25 Август, 2024 13:04 1 336 27

Предполагаемият атентатор от Солинген е задържан

  • солинген-
  • сириец-
  • сирия-
  • германия-
  • ислямска държава-
  • атентат-
  • терорист

Мъжът се е предал в събота вечерта. Полицията потвърди, че става дума за 26-годишен сириец.

Предполагаемият атентатор от Солинген е задържан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След атентата в Солинген, при който от нападение с нож загинаха трима души, полицията съобщи, че е задържала предполагаемия нападател. „Този когото издирвахме, в действителност вече се е намирал при нас в ареста“, каза министърът на вътрешните работи на провинцията Херберт Ройл.

Става дума за сирийски бежанец

При кървавото нападение в петък вечерта по време на празник в чест на 650-ата годишнина от създаването на град Солинген, провинция Северен Рейн-Вестфалия, бяха убити двама мъже и една жена. Ранени са осем души, като четирима от тях са с опасност за живота. По данни на сп. „Шпигел“ предполагаемият атентатор е 26-годишен сириец, който през декември 2022 година е пристигнал в Германия и е поискал убежище. До момента той не е бил известен на службите за сигурност като ислямистки екстремист. Тези информации бяха потвърдени от агенция ДПА.

Отговорност пое т.нар. "Ислямска държава"

В съобщението по „Телеграм“ на т.нар. „Ислямска държава“ (ИД), с което тя пое отговорност за кървавия атентат, се казва, че това е било „отмъщение за мюсюлманите в Палестина и навсякъде другаде по света“. В съобщението обаче не се дава доказателство за наличието на контакт между ИД и предполагаемия атентатор.

Преди това в събота бяха извършени два други ареста в приюта за бежанци, където е бил настанен и предполагаемият атентатор. Министърът на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия в Западна Германия съобщи, че срещу предполагаемия атентатор има не просто улики, а и доказателства за извършеното деяние. В близост до мястото на атентата в Солинген е бил намерен нож, с който явно е извършено кървавото нападение. В съобщение на прокуратурата от тази сутрин се казва, че мъжът е признал извършеното деяние. Поради наличието на потвърдени съмнения за ислямистки атентат, разследванията по случая междувременно бяха поети от федералната прокуратура на Германия.

Бистра Узунова редактор


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 5 Отговор
    На Лъвов мост бежанци от Сирия и Ислямска държава са отворили нов дюнер и са го кръстили Алепо на столицата на Ислямска държава.Който не вярва да иде да види.

    Коментиран от #16

  • 2 ТаУмВзе

    11 0 Отговор
    Са на ислямиста, да му се Връчи медал за обществена дейност, защото е Мулти Култи. Просто е разведрил обстановката със Клане леко така! За Пример, информация за другите Ислямисти, които са Палави Няма! Бивша Европа под Халифат бейби. Путин е Виновен ей!

    Коментиран от #4

  • 3 Алахх е велик

    7 9 Отговор
    Скоро ще го разберат западняците и техните съюзници
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мддаа

    11 0 Отговор
    Ключовата дума е "предполагаем". Голям резул за хер. Шулц!
  • 6 Ми6

    14 0 Отговор
    Много ниско ниво на немските служби,те чакат някой да дойде да им каже че е терорист,такива се ловят чрез разузнавателни средства,върбовка,внедрени агенти,

    Коментиран от #12

  • 7 ТаУмВзе

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Мани ти парадчета на тия брато. Парижистан, Лондонистан и еле па Берлинистан, са си Халифат брато. Не ти го пожелавам тва. България си е Песен със наличните Цветни. Там, ако се Защитиш, Директно Панделата, защото си Бял и Християнин. А когато видиш русичко със мамуна! Разкошно е. Хахха
  • 8 Уидурми

    8 7 Отговор
    Първият нещастник с арабска физиономия, който мине край полицаите и хоп, атентаторът е намерен. Лошите араби, лошият Ислям и т.н. храната за медиите е готова.
  • 9 Отново!

    7 0 Отговор
    Не знаете не само английски , но и немски. Не чете Солинген, а Золинген!
  • 10 Дуди

    3 0 Отговор
    „Този когото издирвахме, в действителност вече се е намирал при нас в ареста“, каза министърът на вътрешните работи на провинцията Херберт Ройл.
    Министърът на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия в Западна Германия съобщи, че срещу предполагаемия атентатор има не просто улики, а и доказателства за извършеното деяние. В близост до мястото на атентата в Солинген е бил намерен нож, с който явно е извършено кървавото нападение.
  • 11 Тя и Той

    5 2 Отговор
    Защо не пишат, че в Германия е пристигнал от България. И 2023 г. Германия е трябвало да го върне у нас, но се е скрил и не са могли да го депортират. По новините в Германия го съобщиха.
  • 12 Гестапо

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ми6":

    Скоро ще стане весело и хамерика няма да надава глас. Все още тя и чи/тите определят правилата.
  • 13 Гестапо

    7 1 Отговор
    Не случайно се е провеждала расова чистота.
  • 14 Сам се е предал

    11 1 Отговор
    Иначе, тая умрела немска полиция и една бездомна котка не може да хване. Най-ужасното тука вече е, че и от "новите, брадати" "немци", вече са полицаи.
    Наскоро гледах, как една герианка, баба над 80 г при проверка на билетите във влака нещо се изплаши и не можа бързо да си намери билета. И тези брадатите се отнесена с нея много гадно, викаха й и т.н. Стана ми жал за тази жена. Оцеляля през втората световна война, помагала да се изгради пак Германия...а сега некакви пустинни некадърници, дошли на хранилка се отнасят така с нея... Младото немско поколение унищожи тази страна. Глупаци.

    Коментиран от #19, #21

  • 15 404

    6 0 Отговор
    Черно фередже.Чист ман..л
  • 16 Бе всичкото това

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Чао. Да изчезнат завинаги от нас...
  • 17 Гестапо

    2 2 Отговор
    Не случайно Хитлер е имал няколко Мюсюлмански Дивизии (1 Бригада). Няколко Дивизии с Черни в Корпуса на Ромел които са мачкали Англичаните. Връща ли си за робството! И ще казват че той е бил расист! Не англичаните и американците са долни расисти! Те и техните саратници Е/те.
  • 18 Трябвало

    6 1 Отговор
    е да бъде върнат в България , където е първата му регистрация в ЕС и от там са му помогнали срещу много пари с трансфера му до Германия !
  • 19 Лазо

    1 6 Отговор

    До коментар #14 от "Сам се е предал":

    80г баба от влака е помагала да вдигнат Германия след войната. Ти побърка ли се? Само и само да се изфукате, че живеете в Германия, какви глупости измисляте.

    Коментиран от #23

  • 20 Тя и Той

    3 1 Отговор
    Добре, че не са го намерили или някой е помогнал. Важно е, че не ни го върнаха. Те само измет ни пращат със самолети.
  • 21 Предпочел

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сам се е предал":

    е да се предаде и лежи в немски затвор , отколкото да го екстрадират за България (вече е имал заповед ) , като първата му дестинация в страна от ЕС !
  • 22 Мерка

    4 1 Отговор
    Симпатичен младеж , Германия има нужда от много такива !
  • 23 Големият скок

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Лазо":

    На икономиката на ФРГ е бил 65-75 години. Тогава само западната Германия беше 3-а в света по икономика! За това и източните немци искаха обединенито. Да живеят по-добре. И ми е все едно, какво мисли някой, като теб. Вече 40 г живея тука. Далеч съм от твоя тъп начин на мислене!

    Коментиран от #24

  • 24 Лазо

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Големият скок":

    Ето видя ли, че искаш да се изфукаш! Откъде знаеш, че тая баба не е румънка? А за мислене дай да не си говорим. Тия хора си живеят още във времето на германнската марка и лагерите за чужденци и цъкат, колко хубаво е било и защо сега не е така. Като си 40г там, припомни ми моля те, коя партия преди 5 месеца агитираше предизборно за прогонване на всички чужденци от Германия?!
  • 25 и какво?

    2 0 Отговор
    До следващия случай утре или вдуги ден!
    Само вие ли не го виждате? Къде е меркелица, която заяви на 15 септември 2015 г. "Елате всички! Ще се справим!". КЪДЕ Е ДА ПОЕМЕ отговорност!!!

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: