки е "отговарял за надзора на терористичните операции от Сирия“.

"СЕНТКОМ остава ангажирано с трайното поражение на терористите ... които заплашват Съединените щати, техните съюзници и партньори, както и регионалната стабилност“, се казва в изявлението на командващия СЕНТКОМ генерал Майкъл Ерик Курила.

"Хорас ал дин" включва заклети членове на "Ал Кайда", които са се отцепили от "Хаят Тахрир ас Шам", най-силната бунтовническа групировка в провинция Идлиб.

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека, група за наблюдение на войната, заяви, че Маки е саудитски гражданин и бивш лидер на вече несъществуващата екстремистка бойна група „Джунд ал Акса“.

Местният медиен активист Кенана Хиндауи заяви, че мотоциклетът, на който се е возил Маки, е бил улучен от две ракети.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализ по темата

    8 10 Отговор
    От това следва, че Русия е терористична държава.
  • 2 Израел

    15 4 Отговор
    Са терористи
  • 3 ПО ГОЛЕМИ ЕКСТРЕМИСТИ ТЕРОРИСТИ

    17 5 Отговор
    ОТ ДЖУДАСИТЕ НЯМА.ОКУПИРАХА ОТ СИРИЯ ГОЛАНСКИТЕВЪЗВИШЕНИЯ СЯ И ИВИЦАТА ГАЗА КРАДЪТ....
  • 4 ха ха

    4 4 Отговор
    Зачудих се по заглавието официоза на Хамас ли чета, а то било голата истина от Уафа. Бойци трябват на Палестина- надъхани и нахъсани от пропагандата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    6 2 Отговор
    Браво бе трябва да остане нито един палестинец или арабин.
  • 10 Свети Валентин

    1 0 Отговор
    За да атакуват определен мотоциклетист, трябва да имат точна информация израелците. Някои палестинци имат здрав разум, но и доларите вършат много добра работа.