13 Септември, 2024 09:33 750 11

Изследване: Мобилните телефони не причиняват рак

  • здраве-
  • телефон-
  • мобилен телефон-
  • рак-
  • мобилни телефони-
  • изследване-
  • мозъчен тумор-
  • днк

Продължителни изследвания доказват - мобилните телефони и безжичните технологии не създават повишен риск от рак

Изследване: Мобилните телефони не причиняват рак - 1
Снимка: Shutterstock

Вероятно сте чували това твърдение: електромагнитното лъчение от мобилните телефони и безжичните технологични устройства е опасно за човешкото здраве. Ново проучване обаче потвърждава, че радиовълните от безжичните технологии са много слаби и нямат достатъчно енергия, за да увредят човешката ДНК. Затова е много малко вероятно да причинят рак. Въпреки това изследователите продължават да следят дали има потенциални дългосрочни рискове за здравето от използването на мобилни телефони.

Няма повишен риск от мозъчен тумор

Проучването е най-мащабният до момента преглед по темата и показва, че безжичните технологии не вредят на човешкия организъм. „По основния въпрос - за мобилните телефони и евентуално увреждане на мозъка - не открихме данни за повишен риск, включително след повече от 10-годишно и интензивно излагане на въздействието на такива телефони“ казва Марк Елууд от Оукландския университет в Нова Зеландия, който е съавтор на проучването.

Анализът бе поръчан от Световната здравна организация (СЗО) заради опасенията, че телефоните, държани плътно до главата, излъчват радиовълни, които засягат мозъка. Резултатите от него са публикувани в специализираното издание Environment International.

Анализирани са били повече от 5 000 отделни проучвания по темата от 22 държави. Търсени са доказателства за връзка с три вида заболявания – мозъчен тумор (вкл. при деца), рак на хипофизата и слюнчените жлези, както и за левкемии. „Не бяха намерени доказателства за повишен риск от ракови заболявания в резултат на използването на мобилни телефони. Същото важи и за лъченията от предавателите или базовите станции на уредите“, допълва Кийт Петри от Катедрата по психологична медицина към Университета в Оукланд.

Как работят мобилните телефони?

Мобилните телефони и безжичните устройства обменят сигнали с помощта на радиочестотни (RF) вълни. Това е вид енергия в електромагнитния спектър, поради което се твърди, че мобилните телефони имат електромагнитно лъчение. Не е задължително обаче електромагнитното лъчение да е опасно. Това зависи от количеството енергия, което се съдържа в него.

Радиочестотните вълни, използвани от мрежите на мобилните телефони, са форма на нейонизиращо лъчение. Нейонизиращото лъчение използва малки количества енергия за предаване на данни, които далеч не са достатъчни, за да увредят човешкото тяло или гените ни.

Това важи за всички видове мобилни телефонни мрежи. Wi-Fi, 4G, 5G и Bluetooth разчитат на радиовълни за предаване на данни, както и радиото на УКВ. Всеки тип използва различна честота на радиовълните, но нито една от тях няма достатъчно енергия, за да увреди телесните тъкани или човешкото ДНК.

Радиочестотните вълни се различават от йонизиращите видове радиация, като рентгеновите лъчи, гама-лъчите и ултравиолетовите (UV) лъчи. Йонизиращата радиация съдържа много повече енергия и може да увреди ДНК, поради което високите нива на излагане на слънце могат да причинят рак на кожата.

Съществуват и опасения, че държането на телефон в джоба или оставянето на включен безжичен (Wi-Fi) рутер може да е опасно, но тези митове са развенчани по същата причина: радиовълните не причиняват рак. Когато стоим навън в облачен ден, всъщност сме изложени на повече лъчи, увреждащи нашето ДНК, отколкото от това, че носим мобилен телефон в джоба си или оставяме включен Wi-Fi рутера през нощта.

Къде е доказателството, че мобилните телефони са безвредни?

Притесненията относно последиците за здравето от новите технологии са често срещани, особено сред любителите на конспиративните теории.

„Това се наблюдаваше по време на пандемията от Ковид-19, когато хора атакуваха 5G-предаватели, вярвайки, че те разпространяват коронавируса“, казва Петри. Доказателствата са категорични, че радиовълните, излъчвани от мобилните телефони и безжичните технологии, нямат достатъчно енергия, за да увредят директно организма. Досега нито едно научно изследване не е установило връзка между използването на мобилни телефони и заболяване от рак, така че можем да бъдем напълно сигурни, че безжичните технологии не причиняват рак.

Автор: Фредерик Швалер


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    13 0 Отговор
    Химията в храната, козметиката и стоките за бита също.
  • 2 ЕВРОНЮЗ

    7 1 Отговор
    😂 😂 😂 ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ вЕрваме ви на 100 %. Аз лично, цялата ми фамилия, близки познати следим само истинската, вярна и проверена информация от вас.. Горещо го препоръчвам на всички които оща не се го направили.
  • 3 Асен

    9 0 Отговор
    Изследване: На всяка биологична еденица в стадото се поставят роли и масово всяка еденица си мисли, че наложените и лингвистично психологически и поведенчески матрици са естествен ход в нейния живот. Истината е ,че биологичните еденици живеят в дълбоко контролирана среда и не са собственици на поведенческите процеси в средата. Неосъзнавайки, че дори в детайли някой им дърпа конците. С НРБ се губи трайно Българщината и наследствеността в семейството. Изводите : Далеч от разчовечените - заразно е !
  • 4 пет джи

    10 0 Отговор
    малка микровълнова
  • 5 провинциалист

    8 0 Отговор
    Мда, и преди два века цигарите не само не бяха вредни, ами и се предписваха от лекарите.
  • 6 Причиняват рак и още как.

    9 2 Отговор
    Това е пропаганда на електронната индустрия, която печели милиарди.
    Ако бяха казали за измислените ваксини срещу Ковид, с които умориха хиляди хора, щеше ли някой да се ваксинира???
  • 7 българин 777

    4 0 Отговор
    да бе да и аз съм милиардер ама никой не ми вярва язък трябваше да стана пожарникар
  • 8 ганю

    6 0 Отговор
    нано технологии с микро пластмаса в комбинация s 5G мрежа
    водят до сърдечен удар или инфаркт и други така наречени странични ефекти
    идеята е който не слушка е на мушка
    контрол на разума и индивида
    зрасти марионетки и буратини
  • 9 ЕЙЙЙЙЙЙ. МИ ТО РАДИОВЪЛНИТЕ

    6 0 Отговор
    УТ АТОМНИТЕБАМБИ И ТЕ СА БЕЗВРЕДНИ......
  • 10 Дичко

    3 0 Отговор
    И бомбите не убиват🤣🤣🤣🤣
  • 11 опала

    2 0 Отговор
    Скоро ще ги обявят и за полезни за зването