2 Септември, 2024 17:53 3 861 72

Американски изследователи откриха предполагаемото място за новите руски ядрени ракети

  • американски изследователи-
  • руски ядрени ракети

Декър Евълет, анализатор от Центъра за военноморски анализи, твърди, че е идентифицирал девет строящи се хоризонтални площадки за изстрелване.

Американски изследователи откриха предполагаемото място за новите руски ядрени ракети - 1
Снимка: БГНЕС

Американски изследователи съобщиха, че са открили предполагаемото място за разполагане на новите руски крилати ракети с атомно задвижване и ядрени бойни глави 9М37 „Буревестник“, които по-рано бяха наречени „неуязвими“ от президента на Русия Владимир Путин, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Путин заяви, че оръжието, получило идентификация от НАТО SSC-X-9 Skyfall, има почти неограничен обсег и може да превъзмогне противоракетната отбрана на САЩ. Някои западни експерти поставят под съмнение твърденията и стратегическата стойност на „Буревестника“, посочвайки, че не предоставя допълнителни способности на Москва и че има рискове от аварии, които могат да доведат до ядрено замърсяване.

Използвайки изображения от 26 юли на частната сателитна компания „Планет Лабс“, изследователите са идентифицирали строителен обект до склад за атомни бойни глави, познат с две имена – „Вологда-20“ и „Чебсара“. Според тях това е потенциалното бъдещо разположение за новите ракети. Обектът е разположен на около 475 км от Москва.

Декър Евълет, анализатор от Центъра за военноморски анализи, твърди, че е идентифицирал девет строящи се хоризонтални площадки за изстрелване. Те са свързани с път до това, което според Евълет са най-вероятно сгради, където ще се обслужват ракетите, и до съществуващ комплекс от пет бункера, където се складират атомни бойни глави.

Мястото е „за голяма, фиксирана ракетна система и единствената голяма, фиксирана ракетна система, която Русия разработва в момента, е за „Буревестник“, каза Евълет.

Министерството на отбраната на Русия, както и посолството ѝ във Вашингтон, не са отговорили на молбата на Ройтерс за коментар. Държавният департамент на САЩ, ЦРУ и Националният център за въздушно-космическо разузнаване на ВВС на САЩ отказаха коментар.

Ханс Кристенсен от Федерацията на американските учени, който също е проучил изображенията от Вологда по искане на Евълет, каза, че те вероятно показват стартови площадки и други елементи, свързани с „Буревестник“. Но той добави, че не може да направи окончателна оценка, тъй като Москва обикновено не разполага ракетни установки до хранилища за ядрени бойни глави.

Разполагането на „Буревестник“ във Вологда би позволило на руските въоръжени сили да складират атомните ракети в бункерите, което да им позволи бързо изстрелване, твърдят експертите.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза вчера, че страната му ще направи промени в ядрената си доктрина в отговор на това, което смята за западна ескалация на войната в Украйна.

В доклад от 2020 г. на Националния център за въздушно-космическо разузнаване на ВВС на САЩ се казва, че ако Русия успешно въведе „Буревестника“ в експлоатация, това ще даде на Москва „уникално оръжие с междуконтинентален обсег“.

Същевременно експертите, интервюирани от Ройтерс, се съмняват дали „Буревестник“ ще промени положението за Запада и другите противници на Русия, предвид честите неуспехи в изпитанията на проекта и ограниченията в конструкцията му.

Така според Томас Кънтримен, бивш служител на Държавния департамент на САЩ, проектът „е извънредно глупава оръжейна система, летящ Чернобил, който представлява заплаха повече за Русия, отколкото за други държави“.

НАТО не отговори на въпросите как ще реагира на разполагането на оръжието.

Не се знае особено много за техническите характеристики на „Буревестник“. Експертите смятат, че той ще бъде издигнат от малка ракета с твърдо гориво, за да се вкара въздух в двигател, съдържащ миниатюрен ядрен реактор. Загрят и вероятно радиоактивен въздух ще осигурява тяга.

Путин представи ракетата през март 2018 г., като каза, че тя ще бъде „нисколетяща“, с почти неограничен обсег, непредсказуема траектория на полета и "неуязвима" за настоящите и бъдещи средства за защита.

Експертите, интервюирани от Ройтерс, са скептични спрямо твърденията на Путин.

Разполагането на „Буревестник“ не е забранено от „Нов СТАРТ“, последното американско-руско споразумение, ограничаващо разполагането на стратегически ядрени оръжия, което изтича през февруари 2026 г. То позволява на Вашингтон да поиска провеждането на преговори с Москва за въвеждането на "Буревестник" в него, но говорител на Държавния департамент каза, че засега не е имало искания за подобни преговори.

Един от експертите, цитиран от Ройтерс, каза, че Москва може да използва ракетата като разменна монета, ако преговорите някога бъдат подновени.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 26 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вежливия лос

    54 86 Отговор
    , Добър вечер, ушанки!
    Цял живот се окопавате и чакате "врага".
    А рашка тъне в мизерия

    Коментиран от #7, #13, #14, #15, #21, #56

  • 2 Българин

    70 20 Отговор
    Що за заглавие е това? Открили са били предполагаемото място!?!?!? Как откриваш предположение?!? Предположение се прави, а не се открива. Когато го откриеш/ намериш вече не е предположение/ догатка, а е действителност/ реалност.

    Коментиран от #30, #48, #58

  • 3 Гордън Шамуей 🤣🤣🤣

    41 66 Отговор
    Пхахахаха.. с атомно задвижване и камшично запалване.. нема край руската мъка. Тая грандоманщина и показуха ше ги затрие тия нефелници...

    Коментиран от #9, #32

  • 4 Карагьоз

    21 26 Отговор
    Тия Шантави Испанци американците да ходят по други държави там да се правят на Адвокати и Пасивна Гинека тия са абсолютни психари и женствени алкохолизирани примати за американците говоря само Македонски музикални ритми за Америка
  • 5 Наркос

    45 20 Отговор
    Турция е подала молба за присъединяване към БРИКС, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници.

    Агенцията отбелязва, че чрез членството си в организацията Анкара се надява да засили влиянието си в света и да разшири връзките с развиващите се страни. Според Bloomberg въпросът за разширяването на асоциацията може да бъде разгледан на предстоящата среща на върха на БРИКС, която ще се проведе на 22-24 октомври в Казан.

    Коментиран от #18, #33, #42

  • 6 Фръц

    33 9 Отговор
    Предполагаемото????

    Коментиран от #12

  • 7 Вежливата крава

    61 21 Отговор

    До коментар #1 от "Вежливия лос":

    Остави ги тия тънещи в мизерия ушанки. Важното е, че ние българите тънем в охолство.

    Коментиран от #53

  • 8 Атина Палада

    41 13 Отговор
    Тези пак започнаха с техните "вероятно", "най-вероятно":))))
  • 9 Мелмак

    37 11 Отговор

    До коментар #3 от "Гордън Шамуей 🤣🤣🤣":

    Е друго си е българските междуконтинентални ракети с блутуут и лазерно насочване летящи с 15 пъти скоростта на светлината.

    Коментиран от #28

  • 10 Голяма т.пня

    35 11 Отговор
    "Предполагаемото място":))
    Абе да си чешем езиците и да възхваляваме говеждото.
  • 11 Открили са

    21 14 Отговор
    Пещерата от която са се пръкнали!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ловец-бурят

    29 15 Отговор

    До коментар #1 от "Вежливия лос":

    И врагът идва от време на време.
    Последния път като дойде 20 милиона загинаха.
    А предпоследния запалиха Москва.
    Нал тъй, t-ъпако?

    Коментиран от #66

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Леле

    32 15 Отговор
    Буревестник не е нисколетяща ракета. Това е ракета с атомен двигател която може да остане във въздуха до шест месеца и да порази вертикално всяка точка на земното кълбо.
  • 18 Един от онези

    15 28 Отговор

    До коментар #5 от "Наркос":

    вЕрно ли? ;-)))))
    Направо пуснахте лиги по фалшивата новина!!!
    Турция в брикс и направо си затварят пътя към ЕС! Мислите ли дали раЗЗя ще отиде в Туркието да има построи завод за коли за 50 000 работници? - Никогиш!

    Коментиран от #27, #59

  • 19 Люта чушка

    16 27 Отговор
    Нека си знаят всички нароили се търтеи-русофоби, че са наследници на велик конен народ, препускал напред-назад между "Три морета" и изобретил великото електрическо съоръжение - ЧУШКОПЕК!

    Коментиран от #37, #68

  • 20 !!!?

    19 20 Отговор
    Яко се надлъгват...нарочно се споменавт само камуфлажни площадки на кремълската хунта та да си мисли, че вече е преметнала НАТО...!
    ...даже бункера на фюрера не се споменава та да трепери като кучисин до смъртта си !!!?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Смех в блатото

    26 22 Отговор
    Американците знаят не само местата на които се намират безаналоговите руски бутафоирии ами и какво закусват войниците, които работят там, но иначе руснаците щели да ги "пабедят" :))))

    Коментиран от #26

  • 24 История

    17 1 Отговор
    Това е отдавна ясно, още аз когато служех!!!!!
    Точно преди 55 години. Ракетите бяха само други.
  • 25 Укринформбюро

    25 8 Отговор
    От фатки.бг знаят къде са всички ракети, всички бункери, кога е умрял Путин миналата и по миналата година и колко ракети ще свали украинското пво утре.
  • 26 Закуска за шампиони

    10 6 Отговор

    До коментар #23 от "Смех в блатото":

    Нещо с чесън си закусвал май.

    Коментиран от #31, #36

  • 27 456

    22 7 Отговор

    До коментар #18 от "Един от онези":

    Новината не е фалшива. Това, че нашите медии мълчат за нея, не значи, че не е така. А нямаш си и на идея колко още държави са подали молби. Ще се разглеждат следващият месец в Казан.

    Коментиран от #65

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 МДС

    22 10 Отговор
    Русия променя структурата на своята ядрена триада. Вместо шахтово базиране на най-мощните балистични ракети, все по широко прилага балистични ракети, базирани в сконтейнери върху тежкотоварни автомобили, върху влакови композиции и в контейнери върху търговски кораби. Новите руски балистични ракети са с достатъчно малки габарити и с достатъчно голям обсег, за да бъдат в мобилно изпълнение и с Авангард. Докато координатите на шахтите са известни с точност до сантиметри, мобилното базиране не позволява проследяването на ракетите.
    САЩ също са склонни да се откажат т шахтовото базиране, но нямат подходящи ракети за да осъществят мобилно разполагане.
    Ракетите тип Буревестник никога няма да станат масово оръжие.

    Коментиран от #35

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Смех в блатото

    15 17 Отговор

    До коментар #26 от "Закуска за шампиони":

    Що, вие нежните руски душици не ядете ли чесън? :)))

    Вече и чесъна ли стана "враг на Тутраканската селищна система"? :))))
  • 32 Хаха

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гордън Шамуей 🤣🤣🤣":

    А теб това горе което го нямаш:))))
  • 33 Кажи сега, че минават на юани

    9 9 Отговор

    До коментар #5 от "Наркос":

    Ши умръ!
  • 34 Здрастипръцльо

    15 10 Отговор

    До коментар #28 от "Варненец":

    Е че да не би ЕС да нямат ракети бре? Ти да не си охрана на паркинг на ТИМ? Значи щом имаш ракети= мизерия. Всички имат ракети и изтребители за защита на небето си, ние имаме такива като теб- бедни, Sloboумни умници.
  • 35 Нямат мобилни ракети САЩ

    11 15 Отговор

    До коментар #29 от "МДС":

    Тези в подводниците и на В2 Спирит са неподвижни, вкопани.
  • 36 Швейк

    8 11 Отговор

    До коментар #26 от "Закуска за шампиони":

    Тия 9 площадки за изстрелване сигурно са нарисувани за заблуда на противника .
  • 37 Трак

    22 21 Отговор

    До коментар #19 от "Люта чушка":

    Когато моите Прадеди - Траките ,живяли в Тракия са обработвали Злато и Сребро и са имали Цивилизация,русофили е нямало,защото гнусното им племе се появява чак 17 век...

    Коментиран от #44, #50, #62

  • 38 !!!?

    18 21 Отговор
    Абе Украйна нападна „вероломно” РФ, а Армагедончик и Копейките вече дума не обелват за ядрен удър срещу „нацистите” в Киев, НАТО и всичката останала англосаксонска общност...
    Това се оказа шокова Курска терапия за кремълски „миролюбци” и придружаващите ги Копейки !
    !!!?
  • 39 az #СВО

    16 7 Отговор
    Е, как така?

    Е, нали всичко беше само филмчета????

    :)))))))

    Коментиран от #43

  • 40 Ех, Вологда,

    9 8 Отговор
    не успеешь никогда.
  • 41 Тома

    9 9 Отговор
    К.ми янко са открили
  • 42 То според тези

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "Наркос":

    новини руснак вече кацна на Слънцето.

    Коментиран от #47, #51, #63

  • 43 Смех в блатото

    11 8 Отговор

    До коментар #39 от "az #СВО":

    Разбира се, че са само филчета. Даже в статията си го пише :))))

    "Някои западни експерти поставят под съмнение твърденията и стратегическата стойност на „Буревестника“, посочвайки, че не предоставя допълнителни способности на Москва и че има рискове от аварии, които могат да доведат до ядрено замърсяване."

    Коментиран от #52

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 az #СВО

    11 8 Отговор
    Извънредно!

    Скоро приключват изпитанията на новите модули "УМПК-ПД", ПД означава увеличена далечина.

    Т.е. полетът на бомбата е увеличен няколкократно.
    Скоро ще ги видим в действие в рамките на СВО.
  • 46 Роко Сифреди

    11 9 Отговор
    Мисля, че вместо да се занимават с глупости е време да отделят малко средства да направят или купят от китайците двигател за СУ-57, за да може да стане изтребител от 5-то поколение, че американците изкарват 6-то. Друг е въпросът, че радарното му сечение е като на Ф-16, но пък те си го броят за стелт.
    Ще им се смеят и врабчетата на пАкАзухите.
  • 47 дедо..

    8 7 Отговор

    До коментар #42 от "То според тези":

    А кравар-развя знамето ма луната..дако нема ветър.
  • 48 Историк

    7 11 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Предполагаемо е защото в момента се строи. След като е готово , ще се види ракетни площадки ли са и какви ракета ще докарат в бункерите. Общо взето каквото и да строят, няма никакво значение, Истината е, че Русия няма никакъв полезен ход.

    Коментиран от #60

  • 49 az #СВО

    6 6 Отговор
    Интересното е дали ще видим "Буревестник"- ът в действие в рамките на СВО?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 az #СВО

    9 4 Отговор

    До коментар #43 от "Смех в блатото":

    Разбира се, то и Кримският мост не съществува! :)))))
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Вълчо от Мечка

    7 4 Отговор
    Остава американските изследователи да открият и мястото на приземяване на новите руски ядрени ракети :)

    Коментиран от #70

  • 55 А бее

    4 3 Отговор
    Я по добре кажи нещо за най дребната парична еденица на Япония

    Йената е най дребната парична еденица на Япония. Нали?
  • 56 А бее

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Вежливия лос":

    Я по добре кажи нещо за най дребната парична еденица на Япония

    Йената е най дребната парична еденица на Япония. Нали?

    Коментиран от #64, #67

  • 57 ...

    4 3 Отговор
    Вече нищо не може да се скрие, особено от колхозниците.
  • 58 Дада

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Те са изследователи и затова предполагат, макар че британското разузнаване и то предполага, сигурно и те са изследователи

    Коментиран от #61

  • 59 Ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Един от онези":

    30 години Турция е пред вратата на ЕС .Отстъпи мястото си на Украйна и на Скопие.Те са по наведени и дашни,а такива само приемат в ЕС .
  • 60 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #48 от "Историк":

    Историк Истерик, значи руснаците строят тайно, но вече факти бг знаят и те пак си строят и не спират. Ти, ТИ от какво си болен?
  • 61 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #58 от "Дада":

    Те така и предполагаха и даже бяха сигурни, че Саддам има оръжия за масово поразяване и поради тази причина го нападнаха, ама нещо разузнаването им .......
  • 62 Само питам

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Трак":

    Държава Тракия имало ли е?Или като укрите- провинция я на Персия,я на Рим.Но виж най- старата държава в Европа с непроменено име е България.Защо ?
  • 63 Харабе

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "То според тези":

    Това е е майтап
    Хрушов издава заповед, за мисия и кацане на Слънцето, след, като американците кацат на Луната
  • 64 Вежливия лос

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "А бее":

    Добър вечер, копейка!
    Виждам, че съм ти направил впечатление. Първият път е така, но после се свиква
  • 65 🤣🤣🤣хИхИхИ

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "456":

    Ами ето ти и друга новина, която не е фалшива. Турция в БРИКС след като напусне НАТО. Това е заявил Путин на Ердоган още миналата година.
  • 66 Гордън Шамуей 🤣🤣🤣

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ловец-бурят":

    Не ставай смешен.. само Сталин е избил около два пъти повече сънародници от Хитлер. И това е неоспорим факт.Но с народ от крепостници, за които висшата цел в живота е водка със сельодка и добре топлеща печка, така става..
  • 67 Гордън Шамуей 🤣🤣🤣

    1 2 Отговор

    До коментар #56 от "А бее":

    Дребна или едра.. иди в Япония да видиш и после отскочи до Сахалин / съвсем близо е/ и после ела да ни разкажеш какво си видял..
  • 68 Гордън Шамуей 🤣🤣🤣

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Люта чушка":

    Само че когато тоя народ, дето е препускал напред - назад, е създал Търновска, Преславска, Охридска книжовни школи , дал е богомилството на света и дори компютъра, от твоите диви орди нищо не е ставало. Чеп за зеле дори. По онова време Рюриковите богатири са се бърсали с бъз и крапива из подмосковските блата и са мучали като говеда без писменост, вяра или култура. Та имало е смисъл на препускането да ти кажа.
  • 69 Констатираща

    1 0 Отговор
    Големи изследвания и анализи от страна на ЦРУ! Трябва да се контролира целият свят, но няма как всичко да знаят. Всеки си има тайни. Провокират конфликти, а после разследват до къде може да се разширят. Интересна политика!

    Коментиран от #71

  • 70 Констатираща

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "Вълчо от Мечка":

    Те много добре си го знаят къде ще бъде и затова разследват, гадаят, анализират.
  • 71 Голяма тъпня

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "Констатираща":

    Според малоумното ти разбиране САЩ провокираха Русия да нападне Украйна и те горките начело с великото вождче Путин се хванаха на провокацията
  • 72 Средната Мечка

    1 0 Отговор
    Всъщност тва дето го виждат от космоса,както ми каза Винету,са площадки за разфасоване на бледолики.Площадките за ракети според дядо ми Голямата Мечка и самите ракети са в космоса над главите на слабоумните бледолики.Утре тръгваме с племето към канадските гори,защото до месец земята ни ще гори.Слава на Великия пустинен Дух
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания